Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Taslak metin nedir

Taslak metin nedir örnek veriniz

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.
    Emir Kıran 1 Takipçi

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-04-25 14:53:01

    Cevap : Taslak metin oluşturma, hazırlık aşamasında ulaştığımız verilerin yaptığımız planlama dahilinde yazıya dökülmesi aşamasıdır. Adı üstünde, yazının son hali değil ama görünür, ele tutulur halidir.

    NASIL YAZILIR
    Bir konu seç. Taslaklar, yazmaya başlamadan önce düşüncelerini organize etmene yardımcı olur. Peki, makalenin ya da yazının konusu ne? Bu aşamada geniş bir konu seçebilirsin. Taslağını yazmak, konuyu daraltıp belirli bir sav oluşturmana yardım edebilir.

    Örneğin, tarih makalenin konusu 2. Dünya Savaşı’nda Alman işgali sırasında Fransa’da yaşam olabilir. Taslağını yazarken konuyu daraltıp yalnızca maquisards adındaki direniş savaşçılarını ele alabilirsin.
    Roman gibi yaratıcı bir projenin taslağını yazarken bir teze ya da konu başlığına gerek yok. Onun yerine, taslağın, eserinin yapısını planlamana yardım eder.

    Ana hedefini belirle. Bir makale, savını okuyanları ikna etmeye, okuyucuları bir konu hakkında bilgilendirmeye ya da kişisel deneyimlerine ayna tutmaya çalışabilir. Önce bu hedeflerden birini, sonra da makalenin ele alacağı spesifik savı, konuyu ya da deneyimi seç. İkna edici ve analitik bir makale yazıyorsan çalışmanı yapılandırmak için bir tez cümlesi yaz. Aşağıda üç örnek yaklaşım bulabilirsin:
    İki kitabı, olayı ya da insanı kıyasla. Bu, güçlü eleştirel analiz becerileri gerektirir.

    Tarihi bir olay için neden ve sonuç sun. Tarihi bir olayın nasıl o şekilde meydana geldiğini anlat. Ya kabul gören bilgilendirici anlatımı seç ya da ikna edici yeni bir savı. Bunun için epey bir araştırma yapman gerekecek.
    Bir deneyimin seni nasıl değiştirdiğini, tüm iletişim becerilerini kullanarak anlat.

    Destekleyici malzemeler topla.
    Bunların çoğu, taslağında değil de yazının son halinde yer alacak.
    Ama materyallerini gözden geçirmek makaleni planlamana yardımcı olur.
    Birçok alıntı, istatistik ya da fikir içeren alt konuları listele. Bunlar, taslağının ana bölümlerini oluşturacak.
    Çok fazla bilgin olmayan alt konuların varsa onları daha az önemli alt konular olarak ayrı bir bölümde listele.
    Yaratıcı bir projenin taslağını yapıyorsan bu adımı atla. İnandırıcı detaylar eklemek için araştırma yapmak faydalı olur ama bunlar taslakta bulunmaz.
    Her bir bilgiyi bulduğun sayfaların numaralarını bir kenara yaz.

    Bir taslak türü seç.
    Taslağı yazmaya başlamaya neredeyse hazırsın.
    Tek yapman gereken bu iki taslak türünden birini seçmek:
    Birkaç sözcükten oluşan kısa söz öbekleri kullanan konu taslakları. Emin değilsen bununla başla.
    Tam cümleler kullanan cümle taslağı. Eğer makalen ayrı maddeler halinde sıralaması sayfalar alacak çok miktarda detay içeriyorsa bunu kullan.

