Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Türkiyede kongre turizmi örgütlenmeleri

Türkiye'de kongre turizmi örgütlenmeleri ?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Ugur

    • 2015-04-04 07:30:54

    Cevap : Türkiye’de Kongre Turizmi

    Tarih ve Kültür hazinesi Türkiye, heyecan verici imkânlar âleminin kapısı durumundadır. Avrupa ve Asya'nın birleştiği yerde, Türkiye toplantı, insentiv ve kongrelere şahane mekân konumundadır. 

    Türkiye birinci sınıf otel konaklama ve konferans tesisi zenginliği, dünyanın belli başlı şehirlerine kolayca ulaşım, güzel dekorlar ve eşsiz manzara cazibesi sunmaktadır. 

    Bütün bunlara, mükemmel bir iklim ve alternatif destinasyonlara göre çok daha düşük maliyet avantajı eklenmektedir. Türkiye, Avrupa ülkelerine yakınlığı ve egzotikliği ile ideal bir destinasyondur. İzmir, Antalya ve Ankara'ya transfer bağlantısı ve direkt uçuş imkânıyla, Türk Havayolları ve diğer ulusal havayolu şirketlerince İstanbul'a iki ile üç saat içinde ulaştırılmak mümkündür.Günlük seferler İstanbul'u Amerika Birleşik Devletleri, Ortadoğu ve Asya'nın belli başlı şehirlerine bağlamaktadır. Şehir turları ve eğlence programları paket halinde düzenlenebilir. 

    Rakipsiz dekoru ve mimari hazinelerinin zenginliğiyle, İstanbul dünyanın en büyük turizm destinasyonları arasında yer alır.Palmiye ağaçları ve eski harabeleri ile,İzmir Ege bölgesinin kapısıdır. Kuşadası, Marmaris, Bodrum ve Fethiye gibi sevimli deniz sayfiyeleri satış, toplantı, insentiv için gayet iyi tercihlerdir. Antalya, Mersin ve Akdeniz'in kıyı sayfiyeleri, yıl boyu ziyaretçileri, güneş, güzel kum plajları ve eski tarihi yerleri ile cazibe merkezleridir. Türkiye'nin başkenti Ankara muhteşem otel ve restoranları, şahane kaya kiliseleri ve yer altı şehirleri, manzaralı efsanevi Kapadokya'ya kolay ulaşıma ile önemli bir merkezdir.Osmanlı Devletinin ilk başkenti Bursa ise göz alıcı manzara, termal banyolu oteller ve Uludağ'da mükemmel kayak imkanlârı sunmaktadır. 

    Türkiye bugün her tür ve boyutta toplantı, insentiv ve konferansı uygun konfor ve tarzda düzenlemek üzere tüm donanıma sahiptir. Geleneksel Türk konukseverliği, Yüksek standartta mahalli yemek ve şarap, sonsuz eğlence ve gezi imkânları, Türkiye'de düzenlenecek her kongreyi yankılar uyandırıcı başarıya ulaştırmanın garantisidir. 





    KONGRE TURİZMİ

    III.1. Kongre Turizmi ve Kongre Turizmi Kavramları

    Toplantıların, bir iletişim, bilgi alışverişi, yönetim ve karar verme aracı olarak ortaya çıkış tarihinin insanlık tarihi kadar eski olduğu varsayılmaktadır. Öncelikle pek ender rastlanan (özellikle uluslararası) toplantıların sayısında, ikinci dünya savaşından sonra büyük gelişmeler olmuştur. Söz konusu toplantıların sayılarında meydana gelen artışların ulaştığı boyut, kongreciliğin bir meslek haline gelmesine ve kongre olgusunun da bir turizm hareketliği olarak değerlendirilmesine neden olmuştur.(TEKSAY,1983,74)

    Bir turizm türü olan kongre turizminin kapsamlı bir tanımını yapabilmek için öncelikle bu kavramın öğeleri olan kongre ve turizm kavramlarının açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.

    Kongre kavramının asıl kökeni, Latince sözcüğüdür ve toplantı buluşma anlamına gelir. Ancak, söz konusu kavramı yaygın anlamı dışında da kullanıldığa tanık olunmaktadır. Örneğin; A.B.D. de; kongre anlamını taşımakta, kongreler ise büyük toplantı anlamına gelen sözcüğü ile ifade edilmektedir.(USAL,1984,34)

    Kongre kavramı almanca ve İngilizce sözcüklerindeki karşılığına bakıldığında aşağıdaki farklı tanımların verildiği görülmektedir.

    • Kongre, uzmanların veya meslektaşların büyük çaptaki toplantısıdır.
    • Kongre, birlik dernek gibi kuruluşların temsilcilerinin tartışmak amacıyla bir araya gelerek toplanmalarıdır.

    Bunun dışında konuyla ilişkin literatürde sayısız denilecek kadar çok tanıma rastlamak mümkündür. Burada bunlardan sadece ikisini ele almak açıklamaya yeterli olacaktır. Kongre geçici bir toplantıdır. Özellikle toplanılan yerin yabancısı olan kimselerin, belli bir maca yönelik olarak, çeşitli konularda görüşmeleridir. (USAL,1984,34)

    Uluslar arası kongre kavramı ise, uluslararası bir kuruluşun, periyodik olarak, tüm üyelerine açık bir biçimde toplanmasını anlamaktadır. Kongrecilik uluslar arası kuruluşların toplantıları aracılığı ile gelişmiştir. Bu nedenle; bazı yazarların hala kavramını uluslar arası toplantılarla bağlantılı olarak görmek istemelerini normal karşılamak gerekir. Ancak, bu kullanış tarzı ulusal toplantıları kapsamadığından dar çerçeveli kalmaktadır.bu bakımdan H.L. ZANKL’a ait olan birinci tanım konuya daha çağdaş bir açıklama ve elastikiyet getirmektedir. Ancak, Kongre kavramı öğeleri kapsamaktadır. (TEKSAY,1983,75)

    • Konu: belirli bir konuda toplantı
    • Nesne: kişiler
    • Amaç: bilgi alışverişi
    • Zaman: kısa ve sınırlandırılmış
    • Çerçeve: kesin bir program

    Kongre kavramını en açık ve kapsamlı olarak M. ACCOLA ile G. GAMMA aşağıdaki gibi yapmaktadır. Kongre bir veya daha fazla günle sınıflandırılmış ve önceden kararlaştırılmış bir program çerçevesinde uzmanlık gerektiren bilimsel alanlarda veya meslek kollarında belirli bir konuda bilgi alışverişini amaçlayan ve özellikle toplanılan yerin dışından gelen kişilerin de katılımlarıyla meydana gelen bir toplantıdır.

    Kongre kavramını açıklığa kavuşturduğumuza göre turizm kavramına geçebiliriz: bilindiği üzere, turizm olgusunu ve kavramını belirlemek amacıyla, olayın değişik yönlerine farklı önem atfeden yazarlar, bugüne kadar birbiriden oldukça ayrılan tanımlar yapmışlardır. Ancak, burada , turizm olayını açıklayan bir tek kavramın ele alınması yeterli olacaktır. (TEKSAY,1983,76)

    Turizm; kişilerin daima konakladıkları yer ile asli konut veya çalışma alanları dışında seyahat ve konaklamaları suretiyle ortaya çıkan olay ve ilişkiler bütünüdür.
    Yukarda verilen ve kavramları göz önünde tutularak şu şekilde açıklanabilir.

