Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Türk Halk Edebiyatının folklor ile münasebeti?

Türk Halk Edebiyatının folklor ile münasebeti?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-11-30 11:13:27

    Cevap : Toplumun geleneklerini, göreneklerini, inançlarını, edebi ürünlerini inceleyen bilim dalına “halk bilimi” denir. Yani halk bilimi, bir ülkede yaşayan halkın kültür ürünlerini, geleneklerini, törelerini, inançlarını, müziğini, oyunlarını, masallarını, efsanelerini, halk kimliğini inceler. Bunların birbirleriyle olan ilişkilerini belirtir. Kaynak, gelişim ve etkileşim gibi sorunlarını kendine özgü yöntemlerle çözme çabası içinde olur. Sonuç, kural, kuram ve yasalarını bulmaya çalışır.        

    Halk bilimine “folklor” da denir. “Folklor” karşılığı olarak ülkemizde eskiden “hakikat ve hakikat bilgisi” gibi sözler kullanılmıştır. Daha sonra bu sözler halk bilimini belirten bir terim olarak kabul edilmiştir.        
    Halk bilimi, halkın ortak ürünlerini içine alır. Bunlar kim tarafından üretildiği, ortaya konduğu bilinmeyen “atasözü, deyim, bilmece, tekerleme, ninni, türkü, mani, ağıt, destan, halk hikâyesi, masalefsanemeddahkaragöz, orta oyunu” gibi ürünler ile halkın kendine özgü araç ve gereçlerini kapsar. Halk bilimi özellikle, “efsane, masal, destan” gibi edebi ürünleri inceler. Halk kültürüne ait özellikler ve edebi ürünler de halk biliminin malzemesini oluşturur. Halkın inancı, sevinci, üzüntüsü, beklentisi, sıkıntısı, özlemi, değer yargıları türkülere, masallara, destanlara, efsanelere, fıkralara; hatta deyim ve atasözlerine yansır. Öyleyse edebiyat tarihi, halk bilimi için de çok önemli bir kaynaktır.      

    Halk bilimi, edebiyat tarihinin önemli dallarından biridir. Bu ürünler, edebiyat tarihi içinde “Anonim halk edebiyatı” ürünleri olarak yer almış, edebiyat tarihçilerince ve folklor uzmanlarınca ayrı ayrı araştırılmış, derlenmiş ve değerlendirilmiştir.      

    Türk halk biliminin ilk ürünleri, Türklerin yazıyı kullanmadığı devirlerdeki ürünlerdir. Bu halk ürünlerinin ilk örneklerini “Kaşgarlı Mahmut”un “Divan ü Lugati’t Türk” adlı eserinde görmek mümkündür.        

    Eski çağlarda oluşan bu folklor ürünleri dışında bir de sonraları halk çevrelerince beslenen ve değerlendirilen dini-tasavvufi yolda ve din dışı konularda verilen ürünler vardır. Bunlara da Türk Halk Edebiyatı ürünleri denir.
    Diğer Cevaplara Gözat
    siyajindkmn011 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-11-30 11:13:16

    Cevap :
    Folklor, en derli toplu anlamıyla genel olarak sözlü halk edebiyatı, halk musikisi, halk temaşası, halk gelenek ve inançları gibi tamamen fikri ve manevi oluşumları, özetle halkın manevi kültürünü araştıran bir bilimdir. Halk biliminin etnoloji, sosyoloji, sosyal ve kültürel antropoloji, edebiyat, psikoloji, dilbilim, dinbilim, tarih, dinler tarihi, sanat tarihi, coğrafya, tıp, hukuk vb. bilimlerle yakından ilişkisi olup; gerektiğinde bu bilim dallarının yöntem ve bulgularından yararlanır, başka ülkelerin halk bilimi (folklor) ile ilgili verilerinden koşutluklar kurar, karşılaştırmalar yapar, bunların kökenine inmeye çalışır. Böylece yerlilikten ve ulusallıktan evrenselliğe geçerek insanlığın ortak kültürüne katkıda bulunmaya yönelir.

    Yukarıdaki tanımdan yola çıkarak halk edebiyatının zaten folklorun konularından biri olduğu anlayabiliriz. Çünkü folklor bi yerde halkın bilimidir, halkın kültürünü ve geleneklerini inceler ve halkın kültür ve geleneklerini en iyi yansıtan ürünlerin başında halk edebiyatı gelir. Bu nedenle halk edebiyatı ürünlerin folklorun en büyük kaynaklarından biridir diyebiliriz. Efsaneler, hikayeler, gelenekler, şarkılar, bilmeceler, ninniler, türküler bir halkın kültürünü nesilden nesile taşıyan çok öenmli kaynaklardır ve bu noktada folklor ile halk edebiyatı iç içedir. Daha doğrusu Halk edebiyatı folklordan yararlanır fakat halk edebiyatı folklordan yararlanmaz tek taraflı bir ilişki vardır. Sadece halk edebiyatını araştıran akademisyenler folklordan yararlanır.
     
    siyajindkmn011 Takipçi
    3 yıl önce S kaynakça yazar mısınız
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.