Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Türkiyedeki sönmüş yanardağlar nelerdir ? ve nerelerdedir ?

Türkiyedeki sönmüş yanardağlar nerelerdedir ve nelerdir isimleri nedir hangi ülkelerden var bunların cevabını istiyorummmm...Çabuk olsun lütfeennn.

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    damlaozkan

    • 2015-03-24 07:36:56

    Cevap :

    Ülkemizde aktif yanardağ bulunmamaktadır, sönmüş yanardağlar ise mevcuttur. Bir yanardağ veya volkan, magmanın Dünya'nın iç tabakalarında bulunan, yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkta ergimiş ya da erimiş kayalar, yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi yer şekillerine denir.

    Yurdumuzda Nemrut ve Tendürek’te bulunan iki volkanın 10 bin yılda en az 20 kez püskürdüğü biliniyor, günümüzde ise hala bu volkanların aktiviteliğini sürdürdüğü kaydedilmiş olsa da kayda değer bir patlama olmamıştır

    Türkiye'de bulunan sönmüş ve aktif olan yanardağların listesi aşağıdaki gibidir.

    Acıgöl-Nevşehir
    [*]Ağrı Dağı
    [*]Erciyes Dağı
    [*]Girekol
    [*]Göllü Dağ
    [*]Hasan Dağı
    [*]Karaca Dağ
    [*]Karadağ
    [*]Karapınar Düzlüğü
    [*]Erzurum-Kars Platosu
    [*]Nemrut Dağı
    [*]Süphan Dağı
    [*]Tendürek Dağı


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Ugur

    • 2015-03-23 21:25:41

    Cevap : ÜLKEMİZDEKİ SÖNMÜŞ BAŞLICA YANARDAĞLAR
    Büyük Ağrı, Küçük Ağrı, Tendürek, Süphan, Nemrut, Erciyes, Karaca dağ, Hasan ve Karadağ

    Büyük Ağrı Dağı 
    Ağrı Dağı Türkiye’nin en yüksek dağıdır. Zirvesi 4 mevsim boyunca erimeyen kar ve takke buzulu ile kaplı volkanik bir dağ olan Ağrı Dağı, Türkiye’nin doğu ucunda, Ağrı ilinin sınırları içerisinde yer almaktadır. Dağ, İran’ın 16 km batısında ve Ermenistan’ın 32 km güneyindedir. Dağın %35′lik bir kesimi Iğdır ilinde, kalan %65′lik kesimi ise Ağrı ili sınırları içerisindedir.

    Ağrı dağı 5137 metrelik rakımıyla, Anadolu Yarımadası’nın en yüksek doruğudur. Dağın doruğu iki zirveden oluşur bunlar 5137 metrelik Atatürk zirvesi ile 5122 metrelik İnönü zirvesidir. 4000 metreye kadar bazalt daha sonra sonraki yükseklikte andezit lavlarından oluşarak volkanik bir dağ özellikleri gösterir. Dağın doruğunda bir örtü buzulu vardır ve Türkiye’nin en büyük buzuludur. Doğu yüzünde Serdarbulak yaylası ve 3898 m. yükseklikteki Küçük Ağrı Dağı yer alır.

    Küçük Ağrı Dağı 
    Ağrı Dağının volkanik kütlesi temelde birdir, sonradan iki büyük koniye ayrılır. İşte bu konilerden doğudakine Küçük Ağrı dağı adı verilir.
    Büyük Ağrı’ nın hemen yanı başında yükselen Küçük Ağrı Dağı, oluş ve yapı bakımından Büyük Ağrı’ ya benzer. Bu diğerinin tersine sivridir, tam bir konik çadır şeklindedir. Küçük Ağrı daha sivri, büsbütün susuz ve çıplaktır. Her iki volkan dağın doruk çevresinde dört yana doğru derin sarp yamaçlı ve dar vadiler uzanır.

    2.500 metreye kadar ortak bir taban üzerinde yükselen iki koniyi, yani Büyük Ağrı ile Küçük Ağrı dağını 14 km. uzunluğundaki Serdarbulak geçidi (2.687 m.) ayırmaktadır. Bu iki dağın arası kısa ağaçlarla kaplıdır. Küçük Ağrı’ nın karı yaz ortamında tümüyle kalkar.

    Küçük Ağrı’nın tam tepesinde kraterin ağzında göl halinde su birikirse de, bu çukurluğun suları yazın kurur. Yamaçlar diktir, fakat çoklukla kayalık değildir.

    Tendürek Dağı 
    Ağrı Dağı’nın güneyinde bulunan Tendürek Dağı, Türkiye’nin tek aktif volkanik dağı konumundadır. 3584 metre yüksekliğe sahiptir. Dağın tepesinde bulunan ve yaklaşık 500 metre genişliğinde bir krater bulunmakta ve bu kraterden sıcak su buharı ile çeşitli gazlar çıkmaktadır.

