Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Toplumsal yapının temel unsurları

Toplumsal yapının temel unsurları sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2022-09-01 04:40:16

    Cevap :

    Toplumsal Yapının Unsurları Nelerdir?

    Toplum, yalnızca insanlardan oluşmamaktadır. Toplum içerisinde bulunan tüm insanların birbirleri ile ilişkileri ve bunlara bağlı oluşan organizasyonları ve çeşitli kurumları da içerisine almaktadır. Toplumda değişimler gerçekleştikçe kurumlar ve organizasyonlarda değişim ve dönüşüm gerçekleşmektedir. Yani dinamik bir yapıya sahiptirler. Şimdi ise toplumda yer alan unsurların tanımlarına yer verilecektir.

    1. Statü ve RollerStatü, daha önceki tecrübelerin toplamı ile birlikte gelecek olan birey için tanımlanmış bir konumdur(aşçı, mühendis, kuaför, doktor, polis, temizlik personeli). Belirli bir yükseklik tanımlamasından ziyade bireylerin toplumda işgal ettikleri herhangi bir konum olarak tanımlama yapmaktayız. Statüler Atfedilmiş Statü ve Kazanılmış Statü olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Atfedilmiş statü; doğumla kazanılan, irade dışı sosyal konumumuzu ifade ederken, kazanılmış statü ise gönüllü kendi irademizle sonradan kazanmış olduğumuz statülerdir. Statüler, beraberinde bazı hakları, istenen veya beklenen görev ve sorumlulukları da beraberinde getirir. Bu beklentiler ise roller olarak açıklanmaktadır.
    2. Gruplar: Bireylerin statü ve rollerine göre ait oldukları ve incelenmesini kolaylaştıran belirgin grupları bulunmaktadır. Bu gruplar, belirli amaçlar için biraraya gelmiş bireylerin birlikte olmasından daha çok anlam içermektedir. Grubun yapısı, o gruptaki bireyler arasındaki ilişkileri de belirlemektedir. Gruplar iç ve dış olarak ikiye ayrılmaktadır. İç gruplar; içinde bulunduğumuz,ait olunan ve sadakat duygusuyla bağlı olunanı ifade ederken, dış gruplar ise üyesi olmadığımız, nefret bile besleyebileceğimiz bizim dışımızda olanı ifade etmektedir.
    3. Organizasyonlar (Örgütler): Daha öncesinde belirli olan amaçlara uygun olarak belirlenmiş statü birlikteliklerinden ve gruplardan oluşan, daha üst düzey karmaşık bir yapısı olan sosyal birimlere organizasyon Ogranizasyonlarda her bireye kendi yetenek ve özelliklere uyun görevler verilir. Organizasyonlar ise kalıcı ve geçici olarak ikiye ayrılmaktadır.
    4. Sosyal Kurumlar: Devamlılık arz eden sosyal statüler, roller, gruplar ve organizasyonlar birarada, toplumun temel ihtiyaçlarına yönelik görevleri yerine getiren bazı kurumları oluşturur. Bunlara ise sosyal kurum adı verilmektedir. Günliük hayatın düzenlenmesi için belli ve sistemli bir düzenleme açığını tamamlayan sosyal kurumlar şunlardır; aile, eğitim, hukuk ve politika, ekonomi ve din kurumları modern toplumu oluşturan sosyal kurumlardır.

    Not:  Toplumsal yapının toplumda belirgin olarak var olan birkaç ögeden oluştuğunu ve neler olduğunu yukarıda açıkladık. Bu ögeler birbirinden bağımsız olmamakla birlikte ilişki içerisinde olduğunu düşünerek bir bütün olarak bakmak toplumsal yapıyı daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.

    Toplumsal yapının temel unsurları şunlardır:

    1. Aile                                                 
    2. Kültür                                                   
    3. Din                                                     
    4. Siyaset
    5. Toplumsal Sınıflar ve Gruplar   
    6. Statü ve Roller        
    7. Nüfus                                               
    8. Eğitim
    9. Ekonomi                                         
    10. Hukuk

    Not: Toplumsal yapının unsurları, birbirinden farklı kültürden kişiler ve gruplar üzerinde farklılık gösterebilmektedir. Örneğin, kişinin yaşadığı aile, almış olduğu eğitim, o ailenin ekonomik ve kültürel yapısından bağımsız bir şekilde oluşmamaktadır. Bulunduğun aile ve o ailenin kültür yapısı içerisinde belirlenmiş olan statü ve rollere bürünerek hayatımızı devam ettirmekteyiz.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.