    Kongre turizmi; kişilerin daim konakladıkları veya çalıştıkları yerler dışında uzmanlık gerektiren bilimsel alanlarda veya meslek kollarında , belirli bir konuda , bilgi alışverişi yapmak amacıyla bir araya gelmelerinden ortaya çıkan seyahat, konaklama olay ve ilişkilerinin tümüdür.

    Kongre turizminin ulusal veya uluslararası boyutlarının vurgulanması ve kişileri bir araya getiren seminer,sempozyum v.b. gibi toplantı biçimlerinin belirtilmesi ile bu tanımın daha da kapsamlı bir hale gelmesi mümkündür. Ancak burada verilen tanım, konuyu açıklaması bakımından yeterli sayılacaktır.

    Yukarda verilen kongre turizmi tanımından da görüleceği gibi , kongre turizmi, yapılan toplantıların aynı zamanda bir turizm olgusu meydana getirmeleri halinde ortaya çıkan bir turizm türüdür. Kongre turizmi, tanımı bu noktada kongre kavramından ayrılmaktadır. Ancak bir kongre turisti değildir. Kongre turizmi bir incoming olayıdır. (USAL,1984,35)

    Diğer taraftan, kongre turizminin içeriğini sadece kongreler oluşturmamaktadır. Seminer, sempozyum, konferans, v.s. gibi tüm toplantı çeşitleri de bu kavramın içinde yer almaktadır. Bu nedenle olaya kongre turizmi kavramı yerine toplantı turizmi diyenlerde vardır. Ancak Türkçe de yaygın olması nedeniyle kongre turizmi kavramının en geniş şekilde ve tüm toplantıları içeren bir anlamda kullanılması yeğlenmiştir. Bununla beraber, kongre turizmini meydana getiren toplantılarla ilgili bazı sınıflandırmalara değinmek, çalışmanın kapsamını genişletecektir. (USAL,1984,35)

    III.2. Toplantı Türlerinin Sınıflandırılması

    Daha önce, kongre turizminin içeriğinin sadece kongreler oluşturmadığını, pek çok toplantı türünün bu turizm olgusunu meydana getirdiği vurgulanmıştı. Burada kongre turizmi kavramı içinde yer alan toplantı türlerinin neler olduğunu belirlemeye çalışılacaktır. Bu belirlemeyi yapabilmek için toplantı türlerine ilişkin sınıflandırmaları gözden geçirmek gerekmektedir.(ERALP,1983,41)

    Konuya ilişkin literatür de oldukça değişik toplantı sınıflandırmalarına rastlanmaktadır. Bu konuda; Şükrü YARCAN, toplantıları, kongreler ve iş toplantıları olmak üzere, iki kategoriye böldükten sonra kongrelere ulusal ve uluslar arası bölümlere ayırmaktadır. İş toplantılarını ise özendirme toplantıları ve çalışma grubu toplantıları olarak tasnif etmektedir. Genelde toplantıları ulusal ve uluslar arası olarak ikiye ayırmak sık rastlanan bir durumdur. Toplantıların ulusallık çerçeveleri ile ilgili ayrıntılı bilgilere adı altında değinilecektir. Burada daha çok toplantıları ortaya çıkış biçimleri ve amaçları bakımından ele alan sınıflandırmalara yer verilecektir. (ERALP,1983,41)

    III.2.1. Amaçları Bakımından Toplantılar

    Toplantıları, amaçları açısından ele alan sınıflandırma, Şükrü YARCAN’ ın yaptığı tamamlayıcı bir özellik taşımaktadır. Bu nedenle özellikle ele alınmasında yarar görülmektedir. Amaçları bakımından toplantılar dört gruba ayrılabilir. (TEKSAY,1983,78)

    • Ulusal ve uluslar arası kongreler 
    Amaç : Bilgi alışverişi
    • Seminer ve kurslar
    Amaç : okul içi veya sonrası eğitim
    • Ürün tanıtma toplantıları
    Amaç : sürüm işinde çalışmalara satış ve pazarlama teknikleri gösterme
    • Ödül ve özendirme toplantıları
    Amaç : sektörün satış aktivitesinin kuvvetlendirilmesini teşvik etmek.

    III.2.2. Ortaya Çıkış Biçimleri Açısından

    Toplantıları ortaya çıkış biçimleri açısından ise, üç kategoriye alabiliriz. Bu sınıflandırmada kategorileri birbirinden ayıran kriter katılan delege sayısıdır. Böylece delege sayıları ile toplantı biçimleri arasında bir ilişki olduğu varsayılmaktadır. (TEKSAY,1983,80)





    50 delegeye kadar 50- 300 delege 300 üzeri delege

    Seminerler Genel kurullar Kongreler
    Kollogyumlar Konferanslar Genel kurullar
    Çalışma grupları Sempozyumlar
    Denetim kurulları Kollogyumlar
    Tartışma grupları
    Komisyon toplantıları
    Yuvarlak masa toplantıları

    III.2.3. Diğer Sınıflandırma Olanakları

    Bunun dışında, toplantıları konuları ve sürelerine göre tasnife tabi tutmak mümkündür. Ancak toplantıların sınıflandırılması ile ilgili bu kadar derin ayrıntıya girmek bu çalışmanın amacı ve çerçevesi dışında kalmakta, aktarılan bilginin yeterli olacağı düşünülmektedir. (TEKSAY,1983,82)

    III.3. Kongre Turizmine İlişkin Bazı Sınır ve Niteliklerin Belirlenmesi

    III.3.1. Kongre Turizmi ve Turizm Kongreleri

    Burada kısaca belirtmek gerekirse,kongre turizmi kavramı Türkçe literatürde oldukça yenidir. Bu nedenle de;konunun önemine paralel olarak anlaşılmış olduğu iddia edilemez. Örneğin kültür ve turizm bakanlığının bir yayınında turizm kongresiyle kongre turizmi kavramlarının birbirine karıştırılmış olması bile bu belirlemenin yeterli bir kanıtı sayılabilir. Halbuki bu iki kavram özdeş değildir. Kongre turizmi bir kongre çeşidi değil bir turizm türüdür. Ancak bu gibi türlerinden daha iyi organize olduğu ve mevsimsel bir özellik gösterdiği izlenmektedir. (USAL,1984,37)

    Turizm kongresi ise turizm kuruluşlarını düzenledikleri kongrelerinin veya turizm konusunda düzenlenen uzmanlık toplantılarının genel ismidir. Turizm kongresi bir uzmanlık alanı kongresi çeşididir. Ancak,bu iki kavram karşıt ta değildir. Yani bir turizm kongresi de herhangi bir meslek veya uzmanlık dalında yapılan kongrede olduğu gibi kongre turizmi olgusuna neden olabilir. Diğer taraftan kongre ve kongre turizmi kavramlarının nitelik ve nicelikleri yanında, eğitim turizmi gibi benzerleri ve ayrıca sergi, fuar, iş turizmi gibi ekonomik amaçlı turizm türlerinden ayrılması ve sınırlarının objektif olarak belirlenmesi gerekmektedir. (USAL,1984,39)

