Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 2 yıl önce
  • 1 Cevap

Tarihe yardımcı olan bilimler nedir

Tarihe yardımcı olan bilimler nedir sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2021-09-16 10:44:48

    Cevap : Tarihe yardımcı olan bilimler nedir sorusunun cevabı

    Tarihe yardımcı bilim dalları şunlardır:
    Antropoloji, arkeoloji, coğrafya, epigrafi, etnografya, filoloji, heraldik, kimya, kronoloji, nümizmatik, paleografi, sosyoloji ve topomoni.

    Antropoloji: Antropoloji insanı toplulukla bir bütün olarak inceleyen bir bilim dalıdır. Antropoloji yaptığı çalışmalar ile insanlık tarihinin en eski dönemlerinin bile aydınlatılmasında tarihe yardımcı olmaktadır.

    Arkeoloji: Arkeoloji en basit hali ile kazılar aracılığı ile geçmiş uygarlıklara ait şeyleri gün yüzüne çıkartan bilimdir. 

    Coğrafya: Her tarihi olay bir mekanda meydana gelmektedir. Mekansız bir tarih yoktur. Tarihi olayların meydana gelmesinde yeryüzü şekilleri, iklimler vb. coğrafi faktörler rol oynayabilmektedir.

    Epigrafi: Epgrafi, anıtlar başta olmak üzere sert yüzeylere yazılmış olan yazıları ve kitabeleri inceleyen bilim dalıdır. Kitabelerin içerikleri dönemleri hakkında oldukça önemli bilgiler barındırdığından, tarih açısından önemlidir.

    Etnografya: Geçmişten günümüze var olmuş olan toplumların kültürlerini inceleyerek, bunların birbirleri ile olan etkileşimlerini ortaya koymaya yardımcı olmaktadır. Uygarlıkların birbirleri ile olan iletişimlerini ortaya koyarak da tarih bilimine önemli bulgular sunmaktadır.

    Filoloji: Filoloji geçmişten günümüze var olmuş dilleri incelemekle görevlidir. Bir tarihçinin araştırmasını doğru şekilde yapabilmesi için önce geçmiş dilleri anlayabilmesi gerekmektedir. İşte burada devreye filoloji girmektedir.

    Heraldik: Heraldik armaları incelemekle görevli bilim dalıdır. İncelenen bu armalarda tarihin aydınlatılmasına yardımcı olmaktadır.

    Kimya: Kimya bilimi, Karbon 14 metodu kullanılarak, elde edilen tarihi buluntuların madde yapısını inceleyerek, bu buluntuların hangi zamana ait olduklarını ortaya çıkartmaktadır. Bu da buluntuların tarih içerisindeki yerini belirleyerek, tarih bilimine katkı sağlamaktadır.

    Kronoloji: Kronoloji, tarihi olayların bir zaman çizelgesi üzerinde sıralanmasında rol oynayan bilim dalıdır. Bu açıdan tarih ile iç içedir. Tarihi doğru olarak tespit edilemeyen olaylar tarih bilimi içerisinde yer alamayacaktır. 

    Nümizmatik: Nümizmatik eski paraları, sikkeleri ve madalyaları inceleyen bilimdir. Nümizmatik araştırmaları sonucunda elde edilen eski paralar, ait oldukları uygarlıklar hakkında bilgi edinilmesinde tarih bilimine yardımcı olmaktadır.

    Paleografi: Paleografi, eski yazıları inceleyen bilim dalıdır. Bir tarihçi için eski dillerin anlamlarını bilmek kadar, eski yazıların da içeriğini bilmek önemlidir.

    Sosyoloji: Sosyoloji, kısaca toplum bilimidir. Sosyoloji toplumlardaki sosyal ilişkileri inceleyen bilim dalıdır. Tarih ise bu incelemelerden yararlanarak kendi araştırmalarında daha doğru sonuçlara ulaşmaktadır.

    Topomoni: Yer adları bilimine topomoni denmektedir. Bir yerin isminin kökeninin nereden geldiğini belirlemekte topomoni devreye girmektedir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.