Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 1 yıl önce
  • 1 Cevap

Tarihe yardımcı bilimlerden 5 tanesi

Tarihe yardımcı bilimlerden 5 tanesi sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2023-01-11 07:15:40

    Cevap :

    Tarih, geçmişte yaşanmış olayları inceleme ve anlamlandırma alanıdır. Tarihi olayları incelemek için birçok bilim dalından yararlanılır. Bunlar arasında en önemlileri olarak tarihe yardımcı bilimler olarak adlandırılabilir.

    1. Arkeoloji: Geçmişte yaşayan toplumların kalıntılarını incelemeye yarayan bilim dalıdır. Arkeologlar, insanların yaşadıkları yerleri, inşa ettikleri binaları, yaptıkları eşyaları ve kullandıkları araç gereçleri inceleyerek geçmişi anlamaya çalışırlar.
    2. Epigrafi: Yazıtlarda ve insanlar tarafından yazılmış kaynaklarda yer alan bilgilerin incelenmesi için kullanılan bilim dalıdır. Epigrafi uzmanları, eski yazıtları, sikkeleri, mezarlıklar ve yapıların duvar yazılarını inceleyerek geçmişi anlamlandırırlar.
    3. Numismatik: Sikkeler ve paralar gibi para birimlerinin tarihini ve kullanımını incelemeyi amaçlar.
    4. Diplomatik: Belge ve sözlü kaynakların okunması, yazımı, içeriği ve kaynaklarının incelenmesi için kullanılan bilim dalı.
    5. Onomastik: Kişi ve yer adlarının incelenmesi ve anlamlandırılması için kullanılan bilim dalı.
    6. Filoloji: Dil bilimini kullanarak yazılı kaynakların okunması, anlamlandırılması ve yazım kurallarının incelenmesi için kullanılan bilim dalı.
    7. Antropoloji: Toplumların yaşam tarzlarını, inançlarını, dillerini, sosyal yapılarını incelemeye yarayan bilim dalıdır.
    8. Sosyoloji: Toplumun yapısını, işleyişini ve değişimlerini incelemeye yarayan bilim dalı.
    9. Coğrafya: Tarihi olayların mekansal boyutlarını incelemeye yarayan bilim dalıdır. Coğrafyacılar, geçmişteki toplumların yaşadıkları yerleri, çevrelerini ve bunların olaylar üzerindeki etkilerini inceleyebilirler.
    10. Jeoloji ve Paleontoloji: Geçmişteki iklim değişimleri ve coğrafi değişimleri ile ilgili bilgi sağlamak için kullanılan bilim dallarıdır.
    11. Meteoroloji: Tarihteki iklim değişimleri ve doğal afetler hakkında bilgi sağlamak için kullanılan bilim dalı.
    12. Fizik ve Kimya: Eski yapıların inşası, materyallerin kullanımı ve tarihi olayların nedenlerini incelemeye yarayan bilim dalları.
    13. Tarihteki olayları anlamak için hukuk, ekonomi, siyaset bilimi, psikoloji ve diğer bilim dallarıda gerektiğinde kullanılabilir.

    Tarih, çok disiplinli bir alandır ve tarihi olayları anlamak için birçok farklı bilim dalından yararlanmak gerekebilir. Tarihi olayların birçok yönünü incelemeye yarayan çok disiplinli bir yerdir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.