Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 7 yıl önce
  • 2 Cevap

Turkiye ilk maden kac tarihinde acildi?

Bu sorunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz.

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-01-30 07:09:54

    Cevap : Etibank’ın bu fonksiyonlarından demir madenciliği ve demir çelik üretimi ilk kez 1938 yılında Divriği demir madenlerinin çıkarılması ile hayata geçti.

    Cumhuriyet ve Madencilik

    Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasindan sonra Havza'nin ulusal çikarlara hizmet edecek biçimde degerlendirilmesine önem verilmistir ve "Maadin ve Sanayi Mekteb-i Alisi" kurulmustur. 1924 yilinda kurulan ve 1932 yilinda kapanan okuldan yaklasik 70 civarinda maden mühendisi mezun olmustur. Bu yillarda Zonguldak Maden Mühendisi Mektebinden ve yurt disindan mezun olanlarla birlikte toplam maden mühendisi sayisi 100 ün altindadir.

    1924 yilinda Türkiye Is Bankasi'nin kurulmasiyla madencilik alanina yeni yatirimlar yapilmis ve Havza'da 4 sirket faaliyete geçmistir. Havza'da üç lavvarla, Kozlu'da 10 mw. lik bir elektrik santrali isletmeye alinmistir. 1940'- larda Çatalagzi Termik Santrali ile Sömi-kok ve biriket fabrikalari kurulmustur. Havza 3467 sayili Füziyon Kanunu ile Etibank'a devredilmistir

    1923-1940 MADENCILIK SEKTÖRÜ

    Lozan Baris Görüsmeleri sirasinda gerçeklestirilen Izmir Iktisat Kongresi (17 Subat – 4 Mart 1923), Cumhuriyet döneminde izlenecek ekonomik politikayi saptiyordu. Bu kongrede özel sektör öncülügünde liberal bir politika benimsenmistir. Izmir Iktisat Kongresi'nin "Sanayi ve sorunlari" bölümünde Sanayi Bankalarinin kurulmasindan söz edilmektedir. Bu dogrultuda, 1924 yilinda Is Bankasi ve 1925 yilinda maden isletme ve kredi saglama amaciyla Sanayi ve Maadin Bankasi kurulmustur. Kongrede, yabanci sermayenin Türk yasalarina uyma kosuluyla faaliyet gösterebilecekleri benimsenmistir

    Izmir Iktisat Kongresi'nde kabul edilen kalkinma ve sanayilesme politikalari dogrultusunda yabanci sermaye, kömür, bakir ve krom maden isletmeciligi basta olmak üzere, bu sektöre ortakliklar seklinde girmistir. Bu dönemde Devlet, özel sektörün gelismesini tesvik etmek amaciyla, 28 Mayis 1927'de, 1055 Sayili Tesvik Yasasi'ni çikarmistir.

    1923 yilinda baslayan bu model istenen basariyi saglayamamistir. Ve 1932 yilinda yeni bir degerlendirme ile Devletçilik Politikalari benimsenmistir.

    1932 yili maden üretimleri söyle gerçeklesmistir. Taskömürü 1.178.255 ton, linyit 14 000 ton ve kromit 55 000 ton dur. Bu rakamlar sanayilesme iddiasinda olan bir ülke için yeterli düzeyde degildir.

    1930'lu yillara kadar, gerek Osmanli Dönemi ve gerekse cumhuriyet döneminde, ülkenin dogal kaynaklarinin tespitine yönelik bilimsel çalismalar yapildigini söylemek mümkün degildir. Bu belirsizligin ortadan kaldirilmasi amaciyla maden aramalarina baslanmasi gerektigi bilinciyle 14 Haziran 1935 yilinda Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü kurulmustur (MTA). Bu kurulusun bütün giderleri ile yatirimlarinin her yil Devlet Bütçesinden karsilanmasi prensibi ile;

    1. Memleketimizde isletilmeye elverisli maden yataginin bulunup bulunmadigini,
    2. Isletilen maden ve tasocaklarinin da daha faydali surette isletilmelerinin neleri gerektirdigini; arastirmak, fenni ve jeolojik tetkikler, kimyasal tahliller yapmak, proje ve raporlar hazirlamak, verimlilik hesaplari yapmak, bütün teknik ve bilimsel isleri görmek, memleketin madenlerinde ve maden sanayiinde mühendis ve kalifiye eleman yetistirmek üzere kurulmustur. Lüzumlu ve yararli görülen sahalarda arama yapabilmesi için de arama ruhsati alma sorumlulugundan muaf tutulmustur.

    Ayni gün (14 Haziran 1935) MTA ile birlikte 2805 sayili yasa ile, "Madencilik, Enerji Üretimi ve Dagitimi alanlarinda faaliyet göstermek üzere" ETIBANK kurulmustur.

    Etibank'a, kurulus kanununun 5. Maddesinde "MTA'nin arastirmalari sonucunda verimliligi ve isletilebilirligi tespit olunan sahalarda Bakanligin onayi ile isletmeler kurup, üretimi gerçeklestirmek görevleri verilmistir. MTA, ekonomik degere haiz sahalari ilgili Bakanlik kanaliyla Etibank'a devretmeye, ETIBANK da, bu kaynaklari isletmeye zorunlu kilinmislardir.

    Ayni zamanda Etibank ruhsat alabilir, ruhsat devir alabilir ve elde ettigi haklari ya da hisseleri baskalarina satabilir, devir edebilir. Her türlü cevheri ve hammaddeyi alip satabilme yetkileri bu kanunla Etibank'a verilmistir.

    2804 ve 2805 sayili yasalarla olusturulan bu iki kurulus, madencilik sektörüne yeni bir anlayis, yeni bir yaklasim ve saglikli bir degerlendirme getirmistir. Bu çalismalar, dönemin yönetim kadrolarinin, madenciligin, ülkenin gelecegindeki yeri ve önemini saglikli biçimde degerlendirdiklerinin göstergesidir.

    24 Haziran 1935'de 2819 sayili kanunla Elektrik Isleri Etüd Idaresi (EIEI), ülkemizin elektrik enerjisine yönelik potansiyelinin saptanmasi amaciyla kurulmustur. Bu kurulusun faaliyetleri de Devlet Hizmeti olarak benimsenmistir.

    Sümerbank, MTA, Etibank ve EIEI'nin kurulmasiyla devletin sanayi alanindaki kurumsal altyapisi tamamlanmistir.

    Atatürk'ün 1935 yili TBMM açilis nutkunda madencilikle ilgili görüsleri söyledir:

    "Maden Isleri yeni bir açilma devresindedir. Maden Mühendislerimizi ihtiyaca yeter sayi ve degerde yetistirmeye önem vermek gerekir".

    "Kömür Havzasinin rasyonel isletilmesi için tedbirler aramak da lazimdir"

    "Maden Isletilmesi inkisaf (gelisme) halindedir. Madenlerimiz bizim baslica döviz kaynagimiz oldugu için de yüksek dikkatinizi celbe (çekmege) degerlidir".

    "MTA'nin çalismalarina azami inkisaf vermesini ve bulunan madenlerin planli sekilde hemen isletmeye alinmasi lazimdir. Elde bulunan madenler için üç yillik bir plan yapilmalidir".


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    ByDoğukan41

    • 2018-01-05 02:20:03

    Cevap : 1923-1950 arası açılmış tır
    Zeus1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.