    Taslağı Yazmak
    Ana alt konularını sıraya sok. Bir hikâye yazıyorsan ya da tarihi bir sav öne sürüyorsan kronolojik sıra mantıklı olur. Bunun dışında, en çok destekleyici materyali olan alt konuyu seç ve bu savla başla. Sonra, ana alt konularını birbirini doğal bir şekilde takip edecek biçimde sırala.[2] Her bir alt konuyu, Roma rakamıyla numaralandır. Kısa bir makale için bir örnek verelim:

    Konu: Otomobilin Tarihçesi
    I. İlk Yıllar: 20. Yüzyıl Öncesi
    II. Antika ve Klasik Arabalar: 1900’den 2. Dünya Savaşı’na Kadar
    III. Modern Arabalar: 2. Dünya Savaşı’ndan Sonra

    Her bir kategori için en az iki madde düşün. Bu alt maddeleri hem makalenin amacını hem de daha önce topladığın destekleyici materyallerini temel alarak seç. Bunlar taslağının, geleneksel olarak içeriden başlanan ve Türkçe alfabenin harfleriyle (A, B, C, Ç, vs.) belirtilen ikinci kademesini oluşturacak.

    I. İlk Yıllar: 20. Yüzyıl Öncesi
    A. İlk Buhar Gücü
    B. Yanmalı Motor
    II. Antika ve Klasik Arabalar: 1900’den 2. Dünya Savaşı’na Kadar
    A. T Modeli
    B. Teknolojinin Standartlaştırılması
    (her bir bölüm için bu şekilde devam et)

    Gerekirse maddelerini alt maddelerle genişlet. Harf verdiğin alt maddelerinden biri hâlâ büyük bir konuysa ya da ekstra detayların açıklanması gerekiyorsa aşağıya daha içeriden başlayan bir satır ekle. Bunları, yine içeriden başlanan ve sıra sayılarıyla (1, 2, 3, 4, vs.) numaralandırılan üçüncü kademeye koy.
    I. İlk Yıllar: 20. Yüzyıl Öncesi
    A. İlk Buhar Gücü
    1. Buhar motorunun keşfi
    2. 19. yüzyıldaki gelişmeler
    B. Yanmalı Motor
    1. İlk Benz marka otomobiller
    2. Lüks eşya olarak arabalar
    (vb.)

    Gerekirse kademe ekle. Ek alt kademeler eklemen gerekirse küçük harf Roma rakamları (i, ii, iii, iv, vs.), sonra küçük harfler (a, b, c, d, vs) kullan, son olarak da tekrar rakamlara dön (1, 2, 3, 4, vs.). Çoğu durumda, üç ya da dört kademe yeterli olacaktır. Beşinciyi eklemeden önce maddelerini birleştirmeyi dene.

    Sonuç bölümünü düşün. Sonuç bölümünü daha şimdiden yazmak zorunda değilsin ama taslağını gözden geçir ve seçtiğin hedefe uygun olup olmadığını düşün. Sonuç bölümünü destekleyecek yeterli kanıtın yoksa daha fazla alt konu ekle. Alt konulardan birisi sonuç bölümünle alakasızsa bunu taslağından çıkar.

    İpuçları
    Taslağın kısa ve öz olsun. Taslak kusursuz olmak zorunda değil; sadece maddelerini açıklaması gerekli.
    Konunla ilgili daha fazla araştırma yaptıkça alakasız bilgileri atmaktan ve yazının odaklanmasını istediğin alanı daraltmaktan çekinme.
    Taslakları hatırlatıcı bir araç olarak kullan. Bir kavramı hatırlatmak için kısa ve öz sözcükler seç.
    Otomatik olarak bir taslak oluşturmak için bu amaçla üretilen yazılımlar ya da bir metin düzenleyici şablon kullanabilirsin. Örneğin, Microsoft Word, bir taslak belgesi oluşturmana ya da istediğin şekilde düzenlemene izin veriyor.
    Taslağın her kademesini bir öncekinden 1,3 ila 2,5 cm içeriden başlat.
    Savınla çelişen bir delil bulursan görmezden gelme. Bunu da taslağına koy ve karşı savını özetlemek için alt adımlar kullan.

    Uyarılar
    Taslağın, makalenin değişik bir versiyonu olmamalı. Her bir detayı değil, yalnızca ana iddiaları yaz.
    Genelde, taslağın herhangi bir kademesinde tek bir madde ya da alt madde olmasından kaçınmalısın. Bir A maddesi varsa ya bir de B maddesi bul ya da A maddesindeki fikri bir üstteki kademeye taşı.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Emir Kıran1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.