Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Toplumda kendiliğinden ve uzun süreli meydana gelen değişimler

toplumda kendiliğinden ve uzun süreli meydana gelen değişimler sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Mehmet303

    • 2022-01-04 09:48:16

    Cevap : toplumda kendiliğinden ve uzun süreli meydana gelen değişimler sorusunun cevabı; Toplumsal Değişimdir.


    Genel anlamda toplumsal değişim bir sosyal yapıda zaman içinde meydana gelen farklılaşma anlamına gelmektedir.

    Toplumsal değişimin manası evvela sosyal oluşumun konumu ve durumuna bağlıdır. Küçük bir gruptaki değişimler grubun kendisi için önemli görülebilir ancak daha büyük bir grupta bunların ehemmiyeti azalır. Benzer şekilde toplumsal değişimin gözlemlenmesi çalışılan zaman dilimine bağlıdır. Kısa vadeli pek çok değişim uzun vadeli bakıldığında ehemmiyetsizdir ya da tam tersi. Küçük ölçekli ve kısa vadeli değişimler toplumun bir karakteristiğidir. Zira zaman içinde doğal olarak yeni bilgi ve teknikler ortaya çıkar; çevresel değişimler yeni bir uyumu tetikler; gücün yeniden dağılımına bağlı olarak değer ve normlar değişir. Bütün bunlar insan toplumlarının değişiminin kendi iç işleyişi ve dış koşulların etkisi neticesinde kaçınılmaz olduğunu gösterir.

    Toplumda Değişim

    Toplumlar canlı birer organizma gibi sürekli değişirler. Ancak yaşadıkları değişme hızı toplumdan topluma değişiklik gösterir. Geleneksel toplumlar daha yavaş, endüstriyel toplumlar daha hızlı değişebilir. Değişmeyen hiçbir toplum yoktur. Değişme bazı toplumsal sorunlara çözüm getirirken, bazen de birtakım sorunları beraberinde getirir.

    İnsanlar ve insanlardan meydana gelen toplumlar her şeyden önce bütün fertleriyle doğru bir zihniyete sahip olmalıdırlar. Zihniyeti zayıf, çürük, hasta olan bir toplumun bütün çalışmaları boşunadır.

    Toplum içindeki değişim, belirli bir zaman diliminde somut, fiziksel ve kültürel bir çerçevede birtakım insanlar arasında geçer. Değişim bir süreçtir. Değişmenin yönü ilerleme olduğu gibi gerileme de olabilir.

    a. Evrim Şeklinde Değişim

    Toplum yapısında meydana gelen yavaş, sürekli ve ileriye dönük değişmelerdir. Evrim, toplumdaki kurum ve ilişkilerde boşluğa yol açmaz. Bir kurum ya da ilişki değişirken alternatifi de oluşur. Evrimde aşamalı bir değişim modeli vardır. Bu toplumsal değişiklik büyük boyutlu krizlere neden olmaz.

    b. Kültürel Yönde Değişim

    Bir toplumun kültürü, o toplumun aynası olarak kabul edilir. Kültür zamanla değişim gösterir. Toplumdaki bireylerin tutum ve davranışları, düşüncelerinde meydana gelen farklılaşmalar toplumsal değişmeye yol açar. Bu değişimler insanda, toplumda ve onun oluşturduğu kültürde yansır.

    c. Ekonomik Yönde Değişim

    İnsanlar arasındaki ilişki biçimlerini belirleyen önemli faktörlerden birisi de ekonomidir. Gerek ülke içerisinde, gerekse de ülke dışında gelişen ekonomik değişimler, bu değişimlerin etki ettiği toplumlardaki yapı ve kurumları da değiştirir.

    Toplumsal kurumların değişmesinde kendi iç dinamikleri önemli bir rol oynar. Toplumsal Değişmeler Kültürlerarası etkileşimde, kültürlerin herhangi bir baskısı olmaksızın birbirlerini etkilemesidir. Ekonomik, kültürel vb. alanlarda toplumlararası yapılan anlaşmalar ve alışverişler buna iyi bir örnek teşkil eder.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.