    Bilindiği üzere değişik turizm türleri sanki tek bir turizm olgusuymuş gibi sadece konaklama açısından turizm istatistiklerine girmektedir. Konuya, kongre turizmi açısından bakıldığında örneğin, beş gün süreli bir kongrede, üç gün seminer çalışmalarıyla doldurulmakta, geriye kalan zaman ise serbest zaman faaliyetlerine ayrılmaktadır. Bu şekilde ortaya çıkan çok yönlü turizm türlerine literatürde “Amphibiben-Tourismus” ikili turizm denilmektedir. Kongre turizmi de ikili bir turizm türüdür. Kongre turizminde esas faaliyet kongre olayıdır. Turizm olayı kongrenin bir türevi olarak ortaya çıkmıştır. (USAL,1984,40)

    III.3.2. Kongre Turizmi-Eğitim Turizmi ve Zamansal Sınırlar

    Kongre turizmini sergi, fuar ve iş turizminden ayırmak oldukça kolaydır. Ancak, kongre turizmi ile eğitim amaçlı turizmi arasındaki sınır kesin değildir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, yapılan faaliyetlerin kongre turizmi tanımına benzemesi halinde, düzenlenen kurslar ve seminerlerin de kongre turizmi içinde düşünülmesidir. Bununla birlikte pek tabii ki, okul içi ve okul dışı eğitim faaliyetlerine ilişkin “Eğitim Turizmi” turizm içinde ayrı bir yer işgal etmektedir. (ERALP,1983,41)

    Bilindiği üzere, kongre süreleri oldukça değişiktir. Örneğin, 1 veya 2 gün süren kongreler bile yapılmaktadır. Ancak, genellikle kongre süresi 4 veya 5 günle sınırlandırılmaktadır. Çok nadir hallerde ise, 6 günün üzerinde 14güne kadar uzayabilmektedir. Daha uzun süreli kongrelerin amaç ve kalitesinden varsayılmaktadır. Kongre turizmi olgusu içinde uzunluk bakımından okul içi ve okul dışı eğitim ön sırayı işgal etmektedir. Ancak, bu kadar uzun bir süre için de kongre turizminin niteliği kaybolmaktadır. Böylece ortaya çıkan yeni durumun artık, “Eğitim Turizmi” olarak nitelendirilmesi daha uygundur. Zaten genel eğilimde, kongre turizminin 14 günü geçmeyen toplantıları kapsadığı yolundadır. (USAL,1984,41)

    III.3.3. Kongrelerin Ulusal Sınırları

    Bir “Uluslararası Kongre” nin iştirakçiler açısından sınırı en az üç ulusun temsili ile ortaya çıkmaktadır. Bu konuda uluslar arası kavramı çok uluslu ile eş anlamdadır. Örneğin, “Avrupa Kongresi” gibi. Ancak, bu kavramda “Dünya Kongresi” “Evrensel Kongre” gibi kavramları kapsamamakta, daha ziyade kıtasal-bölgesel bir nitelik taşımaktadır. (USAL,1984,42)

    III.3.3.1. Sayısal Sınırlar

    Bir kongrenin,kongre turizmi olgusu içinde yer almasını belirleyen sayısal sınırların,kongreye katılanların sayılarını ele alıp almadığını tartışmak gereklidir. Zira küçük kongrelerin bile turistik ve ekonomik anlamlılıkları yadsınamaz. (ERALP,1983,43)

    III.4. Kongre Turizminin Diğer Turizm Türleri İle İlişkileri ve Karşılıklı Etkileşim Durumları

    Bildiğimiz gibi, turizm olgusu farklı tür ve biçimlerde ortaya çıkmakta ve böylece değişik turizm türleriyle karşılaşılmaktadır. Bir ayrıma göre turizmi; kültür, dinlence, toplumsal, spor, politik, ekonomik gibi türlere ayırmak ve ayrıca biçim açısından; lüks, grup, geleneksel, gençlik, sosyal, bireysel, kitle, aile, transit ve hafta sonu diye sınıflandırmak mümkündür. Yukarıda belirtilen turizm türlerinin kongre turizmi ile zaman ve mekan açısından ilişkilerinin, özellikle ortak kullanım alan ve tesislerinin neler olduğunu incelemek kongre turizminin hedeflerini daha da açıklık getirebilir. (ERALP,1983,44)

    III.4.1. Kongre Turizmi ve Dinlence Turizmi

    Kongre turizmi, dinlence turizmini hemen hemen hiç engellememektedir. Ancak, engelleme daha çok kongre merkezinin yeri ve yapılan kongrelerin zamanı ile bağıntılı olarak ortaya çıkabilmektedir. Genelde kongre sarayları ile turistik alt yapı ve tesislerin bir kompleks içinde bulunmaları ender görünen bir durumdur. Ayrıca, iki turizm türü için sezon ayrılığı da söz konusudur. Ancak, kongreye katılanların kısa süreli konaklamaları yer açısından dinlence turizmini az da olsa olumsuz yönde etkiledikleri söylenebilir. (ERALP,1983,44) 

    III.4.2. Kongre Turizmi ve Kültür Turizmi

    Kongre ve kültür turizmi birbirinden amaç ve işlem yönünden ayrılmaktadır. Ancak kongrelere katılanlarında kültürel değer ve etkinliklerle etkilendiği görülmektedir. İki turizm çeşidi arasında bağımsızlık ve sınırlı bir zıtlık vardır. (ERALP,1983,45) 

    III.4.3. Kongre Turizmi ve Toplumsal Turizm

    Kongre turizmi sık sık toplumsal turizm ile uyumlu düşmektedir. Kongreler akraba ve tanıdıkları ziyaret için fırsat yaratmaktadır. (ERALP,1983,47)

    III.4.4. Kongre Turizmi ile Spor Turizmi

    Amaçların saptanması bakımından bu iki turist tipi temelde farklı düşmektedir. Her iki turizm tipinde talep edilen yedek altyapı ve tesisler birbirinden çok farklıdır. Aralarında bağımsızlık söz konusudur. (ERALP,1983,48)

    III.4.5. Kongre Turizmi ile Politik Turizm

    Diplomatik amaçla yapılan uluslar arası veya devletler arası toplantılara katılan temsilciler genellikle ev sahibi ülkenin resmi konuğu bulunmaktadırlar. Bu nedenle kendilerine turist denilemez. Ancak, politik toplantıları diplomatik toplantılardan ayırmak gerekir. Meydan mitingleri, yürüyüşler gibi siyasi amaçlı toplantılar, amaç ve hacim bakımından kongre turizminden ayrılmaktadır. Ayrıca, parti genel kurulları vb. gibi siyasal örgüt toplantılarına katılan delegeler çoğunlukla, ulaşım ve konaklama tesisleri yanında toplantı tesislerini kullanmaları halinde ulusal kongre turizmi kavramına uygun düşmektedir. Her iki turizm kolunun arasında bağımsızlık ve uyum olduğu söylenebilir. (ERALP,1983,49)


