Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Toprak kirliliği çok kısa

çok kısa 3-4 satır

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-04-02 08:41:48

    Cevap : Özet: Toprağın kimyasal, fiziksel ve biyolojik birleşiminin bu kirleticilerden etkilenerek dengesinin bozulmasına toprak kirliliği denir.

    Her geçen gün dünya nüfusu artmakta ve buna paralel olarak gıda, giyim, barınma, ilaç ve benzeri maddelere olan ihtiyaçlarda artmaktadır. Bu ihtiyaçların giderilmesi için yapılan binalar evsel atıkların artmasına, gıda ve giyim ihtiyaçlarının giderilmesi için kurulan fabrikalarda, fabrika atıklarının artmasına neden olmaktadır. Ayrıca toprak verimliliğinin artması için kullanılan kimyasal gübreler toprak kirliliğine neden olmaktadır.

    Detay: Toprak kirliliğini; Deterjanlar, ağır metallere ait tuzlar, DDT benzeri kimyasal maddelerin oluşturduğu maddeler, plastikler, florlu polimerler kimyasal gübreler gibi maddeler oluşturur. Bu maddeler toprakta uzun süre parçalanmadan kalarak toprak kirliliğine neden olurlar.

    Çevre sorunlarının (Toprak kirliliği, su kirliliği, hava kirliliği) çözümü için insanlar çevreye karşı duyarlılığı artmalıdır.

    Toprak Kirliliğinin Nedenleri Nelerdir?
    Hızla artan dünya nüfusu,
    Plansız sanayileşme ve kentleşme,
    Bölgesel savaşlar,
    Nükleer denemeler,
    Kullanıldıktan sonra çevreye atılan piller,
    Yerleşim alanlarından çıkan atıklar, endüstri atıkları, ağır metaller,
    Egzoz gazları, ozon, karbonmonoksit, kükürtdioksit gazları,
    Bilinçsiz kullanılan tarım ilaçları,
    Yapay gübreler,
    Hava kirliliği sonucu oluşan asit yağmurları,
    Plastik poşetler,
    Evsel atıklar (teneke, içecek kutuları…) toprağın kirlenmesine neden olan etkenlerdendir.

    Bu kirleticiler topraktaki besin maddelerinin derişimini de değiştirir.

    Toprak Kirliliğinin Sonuçları Nelerdir?
    Toprağa karışan yabancı maddeler toprağın kirlenmesine, veriminin düşmesine ve çoraklaşmasına neden olur.
    Toprağın kirlenmesiyle hem o topraklarda yetişen bitkiler hem de o bitkilerle beslenen canlılar zarar görür. Bu bitkiler ve canlılarla beslenen insanlarda kirli topraktan zarar görür.
    Toprak kirliliğinin sonucunda alerjik rahatsızlıklar, ürtiker, pigment bozuklukları gibi hastalıklar görülebilir.

    Toprak Kirliliğinin Önlemek İçin Yapılması Gerekenler
    Çevre kirliliğinin azaltılması için gerekli olan önlemler maliyeti yüksek olduğundan büyük şirketleri devletler bu olaya pek yanaşmamaktadır.

    Toprak kirliliğini önlemek için;
    Atıklar ayrı ayrı biriktirilmeli ve yeniden kullanılmaları için işlenmelidir.
    Bilinçsiz sulama ve gübreleme yapılmamalıdır.
    Doğada çabuk bozunacak maddeler kimyasal gübreler yerine organik gübreler (humus, hayvan dışkısı) kullanılması faaliyetleri yapılabilir.
    Verimli tarım arazileri üzerine yerleşim alanları kurulmamalıdır.
    Toprak kirliliğinin azaltılması için günlük hayatta kullandığımız plastik içerik maddeler yerine kâğıt içerikli maddeleri kullanılmalıdır.
    Yeşil alanlar korunmalı ve genişletilmelidir.
    Nükleer enerji kullanımı bilinçli bir şekilde yapılmalıdır.
    Yenilenebilir enerji kaynaklarının çoğaltılması ile çevre kirliliği azaltılabilir.

    Çevre dostu enerjiler (alternatif enerji kaynakları)
    – Rüzgâr enerjisi,
    – Güneş enerjisi,
    – Jeotermal enerji,
    – Nükleer enerji,
    – Hidrolik enerji.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Toprak kirliliği çok kısa

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Ugur

    • 2015-04-02 08:46:35

    Cevap : Toprak Kirliliği (Özet)
    Toprak kirliliği, insan faaliyetleri neticesinde toprağın tabii yapısının bozulması, fiziksel, kimyasal ve biyolojik bileşiminin olumsuz yönde değişmesi ve özelliği icabı faydalı kullanılabilirliğinin azalması veya yerinde kullanılmaması şeklinde tarif edilebilir.
     
