Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 3 yıl önce
  • 1 Cevap

Tbmm açıldıktan sonra cepheler

Tbmm açıldıktan sonra cepheler

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    esoes

    • 2021-02-10 08:16:59

    Cevap :
    A. Doğu Cephesi. Ermeniler Wilson ilkelerine göre nüfus çoğunluğunda olduklarını iddia etmişler, Çukurova ve Doğu Anadolu'yu içine alan bölgede bir Ermeni devleti kurmak istemişlerdir. TBMM açıldığı sırada Ermeniler saldırılarını artırmış, bunun üzerine Doğu Cephesi komutanlığına getirilen Kazım Karabekir Paşa'ya hareket emri verilmiştir. Yapılan Gümrü Muharebesi sonrası Sarıkamış, Kars ve Gümrü ele geçirilmiş, Ermeniler barış istemek zorunda kalmışlardır.


    Gümrü Antlaşması (3 Aralık 1920). Çıldır gölü Aras nehri sınır olacak. Berlin Antlaşması ile kaybedilen Kars çevresi ile Ardahan'ın bir bölümü TBMM'ye bırakılacak. Ermenistan TBMM'nin onaylamadığı hiçbir anlaşmayı imzalamayacaktı.

    Önemi: Gümrü Antlaşması, TBMM'nin ilk askeri ve siyasi zaferidir. Ayrıca bu antlaşma ile Sevr'in geçersizliği ilk kez belirtilmiş,  Misak-ı Milli kısmen gerçekleştirilmiş, doğu sınırı belirlenmeye başlanmış, Halkın TBMM'ye güveni artmış, Ermeni meselesi çözüme ulaşmıştır.

    B. Güney Cephesi. Urfa, Antep ve Maraş Fransızlarca işgal edilince,  Ermeniler de ortaya çıkmış, yapılan katliamlar karşısında halk isyan etmiştir. Maraş ve Urfa TBMM açılmadan kurtarılmış, Antep bir yıllık bir kuşatmadan sonra düşmüştür. Çukurova bölgesinde de bazı mücadeleler yapılmıştır. Sivas Kongresi'nde alınan kararla güneyde Kuvayımilliye kurulmasına çalışılmıştır. Bölgenin işgal altında tutulmasının mümkün olmadığını anlayan Fransızlar Sakarya Meydan Muharebesi'nden sonra imzalanan Ankara Antlaşması'yla bölgeyi boşaltmışlar, Hatay hariç Suriye sınırımız belirlenmiştir.

    ÖNEMLİ HATIRLATMA-1: Güney Cephesindeki başarılar bir şehir halkının düzenli orduya karşı kazandığı başarılardır. Bu cephede düzenli ordu kurulamamıştır.

    C. Batı Cephesi. Gediz muharebelerinde alınan mağlubiyet düzenli orduyu şart kılmış, ardından da İsmet ve Refet beylerin çalışmalarıyla düzenli ordu kurulmuştur.

    I. İnönü Muharebesi (6 – 10 OCAK 1921). Yunanlılar, Sevr Antlaşması'nı TBMM'ye kabul ettirmek, Eskişehir'i alıp Ankara'ya ulaşarak milli mücadeleyi sona erdirmek,  Çerkez Ethem'in isyanından faydalanmak gibi amaçlarla harekete geçmişler, fakat İnönü önlerinde mağlup olarak geri çekilmişlerdir.

    Sonuçları. Düzenli ordunun ilk zaferidir. Halkın düzenli orduya güveni arttı. Londra Konferansı toplandı. (23 Şubat – 12 Mart 1921) Afganistan ile dostluk antlaşması imzalandı. (1 Mart 1921) SSCB ile Moskova Antlaşması imzalandı. (16 Mart 1921)

    Londra Konferansı (23 ŞUBAT – 12 MART 1921). I. İnönü zaferinin ardından sonra İtilaf devletleri Sevr'i küçük değişikliklerle Sevr'i TBMM'ye kabul ettirmek ve Yunan ordusuna zaman kazandırmak için İstanbul Hükümeti ve TBMM'yi Londra Konferansı'na davet ettiler. İtilaf devletlerinin bundaki amacı iki taraf arasında ikilik çıkarmaktı. TBMM ise hem haklı mücadelesini hem de Misakımilli'yi dünya kamuoyuna duyurmak ve savaş taraftarı olmadığını göstermek için konferansa katıldı. Toplantı amacına ulaşamayarak dağılsa da TBMM istediği hedeflere ulaşmıştır. Sevr'i kabul ettiremeyen İtilaf devletleri de Yunanlılara taarruz emri vermiştir. TBMM, I. ve II. İnönü muharebeleri arasındaki dönemde İstiklal Marşı'nı ve ilk anayasamız Teşkilatıesasi'yi kabul etmiş, 1 Mart 1921'de Afganistan ile dostluk antlaşması, SSCB ile Moskova Antlaşması'nı imzalamıştır.

    Moskova Antlaşması (16 Mart 1921): Ortak düşman karşısında yalnızlık politikasından da kurtulmak isteyen Sovyet Rusya ve TBMM birbirlerine yakınlaşmışlar ve Moskova Antlaşması imzalanmıştır. Buna göre: Batum Gürcistan'a verilmek şartı ile Kars, Ardahan ve Artvin'in TBMM'ye ait olduğu kabul edilmiştir. (Misak-ı Milli'den ilk taviz verilmiştir.) Osmanlı Devleti'yle Çarlık Rusya arasında imzalanan anlaşmalar geçersiz sayılmıştır. Taraflardan birinin onaylamadığı bir antlaşmayı diğeri de onaylamayacaktır. Sovyet Rusya, TBMM'ye yardım yapacaktır.




    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.