Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Toplumlar neden bir anayasaya ihtiyaç duyar

toplumlar neden bir anayasaya ihtiyaç duyarlar

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-05-14 19:40:54

    Cevap : Toplumlar neden bir anayasaya ihtiyaç duyar

    Anayasa bireyler için neden önemlidir?
    Hukuk kuralları toplumsal ilişkileri düzenler; bireyler hukuk kurallarının sağladığı kesinlik sayesinde, toplumsal ilişkilere rahatça girer, plan yapar ve belli sonuçları öngörebilir. Hukuk kuralları toplumsal yaşamı düzenlemekle kalmaz bireyler için bir takım güvenceler de getirir. Bu bağlamda, temel hak ve özgürlükleri güvence altına alan Anayasa; bireyleri diğer bireylere ve bireyleri devlete karşı koruyan hukuki bir kalkan işlevi görür. Yaşama hakkından, düşünce özgürlüğüne; mülkiyet hakkından, çalışma özgürlüğüne insan onuruna yaraşır bir yaşamın teminatı Anayasa’dır.

    Anayasa devlet için neden önemlidir?
    Anayasa sadece bireyler için değil devlet için de önemlidir. Devletin temel yapısını kuran belge Anayasa’dır. Devletin üç temel organının, yani yasama, yürütme ve yargının kuruluş ve işleyişine ilişkin esaslar Anayasa’da yer alır. Bu organların birbirleriyle olan ilişkileri de Anayasa’ya göre düzenlenir. Bütün bunların ötesinde, devletin kendisine yüklenen görevleri yerine getirmesi için kullanması gereken yetkilerin kaynağı da Anayasa’dır. 1982 Anayasası’nın 6. maddesinde yer alan şu düzenleme Anayasa’nın bu niteliğini açıkça ifade eder: “Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.”

    İnsanoğlu topluluklar oluşturmaya başladığı  dönemlerden günümüze  kadar, nasıl yönetileceği  ile ilgili  pek çok tecrübeler elde etmiştir. Fakat  yeni tecrübelerle ilgili arayışlar da devam etmektedir. İnsanoğlunun en büyük problemlerinden biri,  nasıl bir yönetim sistemi oluşturulursa,  o toplumu oluşturan bireyler  birbirlerinin haklarına riayet ederek  insanca  ve  kardeşçe bir arada yaşayabilir, sorusunun cevabını  aramaktır. Yönetim kavramı,  topluluğun  belirlenen hedefler doğrultusunda  sevk ve idare edilmesi olarak tanımlanabilir. Bu idare  bir takım  kurallar ve düzenlemeler  vasıtasıyla gerçekleştirilir. Yönetim ilkelerini koyan  toplumsal mutabakat metni denebilecek,  anayasa olarak tanımlayacağımız  bu kurallar  söz konusu toplumu oluşturan  bireylerin nasıl  yaşayacağını, hangi hak  ve özgürlüklere sahip olacağını, sosyal ve ekonomik  eylemlerini  kısaca tüm hayat alanlarını belirler.  Bu nedenle  anayasa metinleri  çok önemlidir. Dolayısıyla  ortaya  çıkan olumlu  ve olumsuz   toplumsal  gelişmeler  yada zorluklar ve sıkıntıların temel kaynağı uygulanan hukuk kurallarıdır denilebilir.  Doğru yönetim ilkeleri ve hukuk kuralları toplumun önünü açarken  tersi durumda   arzu edilen sonuçlara ulaşılamaz.  Tarihten günümüze uygulama sahası bulan  yönetim anlayışlarına baktığımızda; bir kişinin, bir grubun yada bir partinin  iktidar gücünü kullandığı  yönetim anlayışlarının yanın da halkın  egemenliğine dayanan temsili demokrasi anlayışını temel alan cumhuriyet  yönetimleri de  söz konusudur.

