Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Trajedilerin özellikleri

Trajedının ozellıkleri

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Deniz mavi

    • 2020-12-30 02:43:26

    Cevap : Trajedi(Tregetya):
           Tregetya sözcüğünün kökeni, Yunanca "tragoidia" sözcüğüdür.Tragos keçi, oidia ise ezgi anlamındadır. Dolayısıyla tragedya “keçi ezgisi” anlamına gelir. Tragedyanın sözlük anlamı; Ciddi ve hüzün verici karakterlerden kurulu ve sonu kötü biten bir dramatik yapıttır.İlk örnekleri M.Ö 6.yy da eski Yunan edebiyatında  görülür.Hayatın acıklı taraflarını kendine has kurallarla sahnede canlandırmak ve ahlak-erdem dersi vermek için yazılmış manzum yapıtlara trajedi (tragedya) denir. Trajedide amaç; acıma,korku, hüzün, merhamet vb.duyguları perçinlemektir. Klasik anlayışta manzum (şiir) olarak yazılan tragetya, daha sonra düzyazıyla da yazılmıştır.

    Trajedinin Özellikleri:
    1. Halkı temsil eder, eyleme karışmaz. Kentin yaşlıları ya da kadınlarından oluşur. İnsanlara öğüt verir, yol gösterirler.
    2. Mitolojide konular mitoloji ya da tarihten alınır. 17. yüzyıla kadar konular sadece Yunan ve Latin mitolojisinden seçilirken 17. yüzyıldan sonra İspanyol ve Osmanlı tarihinden de konular sahnelenmiştir.
    3. Erdeme ve ahlaka değer verilir.
    4. Kahramanları, sıradan insanlardan değil; Tanrı ve Tanrıçalar vb. doğa üstü varlıklar  ile  kral, soylu vb. yüksek tabakadan kişilerden oluşturu­lur.
    5. Eserde baştan sona ciddi bir hava hakimdir.
    6. Acı veren; vurma, yaralama, öldürme gibi olaylar sahnede seyirciye gösterilmez. Yalnızca bu olayların öyküsü anlatılır.
    7. Sahnede basit ve sıradan bir üslup kullanılmaz.Kaba saba sözlere yer verilmez.
    8. İnsanın hırsları, kavgaları sahnede gösterilir. Sonuçları da çoğunlukla felaketle biter.
    9. Sahnede üç birlik kuralına ( yer, zaman, olay) uyulur. Zaman 24 saati geçmez.
    10. Trajedi birbiri ardından süren diyolog ve koro bölümlerinden oluşur. Koro, trajedinin temel öğesidir. Şarkı ve danstan oluşur. Korolar lirik, diyaloğa dayalı dramatik bölümlerdir. Koro, perde görevindedir. Yani oyunun bölümleri bitince aralarda koro devreye girer.
    11. Trajedi bir bütün halinde aralıksız bir şekilde oynanır.
    Trajedi Yazarları: Eski Yunan edebiyatında en önemli trajedi yazarları Aiskhylos Sophokles ve Euripides’dir. XVII. yy.da ise Racine, Corneille önemli trajedi yazarlarıdır.




    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.