Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Türk kültüründe isim verme geleneği ve dede korkut hikayeleri hakkında neler öğrendiniz

türk kültüründe isim verme geleneği ve dede korkut hikayeleri hakkında neler öğrendiniz sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 7 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 6 yorum yazıldı.
    1 yıl önce S Çok güzel beğendim teşekkürler Merve
    1 yıl önce K Çok açıklayıcı yazı teşekkürler
    1 yıl önce O Çok bilgilendirici bir şey çok teşekkür ederim
    1 yıl önce E Çok beğendim cevabı teşekkürler
    1 yıl önce Z Cevap aşağıda. Sayfanın altına doğru ilerleyin..
    2 yıl önce C Teşeekür

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2021-01-11 05:50:35

    Cevap : Dede Korkut hikayelerinde çocuklar ilk doğduklarında geçici isim alırlar, daha sonra yaptıkları kahramanlıklara göre sürekli isme sahip olurlardı. Örneğin Boğaçhan, boğa ile güreşmesi sonucu bu ismi almıştır.

    Türkler, genellikle anlamlı ve büyüklerinin isimlerini çocuklarına koyan bir topluluk oldu. Çünkü iyi isimlerin, iyi insanların çocuklarının davranışlarına etkili olacağına inanıyorlardı.

    Dinin etkisiyle de beraber dini isimler çocuklara isim olarak vermeye başlandı.

    Herhangi bir büyük olmasa bile, anlamlı isimler her zaman Türklerin çocuklarına verdiği isimler arasında oldu. Çünkü ismin anlamının gelişiminde etkili olacağını düşünüyorlardı.

    Diğer Cevaplara Gözat
    1 yıl önce D Bizim için çok iyi bir bilgiydi teşekkürler
    1 yıl önce tşk
    1 yıl önce B Tşk
    1 yıl önce A Çok teşekkürler
    1 yıl önce R Teşekkürler
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2021-01-11 05:50:25

    Cevap : Türklerde (ve Türklerin yakın komşusu, dil akrabası Moğollarda) yeni doğan çocuğa ad verme geleneği çok eskiye dayanan bir TÖRE’dir. Çocuk doğduğu zaman olan bir hâdise, eve ya da obaya gelen bir ziyaretçi, ilk görülen nesneye, hayvan veya bitki adı, kız ya da erkek kişiye ad olabilir:

    Meselâ:
    TEMÜÇÎN= Çinggis Kağan’ın ilk adı olup, doğduğu zaman, esir alınıp obaya getirilen soylu bir kişinin adıdır. (DEMÎR+CÎ) manasınadır. ÇİNGGİS adı sonradan verilmiştir.
    Kaan Matyar1 Takipçi
    1 yıl önce N sağol
    1 yıl önce G evet bu tesekkur ederim
    2 yıl önce A Cok hızlı okuma eğitimi ile
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2023-01-02 09:12:59

    Cevap :

    Türk kültüründe, isim verme geleneği genellikle çocuğun doğumundan hemen sonra gerçekleşir ve genellikle anne ve baba tarafından yapılır. Türk isimleri genellikle Arapça, Farsça ve Türkçe kökenli olabilir ve anlamları da olabilir. Ayrıca, Türk kültüründe, bazı isimler de özel günlerde veya özel olaylar sırasında verilebilir. Örneğin, bir çocuğun doğumu bir savaşın kazanılmasıyla özdeşleştirilebilir ve bu nedenle savaşçı anlamına gelen bir isim verilebilir.

    Dede Korkut hikayeleri de Türk kültürünün önemli bir parçasıdır. Bu hikayeler, Türklerin tarihinde yaşamış büyük dedelerin yaşam hikayelerini ve öğrettiklerini anlatan masallardır. Bu hikayeler, Türklerin tarihinde, toplumun değerlerini ve inançlarını yansıtmaktadır ve bu nedenle de önemli bir yere sahiptir.

    1 yıl önce A Doğru değil öğretmenime sordum çünkü
    Cevap Yaz Arama Yap

    Beste

    • 2021-01-12 16:41:02

    Cevap :

    Oğuzlar, Orta Asya’da 24 boy halinde yaşamış en büyük Türk topluluğudur. Asırlar boyunca varlığını Orta Asya’da sürdürmüş Oğuzlar sonrasında Anadolu ve Orta Doğu başta olmak üzere dünya üzerine yayılmıştır. Biz Türkiye Türkleri başta olmak üzere günümüzde yaşayan Türklerin büyük kısmı Oğuzlardan gelmedir. İşte bu büyük kavmin yani Oğuzların bilinen en eski destansı hikayeleri Dede Korkut hikayeleridir. Dede Korkut kimdir sorusuna cevap ararken Dede Korkut hikayeleri hakkında da bilgilenelim.

    Dede Korkut Kimdir?

    Dede Korkut, Oğuzların destansı hikayelerinin ilk anlatıcısıdır. Öyle ki, eserlerin pek çok yerinde ismi geçmektedir ve günümüzde Oğuzların bu destansı hikayeleri “Dede Korkut Hikayeleri” olarak adlandırılmıştır. Hikayelerde Dede Korkut’un ismi Dede Korkut olarak geçtiği gibi; bazen dede, bazen de ata olarak geçmektedir.

    Oğuzların Kayı boyundan geldiği düşünülen Dede Korkut’un soyunun İshak peygamberin soyuna dayandığı söylenilmektedir. Dede Korkut’un soyundan gelenlerin ise Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi olduğu kayıtlarda yer almaktadır. Hikayelerde geçtiğine göre Dede Korkut Türkler için bilge bir kişiliktir. Toplum hayatından doğaya kadar hemen her konuda engin bir bilgiye sahip olan Dede Korkut geleneklere ve göreneklere de en ince detayına kadar hakimdir.

