Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Teknoloji

TEKNOLOJİ YARALI MI? YOKSA ZARARLI MI? yararlıysa neden zararlıysa neden kendi fikirlerinizle bana yardımcı olur musunuz

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.
    Aşkın karamanı 1 Takipçi

    İşte Cevaplar


    Hera

    • 2021-04-28 07:46:03

    Cevap : Teknolojinin yararlı mı yoksa zararlı mı olup olmadığına bakmak için öncelikle tanımına ve açılımına bakmamız gerekir. Çünkü eğer bir kavram hakkında olumlu veya olumsuz bir değerlendirme yapmak istiyor isek eğer, o kavramın ne olduğuna ve neleri etkilediğine bakmamız lazım. Ancak o zaman yararlı mı yoksa zararlımı olduğunu anlayabiliriz.

    Teknolojinin Tanımı


    Bir sanayi alanında ki bilgilerin toplanıp, yöntemlerinin oluşturulup, denetlemesinin yapılarak makinelerin, araç gereçlerin, aygıtların tümünü kapsayan uygulama bilgisidir. Örnek olarak bir telefonu ele alalım. Telefon ilk çıktığında kablolu ve mekanik tuşların kullanıldığı bir teknoloji idi. Daha sonraları baz istasyonları bulunarak kabloların ortadan kalkması gerçekleşti ve şuanda hepimizin cebinde bulunan hale geldi. Bu örnekte hem teknolojinin bilgilerin toplanıp ilerletilmesiyle uygulama bilgisine geçişini irdeledik, hem de teknolojinin olumlu bir yönünden bahsettik.


    Teknolojinin Günümüzdeki Etkisi

    Günümüzde teknoloji hayatımızın değişmez bir parçası halini aldı. Mesela evde oturuyoruz elektrikler gitti, ne yaparız? Hem bütün hayatımız kilitlenir, çünkü televizyonsuz veya bilgisayarsız yapmayız. Bunu da elektrikler gittiğinde üzülmemizden, sinirlenmemizden ve sanki boşluğa düşmüş gibi davranmamızdan anlayabiliriz. Eskiden elektrikler gittiğinde ev ahalisi için değişen hiç bir şey yoktu. Çünkü zaten muhabbetin geçtiği bir ortamda elektrik gider, mumlar yakılır ve muhabbete devam edilir. Ama şuan ki durumda dizilerimiz var, oyunlarımız var, haberlerimiz var ve biz bunlardan ayrı kalamıyoruz. Bizim elimiz ile aldığımız ve bizim yönetmemiz gereken aletler, günümüzde bizi yönetmeye başladılar. 10 dakika da bir cebimizden çıkarıp telefona bakma ihtiyacı duyuyoruz. Bu ne demek oluyor? Telefonun bizi esir aldığı anlamına mı geliyor? Bence buna siz karar verin.

    Bu kadar olumsuz bilgi vermek okuyucuları teknolojinin olumsuz bir şey olduğu kanısına itebilir. O yüzden olumlu taraflarına da bakmak lazım. Mesela günümüzde eskiden sadece bilgisayar ile yapabildiğimiz şeyleri artık telefonda yapabiliyor ve yapacağımız işlemlerimizi cebimizde taşımış oluyoruz. Bu da hareket kabiliyetimizi artırıyor. Başka bir örnek verecek olursak, mesela bir iş görüşmesine gidiyorsunuz, ama gittiğiniz yeri bilmiyorsunuz, önceden olsa idi bir kuruyemiş dükkanı bulup oraya sorarak mekanı bulma şansınız vardı. Şimdi elinizdeki telefondan navigasyon yardımı ile o mekana ulaşabiliyorsunuz. Bir başka örnek verelim. Mesela araştırmacısınız ne yapmanız gerekiyor? Önce araştırdığınız konu ile ilgili bilgi toplamak için kütüphaneye gitmeniz gerekiyordu, şimdi ise interneti kullanarak kütüphanelerin veri tabanlarından kaynaklara ulaşabiliyorsunuz. Bu ve bunun gibi birçok örnek teknolojinin olumlu etkilerini kanıtlar niteliktedir.


    Teknolojinin Geleceğimizi Yok Etmesi



    Teknoloji dediğimiz şeyin esasen işimizi kolaylaştırması ve bize büyük ölçüde yardımcı olması gerekiyordu. Peki yardımcı oldu mu? Bilinçli kullanıcıya çok büyük yararı oldu. Ama bilinçli olmayan, yani günümüz gençlerine hiçbir yararı olmadığı gibi büyük zararları dokundu. Bunu iki büyük başlık altında inceleyebiliriz. Sosyal Medya ve Oyunlar… Günümüz gençleri, çağımıza ışık tutacak geleceğimiz olan bu gençler, yukarda belirttiğim konulara sıkışıp kaldılar ve bu gençlerimizi geleceğe götüreceği yere büyük bir karanlığa doğru sürüklemekte. Kimi bilgisayarda oyun oynayarak gününün tamamını ve beynini öldürürken, kimi de sosyal medyada ne kadar popüler olabilirim, insanlar benden nasıl söz ederler düşüncesiyle kapasitesinin tamamını bu konuya yönlendirerek kendisini, yani beynini bir kafesin içerisine kapatıyor.

    Popüler kültürün oluşturduğu bu durum, gençlerimizin tamamen gerçek dışı, sanal, hayali bir karakterde yaşamalarına sebep oluyor. Bu insanların büyüdüğünde karakter ve kişiliklerinin nasıl olmasını bekliyoruz? Sağlıklı mı? Tabi ki de hayır. Hayata atıldıklarında hiçbir insani ilişkiden yoksun, çekingen, sorumluluğunun ne olduğunu bilmeyen bir nesil yetişiyor. Geleceğimiz olan bu beyinlerimizi kurtarmalıyız. Gerek seminerler ile gerekse bu alanların kısıtlanmasıyla hem anne-baba hem de çocukların bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

    Sonuç

    Eğer hayatımızı hiçbir şey olmamış ve bütün her şey yolunda gidiyormuş gibi yaşamaya devam edersek, sonunda Türkiye’nin ve Dünya’nın geleceğinin birçoğu geleceğinin tamamen hayal bulutundan ibaret olduğunu görmeden bu gerçekle karşı karşıya kalacaklar. Benim önerim geleceğimizi kurtarmak için gençlerimizi bilinçlendirmek, bu zararlardan korumak, onları geleceğe dair sorumlu kılmaktır. Eğitimimizi geliştirerek önce gençlerimize milli bilinç aşılayarak işe başlamalıyız. Çünkü aidiyet duyduğu zaman vatanı için o genç elinden geleni yapmaya çalışacaktır. Daha sonra teknolojinin ne gibi yararları, ne gibi zararları olduğunu gençlerimize anlatarak, gençlerin teknolojiyi ona göre kullanmalarını sağlamalıyız. Nasıl ki reklamlar insanların bilinç altlarına harcamayı, tüketmeyi aşılamak için kullanılıyor ise; yine aynı reklamlar kullanılarak gençlerin bilinç altına da teknolojinin yararlı kısımlarını yerleştirmek bizim boynumuzun borcudur. O zaman göreceğiz ki bizim gençlerimiz de ülkemiz için, dünya için teknolojiyi kullanarak önemli buluşlara imza atacaklar.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Remix Adam1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.