Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Türk edebiyatında fabl yazarları

Türk edebiyatında fabl yazarları sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2022-08-27 19:45:48

    Cevap :

    Türk edebiyatında fabl yazarları

    Fabl, İnsanlar arasında cereyan eden olayları hayvanlar bitkiler ya da cansız varlıklar arasında geçiyormuş gibi göstererek bu yolla insanlara ahlak ve ibret dersi vermek örnek göstermek ya da bir düşünceye güç kazandırmak isteyen bir çeşit masaldır.

    Fablların kahramanları genellikle hayvanlardır. Hikâyelerde yer alan hayvanlar, kendi temel özelliklerini korumakla birlikte insana ait bazı özellik ve değerleri de üstlenir. Bu bakımdan bu tür metinler genellikle Teşhis ve intak sanatları üzerine kurulur.

    Fabllar manzum (şiir) veya nesir (düz yazı) biçiminde yazılabilirler.

    Fabl türündeki metinlerin sonunda her zaman bir ahlak dersi verilir. Bu türdeki ders veya mesajlar kısa ve açık olarak sunulur. Bu mesaj anlatılan hikâyenin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkar ve bir atasözü veya özdeyiş biçiminde açıkça ifade edilir.

    Fabllarda zaman ve yer genellikle belirsizdir. Olaylar genellikle hikâyelere konu edilen canlıların mekânlarında geçer.
    Fabllarda verilen mesajlar evrensel doğru ve değerler üzerine kurulur.

    Bu türün dünya edebiyatında ilk yazarları Beydeba, Ezop ve La Fontaine'dir. Türkiye'de ise Ahmet Mithat Efendi ve Şinasi'dir.

    Dünya edebiyatında ilk ve önemli fabllar Hint yazar Beydeba'ya aittir. Beydeba'nın fablları Kelile ve Dimne adlı bir eserde toplanmıştır.

    Türkçedeki ilk fabl örneği 'Harname' (Şeyhi)dir.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    fatoş

    • 2022-05-12 06:17:23

    Cevap : FABL Ders vermek amacıyla hayvanlar yada cansız varlıklar arasında geçen bir olayı genellikle manzum olarak anlatan yazılardır.Kahramanları çoğunlukla hayvanlardır.Hem nazım hemde nesir biçiminde yazılabilir.Sonunda herzaman bir ahlak dersi vardır.Bu ders eserin bir yerinde çoğunlukla snunda bir atasözü yada özdeyiş biçiminde açıkça belirtilir.Fabllarda basit ahlak ilkelerine değiildiği gibi insanların kusurlu yönlerinede dikkat çekilir.Fabllar eğlenceli ve ilginç olayları anlattığı için çocukların daha kolay ilgisini çeker.Güçlü bir eğitim aracıdır.Fabllar teşhis veintak sanatları üzerine kurulmuştur.Lafontanie bu türde çok ünlüdür. Edebiyatımızda Fabl Örnekleri Mevlâna'nın Mesnevî'sinde fabl türüne örnek olabilecek hikâyeler mevcuttur. 15. Yüzyılda Şeyhî'nin Harname'si karşımıza çıkmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Harnâme'yi Zavallı Eşeğin Hikâyesi adı altında yayınlamıştır. Şinasî 1862 yılında Tercüme-i Manzume adlı kitabında batılı şairlerin şiirlerine yer vermiştir. Bunlar arasında La Fontaine'de vardır. Ahmed Mithat Efendi, çocukların terbiyesi ve yetiştirilmesi hususunda Fransızcadan bir çok kitap çevirmiştir. Orhan Okay, Ahmet Mithat için, kanaatimce çocuk mevzuuna bu kadar geniş olarak temas eden ilk muharririmizdir, der. (Okay,1989) Ahmet Mithat Kıssadan Hisse adlı eserini ahlakî gaye güderek yazmıştır. Bu eserde yazar, Ezop'tan, La Fontaine'den yapmış olduğu çevirilere ve kendi yazmış olduğu fabllere yer vermiştir.MevlanaŞinesiAhmet Mithat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.