    Oğuz hükümdarlarına vezirlik yaptığı anlatılan Dede Korkut’un bilge kişiliği ile hükümdarlara danışman olarak akıl verdiği de anlatılmaktadır. Söylentilere göre 295 yıl yaşayan Dede Korkut, pek çok döneme yetişmiştir. Türklerin Şamanizm dinine inandığı zamandan Müslümanlığı kabul ettiği zamana kadar yaşadığı düşünülen Dede Korkut’un Müslüman olarak öldüğü anlatılmaktadır.

    Dede Korkut Hikayeleri

    Dede Korkut’un, Türklerin Şamanizm’e inandığı dönemde Şamanlara kopuz çalmayı öğreten, adeta Şamanların hocası konumunda olduğu söylenmektedir. Türklerin Müslüman olduğu dönemde de Müslümanlığı kabul ederek halka yol gösterdiği kayıtlarda yer almaktadır. Bu anlatıların büyük kısmına Dede Korkut hikayelerinde geçen ifadelerden yola çıkılarak varılmıştır.

    Dede Korkut Hikayelerinde Türklerin yaşayış biçimlerinden gelenek ve göreneklerine kadar pek çok olay anlatılır. Bu olayların kiminde Türklerden Şamanizm’e inanan bir topluluk, kiminde ise Müslüman bir topluluk olarak bahsedilir. Dede Korkut Hikayeleri asırlar boyunca dilden dile anlatılarak aktarılmıştır. Hikayelerin 15. yüzyılda yazıya döküldüğü ve kayıt altına alındığı düşünülmektedir.

    Dede Korkut Kitabı’nda Geçen Hikayeler:

    1. Dirse Han Oğlu Boğaç Han
    2. Salur Kazan`ın Evi Yağmalanması
    3. Kam Büre Bey Oğlu Bamsı Beyrek
    4. Kazan Bey Oğlu Uruz`un Tutsak Olması
    5. Duha Koca Oğlu Deli Dumrul
     
    1. Kanlı Koca Oğlu Kanturalı
    2. Kazılık Koca Oğlu Yegenek
    3. Basat`ın Tepegöz`ü Öldürmesi
    4. Begin Oğlu Emren
    5. Uşun Koca Oğlu Segrek
    6. Salur Kazanın Tutsak Olup Oğlu Uruz`un Çıkarması
    7. İç Oğuz`a Taş Oğuz Asi Olup Beyrek Öldüğü

    Dede Korkut Hikayelerinin Özellikleri:

    1. Eser, bir önsöz ile 12 hikâyeden oluşur.
    2. Olağanüstü olaylarla gerçeğe uygun olaylar eserde iç içedir.
    3. Türklerin eski yaşam tarzları ile ilgili ayrıntılar yanında İslam dini ile ilgili özellikler de vardır.
    4. Eserde geçen “Dede Korkut” meçhul bir halk ozanıdır.
    5. Hikâyelerde Oğuzlar’ın çevredeki boylar ile aralarındaki savaşlar ve kendi iç mücadeleleri yer alır.
    6. Hikâyelerin konuları; aşk, yiğitlik gösterisi, kahramanlık, boylar arasındaki savaştır.
    7. 15. yy’da yazıya geçirilmiştir.
    8. Eserin yazarı belli değildir.
    9. Nazım ile nesir iç içedir.
    10. Azerî Türkçesi ile oluşturulmuştur.
    Cevap Yaz Arama Yap

    DürdaneUslu

    • 2023-01-16 15:36:02

    Cevap : Dede korkut hikâyelerinde çocuklar yada insanlar geçici yani değiştirilebilen isimler alırlar. Ama Türklerde bu farklıdır.Çocuklar daha çok eskilerden kalma yani büyüklerinden kalma isimler alırlar.Ayrıca Türklerin isimleri kalıcıdır değişmez.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Atahan Yakarlar

    • 2023-03-16 12:40:43

    Cevap : Çok güzel beğendim teşekkürler
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2023-03-17 07:49:44

    Cevap :

    Dede Korkut Hikayeleri, Türk kültüründe isim verme geleneği hakkında önemli ipuçları sunar. Bu geleneğe göre, insanların isimleri genellikle doğaya, hayvanlara, mesleklere, kişilik özelliklerine ve diğer kültürel unsurlara dayanır.

    Örneğin, Dede Korkut Hikayeleri'nde yer alan bazı karakterlerin isimleri, fiziksel özelliklerine veya kişiliklerine atıfta bulunur. Örneğin, Alper Tunga'nın adı, güçlü ve cesur bir savaşçıyı temsil etmek için seçilmiştir. Bayındır Han'ın adı, zenginlik ve güçle ilgili özellikleri yansıtmak için seçilmiştir. Çağrı Bey'in adı ise liderlik ve yönetim özelliklerini yansıtmak için seçilmiştir.

    Dede Korkut Hikayeleri'nde ayrıca, karakterlerin isimlerinin doğaya veya hayvanlara dayandığı görülür. Örneğin, Boğaç Han'ın adı, boğa gibi güçlü ve saldırgan özellikleri yansıtmak için seçilmiştir. Bamsı Beyrek'in adı ise geyik gibi süratli ve çevik özellikleri yansıtmak için seçilmiştir.

    Türk kültüründe isim verme geleneği, bir kişinin karakter özelliklerini ve kişiliğini yansıtan önemli bir unsurdur.

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.