Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Fizik
  • 7 yıl önce
  • 2 Cevap

Trafikte yeşil dalga hareketinin amacı nedir? Avantajları ve dezavantajları.

Bu sorunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz.

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Poseidon

    • 2017-01-26 15:07:23

    Cevap : Bu yazımızda trafikte yeşil dalga hareketleri ve sürat koridorunun amaçları nelerdir kısaca olarak bilgi aktaracağız. Ulaşım, bilim ve teknolojinin gelişmesiyle insanların sosyal hayatında gündelik bir önem taşımaktadır. Ulaşımın gelişmesiyle, hızlı, güvenli, rahat ve kolay seyahatler gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde en sık kullanılan ulaşım türü kara ulaşımıdır. Kara ulaşımın sık kullanılması bazı araç trafiği kurallarını da beraberinde getirmektedir. Trafik kuralları olarak bildiğimiz bu düzenlemeler insanların öncelikle can ve sonra mal güvenliğini sağlamak içindir. Trafik kuralları bilgilendirici, hatırlatıcı ve uyarıcıdır. Trafik kurallarının işleyişini kolaylaştırmak için kara yollarına sinyalizasyon sistemleri kurulmuştur. Bu sistemler trafik akışının güvenli, kolay ve rahat sağlanması için vardır. Araçların trafik ışıklarına bağlı kalıp ilerleyememesini engellemek için de çözümler geliştirilmiştir. Bu çözümlerden biri de yeşil dalga hareketleri ve sürat koridorudur. Yeşil dalga hareketi, belli bir hızda giden aracın belli aralıklarla bulunan trafik ışıklarından geçerken sürekli yeşile denk gelmesidir.Bu denk gelme sürat koridoru oluşturularak gerçekleşir. Sürat koridoru, bir aracın 50 km hızla gitmesi ve trafik ışıklarında yeşile denk gelmesini sağlayan hızdır.


    Trafik düzenlemelerinde bu tür çözümlerin amacı:   *Trafik akışını rahatlatmaktır. *Araçların dur – kalk yapmasını engellemektir. *Zamandan tasarruf sağlamaktır. *Can güvenliğini sağlamaktır. *Enerjiden tasarruf sağlamaktır. Trafik düzenlemeleri can ve mal güvenliği sağlayarak hayat kurtarır. Bu nedenle trafik kurallarına uyulması gerekir. Trafikte Yeşil Dalga Hareketleri Ve Sürat Koridorunun Amaçları Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.




    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    ByDoğukan41

    • 2018-02-15 08:00:11

    Cevap : Yeşil Dalga Sistemi Nedir? Özellikle birbirini takip eden sinyalize kavşaklarda sürücülerin sürekli ve sık sık kırmızı ışığa yakalanmaları durumu, kentlerimizde oldukça çok yaşanmaktadır. Bu tip durumların düzeltilmesi için oluşturulan koordine trafik sinyalizasyonuna genel olarak “yeşil dalga koordinasyon sistemleri” adı verilmektedir. Trafik sinyalizasyonunda yeşil dalga koordinasyon sistemlerinin kullanılması özellikle kent içinde birbirini takip eden sinyalize kavşakların çoğalması ile önem kazanmıştır. Bu tip sistemlerde temel amaç, seçilen ana arterlerde belli bir hızla seyahat eden araçların, art arda kurulu sinyalize kavşaklarda, kırmızı ışığa yakalanmadan geçebilmesini sağlamaktır. (Resim 1) Bu sayede o yönde giden araçlar, bir sonraki sinyalize kavşağa varmadan önce, kendisine hitap eden trafik ışıkları yeşile döner ve araçların durmadan kavşaktan geçebilmesini sağlar. Bu uygulamaya, yolun başından itibaren bakıldığında, genellikle art arda ve belli zaman aralıklarıyla yanan yeşil ışık görülmektedir. Burada, yeşil ışığın yanma hareketi, suda veya bir ip üzerinde oluşturulan dalganın ilerlemesine benzetilebilir. Bu tipte çalışan sinyalize sistemlere “yeşil dalga” adı verilmektedir.

