Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Toplumsal Statü Örnekleri

Toplumsal Statü Nedir? Yani sosyal statü örnekleri

Bu soruya 4 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hypatia

    • 2015-05-12 13:04:46

    Cevap : Bireylerin işgal ettiği bir yer vardır ve bu yere bağlı olarak birtakım davranışları yerine getirmeleri beklenir.

    Örneğin; öğrenci, marangoz, yaşlı, genç, milletvekili, öğretmen vb. Bu konumlara sosyolojide genel olarak toplumsal statü denir.


    Verilmiş Statüler : Bireyin kazanmak için herhangi bir çaba sarf etmediği, doğuştan kendisinde varolan statülerdir.
    Örneğin: cinsiyet, ırk, zengin ya da yoksul bir ailenin çocuğu olmak gibi. 

    Kazanılmış Statüler : Bireyin doğuştan sahip olmadığı, kendi çaba ve gayretiyle sonradan elde ettiği statülerdir.
    Örneğin: öğretmen, öğrenci, zengin ya da yoksul olmak gibi.

    Bireylerin statülerinin dayandığı kaynaklar servet, soy, cinsiyet, bireysel yetenek, eğitim düzeyi, görevin güçlüğü, sahip olunan iş ve önemi, yaş, medeni durum, gelir seviyesi, dinsel inanış vb. olabilir. Kadın ya da erkek olmak, bir millete ait olmak, soylu bir ailenin üyesi olmak gibi bazı statüler doğuştan gelir. Bazı statüler ise bireyin çabası sonucu sonradan elde edilir: Meslek sahibi olmak, zengin olmak, anne olmak gibi. İster doğuştan isterse sonradan kazanılmış olsun her toplumsal statü bireyin sosyalleşme sürecinde öğrendiği birtakım davranışları da beraberinde getirir.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Toplumsal Statü Örnekleri

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-05-12 13:10:42

    Cevap : Mesela erkek veya kadın olmak birer statüdür. Veya mesleğimiz birer statüdür. Veya daha açık bir örnekle açıkla dersen:
    Ferhat göçer hem sanatçı hem de doktordur fakat toplumda bilinen statüsü sanatçı oluşudur.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Beste

    • 2015-05-12 13:12:28

    Cevap : Toplumsal Statü 2 ye ayrılır. 1-) Verilmiş Statüler: Doğuştan gelen ve sonradan değişmeyen statüdür. Örnek olarak kız olmak erkek doğmak gibi…
    2-) Kazanılmış statüler: İnsanın yaşamında sonradan kazanılmış statülerdir. Bunlara örnek olarak meslekleri verebiliriz.Doktor olmak , vali olmak ,bilim adamı olmak gibi… Toplumsal Statüyü belirleyen Etkenler 7 tanedir. Bunlar;
    Aile,Servet,Eğitim,İş,Yaş,Renk ce cinsiyettir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-05-12 13:14:29

    Cevap : TOPLUMSAL STATÜ NEDİR  
    Statü bireyin toplum içindeki pozisyonudur. Hepimizin günlük yaşamda çeşitli statüleri vardır. Örneğin; öğretim üyesi, yönetici, işçi, öğrenci gibi. Bireyin statüsü onun toplumda nereye uygun olduğunu ve kimlerle ilişki kuracağını gösterir.

    İnsanın doğduktan sonra, zamanla toplum içerisinde farklı sosyal konumlara sahip olmasını statü kavramı çerçevesinde nasıl açıklayabiliriz? 

    TEMEL (MASTER) STATÜ
    Bireyin sahip olduğu statü zamanla değiştiği gibi, birden fazla statüye de sahip olabilir. Ancak bu statülerden biri diğerlerine göre daha fazla önem taşır. Buna temel ya da master statü denir. Bu statü bireyin toplum içindeki kimliğini belirler. Örneğin; 36 yaşında evli ve iki çocuk babası bir öğretim üyesinin toplumda öne çıkardığı öğretim üyesi kimliği onun master statüsüdür.

    Statüler, edinilmiş (doğuştan) ve  kazanılmış statüler olmak üzere ikiye ayrılır: 

    a) Edinilmiş Statüler
    Edinilmiş statüler, kişiye kendi talebine bağlı olmaksızın verilmiş olan statülerdir. Örneğin; kız, erkek, beyaz, zenci, genç..vb. Bu statüler üzerinde kişinin ya hiç etkisi yoktur ya da çok azdır.  

    b) Kazanılmış Statüler
    Buna karşılık kazanılmış statüler, kişinin kendi iradesi ve yetenekleriyle elde ettiği statülerdir. Örneğin; üniversite öğrencisi ya da öğretim üyesinin statüleri bu gruba girer.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.