Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Tüketici hakları mahkemesine nasıl başvurulur

Tüketici hakları mahkemesine nasıl başvurulur sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    HNDPK

    • 2022-08-01 16:15:56

    Cevap : Tüketici hakları mahkemesine nasıl başvurulur


    Tüketici Hakem Heyetlerine şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) (https://tuketicisikayeti.ticaret.gov.tr) ile başvuru yapılabilir. Bu itibarla, tüketici hakem heyetlerine sözlü başvuru yapılamamaktadır.

    Başvurular, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin, varsa delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte tüketici hakem heyetine verilmesiyle yapılır. Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurular Ticaret Bakanlığı'nın internet sayfasında yer alan başvuru formu kullanılarak yapılabilir. Tüketici Hakem Heyetine yapılan başvuruda; tarafların kimlik belgeleri, adresleri, eğer varsa unvanları, iletişim bilgileri, uyuşmazlığın konusu ve başvuru sahibinin seçimlik haklarından hangilerini seçtiği yer almalıdır. Ayrıca dilekçeye ek olarak, (söz konusu ayıplı mala ait) varsa; fatura, fiş, fotoğraf gibi belgelerin delil olarak sunulması istenmektedir.

    Başvuruyu, dilekçenin Tüketici Hakem Heyeti'ne götürülmesi ya da posta yoluyla iletilmesi suretiyle yollanması mümkündür. Ayrıca, TUBİS'ten https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi E- devlet şifre ile giriş yaparak başvuru oluşturulabilmektedir. Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki Tüketici Hakem Heyetine yapılabilir. Hakem Heyetine başvurmak için herhangi bir ücret ödenmesi gerekli değildir.

    Yapılan başvurulur, başvuru tarih ve sırasına göre en geç altı ay içinde heyet tarafından görüşülür ve karara bağlanır. Fakat bu süre başvurunun konusu veya mal ve hizmetin özellikleri gibi sebeplerle en fazla altı ay daha uzatılabilir. Tüketici Hakem Heyeti'nin kararı üzerine 15 günlük süre içerisinde Tüketici Mahkemesi'ne itiraz yolu açıktır.

    Mahkemeye itiraz aşamasında, tüketiciler 492 sayılı Harçlar Kanunu'nda düzenlenen harçlardan muaftır. Ancak 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca gider avansı ödenmesi gerekmektedir. Tüketici hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir.

    15 günlük itiraz süresinin geçmesi durumunda karar kesinleşir. Bu durumda başvuran icra yoluna başvurabilir. Tüketici hakem heyetlerinin kararları tarafları bağlayıcı niteliktedir. Söz konusu kararlar yerine getirilmezse, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu kapsamında ilamların icrası hükümlerine göre kararın uygulanmasına yönelik işlemler için ilgili icra dairesine başvurulabilir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.