Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Tanzimat dönemi yenilikleri neden başarılı olamamıştır

Tanzimat dönemi yenilikleri neden başarılı olamamıştır

Bu soruya 4 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hypatia

    • 2015-11-11 09:57:53

    Cevap : Tanzimat hareketlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının sebepleri şunlardır :
    1. Batı’dan alınan yeniliklerin derinliğine anlaşılamamış olması , sadece şeklen benimsenmiş olması
    2. Azınlıklara verilen hakların büyük devletlerce istismar edilmiş olması , Osmanlı Devleti’nin iç işlerine sürekli müdahale edilerek devletin işini zorlaştırmışlar ve bu durumda devletin yıkılmasında büyük rol oynamıştır.
    3. Tanzimat Fermanı ile amaçlanan ıslahatları gerçekleştirmek için devlet yeterli kadroya sahip değildi . Halbuki böyle bir hareketin başarılı olabilmesi için mutlaka yeterli ve geniş bir ekibe dayanması gerekiyordu .
    4. Tanzimat ile birlikte sarayın karşısında yeni bir siyasal güç olarak bir ‘’ Tanzimat Bürokrasisi ‘’ oluştu.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Gizem Nur Gişi

    • 2015-11-11 18:38:04

    Cevap : bize çok süper bir olaymış gibi anlatılan bu tanzimat fermanının arkasında yatan aslında zaten son 200 yıldır osmanlı devleti içerisindeki ilk olarak toprak sistemi bozukluğundan kaynaklanmış ve bununla birlikte çığ gibi büyümüş gerilemeyi, fakirleşmeyi ve osmanlı'nın batı devletleri sömürgesine girme sürecini hızlandırmış bir oluşumdur; kendisi başta ingiltere ve fransa olmak üzere bir çok devletin gözetiminde* hazırlanmış ve azınlıklar ile yabancı tüccarlara osmanlı devleti sınırlarında istedikleri gibi at koşturma sömürü yapma imkanı tanımıştır ama bu durumdan pek de memnun kalınmamış ve 2 yıl sonra gelecek olan paris anlaşması ile birlikte başka haklar verilmiş, imtiyazlar tanınmıştır, sonradan da zaten ıslahat fermanı ve meşrutiyet dönemi ile birlikte süregelen gelişmeler osmanlı halkı'nın günümüzde de süregelmekte olan herşeye sahip olan küçük bir zümre ve it gibiçalışıp bu topluluğa fayda sağlarken aç bilaç gezen halk şeklinde bölünmesine, sınıflanmasına sebep vermiştir.

    zaten 1808 de sened-i ittifak ile devletin zayıflığı gözler önüne serilmiş, osmanlı içerisinde iltizam sistemi nedeniyle oluşmuş olan fiili feodal yapı resmileşmiştir, köylü topraksız ve kazançsız çalışıp mültezimlere ve tüccarlara mallarını çoğu zaman yok pahasına vermekte, sonra batıya satılan bu mallar, küçük zengin topluluğumuzun tüketimi için osmanlı ülkesine yok denecek kadar az gümrük vergileri ile girmekte ve tüketilmektedir.

    osmanlı dönemindeki ilk borç alımı 1854 yılında yapılmıştır yani batılaşma hareketlerinin resmen başladığı 1839 tanzimat fermanından 15 yıl sonra. ülke ekonomisi yıldan yıla açıklar vermiş borçlar artmış, alınan borçların yarısı emisyona vs. ye gitmiş kalan yarısı da önceki dönem borç ödemeleri için kullanılmıştır.   bi tarihci olarak benim oznel fıkrımm
    Cevap Yaz Arama Yap

    bilgebüşra6

    • 2015-11-11 11:16:19

    Cevap : Mahmud II'nin, Yeniçeri ocağının kaldırılmasından sonra giriştiği ıslahat hareketlerinin maddi ve manevi hedefi, Osmanlı devleti kurumlarını ve teşkilâtını batı metotlarına göre modern bir duruma getirmekti. Bunların hemen hepsini uygulamayı da başardı. Ancak hareket, ülkede bir devrim olarak resmen ilân edilmedi. 
     
    19. yüzyıldan sonra İslam toplulukları arasında bile milliyetçi akımlar ortaya çıktı; ayrıca Müslüman-Hıristiyan eşitliğinin ilânı, Türk unsurunun imparatorlukta bir azınlık haline gelmiş olduğunu ileri sürenlerin tenkit ettiği bir hareket oldu. Bundan başka, Tanzimat ile birlikte Batı'ya karşı saldırıların artmasına karşılık, Batı'yı yüksek bir düzeye ulaştıran esasların Osmanlı toplumunda çok yavaş yerleşmesi, Tanzimat hareketinin başarısızlığı sayıldı. 

    Cevap Yaz Arama Yap

    Ödevci_8

    • 2015-11-11 10:00:53

    Cevap : Bence asıl neden halka inmeyen daha çok müslüman olmayan azınlığı kapsayan yenilikler nedeniyledir.

    Diğer nedenler:
    1) Islahat yapan devlet adamları ve padişahların uzun süre işbaşında kalamamaları ve yetersizlikleri 
    2) Çıkarları elden giden çevrelerin (Yeniçeri ocağı, ulema ve saray kadınları ile devlet adamları ) entrika ve isyanlarla ıslahatlara tepki göstermeleri 
    3) Kuyucu Murat Paşa, IV. Murat ve Köprülüler kuvvet ve şiddet yoluyla ülkede güvenliği sağlamayı amaçlamışlardı.
    4) Avrupa Devletleri Osmanlı Devleti'nin toparlanmasına izin vermediler.
    5) Islahatların amacı, devlete eski gücünü yeniden kazandırmak, yönetimi, orduyu ve maliyeyi düzeltmekti. Ancak, bu dönemin ıslahatçıları, her geçen gün kötüye giden durumun gerçeknedenlerini arayıp köklü değişiklikler yapmaktan çok, var olan durumu korumaya çalıştılar. Bu nedenle, ıslahat hareketlerinin biçimi ve yararı, ıslahatçıların şahsına bağlı kalmıştır.Bütün bunların yanında, yapılan ıslahatlar, toplu-mun tüm kesimini kap¬samadığı için, ıslahatlardan istenilen sonuç alınamamıştır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.