Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Türkiye'de 1923-1929 dönemindeki ekonomik yapı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Türkiye'de 1923-1929 dönemindeki ekonomik yapı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 1 yorum yazıldı.
    1 yıl önce Z Şıkları yazarsanız hemen cevaplayalım..

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2023-04-12 12:26:41

    Cevap :
    1923-1929 dönemindeki ekonomik yapı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
    A) Özel sektör eliyle piyasa koşullarında sanayileşme hamleleri yapılmıştır.
    B) Devlet hiçbir yatırım yapmamıştır.
    C) Aşar vergisi kaldırılmıştır.
    D) Teşvik-i Sanayi Kanunu düzenlenerek yürürlüğe konulmuştur.
    AÇIKLAMA: 
    Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında tarıma dayalı bir ekonomik büyüme gerçekleşmiştir. 1923-1929 döneminde büyüme hızı yaklaşık %11’dir. Türkiye ekonomisi, Cumhuriyetin ilk 10 yılında özel girişimciliğin esas alındığı politikalarla yönlendirilmeye çalışılmıştır. Ülkemiz 1930’lu yıllarda ise hem kendi ekonomisinden hem de dış konjonktürden dolayı devletin ekonomik hayat içinde daha fazla rol aldığı bir ekonomi politikasına yönelmek durumunda kalmıştır.

    1923-1929 döneminde ekonomik faaliyetleri düzenleme amacıyla birçok yasal düzenleme yapılmıştır. Tarım sektörüne yönelik olarak 1925 yılında Aşar Vergisi kaldırılmış, sanayi sektörüne yönelik olarak ise 1927 yılında Teşvik-i Sanayi Kanunu yeniden düzenlenerek yürürlüğe konmuştur. 1927 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk banknotları basılarak dolaşıma çıkarılmıştır. Nüfusun büyük bir kesimini oluşturan ve geçimini tarımdan sağlayanların reel gelirleri artırılarak, yurt içi talep yaratılmaya çalışılmıştır. Bu uygulamalara rağmen, özel sektörün imalat sanayisinde yatırımlarını artıramadığı görülmüştür. Dönemin ortalama büyüme hızı, Tablo 2.1’de görüldüğü gibi, yaklaşık %11 seviyesindedir.

    Türk ekonomisinin 1923-29 döneminde korumasız olarak dışa açık fakir bir hammadde ekonomisi olduğu söylenebilir. Lozan Anlaşması hükümleri gereği, 1929 yılına kadar devletin dış ticaret politikası belirleme yetkisi sınırlıdır. Beş yıllık bir geçiş sürecinin ardından gümrük vergilerini serbestçe yükseltme imkânı elde edilmiş, bu yetki ile çıkarılan bir yasa sayesinde 1929 yılından
    yerli üretimi artırmak, özellikle sınaî üretimini dış rekabete karşı korumak gümrük vergileri yükseltilmiştir. Bu yasal düzenlemeden sonra ilk kez dış ticaret fazlası meydana gelmiştir; ancak 1929 yılından itibaren, ülke giderek dışarıya kapanmıştır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.