    Yeşil Dalga Sistemi Nedir? Özellikle birbirini takip eden sinyalize kavşaklarda sürücülerin sürekli ve sık sık kırmızı ışığa yakalanmaları durumu, kentlerimizde oldukça çok yaşanmaktadır. Bu tip durumların düzeltilmesi için oluşturulan koordine trafik sinyalizasyonuna genel olarak “yeşil dalga koordinasyon sistemleri” adı verilmektedir. Trafik sinyalizasyonunda yeşil dalga koordinasyon sistemlerinin kullanılması özellikle kent içinde birbirini takip eden sinyalize kavşakların çoğalması ile önem kazanmıştır. Bu tip sistemlerde temel amaç, seçilen ana arterlerde belli bir hızla seyahat eden araçların, art arda kurulu sinyalize kavşaklarda, kırmızı ışığa yakalanmadan geçebilmesini sağlamaktır. (Resim 1) Bu sayede o yönde giden araçlar, bir sonraki sinyalize kavşağa varmadan önce, kendisine hitap eden trafik ışıkları yeşile döner ve araçların durmadan kavşaktan geçebilmesini sağlar. Bu uygulamaya, yolun başından itibaren bakıldığında, genellikle art arda ve belli zaman aralıklarıyla yanan yeşil ışık görülmektedir. Burada, yeşil ışığın yanma hareketi, suda veya bir ip üzerinde oluşturulan dalganın ilerlemesine benzetilebilir. Bu tipte çalışan sinyalize sistemlere “yeşil dalga” adı verilmektedir.
    Resim 1. Ard arda sıralanmış koordineli çalışan sinyal vericiler Yeşil dalga sistemi Türkiye’de, Kocaeli, Denizli, Mersin, Erzincan, Diyarbakır, Kütahya, Samsun, İzmir, Antalya, Trabzon, Erzurum, Kütahya, Ordu, Tokat ve daha birçok ilde uygulanmıştır. Yeni nesil kavşak kontrol cihazları ve GPS (Global Positioning System) – GPRS modemler veya modüller gibi ek cihazlarla bu sistemler kurulmaya devam etmektedir. Birbirini takip eden sinyalize kavşaklar, trafik akışının kent içi ana arterlerde yoğunlaştığı yerler ve araçların ağırlıklı olarak belli bir yönde hareket ettiği trafik düzenlerinde uygulanan yeşil dalga sisteminin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

    – Dur / kalk sayısının azaltılmasıyla sürücülerin sabırsız ve kararsız davranışları en aza indirilerek kırmızı ışık ihlallerinin de önlenmesiyle, kaza sayısının ve trafik sıkışıklığının azaltılması, – Yeşil dalga sistemi istenen hız ile oluşturularak, araçların hızlarının kontrol altına alınması, aşırı hızın önlenmesi ve dengesiz bir hız profilinin ortadan kalkması, (Resim 2) – Trafiğin düzene girmesi ve koordinasyon sağlanmasıyla düzensiz kuyruk oluşumlarının ortadan kalkması, kavşak girişlerinde oluşan kuyrukların hemen hemen hep aynı miktarlarda ve yeşil ışık süresinde boşaltılabilecek seviyede olmaya başlaması, – Hava kirliliği ve gereksiz yakıt sarfiyatının azaltılması.
    Resim 2. Yeşil dalga sistemine girildiğini ve hız sınırını gösteren bir VTS İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2002 yılında Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerinde kurduğu sinyalizasyon sisteminde devreye aldığı “yeşil dalga” uygulaması yalnız kazaları azaltmakla kalmamış; ekonomiye de trilyonlarca liralık kazanç sağlamıştır. Trafik İşleri Şube Müdürlüğü’nün yeşil dalga sistemini uygulamaya başladığı Yeşillik Caddesi ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerinde gerçekleştirdiği ölçümlerde yılda 10 trilyon TL’lik tasarruf yapıldığı saptanmıştır. Trafik İşleri Şube Müdürlüğü, 5 kilometrelik güzergâhtaki toplam 10 adet kavşak bulunan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda yaptığı sayımda; günde ortalama 63 bin civarında aracın bu arter üzerindeki en az iki kavşakta yaklaşık bir dakikalık bekleme süresinin bulunduğunu belirlemiştir. Bu veriler ışığında yapılan hesaplamalar sonucu sadece Mustafa Kemal Sahil Bulvarı için toplam yakıt kaybının 2 milyon 495 bin litre olduğu, yakıtın litre birim fiyatının ortalama 1 milyon 500 bin TL üzerinden değerlendirilmesiyle yıllık tasarrufun 3 ila 4,5 trilyon liraya vardığı belirlenmiştir. Ayrıca kavşaklarda harcanan zamanın yarattığı işgücü kayıplarının ise yaklaşık 500 milyar TL civarında olduğu saptanmıştır

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.