Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Tiyatronun yapı unsurları nelerdir?

Tiyatronun yapı unsurlari nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Kenan17

    • 2020-04-26 00:25:42

    Cevap : Tiyatronun Yapı Unsurları;

    Yer: Olayların geçtiği mekan, çevredir.

    Zaman: Olayların başlangıcı ile bitişi arasında geçen süredir.

    Kişiler: Tiyatro eserinde olayları canlandıran insanlardır.

    Dramatik Örgü: Tiyatro eserindeki olay örgüsüdür.

    Çatışma: Kişiler arasındaki anlaşmazlıklardır.


    Tiyatronun Yapı Unsurları
    Bir tiyatro gösterisinde olmazsa olmaz bazı unsurlar vardır. Bunları kısaca açıklayacak olursak:


    Tiyatro Metni
    Tiyatro metinlerinin en belirgin yapı özelliği, cümlelerin düz yazı biçiminde değil, kişilerin karşılıklı konuşmaları yani diyalogları biçiminde verilmesidir. Her konuşma, o konuşmayı yapan kişinin adıyla başlatılır. Kişilerin sahnedeki hareketleri, duyguları kısaca anlatılmak isteniyorsa bu ifadeler parantez içinde verilir.

    Oyun metinlerinde anlatıcı geri planda kalır ve okuyucu olayları kişilerin diyaloglarıyla takip eder. Oyunda anlatılan olay diyaloglarla başlar ve biter. Her şey izleyicinin gözü önünde cereyan ettiği için anlatıcının açıklama yapmasına, okuyucuyu ya da izleyiciyi bilgilendirmesine pek gerek kalmaz.


    Kişiler
    Tiyatro eserinde kişi sayısı konuya göre değişir. Tiyatronun konusu olan olay, bir kişinin ya da grubun başından geçer. Kişiler olayla ilgilerine göre birinci derecede ve ikinci derecede önemli kişiler diye ikiye ayrılır. Tiyatro yazarı kişileri doğal ve toplumsal çevre içinde verir, onları çevresinden soyutlamaz. Tip ya da karakterler çizer. Yazar, kişilerin giyim kuşam bilgilerini eserinin başında betimlemeyle verir.

    Kimi tiyatro eserlerinde olay hayvanların başından geçmiş gibi gösterilir. Bu kez oyuncular hayvanların rolünü oynamaya çalışırlar. Bu eserlerdeki ikinci dereceden kişiler içinde yine hem insan hem de hayvan bulunabilir. Tiyatro eserinde kimi zaman bir de anlatıcı kişi bulunur. Bu anlatıcı, rolü gereği ara ara sahneye çıkarak olayların gelişmesi üzerinde bilgiler verir.


    Olay
    Tiyatro hem söz hem eylem sanatıdır. Tiyatro eserini oluşturan diğer ögeler bu iki niteliğe göre biçimlenir. İnsan başına gelebilecek her türlü olay, insanın karşılaşabileceği her durum tiyatro eserinin konusu olabilir. Konu, kahramanının kendisiyle ya da çevresiyle çatışmasından doğar. Oyun yine kahramanın eyleme dönüşmüş beğenme, istek, özlem, tutku, öfke, korku gibi duygularından destek alarak gelişir, sonuca ulaşır. Tiyatro eserinde olay plânı üç bölümdür: Serim, düğüm, çözüm. Bunlar genellikle iki perde olarak sunulur.


    Zaman
    Tiyatro eserinde zamanın veriliş biçimi yazarın isteğine bağlıdır. Yazar; kronolojik zaman, düğümden başlatılan zaman, sonuçtan başlatılan zaman, düzensiz zaman anlatımlarından birini seçer. Oyunlarda zaman akışı genellikle perdeyle sağlanır. Her yeni perdede farklı bir zaman dilimi görülebilir.


    Oyuncular
    Tiyatro eserinin en önemli özelliği dramatik yapısının olmasıdır. Olaylar sahnede canlandırılacak özellikte yazılır. Bu olayları sahnede canlandırmaya rol yapma denir. Rol yapan erkeğe aktör, kadına ise aktris denir. Günümüzde her ikisi için de oyuncu terimi daha çok kullanılmaktadır. Oyuncular canlandırdıkları kişiliğe uymak için makyaj yaparlar. Rollerine uygun kostüm giyerler.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.