Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 3 yıl önce
  • 1 Cevap

Türk Medeni Kanununun Getirdiği Değişiklikler

Türk Medeni Kanu’nun Getirdiği Değişiklikler sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?
Üniversite +

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Deniz mavi

    • 2021-04-11 05:12:24

    Cevap :
    Türk Medeni Kanununun
     Getirdiği Değişiklikler :

    1. Evlenme yaşı kadın-erkek farkı kalmadan, bütün gençler ancak on yedi yaşını doldurdukları zaman evlenebilirler (madde 124/1).
    2. Boşanma nedenlerinden "cana kast ve pek fena muamele" ye bir de "onur kırıcı davranış" eklenmiştir.Boşanma nedenlerinden biri olan "terk etme"nin koşulları değişmiştir. 
    3. Boşanma davasının açılacağı yer konusunda değişiklik olmuştur. Eskiden boşanma davası ya tarafların son altı aydır birlikte oturdukları yer mahkemesinde veya davacının ikametgah mahkemesinde açılırdı. Evli kadının ikametgahının kocasının ikametgahı olması nedeni ile de davanın kocanın yerleşim yerinde açılması gerekirdi. Artık, davayı kim açıyorsa, onun oturduğu yer mahkemesi de yetkili kılınmıştır.
    4. Bir diğer değişiklik evliliğin boşanma nedeni ile sona ermesinden doğan dava haklarının boşanmanın kesinleşmesinden itibaren bir yıl ile sınırlandırılmış olmasıdır.
    5. Boşanan kadın evlenmeden önceki soyadını yeniden alır yani evlenmeden önce bir önceki eşinin soyadını taşıyorsa gene ona döner, ama yargıçtan bekarlık soyadını taşımasına izin vermesini isteyebilir.
    6. Yeni yasada, "Eşlerden her biri, meslek veya iş seçiminde diğerinin iznini almak zorunda değildir" (madde 192) maddesi bulunmaktadır.
    7. 194. madde ile getirilen değişiklik: "Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hakimin müdahalesini isteyebilir. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesi isteyebilir. Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı haline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur". Oturulan evin yani aile konutunun maliki olmayan eş bir adet nüfus kaydı ve muhtardan alacağı ikametgah belgesi ile Tapu'ya bizzat başvurup eşi adına kayıtlı taşınmazın "aile konutu" olduğuna dair şerh verdirebilir. Böylece oturulan konutun maliki olan eş diğerinin haberi olmadan orayı satamaz.
    8. Babalık hususunda yeni kanunda "evlilik içinde doğan çocuğun babası kocadır" maddesi bulunmaktadır. Bu yasada yapılan değişiklik ise, "evlilik içinde ana rahmine düşen çocuğun babasının koca olmadığını davacı ispat etmek zorundadır" maddesidir. Böylece kadına asıl babanın koca olmadığını ispat etme hakkı tanınmaktadır.
    9. Velayet hususunda taraflar evli iken çocuğun velayetini anne ve baba birlikte kullanırlar. Artık "koca evin reisi" olmadığından, anlaşamadıkları takdirde babanın oyunun üstün sayılacağı hükmü kalkmıştır. Anne ve baba evli değilse, çocuğun velisi annesidir (madde 337). Boşanma halinde "Ana ve babadan her biri, diğerinin çocukla kişisel ilişkisini zedelemekten, çocuğun eğitilmesini ve yetiştirilmesini engellemekten kaçınmakla yükümlüdür. Kişisel ilişki sebebi ile, çocuğun huzuru tehlikeye girer veya ana ve baba bu haklarını birinci fıkrada öngörülen yükümlülüklerine aykırı olarak kullanırlar veya çocukla ciddi olarak ilgilenemezler ya da diğer önemli sebepler varsa, kişisel ilişki kurma hakkı reddedilebilir veya kendilerinden alınabilir".
    10. Evlat Edinme hususunda yeni yasa ile çocuk sahibi olan bireyler de evlat edinebileceklerdir. Ayrıca evli olmayan bir kişi de otuz yaşını doldurmuş olması kaydı ile, tek başına evlat edinebilir (madde 307). Bir çocuğun evlat edinilebilmesi için evlat edinecek kimse tarafından bir yıl boyunca bakılmış ve eğitilmiş olması koşuluna bağlıdır.
    11. Miras hususunda "Miras bırakanın birinci derecede mirasçıları onun altsoyudur (madde 495). Çocuklar eşit olarak mirasçıdır."
    12. Cinsiyet Değişikliği konusunda yeni kanuna göre cinsiyet değişikliği mahkeme iznine bağlıdır. Cinsiyet değiştirmek isteyen kişi şahsen başvuruda bulunmalıdır. İznin verilebilmesi için; on sekiz yaşını doldurmuş olması, evli olmaması, transseksüel yapıda olması, cinsiyet değişikliğini ruh sağlığı açısından zorunlu olması ve üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun bulunması gerekmektedir. Son üç koşulun "bir eğitim ve araştırma hastanesinden alınacak resmi sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi şarttır".
     
     


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.