             Bir kişinin kayıtsız şartsız   egemenliğine dayanan,  halkın yönetime katılmadığı  ve bir meclisin olmadığı yönetim anlayışı mutlakıyet, monarşi olarak  tanımlanır.  Monarşinin, mutlak yetkilerinin bir kısmını  halkın seçtiği meclise  devretmesi  meşrutiyet  yönetim tarzını  oluşturur.  Oligarşi ise,  ülkeyi  asker, zengin, aydın vs.  bir grubun yönetmesi demektir. Komünizm, sınıfsız bir toplum yaratma amacıyla  tüm malların ortak mülkiyetini savunan bir sistem, tek parti ve katı bir devletçilik , halk adına denetimi ve icraatı  tek partinin üstlendiği  bir sistem iken faşizm ve nazizim gibi  tek parti ve diktatörlük anlayışının egemen olması yanın da,  iktidar yetkisinin tek bir elde toplandığı,  yetkinin  devlet başkanında olduğu totaliter rejim gibi  yönetim anlayışları da  söz konusudur. Cumhuriyet yönetimi ise   egemenliğin halka ait olduğu  devlet biçimidir.  Yönetim biçimi bazı hallerde  demokrasi olmayabilir.  Demokratik Cumhuriyet anlayışında halk temsili demokrasi yoluyla egemenlik hakkını seçtiği temsilciler  eliyle  kullanır.  İktidar belli bir süre için  seçimle işbaşına gelen temsilcilerden oluşur.  Yönetme, egemenlik hakkı halka aittir.

             Ülkemizde halkın  egemenliğine dayanan temsili demokrasi anlayışını temel alan cumhuriyet  yönetimi söz konusudur. Halkın oylarıyla  oluşturulan meclis yasama  görevini üstlenirken, içinden çıkan hükümet  ile   halkın seçtiği  cumhurbaşkanı yürütmeyi üstlenir. Yürütmedeki çift başlılıktan dolayı parlamenter sistem olarak adlandırılır.2007 yılından önce cumhurbaşkanını meclis seçerken   yapılan bir referandumla  cumhurbaşkanını halkın seçmesi yönünde  anayasa değişikliği yapılmıştır. Kabul edilen değişikliklerden diğerleri ise, cumhurbaşkanının görev süresinin yedi yıldan beş yıla indirilmesi ve bir kişinin en fazla iki defa bu göreve seçilebilmesidir. Türkiye´nin 12. Cumhurbaşkanını belirlemek için 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçim, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde cumhurbaşkanının doğrudan halk oyuyla seçildiği ilk seçimdir.2014 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimi, Recep Tayyip Erdoğan´ın, 10 Ağustos 2014 tarihinde düzenlenen ilk turda cumhurbaşkanı seçilmesiyle sonlanmıştır. 

             Devlet örgütünün  işleyişi anayasa tarafından belirlenir.   Dolayısıyla, mevcut parlamenter sistemde  değişiklik yapılarak yürütmedeki  iki başlılığın ortadan kaldırılarak   yürütmenin tek  erkin elinde olması ve seçilmiş cumhurbaşkanı makamı   konusunda anayasa da  bir takım değişiklikler yapılması tartışılmaktadır.  

    Anayasa nedir, Anayasanın üstünlüğü ne anlama gelir?

    Anayasa bir hukuk sistemi içindeki en “üstün” yasadır.
    1982 Anayasası’nın 11. maddesine göre: “Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır. / Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz.” Buna göre, “anayasanın üstünlüğü”, en başta yasaların Anayasa’ya aykırı olmaması gerektiğini ifade eder. Yani Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa’ya uygun yasalar yapmak zorundadır. Dünyada bir çok anayasal sistemde, yasaların Anayasa’ya uygun olup olmadığı yargı organı tarafından denetlenir. Bizim anayasal sistemimizde bu görev Anayasa Mahkemesi’ne verilmiştir. Anayasa Mahkemesi Anayasa’ya aykırı yasaları iptal ederek “anayasanın üstünlüğü” ilkesinin hayata geçirir.