    Yirminci asrın başından itibaren modern tarıma geçilmesi ve sanayileşmenin hızlanması ile birlikte, toprak kirliliği de birçevre sorunu olarak ortaya çıkmaya başlamıştır. Daha önceki asırlarda kullanılan güç ve enerji kaynaklarının yetersiz olması, nüfusun azlığı, endüstrinin henüz gelişmemiş olması sebebiyle, diğer çevre faktörlerinde olduğu gibi toprakta da herhangi bir kirlenme söz konusu değildi. Özellikle yirminci yüzyılın ortalarına doğru hızlı nüfus artışı ile birlikte, tarım ve diğer alanlardaki sanayi ve teknolojinin hızla gelişmesine paralel olarak, toprak kirliliği de artmaya başlamıştır. Toprak kirliliği her geçen gün daha da ciddi boyutlara ulaşan önemli çevre problemlerinden birisini teşkil etmektedir.

    Toprak Kirliliği (Detay)
    Toprak Kirliliğine Sebep Olan Faktörler
    Yerleşim alanlarından çıkan atıklar, egzoz gazları, endüstri atıkları, tarımsal mücadele ilaçları ve kimyasal gübreler toprak kirliliğine sebep olan en önemli etkenlerdir.
    Yerleşim alanlarından çıkan çöplerin gelişigüzel boşaltılması
    Sanayi kuruluşlarının atıklarının toprağa atılması
    Kanalizasyon şebekelerinin arıtılmaksızın, doğrudan toprağa verilmesi
    Tarımsal üretimde birim alandan daha yüksek ürün almak için suni gübrenin aşırı kullanılması
    Tarımsal mücadele ilaçlarının bilinçsiz ve aşırı kullanımı
    Egzoz gazları, karbonmonoksit, kükürtdioksit, kurşun ve kadmiyum vs. gibi havaya verilen zehirli maddeler yağışlarla yere inmesi
    Ormanların insanlar tarafından tahrip edilmesi, yakılarak tarla açılması, tarım topraklarının hatalı işlenmesi, mera ve çayırların bilinçsiz kullanımı, aşırı otlatma vb. sebeplerle oluşan toprak erozyonu, bugün dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi, ülkemizde de en önemli çevre sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
    Endüstri, egzoz ya da ısınma kökenli kirletici gazların yol açtığı hava kirliliği toprağın ekolojik yapısına etki etmektedir. Havaya verilen kirletici gazların neden olduğu asit yağmurları toprağı kirletmektedir. Ayrıca kirletici gazların içinde bulunan partikül maddelerin taşıdığı ağır metaller ve elementler toprakta birikmektedirler. Toprağın kirlenmesiyle birlikte toprağın üzerindeki bitki örtüsü de zarara uğramakta, bunun sonucunda toprak aşınımı (erozyon) artmaktadır. Havaya karışan radyoaktif atıklar da toprağa ulaşmakta ve toprakta radyasyon kirliliğine neden olmaktadır.
    Su kaynaklarının kıt olması nedeniyle, kirli sular tarımsal sulamada kullanılmaktadırlar. Böylece kirli sular içindeki kirletici maddeler (mikrobiyolojik, ağır metal vb.) toprağa karışıp birikmekte ve toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısını bozmaktadırlar.
    Tarımda verimi olumsuz etkileyen bitki hastalıkları, zararlı böcekler ve yaban otlarına karşı kullanılan tarımsal mücadele ilaçları (pestisid) zehirli kimyasal maddelerdir. Kullanılan pestisidin türü ve miktarı büyük önem taşır. Çünkü bu kimyasal maddelerin büyük bir kısmı toprakta bozulmadan uzun süre kalabilir ve yeni kirlenmeler (kontaminasyon) oluşturulabilir.
    Tarımsal üretimin miktarını artırmak amacıyla yapay gübrenin yanlış seçimi ya da aşırı kullanımı, bunların da kimyasal madde olmaları nedeniyle toprağı kirletmektedir.
    Ev, işyeri, hastane ve sanayi atıkların zararsız duruma getirilmesi toprak kirliliğine neden olmaktadır. Katı atıklar içinde bulunan zararlı kimyasal maddeler parçalanmadan uzun süre kalabilen naylon, pet şişe vb. ambalaj maddeleri toprağı kirletmektedirler.
    Ekonomik gerekçeler ve insanların yüksek gelir elde etmek isteği, kaliteli ve birinci sınıf toprakların yerleşim ve endüstri için amaç dışı kullanımı sağlamış, öte yandan kurulan bu tesisler yakın çevre arazileri için önemli kirletici noktaları oluşturmuştur.
    Toprak kirliliği çok kısa

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.