    III.4.6. Kongre Turizmi ve Ekonomik Turizm

    Kongre turizmi çeşitli şirket toplantıları ile sergi, fuar gibi ekonomik amaçlı turizmin bir alt türüdür. Bunu daha sonra iş turizmi takip etmektedir. Uyum söz konusudur. (ERALP,1983,49)

    III.4.7. Kongre Turizmi ile Lüks Turizm

    Genelde, uluslar arası ve ulusal kongreler lüks turizmi açısından birbirinden farklı talepler oluşturmaktadır. Örneğin; ulular arası kongre turizm, lüks ve 1. sınıf konaklama tesislerini talep etmektedir. Kısa süreli ulusal kongreler ise daha çok orta sınıf konaklama tesislerini talep ederler. Diğer yandan, lüks turistik üst kategorisine giren tüketiciler kendi harcamalarını kendileri öderler. Kongre delegelerinin ise üyesi bulundukları kuruluşlarca karşılanmaktadır. Her iki turizm türü arasında kullanım ortaklığı olmasına rağmen amaç ve işlev açısından bağımsızlık vardır. (ERALP,1983,50)

    III.4.8. Kongre Turizmi ile Sosyal Turizm

    Amaç saptama bakımından, turistik üst yapı ve alt yapı ile sonuçlar açısından sosyal turizm ve kongre turizmi birbirinden temelde ayrılmaktadır. Karşıtlık söz konusudur. (ERALP,1983,53)

    III.4.9. Kongre Turizmi ile Geleneksel Turizm

    Kongre turizmi kurumsallaşmış geleneklerle ilgili toplantı, bayram, hac, ziyaret, anma, ve kutlama törenleri vb. gibi yer değiştirmeden tamamen farklı bir turizm türüdür. Karşıtlık söz konusudur. (ERALP,1983,57)

    III.4.10. Kongre Turizmi ve Gençlik Turizmi

    Gençlik turizmi amaç saptama bakımından sosyal turizme benzer. Ancak, gençlik turizmi kongre yapılacak yerin sessizliğini ve sükunetini bozar. Bağımsızlık söz konusudur.
    III.4.11. Kongre Turizmi ve Bireysel Turizm

    Kongre merkezlerine katılımcılar genellikle bireysel veya küçük gruplar halinde gelmektedirler. Kongreye katılanlar büyük bir toplum oluştururlar ve bireysel turistlerden rahatsızlık duyarlar. Ücretli seyahat ve konaklama açısından zıtlık, ücretli yemek ve turlar açısından bağımsızlık vardır. (ERALP,1983,59)

    III.4.12. Kongre Turizmi ve Grup Turizmi

    Grup turizmi, avcılar, dağcılar, gibi gittikçe kongre turizminden daha farklı düşmektedir. Amaç saptama ve ortak tesis kullanma açısından bağımsızlık söz konusudur. (ERALP,1983,62)

    III.4.13. Kongre Turizmi ve Kitle Turizmi

    Kongre turizmine ilişkin üst yapı tesislerinin büyüklüğü kongre turizmine de hizmet sunabilir. Bu tesislerdeki fark sadece kalite farkıdır.kitle turizmi tesislerdeki sükuneti bozabilecek derecede hareketlidir. Kitle turizmi, turistik tesislerde diğer etkinliklere yer bırakmayacak ölçüde yüksek yatak talebinde bulunmaktadır. Kısmen uyum kısmen zıtlık söz konusudur. (ERALP,1983,64)

    III.4.14. Kongre Turizmi ve Aile Turizmi

    Uluslararası kongreler için aile otelleri uygun düşmemektedir. Kısa süreli ulusal kongrelerde ise orta sınıf oteller ihtiyacı karşılamaktadır. Bu bakımdan uluslararası kongrelerle zıtlık, ulusal kongrelerle ise bağımsızlık ve küçük zıtlıklar içermektedir. (ERALP,1983,64)

    III.4.15. Kongre Turizmi ve Transit Yolcu Turizmi

    Uluslararası kongreler ve şirket toplantıları da genellikle 1 haftalık süreyi kapsar bu açıdan bağımsızlık söz konusudur. (ERALP,1983,64)


    III.4.16. Kongre Turizmi ve Hafta sonu Turizmi

    Bir çok ulusal kongre ve toplantılar hafta sonları düzenlenmektedir. Bu tür düzenlenmeler hafta sonu turizmini konaklama tesislerinde yer bulma açısından olumsuz etkilemektedir. Uluslar arası kongreler ise genellikle Pazartesi-Cuma günleri arasında yapılmaktadır. Ancak, delegelerin kısmen Pazar gününden itibaren konaklama tesislerine gelmeleri halinde kısmi bir engelleme söz konusudur. Genelde kongre turizmi ile hafta sonu turizmi arasında bağımsızlık söz konusudur. (ERALP,1983,65)

    Genel olarak kongre turizmi ile diğer turizm türlerinin karşılıklı ilişkilerine turizm ekonomisi açısından bakıldığında, kongre turizminin diğer turizm türlerini tamamlayıcı olduğu, tesislerin daha verimli kullanılmasını ve turizm sezonunun uzatılmasını sağlayıcı olumlu etkileri beraberinde getirdiği varsayılmaktadır.

    Ancak, yukarıda verilen bilgiler ışığında, turistik tesisler, merkezler, ve sezon açısından olaya bakıldığında ise, bazı turizm türleri ile kongre turizminin amaç, işlev, tesis ve sezon ayrımlarından dolayı birbirinden bağımsız olarak var olabildikleri, zamansal ve mekansal dağılımlarla ilgili ise herhangi bir çakışma söz konusu olduğu halde birbirlerini olumsuz etkileyebildikleri görünmektedir.

    Kongre turizmi ile diğer turizm türleri arasındaki hakim olan ilişki biçimlerine ait bilgileri bir tabloda göstermek mümkündür. (ERALP,1983,66)

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Beste

    • 2015-04-04 07:31:12

    Cevap : Kongre Kavramı ve Tanımı
    Günümüz kongre endüstrisinde yapılan faaliyetlerin biçimi, yöntemi, şekli gibi unsurlar değişik yaklaşımlarla farklı isimler altında ifade edilmektedir. “Bu kavramların çoğu Latince terimlere dayanmaktadır. Örneğin, konferans “conference” kelimesinin kökeni ortaçağ "conferentia” kelimesinden (birlikte olmak için bir araya gelmek) alınmıştır.”
     
    “Kongre kelimesinin kökeni Latince “Congressus”dan gelmektedir. Kelime “toplanma, buluşma” anlamına gelir. Aynı amaçla günümüzde eş değer anlamlı olarak konferans, sempozyum, seminer, meeting gibi kelimeler de kullanılmaktadır.
     
    ABD'de parlamentonun bir bölümüne “kongre” denilmesi dolayısıyla, uluslararası literatürde kongreler için “convention” ifadesi kullanılmaktadır.”
     
    Kongrenin farklı kaynaklarda değişik tanımları yapılmıştır. “Bildirmek, bilgilenmek ve tartışmak gibi amaçlarla yapılan toplantılara kongre, konferans ya da convention denilmektedir.”
     