    Yasama organı gibi, yürütme organı da Anayasa ile bağlıdır. İdari yargı, idarenin eylem ve işlemlerinin hukuka uygunluğunu denetlerken aynı zamanda idarenin Anayasa’ya uygun hareket etmesini sağlar.
    Yargı organı açısından da hukuk sistemindeki en üstün yasa Anayasa’dır. Yargıçlar, önlerine gelen davalarda yasaları uygularken, uyuşmazlıkları çözerken veya “Türk Milleti” adına cezalandırma yetkisini kullanırken hep Anayasa’nın çizdiği çerçeve içinde hareket eder.
    Devlet organları dışında tün özel ve tüzel kişiler de “anayasanın üstünlüğü” ilkesine saygı göstermek zorundadır.

    Bütün bunların ötesinde Anayasa’nın üstünlüğü, Anayasa’nın yasalardan daha zor değiştirileceği anlamına da gelir. Örneğin, anayasaların bazı maddelerinin değiştirilmesi yasaklanabilir, Anayasa’da değişiklik yapılması için yasama organında yasaları değiştirmek için aranan çoğunluktan daha fazla bir çoğunluk aranabilir veya anayasa değişikliklerinin yürürlüğe girmesi için halkoylamasına sunulması şartı konabilir. Bütün bu yöntemler değiştirilme açısından da anayasaların hukuk sistemindeki diğer kurallardan üstün olmasını sağlar.

    Anayasaların içinde neler yer alır?

    Anayasaların çoğunda bir başlangıç bölümü bulunur. Başlangıç, anayasanın felsefesini, yapıldığı dönemin siyasal ve toplumsal koşullarını, yapılış nedenlerini, dayandığı temel ilke ve değerleri ortaya koyan metindir. Başlangıç bölümü edebi bir dille kaleme alınır. Bu nedenle de genellikle hukuki açıdan kendi başına bir değer taşımaz. Başlangıç bölümüne yer veren yaşayan en eski anayasa 1787 tarihli ABD Anayasasıdır. Çağdaş anayasalarda başlangıç bölümünün ardından genel esaslar bölümü gelir. Genel esaslar bölümünde devletin temel nitelikleri açıklanır. Devlet modeli (üniter, federal ya da bölgeli), din-devlet ilişkileri ve bireylerin devlet karşısındaki konumuna ilişkin ilkeler bu bölümde yer verilir.
    İnsan hakları da anayasaların bir parçasıdır. Çağdaş anayasaların bir çoğunda temel hak ve özgürlükler listesi geniş bir yer tutmaktadır. Anayasalarda yer alan özgürlüklerin bir kısmı, konut dokunulmazlığı, ifade özgürlüğü, din özgürlüğü, kişi güvenliği gibi devletin karışamayacağı, dokunamayacağı, kişiyi devlete ve topluma karşı koruyan haklardır. Seçme, seçilme, siyasi parti kurma, siyasi partiye üye olma gibi kişinin devlet yönetimine katılmasını sağlayan siyasi nitelikli “katılma hakları” da anayasalarda düzenlenir. Kişi hakları ve siyasi haklar tarihsel olarak ilk ortaya çıkan haklar oldukları için “Birinci kuşak haklar” olarak da bilinir. Çalışma, sağlık, sosyal güvenlik hakkı gibi ekonomik nitelikli haklar da bireye devletten bir hizmet ya da edim isteme olanağı tanır. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan anayasaların çoğunda yer alan bu haklar “İkinci kuşak haklar” olarak da tanımlanır. Bütün bunlara ek olarak bazı anayasalarda çevre, barış, gelişme hakkı gibi son yıllarda güncel hale gelen “Üçüncü kuşak haklar”a da rastlanmaktadır. Günümüz anayasaları, yukarıda belirtilen hak ve özgürlükleri sıralamanın ötesinde, bu hakların bireyler tarafından kullanımını sağlayacak güvenceleri de içinde barındırır.

