Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Tanzimat edebiyatında kişisel hayatı konu alan türler

Kısaca tanzimat edebiyatında kişisel hayatı konu alan türler nelerdir ?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-10-20 08:39:41

    Cevap : Kişisel Hayatı Konu Alan Metin Türler:
    Bu türler anı, gezi yazısı, biyografi, mektup ve günlüktür. Bu türlerin bir çoğu tanzimatla birlikte edebiyatımıza girmiştir. Tanzimatta edebiyatında bu türler hakkında bilgiyi aşağıda paylaşıyorum başarılar.

    1.Hatıra
    Tanzimat dönemin­den itibaren öne çıkmaya başlamış, sanatçılar anılarını yazma yoluna gitmiştir. Tanzimat dönemindeAkif Paşa (Tabsıra), Na­mık Kemal (Magosa Hatıraları), Ziya Paşa (Defter-i Amal), Muallim Naci (Ömer'in Çocukluğu) anı türünde kalem oynat­mıştır. Tanzimat döneminden sonra da edebiyatımızda edebi­yatçılar anılarını yazmaya devam etmişler, hatta anılarını kitap­larda toplamışlardır.

    2.Gezi Yazısı
    Tanzimat döneminde ise Batı edebiyatının da etkisiyle sanatçıların baş­vurduğu bir yazı türü olmuştur. Tanzimat sanatçıları, gerek gö­revleri gereği, gerekse başka nedenlerden dolayı yaptıkları se­yahatleri gezi yazılarında aktarmışlardır. Bu dönemde Ahmet Mithat Efendi'nin Avrupa gezisini anlattığı "Avrupa'da Bir Cevelan", Beykoz'dan İzmit'e kadar yapılan bir av gezisini anlat­tığı"Sayyadane Bir Cevelan" eserleri önemlidir. Ziya Paşve Namık Kemal de gezi yazısı türünde kalem oynatmıştır.

    3.Biyografi
    Türk edebiyatında modern anlamda yaşam öyküsü yazımının ilk örneklerine 19. yüzyılda, Tanzimat edebiyatından itibaren rastlanır. Namık Kemal’in, Beşir Fuad’ın, Ahmet Midhat’ın ve Fatma Aliye Hanım’ın yazdıkları yaşam öykülerini bunlar arasında sayabiliriz.

    4.Mektup
    Tanzimat döneminde ilk mektup örnekleri Akif Paşa'ya aittir. Onun bu mektupları 1885'te basılmıştır. Şinasi'nin annesine yazmış olduğu mektuplar da dikkat çekicidir. Ayrıca Namık Ke­mal - Recaizade Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamit - Sami Paşazade Sezai arasında örülen mektup ağı, bir başka tarafta Muallim Naci - Ahmet Mithat Efendi, Muallim Naci - Beşir Fuatarasında kurulmuştur. Bu sanatçıların birbirlerine yazdık­ları mektuplar, o dönemden başlayarak gazete ve dergilerde yayımlanırken bazıları kitap haline getirilmiştir.

    5.Günlük
    Günce, Türk edebiyatına Tanzimat’la birlikte girmiş, ama diğer türler gibi gelişme gösterememiştir. Klasik dönemin ruznameleri ve Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi tam olarak bu türün özelliklerini taşımasa da ilk günce örnekleri olarak dikkati çekerler. Batılı anlamda ilk günce Direktör Ali Bey’in 1898 tarihli ve Seyahat Jurnali adını taşıyan gezi kitabıdır. Servet-i Fünun döneminde Nigar Binti Osman tarafından yazılan ve ölümünden sonra 1959 yılında basılan Hayatımın Hikâyesi adlı kitap batılı ölçülerde ilk günce örneklerinden biridir.




    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.