    “Kongre bir veya daha fazla günle sınırlandırılmış ve önceden kararlaştırılmış bir program çerçevesinde uzmanlık gerektiren bilimsel alanlarda veya meslek konularında, belirli bir konuda bilgi alışverişini amaçlayan ve özellikle toplanılan yerin dışından gelen kişilerin de katılımları ile meydana gelen bir toplantıdır.”
     
    Bu tanımlara göre, “Kongre bir veya daha fazla gün ile sınırlandırılmış ve önceden kararlaştırılmış bir program çerçevesinde, uzmanlık gerektiren bilimsel alanlarda veya meslek kollarında belirli bir konuda bilgi alışverişini amaçlayan ve özellikle toplanılan yer dışından gelen kişilerin de katılımları ile gerçekleşen organizasyon faaliyetleri olarak nitelenebilir.”
     
    Nitekim çalışmamızda da kongre kavramı, toplantı, konvansiyon, şûra, konferans, seminer, panel, çalıştay, sempozyum vb. faaliyetleri kapsamak üzere ele alınmıştır. Konusu, tarihi ve içeriği bir program ile açıklanmış bir etkinliktir. Bu etkinlik; bilimsel, sektörel vb. alanlarda profesyonellerin katılımcılar ile bilgi alışverişinde bulunduğu bir faaliyetler bütünüdür.
     
    Bu faaliyetlerin belirli yerlerde organizasyonu, katılımcıların konaklama işlemleri vb. sebepler aşağıda göreceğimiz gibi kongre ve turizm ilişkisini ortaya çıkarmaktadır.
     
    Kongre ve Turizm İlişkisi
    Son yıllarda dünya turizm literatüründe çeşitli turizm türleri ile ilgili yeni
    kavramlar ortaya çıkmıştır. Bu yeni kavramlardan birisi de kongre turizmidir.
    Yukarıda kongre tanımlarında belirttiğimiz amaçlar ve belirtilen şekillerde organize
    edilmiş toplantılar için bir araya gelen insanlar turizmin yeni bir boyutunu ortaya
    çıkarmışlardır.
     
    “Ülke veya toplumlar; doğal ve kültürel varlıklarının sağladığı avantaj ve
    olanaklardan elde ettikleri gelirlerin yanı sıra, kendilerine rekabet avantajı
    sağlayacak turizm segmentlerinden yararlanmak durumundadırlar.”
     
    Birçok ülke genel olarak kongre, toplantı, teşvik ve fuarlar etkinlikleri kanalıyla uluslararası
    turizm pazarına girmeye çalışmaktadır.
     
    Kongre, gerçekleştirilen faaliyetler açısından turizmden farklı bir olaydır.
    Kongre turizminde belirli bir konuda toplantı yapılmaktadır, amaç bilgi alışverişidir,
    zaman kısıtlanmıştır ve kesin bir program çerçevesinde kongre yapılmaktadır.
    Kongreye katılmak üzere dışarıdan gelen kongre delegesi konaklama, yeme-içme,
    alışveriş, eğlence gibi ihtiyaçlarını konaklama işletmelerinde veya bulunduğu
    şehirlerde (destinasyonda) gerçekleştirdiği için aynı zamanda turist konumundadır.
    Kısaca kongre turizmi ikili bir turizm türüdür. “Turizm olayı kongrelerin
    tamamlayıcısı durumundadır.”
     
    Uluslararası Dernekler Birliği (UIA) kongre konularını başlıca 18 ayrı grupta
    toplamıştır.
    1) Bibliyografya, doküman, basın 
    2) Din, Etik 
    3) Sosyal Bilimler, hümanist çalışmalar, 
    4) Uluslararası İlişkiler 
    5) Politika 
    6) Hukuk, kamu yönetimi 
    7) Sosyal yaşam seviyesi 
    8) Meslekler, işverenler 
    9) Ekonomi, finans 
    10) Ticaret, sanayi
    11) Tarım
    12) Ulaşım, seyahat
    13) Teknoloji
    14) İlim
    15) Sağlık
    16) Eğitim, gençlik
    17) Sanat, radyo, sinema
    18) Spor, eğlence
     
    Kongre organizatörleri, yukarıda belirtilen konular ile ilgili kongreler
    düzenlerken, kongre şehri, zaman, mekan, ulaşım ve diğer bazı hususlarla birlikte,
    bir diğer önemli husus olan kongre delegelerinin özelliklerini de göz önünde
    bulundurulması gerekmektedir.
     
    Ortak noktası tüketici istek ve eğilimleri olan bu değişim süreci, dünya turizm
    pazarında birçok noktada kendini göstermektedir. Tüketici istek ve eğilimlerinde
    ortaya çıkan bu değişiklikler, pazarı da ihtiyaç duyulan talebe uygun ürün
    geliştirmeye zorlamaktadır.
     
    2000'li yıllarda beklenen gelişmelerden bir tanesi, uluslararası turizmin
    kitlesellikten bireyselliğe, diğer bir deyişle özel ilgi alanına yönelik olacağıdır.
    “Çarpık yapılaşma ve aşırı gürültünün hakim olduğu turizm anlayışı, uluslararası
    turizmde hızla geçerliliğini yitirmeye başlamıştır.”
    Ziyaretçilerin tatil anlayışları doğa, kültür ve otantik yaşam biçimlerine kaymaya başlamıştır. Ülkemizin de zaman
    ve mekan darlığında sıkışan turizm anlayışının pazar çekiciliği yaratabilen alternatif
    turizm ürünlerine yönelmesi kaçınılmaz görülmektedir.
     
    Kongre ve turizm, gerçekleştirilen faaliyetlerin özelliği açısından birbirinden
    farklı olaylardır. Toplantıların turizm olgusunu meydana getirmesi halinde, ilişki
    ortaya çıkmaktadır. “Kongreye şehir dışından katılan delege, kongre süresince
    konaklama, yeme-içme gibi ihtiyaçlarını konaklama işletmelerinde gerçekleştirdiği
    için turist konumundadır. Kongre amaçlı seyahat ettiği için kongre turisti olarak
    kabul edilmektedir.”
     
    “Turizm kongrenin bir türevi olarak ortaya çıkmaktadır.”
    İnsanların evlerinden ayrılarak seyahat etmelerinin altında yatan temel sebep toplantıya
    katılmakla beraber, kongre şehrinin turizm olanaklarından da yararlanmaktır. “Ulusal
    ve uluslararası kongreler, ilgililer ve kongreyi izlemek isteyenler şehirde turizm
    hareketlerine sebep olmaktadır.”
     
    Böylelikle, şehir merkezleri de cazip hale gelmektedir.
    Yukarıda verilen analizin daha iyi anlaşılabilmesi işin aşağıda Kongre
    Turizminin tanımlamasına yer verilmiştir.
     
    Kongre Turizmi Kavramı
    “Turizm olayı, önemli ölçülere ulaşan döviz geliri sağlama ve istihdam
    etkileri yanında, genel ülke imajına etkisi yoluyla, bu imajın ülke mallarına
    yansımasına neden olarak, dolaylı ekonomik etkilere de sahiptir. Başka bir ifadeyle,
    uluslararası turizm hareketleri sonucunda oluşacak ülke imajı önemli bir hizmet ve
    mal pazarlama unsurudur.”
     