    Anayasa, devlet organlarının yapısı, işleyişi ve birbirleriyle olan ilişkileri de düzenler. Yasama, yürütme ve yargı organının kuruluşu, işleyişi, yetki ve görevleri ve bunların birbirleriyle olan ilişkileri anayasalarda yer alır. Yasama ve yürütme organlarının yapısı, yetkileri ve bu iki organ arasındaki ilişkinin anayasada düzenleniş biçimi aynı zamanda devletin hükümet sistemini (başkanlık, yarı başkanlık ya da parlamenter) de ortaya koyar. Devlet yetkilerinin merkezle yerel yönetimler, bölgeler ya da eyaletler arasında paylaşımı da anayasalarda yer alan konular arasındadır. Söz konusu yetki paylaşımı devletin üniter mi, federal mi, yoksa bölgeli bir yapıya mı sahip olduğunu göstermesi açısından önem taşır.

    Son olarak anayasa metninde Anayasa’nın değiştirilme yöntemi bulunur. Günümüzde yazılı anayasaların büyük bölümünde, “anayasanın üstünlüğü” ilkesini gerçekleştirmek amacıyla, Anayasa’nın değiştirilmesi için yasalardan daha zor bir yöntem öngörülmüştür.

    Anayasalar nasıl yapılır?

    Anayasa yapımı en kısa biçimiyle bir toplumda temel siyasi-hukuki tercihlerin yapılması olarak tanımlanabilir. Bu tanım akla bir soru getirmektedir: Bu temel tercihleri kim yapacaktır? Anayasa bir toplumda yaşayan tüm bireyleri ilgilendirdiğine göre, bu sorunun yanıtı “herkes”, yani “halk” olmalıdır. Teorik olarak kabul edilebilir olan bu yanıt uygulamada her anayasa yapım sürecini açıklamaktan uzaktır. Burada demokratik anayasa yapımı ve demokratik olmayan anayasa yapımı arasında bir ayrım yapmak gerekir. Demokratik olmayan anayasa yapımı çeşitli biçimlerde karşımıza çıkar. Anayasalar pek çok örnekte dış veya iç güçler tarafından empoze edilebilir; yani halk iradesi göz önüne alınmaksızın kabul edilip yürürlüğe sokulabilir. Örneğin, 1814 Fransız Anayasası Kralın tebaasına bir ihsanı, bir lütfudur. 1947 Japon Anayasası ise, II. Dünya Savaşı sonrasında yenik düşen bu ülkeye büyük ölçüde ABD tarafından dikte ettirilmiştir.
    Bir anayasanın demokratik yöntemlerle yapılmış sayılması için halkın iradesi doğrultusunda ortaya çıkması ve yürürlüğe girmesi gerekir. Anayasanın—sembolik de olsa—bir “sosyal sözleşme” olarak görüldüğü bu tür anayasa yapım süreçlerinde amaç; halkın katılımı ve temsilini esas alarak, mümkün olan en geniş uzlaşmayla bir anayasa ortaya çıkarmaktır. Demokratik anayasa yapım yönteminde “halk” her aşamada karşımıza çıkar. Birincisi, anayasayı yapacak olanlar mutlaka halk tarafından serbest ve adil seçimler yoluyla seçiler. İster kurucu meclis olsun, ister normal meclis olsun anayasayı yapacak olan organ halkın iradesiyle belirlenmeli ve mümkün olan en geniş biçimde toplumsal dengeleri yansıtmalıdır. İkincisi, anayasanın kaleme alınması aşamasında mutlaka sivil toplum örgütlerinin fikri alınmalıdır. Anayasayı kaleme alacak olan meclis de olsa, anayasa sivil toplumdan gelen talep, öneri ve eleştiriler doğrultusunda şekillendirilmelidir. Üçüncüsü, anayasa yapım sürecinde son sözü halk söylemeli, yani anayasanın yürürlüğe girme aşamasında “halkoylaması” yöntemine başvurulmalıdır.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz







    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.