Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Tarihin akışını değiştiren keşif, Göbeklitepe

Tarihin akışını değiştiren keşif, Göbeklitepe sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    esoes

    • 2021-02-09 15:26:16

    Cevap : İnsanlık tarihini yeniden yazdırabilecek öneme sahip olan Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın merkez Haliliye ilçesinin, kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yakınlarında bulundu.

    Dünyanın bilinen en eski yapısı olan Göbeklitepe, 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihini değiştirdi. Keşfiyle medeniyet tarihi hakkında bilinen tüm bilgilerin gözden geçirilmesine neden oldu. "Medeniyetin doğduğu yer" olarak adlandırılan Göbeklitepe henüz ilkel aletlerin olduğu bir dönemde tonlarca ağırlıktaki taşların nasıl taşındığına dair gizemini koruyor.

    >>İlk kez 1963'te İstanbul ve Chicago üniversitelerinden araştırmacıların yüzey çalışmaları sırasında fark edilen ören yerindeki kazılar 50 yılı aşkın süredir devam ediyor. Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesince 1995'ten beri ortaklaşa yürütülen çalışmalarda, Neolitik döneme ait boyları 3-6 metre, ağırlıkları da 40-60 ton olan, yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlar bulundu.

    >>Kazılarda aynı zamanda, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski dini yapı kalıntıları ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi çeşitli tarihi eserler de gün yüzüne çıkarıldı.

    >>Yapılan araştırmalarla henüz yerleşik hayata geçmeyen insanların ileri düzeyde mühendislik zekâsına sahip olduğu ve heykelleri işleyebilecek nitelikle bir estetik anlayışı olduğu anlaşıldı. "Medeniyetin doğduğu yer" olarak adlandırılan Göbeklitepe'nin inşa sürecinde kullanılabilecek alet ve edevatın olmadığı bir dönemde inşasına dair gizemini koruyor. Yapıyı oluşturan taşların taşınabilmesi için çok sayıda insanın ve yük hayvanının gücünden yararlanıldığı düşünülüyor.

    >> Tarih öncesi dönemlerden biri olan ve Cilalıtaş Çağı olarak da bilinen Neolitik Çağ'dan kalma olan Göbeklitepe, Malta'daki M.Ö. 3600'lerden kalma megalitik tapınaklardan, Stonehenge ve Mısır Piramitlerinden daha eskidir. Bu nedenle de dünyanın bilinen en eski yapısıdır. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonrasında buranın insanların inanç sistemi doğrultusunda oluşturduğu bir yapı olmasının yanında takas işlemlerinin de yapıldığı bir buluşma noktası olduğunu gösterdi. Şimdiye kadar 6 tapınak ortaya çıkarılsa da bu sayının 20'yi bulacağı düşünülüyor.

    >>Üzerlerinde tasvir edilen semboller ise kabartma ya da oyma teknikleri ile oluşturuldu. Bu semboller, bilinen Neolotik Çağ'dan kalan en eski resimlerdir. Buğday, buluntulara göre ilk olarak Göbeklitepe civarında yetiştirildi.

    Göbeklitepe


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.