    Fakat turizmin 12 aya yayılması amacıyla alternatifler
    aranırken günümüzdeki bilimsel ve teknolojik gelişmeler ve artan dünya ticareti
    nedeni ile insanlar bir araya gelerek bilgilerini paylaşma ihtiyacı duymuşlardır. Bu
    sebeple insanların toplantı amaçlı seyahatlerinde konaklama, ulaşım, yiyecek-içecek
    hizmetlerinin de karşılaması sorunu ortaya çıkmıştır. Bu durum ise bu ihtiyaçların
    karşılanabileceği „Kongre Turizmi?ni ortaya çıkarmıştır.
     
    Kongre turizmi genel olarak şu şekilde tanımlanmaktadır: “Kişilerin daimi
    konakladıkları veya çalıştıkları yerler dışında, uzmanlık gerektiren bilimsel alanlarda
    veya meslek kollarında, belirli bir konuda bilgi alışverişi yapmak amacı ile bir araya
    gelmelerinden ortaya çıkan seyahat, konaklama olayı ve ilişkilerinin tümüdür.”
     
    Bir başka tanıma göre de kongre turizmi, “şnsanların ortak konular üzerine
    toplu olarak görüşmelerde bulunmak amacıyla oturdukları yerlerin dışına organize
    biçimde seyahat etmeleri, gereğinde geçici konaklamalar yapacak şekilde bir yerde
    toplanmaları, bu arada etrafı görmek, öğrenmek, dinlenmek, eğlenmek gibi
    eğilimlerini tatmin etme olayıdır.”
     
    “Tanımlardan da anlaşılacağı üzere düzenlenen toplantılar aynı zamanda bir
    turizm olayı meydana getiriyorlarsa, ancak o zaman kongre turizminden söz
    edilebilir.”
     
    Örneğin; kongrenin yapıldığı şehirde oturan bir kongre delegesi, kongre
    üyesi olduğu halde kongre turisti değildir. Kongre turizmi bir “incoming” olayıdır.
    Öte yandan kongre turizmi yalnızca kongre amaçlı seyahatlerden
    oluşmamaktadır. Seminer, sempozyum, workshop vb. toplantı türleri de kongre
    turizmi kapsamı içerisindedir. O nedenledir ki, “kongre turizmi” kavramı yerine
    “toplantı turizmi” de kullanılmaktadır. Fakat ülkemizde ve dünya literatüründe
    kongre turizmi kavramına daha sıklıkla rastlanmaktadır.
     
    Kongre Turizminin Özellikleri
    “Bir kongre programında yalnızca toplantılar yer almamakta, toplantı
    haricinde serbest zamanlar da planlanarak eğlence, alışveriş, gezi vb. aktiviteler
    düzenlenmektedir.”

    Bu nedenle, kongre turizmi diğer turizm türlerinden farklı özelliklere sahiptir.
    “Kongreler yılın belli dönemlerinde yoğunluk göstermektedir. Ancak kongre
    turizmi özellikle sezon dışı dönemlerde otellerin doluluk oranlarını büyük ölçüde
    olumlu yönde etkileme potansiyeline sahiptir.”

    “İş amaçlı turizm faaliyetleri tüm yıl boyu, tatil amaçlı turizm faaliyetleri ise özellikle yaz aylarında devam ederken;
    toplantı amaçlı seyahatlerde bu özellikler fazla görülmez.”

    Toplantıların turizm sezonu dışına rastlayan aylarda (Ekim, Kasım, gubat, Mart gibi) sıklıkla yapıldığı
    görülmektedir.

    “Sürekli gelişen kongre turizminin, turizm ekonomisi açısından mevsim
    uzatıcılığının yanı sıra, ulusal turizme çeşitli açılardan sayısal katkılar ve yapısal
    özellikler sağlamaktadır.”
     
    Kongre turizminin dikkat çeken özellikleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
    - Kongreler yılın belli dönemlerinde yoğunluk göstermekte ve özellikle
    sezon dışı dönemlerde yapıldıkları için otellerin doluluk oranlarını olumlu yönde
    etkileme potansiyeline sahiptir.
    - Kongre turizmi ve kongre otelciliği, teknik donanım ve diğer unsurlar
    açısından güçlü bir altyapıya ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle kongrelere yönelik
    düzenleme ve faaliyetlerin, konusunda uzman olan işletmeler aracılığıyla
    gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
    - Kongrelerin yapılabilmesi için gerekli olan toplantı binaları ve kongre
    merkezleri gibi sabit yatırımlar yüksek maliyetli olup, genellikle devlet veya yerel
    idarelerce gerçekleştirilmektedir.
    - Kongre turizmi, genel turizm sezonunun dışındaki dönemlerde
    düzenlendiği ve turizmin çok çeşitli hizmetlerini kapsadığı için turizmin en fazla
    gelir sağlayan türü olarak dikkat çekmektedir. Kongre turistlerinin harcamaları diğer
    turistlerin harcamalarından birkaç kat fazladır.
    - Kongre turizmi, anında tercüme, özel programlar, davetiye hazırlama ve
    dağıtımı, çeşitli transferler, otel rezervasyonları, medya ve delegelerin bir araya
    getirilmesi, kongre binası ve merkezinin organize edilmesi, refakatçi ve eşler için tur
    paketlerinin hazırlanması gibi detaylı ve profesyonel beceri gerektiren hazırlıkları
    gerektirmektedir.
    - Uluslararası kongre düzenlemek, bir ülke için önemli bir tanıtım aracı
    olarak kabul edilmektedir.
    - Kongre turizminde başarı sağlamak için sadece ilgili kuruluşların değil,
    toplumun tamamının destek vermesi ve değişik kesimler arasında etkin bir işbirliği
    olması gerekmektedir.
    - Kongre turizminde başarılı olabilmek için ulaşım, altyapı, konaklama,
    kongre salonu ve imkânları, personel, güvenlik, yan hizmetler, çevre ve kültürel
    zenginlikler konularında belirli bir kalite ve kapasitede olmak gerekmektedir.”
     
    Yukarıda birçok özelliğine değindiğimiz kongre turizmi ülkedeki diğer
    sektörlere olumlu katkılar sağlarken, aşağıda göreceğimiz gibi ülke ekonomisi
    açısından da avantajları beraberinde getirmektedir.
     
    Kongre Turizminin Ekonomik Açıdan Önemi
    Kongre turizminin ekonomik etkileri ile ilgili bir çerçeve çizmek gerekirse,
    genel turizm ile ilgili ekonomik etkilerin tümünün ve özel olarak bu turizm türünün
    özelliklerinden kaynaklanan etkilerin birlikte değerlendirilmesi gerektiği sonucuna
    varılabilmektedir.
     
    Ülke olarak da içinde bulunduğumuz ekonomik kriz dönemlerinde de
    turizmin ülke ekonomisine katkısının büyüklüğü, diğer dönemlere nazaran daha fark
    edilir bir hal almaktadır. Özellikle cari açığın kapatılmasında turizmin etkisi
    büyüktür. Bu nedenle turizmin yarattığı girdiyi anlatmak için “bacasız sanayi”
    deyiminin kullanılması çok da abartılı değildir. Kongre organizasyonu uzun bir süre
    ve çaba aldığı için ekonomik koşullara bağlı olarak dönemsel değişikliklerden
    etkilenmesi ve önceden düzenlemeleri yapılıp belirli taahhütler altına girilen
    kongrelerin iptal edilmesi kolay olmayacaktır. Dolayısıyla, kongre turizmi,
    konjonktürel ekonomik krizlerden en az etkilenen turizm dallarından birisi olarak
    karşımıza çıkmaktadır.
     
