Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Toprak solucanı ile çekirgenin dolaşım sistemlerini karşılaştırınız

Toprak solucanı ile çekirgenin dolaşım sistemlerini karşılaştırarak açıklayınız

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    ömrümsünyozgatlı

    • 2015-11-20 13:17:59

    Cevap : toprak solucanında kapalı dolaşım sistemi görülür, yani o küçücük hayvan bir kalp taşır :) çekirgede ise açık dolaşım sistemi vardır, kan direk damardan dokulara geçer, çünkü kılcal damar içermezler...
    (yarımcı olduysam ne mutlu bana :)...)

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-11-20 13:33:05

    Cevap : Çekirge Dolaşım Sistemi
    Çekirgede açık dolaşım sistemi vardır. Eklem bacaklılardan çekirgenin sırt tarafında yedi bölmeli geniş bir damar bulunur (Şekil 1.3.2). Hemolenf, kalp görevi üstlenen bu damar kasıldığında atardamarlara, oradan da sinüs adı verilen vücut boşluklarına pompalanır. Kalp görevi yapan damarlar gevşediğinde ise vücut boşluğundaki hemolenf bu damarın yanlarında bulunan deliklerden damar içine geri döner. Ayrıca çekirgede damar bölmelerini çevreleyen kasların kasılması ve sinüslerin sıkış- masını sağlayan vücut hareketleri de hemolenf dolaşımına yardımcı olur. Bu canlılarda hemolenf, besin maddelerini organları çevreleyen birbiriyle bağlantılı boşluklara taşır. Burada hemolenf ile vü- cut hücreleri arasında madde alış verişi gerçekleşir. Vücut boşluğunda bulunan atık ürünler de yine hemolenf aracılığıyla hücrelerden uzaklaştırılır.
    Toprak solucanı ile çekirgenin dolaşım sistemlerini karşılaştırın...

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-11-20 13:34:56

    Cevap : Halkalı Solucanlarda Dolaşım Sistemi
    Halkalı solucanlarda biri sırtta, ikisi karında olmak üzere üç ana damar bulunur (Şekil 1.3.4). Bu damarlar, çeşitli organlara kanı taşıyan daha ince kılcal damarlara ayrılır. Sırt damarı, kanı peristaltik hareketlerle öne doğru pompalayan ana kalp olarak görev yapar. Solucanın baş tarafına yakın yerde bulunan beş çift damar ise sırt ve karın damarlarını birbirine bağlar. Bu damarlar, kanı karın bölgesine gönderen yardımcı kalpler olarak işlev görür (Şekil 1.3.4). Bu damarların kasılmasıyla kan, karın damarlarına geçer. Daha sonra karın damarlarından ayrılan kan; kılcallarla bağırsak, deri ve diğer organlara taşınır. Bu sırada kanla doku sıvısı arasında, doku sıvısı ile hücreler arasında madde alış verişi olur. Madde alış verişinden sonra da kan, toplardamarlarla kalbe geri gelir. Solucan gibi bazı canlılarda deri solunumu görüldü- ğünden, gaz alış verişi deri altındaki kılcallarla vücut yüzeyini kaplayan nemli deriden karşılanır.
    Toprak solucanı ile çekirgenin dolaşım sistemlerini karşılaştırın...

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.