Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Toprak kirliliğinin etkileri maddeler halinde

Toprak kirliliğinin etkileri maddeler halinde

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hera

    • 2021-01-28 06:48:53

    Cevap :

    Toprak Kirliliğinin Etkileri

    1) Toprak Veriminin Azalması

    Toprak kirliliğinin artması ile toprağa bağlı yaşayan bitkiler ve ekinler zarar görmeye başlar. Özellikle artan kirlilik ile beraber bitkiler ve ekinler için gerekli olan minerellerin ve diğer besin maddelerinin azalması toprak verimliliğini azaltır ve toprağı çoraklaştırmaya başlar. Kimyasal ilaçlama gibi tarımsal süreçler ise bu kirliliği arttırarak sorunu hızlandırır.

    Kimyasal ilaçlamanın yanı sıra toprağa gömülen ve yenilenemeyen bakır,çinko,kurşun vb. diğer katı atıklar da toprağı kirletmekte ve bıraktıkları ağır metaller ile tarımsal arazilerimizi yok etmektedir.

    2) Sularımızın Kirlenmesi

    Toprak kirliliği ile beraber topraklarımıza nüfuz eden sularımız da kimyasal kirlilikten dolayı kullanılamaz hale gelmektedir. Topraktaki kimyasal maddelerden dolayı sularımızdaki kimyasal ve zararlı madde oranı artmakta ve içme sularına karışarak insan sağlığını tehdit etmektedir. Sadece içme suları değil tarım sulama kaynaklarındaki nitrojen ve fosfat artışı da tarımsal arazideki ekinlere sulama sırasında zarar vermektedir.

    3) Canlıların Sağlığına Etki Etmesi

    Topraklarımız ekosistemin bölünmez bir parçası. 1 gram ekilebilir toprakta 500 metreye kadar 100 milyon bakteri ve mantar yaşıyor. Ayrıca topraklarımızda binlerce çeşit alg, virüs gibi mikroorganizmalar da aktif bir şekilde bulunuyor. Attığımız atıkların yaydığı kimyasallar ve tarımsal ilaçlamaların oluşturduğu toksik maddelerin oluşturduğu tehdit canlıların yaşamını etkilemekte ve aynı zamanda ekinlerimize bulaşmaktadır. Bu sebep ile toksik maddeler besin zincirine karışmakta ve diğer canlıları da dolaylı olarak etkilemektedir.

    Toprakta artan kirlilikle çoğalan zararlı böcekler, özellikle sivrisinek, fare, akrep ve yılan gibi canlılar dizanteri,kolera ve tifo gibi hastalıkları yaymaktadır.

    Toprak Kirliliğinin Etkileri Nelerdir?

    Tarım ilaçlarından ileri gelen toprak kirliliğinin etkileri:

    Tarım ilaçları; toprağın biyolojik dengesini bozarak verimliliğini düşürmektedir. Ayrıca birçok zararlıya da direnç kazandırmaktadır. Bu direnç kalıtımla devam etmektedir. Günümüz tarımında bu denli yoğunlaşan tarım ilacı kullanımının çevrede ve tabiatta birikmesi, hayvanlar ve besinler için zararlıdır. Tatbik edilen ilaçların kısa sürede ışık, ısı ve nem tesiri ile parçalanıp kalıntı bırakmayacağını düşünmek imkansızdır. Her ilaç formülünün bitkiye tatbik edildikten sonra, etkili olabileceği bir süresi vardır. İlaçlar hem bitki zararlılarına hem de insan sağlığına etkili olmaktadır. İlaçlanmış sebze ve meyvelerin sonucu, vücuda kalıntı geçtiği gibi, başta süt olmak üzere ilaçlı yemlerden ve otlardan hayvanlara geçen tarım ilaçları kalıntıları da vücuda geçmekte ve birikmektedir. Kalıntı problemlerinin dışında tarım ilaçlarının insan sağlığına etkilerinden başlıcaları; akut, sub, kronik zehirlenme, alerjik, zeka bozuklukları, spesifik olmayan etkiler..

    Gübrelemeden ileri gelen toprak kirlenmesi etkileri

    Toprağın fiziksel özellikleri gübrelemeden elde edilecek sonuçları etkilemektedir.Fiziksel özellikleri iyi olan topraklara yapılan gübrelemelerden yüksek randıman alınmakta, aynı zamanda toprak, gübrelerin zararlı etkisinden de korunmaktadır.Oysa çok ince ve çok kaba tek türlü topraklarla, çok sıkışık veya gevşek topraklara uygulanan gübrelemeler de bitkiler, gübrelerden yeteri kadar istifade edememektedir. Dolayısıyla toprakta gübre birikmekte ve zararlı etkiler ortaya çıkmaktadır. Aşırı gübreleme sonucu toprakta ortaya çıkan problemlerin başında asitlenme gelir.

    Çöp ve diğer atıklardan ileri gelen toprak kirliliğinin etkileri

    Çöp ve diğer atıklardan ileri gelen toprak kirliliği daha çok yerleşim birimleri ve yakın çevrelerde görülmektedir.Bilinçsizce atılan atıklar, zamanında toplanmayan çöpler,çevrenin temizliğini ve güzelliğini bozmakta hoş olmayan koku ve görüntüye sebep olmaktadır. Ayrıca bu atık ve çöp yığınları mikrop ve haşerelerin çoğalmasına uygun ortamı hazırlamakta, dolayısıyla toplum sağlığına olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Ev ve küçük işletme atıkları insanlarda, çocuk felci, sarılık, iltihap, difteri, verem, tifo, para tifo, gıda zehirlenmesi, dizanteri, kolera gibi hastalıklara sebep olan mikroplarla; bağırsak solucanı, şerit, tirişin,amipli dizanteri oluşturan amip gibi bağırsak parazitlerinin ve kara sineklerin yumurta ve larvalarını taşımaktadır. Küçük işletmelerden çıkan atıklar da, hayvanlarda yavru atma hastalığı, verem, kolera, para tifo, şarbon, veba, şap, kuduz gibi hastalıklara sebep olan mikropları taşımaktadır.

     


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.