    “Her kongre turistinin normal turiste oranla ortalama üç kat daha fazla
    harcama yapması ve yaklaşık 2 bin dolar gelir bırakması, Türkiye?nin ciddi bir
    pazarlama ve altyapı faaliyeti ile yıllık 1,5-2 milyar dolar arası gelir kazanmasını
    sağlayabilecektir.”
     
    “Hem ulusal hem de uluslararası kongreler, toplumsal, kültürel ve
    sosyoekonomik yaşamı etkileyerek, turizmin mevsimini uzatırlar.”
     
    Kongre turizminin bölgede etkili ve verimli olabilmesi için diğer turizm çeşitleri ile uyum
    halinde olması gerekmektedir.
     
    Kongre turizmi çok yönlü bir turizm çeşididir. Toplantılar turizmin asıl
    amacını oluştursa da bir kongre programı yalnızca toplantılardan oluşmaz.
    Toplantılar dışında serbest zamanlarda eğlence, alışveriş, gezi gibi faaliyetler
    düzenlenmektedir. Ayrıca kongre delegeleri gittikleri şehirlerde kongreler bittikten
    sonra da kalış sürelerini uzatarak turistik faaliyetlerine devam edebilirler.
    Bu açıdan bakıldığında kongre turizminin, tatil turizmini engellemesi ya da
    gelişimini yavaşlatması söz konusu değildir. Çünkü kongre ve tatil amaçlı turizm
    türleri için bir zaman (sezon) ayrılığı söz konusudur. “Uluslararası kuruluşlar toplantı
    zamanı olarak genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih etmektedirler.
    Toplantıların yaklaşık %15?i Eylül ayında düzenlenmektedir.”
     
    Oysa tatil amaçlı seyahatler çoğunlukla bu mevsimler dışında gerçekleşmektedir.
    Turizmin dolayısıyla kongre turizminin esas amacı ekonomik nedenlere
    dayanmaktadır. Kongre turizminin ülkedeki turizm olayını çeşitlendirerek bir yıla
    yayma amacı dışında, ülke turizmine ve ekonomisine oldukça faydalı olduğu
    herkesçe bilinen bir gerçektir.
     
    Kongreler gerek hazırlık aşamasında ve gerekse düzenlendiği esnada ülkede
    birçok iş kolunu etkiler. “Kongrenin hazırlık aşamasında inşaat, ulaşım ve teknik
    hizmetler sektörleri gelişir. Kongre esnasında ise yiyecek ve içecek maddeleri,
    kiralık oto, posta, telefon, halıcılık, dericilik, hediyelik eşya, ulaşım, konaklama
    (otelcilik), tercümanlık vb. sektörlere iş imkanları sağlanmaktadır.”
     
    Dolayısıyla bir yandan bu sektörlerde ve bunlara hammadde ve ara malı sağlayan sektörlerdeki
    işletmelerde istihdam imkanlarının artarak gelişmesi sağlanacak, diğer taraftan
    ihracat ya da ithalat söz konusu ise alınacak gümrük vergileri ve işletmelerin artan
    satışları nedeniyle oluşan gelir ve diğer vergiler sebebiyle devletin gelirlerinde
    artışlar meydana gelecektir. Artan devlet gelirleri de ülkelerin dolayısıyla ülke
    vatandaşlarının ekonomik gelişmelerine katkıda bulunmaktadır.
     
    Bazı dönemler ülkemiz imajı adına da olumsuzluk yaratan terör eylemleri
    nedeniyle turizmde sık sık konjonktürel kriz durumları yaşanmaktadır. Bu
    zamanlarda iş ve toplantı rezervasyonları çok çok önceden planlandığı için tatil
    rezervasyonu iptaline nazaran daha güç olduğundan dolayı kongre turizmi sektörü bu
    durumdan daha az etkilenmektedir.
     
    Turizm ve ekonomi literatürlerinde kongre turizmi ile ilgili istatistik ve
    ekonomik verilerin çok sınırlı olması, kongre turizminin yarattığı ekonomik etkilerin
    ölçülmesini güçleştirmektedir. Bu nedenle ekonomik etkilerin tespitinde daha çok
    tahminlerden faydalanılmaktadır.
     
    Kongre turizmindeki input ve outputlar genel turizme göre daha büyük
    ölçekli olduğundan ekonomiye etkisi ve dolayısıyla katkısı da daha büyük ölçeklerde
    olmaktadır. “Bir tatil paketinin ortalama fiyatı 600 dolar civarında iken, ortalama bir
    kongre paketi kişi başına 1.150 dolara satılmaktadır.”
     
    Kongre faaliyetine katılan delegelerin harcamaları, normal turistlerin
    harcamalarına göre daha fazla olmaktadır. Bu farklılık yalnızca tatil ve kongre
    paketlerinin fiyatlarından bile yaklaşık iki katı kadar fazla olduğu görülmektedir.
    Ayrıca delege harcamaları yalnızca kongre paketinde yer alan konaklama, ulaşım,
    yeme-içme ve kongre organizasyonu kayıt bedelleriyle kalmamaktadır. Kongre
    delegelerinin gelir düzeyleri yüksek olduğundan ve masrafları kuruluşlarınca
    karşılandığından ve ayrıca bu harcamaların vergiden indirilebilecek gider özelliği
    taşımasından dolayı delegelerin harcama eğilimleri yüksek olmaktadır.
    “Kongrelerin yaptığı ekonomik etkilerin tespitinde söz konusu olan
    harcamalardan ilki, kongreye katılma ve kongreyi düzenleme harcamaları, diğeri ise
    kongre sırasında ve sonrasında katılımcıların yaptıkları harcamalardır.”
     
    “Kongrelerin ekonomik etkisi, bölge ekonomisinde kalan harcamaların
    tahmini yapıldıktan sonra ölçülebilir. Kongreler üç tür harcamaya yol açmaktadır.
     
