Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Türkiye'deki İkinci Dünya Savaşı yıllarında milli korunma Kanunu çıkarılma amacı nedir?

Türkiye'deki İkinci Dünya Savaşı yıllarında milli korunma Kanunu çıkarılma amacı nedir sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    BİLGİNİN IŞIĞI

    • 2021-12-07 17:18:20

    Cevap : Türkiye'deki İkinci Dünya Savaşı yıllarında milli korunma Kanunu çıkarılma amacı nedir sorusunun cevabı; 2. Dünya Savaşının yaratabileceği ekonomik sıkıntıları aşmaktı.

    Millî Korunma Kanunu, dönemin ekonomisi sebebiyle Ocak 1940'ta Cumhuriyet Halk Partisi iktidarının çıkarttığı ve hükûmete olağanüstü hâllerde fiyatları saptamada, ürünlere el koymada, hatta zorunlu çalışma yükümlülüğü getirmede birtakım yetkiler veren kanundur. Devletin bu alanlardaki müdahaleleri bu kanunla meşruiyet kazanmıştır. 

    Gerek yeni kurulmuş cumhuriyetin eskiden kalan sorunları, gerek 2. Dünya savaşının getirdiği ekonomik sorunlar, gerekse de ağırlığı gittikçe artan tek parti döneminin otoriter anlayışından dolayı ülkede büyük ekonomik sıkıntılar yaşandığı bir ortamda çıkarılmış bir yasadır.

    Yasa uygulamada beklenen yararı sağlayarak savaş koşullarının sebep olduğu bunalımları çözmede önemli bir işlev görse de beraberinde pek çok başka soruna da sebep olmuştur. Varlık vergisi, Toprak mahsulleri vergisi gibi bu yasada halkın huzurunu bozmuş,  hükumete olan güvenini sarsmış ve CHP ye ağır faturalar çıkarmıştır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Deniz mavi

    • 2021-12-07 17:28:39

    Cevap :

    MİLLİ KORUMA KANUNUNUN ÇIKARILMA AMACI:

    II. Dünya Savaşı’nda Türkiye, başarılı bir siyaset takip ederek savaşın dışında kalmayı başarmıştır. Bu durum Türkiye’nin uzun bir süre siyasi baskıların yanı sıra ekonomik baskılara maruz kalmasına neden olmuştur.
    Olağanüstü koşullar neticesinde ülkede oluşan savaş ekonomisinin olumsuzlukları hükümeti oldukça zor durumda bırakmıştır. Savaş, ekonomiye ağır yük getirmiş, halkın ve silahaltına alınanların ihtiyaçlarının karşılanması meselesi yeni kaynak arayışlarını zorunlu kılmıştır. Savaşın başlamasıyla beraber fiyatlar hızla yükselmiş ve kıtlık ihtimaliyle karaborsacılık artmıştır. Zorunlu olarak ekonomik denge politikasını takip eden hükümet, birtakım tedbirler almaya mecbur kalmıştır. Bu amaçla 18 Ocak 1940’da TBMM’de görüşülen 3780 sayılı yasa ile Milli Korunma Kanunu kabul edilmiştir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.