Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Törelerin olumlu ve olumsuz yanları

Törelerin olumlu ve olumsuz yanlari

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    esoes

    • 2021-01-27 07:38:28

    Cevap :

    Bir toplumda, bir toplulukta eskiden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlardır.

    Törelerin Olumlu Yanları

    Bir ülkenin ayakta kalmasını sağlayan, toplumun çekirdeği olan aile kurumunun ayakta kalmasını sağlayan ve toplumu birbirine sıkı sıkıya bağlayan töreler / gelenekler vardır.

    Gerçek ya da hayali bir geçmişle olan sürekliliğin önemini ima ederken, belirli eylem normlarını kutsa­yan ve öğreten pratik veya uygulamalar bütünü. Bir topluluğun, mevcut toplumsal yapısı­nı ve değer sistemini çok büyük sarsıntılar yaşamadan koruyup devam ettirmek amacıy­la, kendinden önceki kuşaklardan devraldığı, belli bir dönüşüme uğratarak sonraki nesille­re aktardığı, başta inançlar, düşünüşler ve kurumlar olmak üzere, her tür sosyal pratik.

    Çok yönlü bir konu olduğu için yine başka bir bakş açısıyla bakarsak yenilikler geneleklerin üzerine konmasıylada ilerleyebilir. Bu anlamda gelenek yön verici olabilir. Veya geleneklerin toplumda yaratmış olduğu etki toplumu o kadar etkilerki artık güncel yaşam bu gelenekleri kaldırmaz ve yeniliğe ihtiyaç zaruriyetleri doğurabilir yine burda geleneklerin yenilik için itici bir güç olduğunu düşünebiliriz.

    Törelerin Olumsuz Yanları

    Bir de toplumun açık fikirli olmasının, gelişmelere açık olmasının önüne geçen gelenekler var. Gelenek toplumda büyüsel ve dinsel bir çok törenin sürüp gitmesini sağlar bu bakımdan gelişme engelleyicidir ve yeniniliklere karşıdır gelenekler coğunlukla inanç ürünüdür ve tartışmasız benimsenir

    Geleneklere bağlı kalarak çağdaşlaşmak mümkün değildir. Bunu sizde takdir edersiniz ki bu yüzyıllardır böyledir. Toplumlar geleneklerini sürdürerek çağdaşlaşmaya çalışsalar bile ilerleme kaydedemezler. Ya gelenekler yada çağdaş olmak buna karar vermelidirler hangisini daha çok istiyorsa diğerini bırakıp ona yönelmelidirler.

    Geri kalmış ülkelere bir bakıldığında gelenekleriyle ön plandadırlar. Bu gelenekler çağdaşlaşmaya engel teşkil eder. Örneğin: Afrika’da ısrarla uygulanan bazı akıl almaz gelenekler olduğu biliniyor. İşte mali geleneklerinin körü körüne uyguladığı dünyanın en fakir şehirlerinden biridir. Fransa’yla olan samimi ilişkileri sayesinde bu fakir ülkenin yoksul insanları akın akın Fransa’ya geliyorlar ve bunu yanında geleneklerini de getiriyorlar.

    Bu geleneklerden biride (kadın sünnetleri) uzmanlar kız çocuklarını bütün ömürleri boyu düzeltilmesine imkan olmayan acılar içinde bırakacak olan bu insanlık dışı olan duruma son verilmesi için bütün dünya kamuoyunu yardıma çağırıyorlar.

    Yine Afrika’da Masai gelinleri damadın evine giderken arkasına bakmamalıdır. Çünkü bakarsa geleneğe göre taş olacağı söylenir. Batıl inançlar gelenek olarak benimsendiği toplumlarda çağdaşlık yakalanamaz.

    Kız çocuklarını daha çocuk yaşta 13, 14 yaşlarında evlendirirler. Hatta daha kundakdayken bebeklerine BEŞİK KERTMESİ yaparlar.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.