    Bunlar:
    a) Katılımcıların harcamaları
    b) Dernek, birlik ya da kuruluş harcamaları
    c) Ticari fuar katılımcılarının harcamalarıdır.39
    Bir başka ayrıma göre ise, “Kongreler ile ilgili ortaya çıkan harcamalar;
    a) Kongre organizatörlerince yapılan harcamalar,
    b) Katılımcıların yaptıkları harcamalar, olarak ifade edilmektedir.
    Kongre organizatörlerince yapılan harcama alanları olarak da;
    ? Yönetim (Kongre sekretaryası) harcamaları
    ? Dokümantasyon (Promosyon materyalleri, konferansla ilgili
    açıklamalar, tebliğlerin kopyaları vb.)
    ? Kira harcamaları (Konfor ve teknik düzenlenmeler)
    ? Tercüman ve mütercimler için yapılan harcamalar
    ? şkramlar (şartlara göre öğle yemeği, ziyafetler, kokteyller, seminerkonferans
    arası ikramlar)
    ? Uzmanlar için yapılan harcamalar (ücretler, ulaşım, trasfer ve
    konaklama masrafları, şehir turları) ifade edilmektedir”40
     
    “Öte yandan kongre harcamaları değişik faktörlere bağlı olarak farklılıklar
    göstermektedir. Bunlar:
    a) Kongrenin türü; Örneğin “ticari fuarların amacı tanıtım ve bilgi alışverişi
    sağlamaktır. Dolayısıyla bu tür fuarların amacı ticari olduğundan kongre/toplantılara
    oranla hem yer gereksinimleri daha fazladır, hem de harcama düzeyi daha yüksektir.
    b) Toplantının ulusal veya uluslararası olması,
    c) Kongrenin düzenlendiği yerin fiyat seviyesi,
    d) Katılımcının kongre konusuna yakınlık derecesidir.” 41
    Sonuçta kongre turizmindeki harcamalara hangi yönden bakılırsa bakılsın
    oteller, en önemli payı almaktadır. Öyleyse kongre turizminin teşvik edilmesi en
    fazla bu işletmelere kazanç sağlayacaktır.
    Kongre turizminin bir diğer ekonomik etkisi istihdam alanında görülmektedir.
    Bir ülkede kongre turizminin geliştirilmesi, gerek turizm sektöründe, gerekse turizm
    ve kongre turizmi ile bağlantılı diğer sektörlerde yeni iş alanları meydana getirerek
    istihdam kapasitesini arttırdığı yadsınamaz bir gerçektir.
     
    Kongre Turizminin Sosyal ve Kültürel Açıdan Önemi
    Turizm olayının temelini insan ve insan toplulukları oluşturmaktadır. Turizm
    olgusu, insandan insana ve insandan topluma geçen bir sosyal olaydır. Turistler veya
    yabancı ziyaretçiler başka yerlere giderek, oralarda yerli veya yabancı insanlarla ve
    toplumlarla temaslarda bulunarak farklı sosyal ilişkiler kurmaktadırlar.
    “Turizmde iki yönlü bir etkileşim söz konusudur. Turistler bir taraftan
    gittikleri yerlerdeki insanlardan, sosyal ve kültürel yapıdan (çevreden) etkilenmekte,
    öte yandan gittikleri ülke ve bölgelerden sosyal ve kültürel bakımdan
    etkilemektedirler. “Turizm bir kültür taşıyıcısı olarak insanlar ve insan toplulukları
    arasındaki bağları güçlendirmektedir.”
     
    Turistin, dünyada çeşitli davranışlar, inanışlar ve anlayışlar bulunduğunu öğrenmesi hoşgörü duygusunu geliştirmekte ve
    bir arada yaşama anlayışını daha da güçlendirmektedir.
    Turizmin tanımında, turizm için “Sosyo-ekonomik bir olaydır” ifadesi
    kullanılmaktadır. Bu da açıkça ortaya koymaktadır ki turizmin ekonomik olduğu
    kadar sosyal ve kültürel bir alış-veriş yönü de bulunmaktadır.
    “Yabancılarla ilişki imkânı bulan yerli halk, özellikle gençler yabancı dil
    öğrenme isteği içerisine girerler. Yerli halkın davranışlarında farklılıklar görülür.
    Yabancılara benzeme duygusuna kapılırlar.”
     
    Ayrıca turizmin etkilediği yerli halkın modayı takip etme, iyi giyinme gibi davranışlarında da değişmeler olmaktadır.
    Kişilerde daha fazla seyahat etme, gezip görme, öğrenme istekleri artmakta ve
    bunları başarabilmek içinde çok çalışmak, daha çok kazanmak hırsı doğmaktadır.
    Bir ülke veya bölgede turizmin gelişmeye başlamasıyla özellikle kültüre ve
    sanata karşı ilgili kongre delegelerinin katılımıyla meydana gelen kongre turizminin
    gelişimiyle, ülkedeki tarihi ve kültürel eserlerin korunması, bakımı ve onarımı işleri
    daha çabuk ve daha titizlikle yapılmaya çalışılır. Böylece yerel halkta da tarihi ve
    kültürel eserlere olan duyarlılık artmış olur.
     
    Turizm, özellikle kongre turizmi süreçleri, oldukça düzenli ve gelişmiş alt ve
    üst yapıya sahip yöreleri tercih eden sosyo-ekonomik olaylardır. Kongre turizminin
    geliştiği bölgelerde, diğer bölgelerde görülen alt ve üst yapı sorunları ile trafik ve
    diğer alanlardaki olumsuzluklar yoktur veya minimize edilmişlerdir.
    “Ulusal ve uluslararası kongrelerin gerçek yararlarının %90?ı çoğu kez göze
    çarpmaz. Önemli olan pek çok şey buz dağları örneğinde olduğu gibi yüzeyin
    altındadır.”
     
    Tüm dünya ülkelerinden delegelerin katılımı ile gerçekleştirilen
    uluslararası kongreler, tüm dikkatlerin kongre kentinde toplanmasına neden olur. Bu
    türden kongreler, kongre şehrinin, dünya şehirleri içerisindeki önemini artırır.
    Kongre turizmindeki iş imkânlarının parlak bir gelecek vaat etmesi, eğitim
    seviyesini yükseltme isteği doğurabilmektedir. Bunun sebebi, özellikle kongre
    turizmi alanında çalışan kişilerin hizmet ettikleri insanların düzeylerine uygun olarak
    daha eğitimli ve kültürlü olma zorunluluğudur.
     
    Bir ülkeyi gezerek ve görerek tanıyanlar o ülkenin kültürel değerlerini de
    öğrenme imkânına kavuşacaklardır. Uluslararası kongrelere katılanlar aynı zamanda
    potansiyel turist olarak da adlandırılırlar.

    Kongreler genelde bölge ve ülke basınının ilgi alanına girmektedir. Kongreler
    ile ilgili bilgiler -gerek kongrenin konusu, gerekse çarpıcı yönleri ve sonuçları- özet
    olarak basın yoluyla halka duyurulmaktadır. Bunlar, toplumun sosyo-kültürel alanda
    gelişmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca, konularla ilgili olarak bazı bilim
    adamlarının düşüncelerini de röportajlar yoluyla yansıtmaktadırlar. Basın, halkın
    kongre düzenlenen konu hakkında doğru bilgilendirilmesi sonucunda bilinçli bir
    şekilde hareket etmelerini sağlamaktadır.
     
    Kongre turizmi, farklı ulusları birbirlerine yaklaştırarak, tanımalarına katkıda
    bulunur. Kongre delegelerinin, alanlarında söz sahibi kişiler olmaları, aynı zamanda
    eğitim, sosyal ve kültür seviyelerinin üst sınırda olması gibi nedenlerden dolayı
    kongre turizminin meydana geldiği bölgede yaşayanları, sosyal ve kültürel yönden
    etkilemeleri daha fazla ve olumlu yönde olmaktadır. Bu nedenle kongre turizmi,
    sosyal gelişmelere, bölge halkının kültürünün artmasına ve dünya görüşlerinin
    değişmesine katkıda bulunmaktadır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.