    Ülkemizin aktif sayılacak tek volkanı ise Ağrı sınırları içinde bulunan Tendürek Volkanı’dır. Dağın doğusunda bulunan ve çapı yaklaşık 5 yüz metre olan kraterden sıcak su buharları ve hidrojen sülfür gazları çıkar. Bu gazlar kraterin kenarlarında, sarı renkli bir mineral olan kükürt oluşumunu sağlar. Volkandan püsküren sıcak su buharlarının ısısı yaklaşık 60 derece civarındadır.

    Tendürek, Doğu Beyazıt ile Çaldıran arasında bulunan Tendürek volkan konisinin en yüksek zirvesi 3533 m olup, 3000 m’ye yaklaşan dağın doğu krateri içerisinde 400-500 m çapında göl bulunmaktadır. Kraterin dışından ise su buharı çıkmaktadır. Ayrıca dağın güney yamaçında bir kaldera bulunmaktadır. Türkiye’nin en aktif volkanik dağı olarak bilinir ve bacasından duman tütmektedir. Dağdan çıkan tüfler, Kars-Erzurum platosunun oluşumunda rol oynamıştır.

    Süphan Dağı 
    Cilo (4168 m) dağından sonra en yüksek ikinci dağımız olan Süphan dağı, Van gölünün kuzeyinde Adilcevaz – Erciş ve özellikle Patnos arasında yükselir, en yüksek zirvesi 4058 m’dir. Bu dağın zirve kesiminde 1 km çapında bir lav tıkacı ve genişçe bir de kalderası bulunmaktadır. Doruk bir örtü buzulu ile kaplıdır. Son püskürmesini tarihi dönemde yapmıştır. Etrafında köyler bulunmaktadır. Bu köylerin bulunma sebebi volkanik bölgelerde tarımın gelişmiş olmasıdır. Sönmüş volkan olan Süphan dağı, Anadolu’nun üçüncü yüksek doruğudur. Doruk bir örtü buzulu ile kaplıdır.

    Süphan Dağı, Türkiye’nin 3. büyük dağı olmakla birlikte Heybetiyle eşine rastlanır yoktur. Rakımı 4.058′tür. Adeta çevresindeki Doğal Su Kaynakları ile su deposu niteliği taşımaktadır.

    Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey yarımkürede, Avrupa ve Asya kıtalarının kesişme noktasında bulunan bir ülke. Ülke topraklarının büyük bir bölümü Anadolu yarımadasında, kalanı ise Balkan Yarımadası’nın uzantısı olan Trakya’da bulunur. Ülkenin üç yanı Akdeniz, Karadeniz ve bu iki denizi birbirine bağlayan Boğazlar ile Marmara Denizi ve Ege Denizi ile çevrilidir.

    Dağın zirvesinde bulunan krater göl maviliği ile okyanus Sularından daha büyüleyicidir. Bu koyu mavilik gölün çok derin olmasından kaynaklanmaktadır.

    Süphan Dağı keşfi bekleyen gizli bir hazine gibidir. Dağın zirvesinde Temmuz ve Ağustos ayları içerisinde Güneşin Doğuşu ve Batışının tarifi anlatılır gibi değil. Gün Doğuşu ve Batışını Zirvede seyretmek için bir gece konaklamak yeterli olacaktır.

    Nemrut Dağı 
    Türkiye bir yanardağ ülkesidir. Bunların en genci ise Bitlis’in Tatvan ilçesinin 1km kuzey batısındaki Nemrut yanar dağı. Bu dağ son olarak 1700 lu yıllarda lav püskürtmüştür. Yanardağın kraterinde iki göl vardır. Büyük olan soğuktur ve çok derindir (200-300m) .Ve balıkçılık yapılır. Küçük olan göl ise bir kaplıcadır ve her yerinden kaynar, sıcaklığı zaman zaman 60 dereceye kadar çıkar.

    Erciyes Dağı 
    3.917 m. yüksekliği, bulutları delen zirvesi, tepesinden eksik olmayan karı ve insana ilahî duygular veren azametiyle, Kayseri’nin sembolüdür.

    Sönmüş bir “küme volkan” olan dağdaki volkanik patlamaların 30 milyon yıl önce başladığı, Erciyes’ten çıkan küllerin rüzgârla kilometrelerce uzaklara taşınarak, Hasan Dağı ile birlikte, Kapadokya bölgesindeki peri bacalarını oluşturduğu düşünülmektedir. Yüksek kısımları her mevsim karla kaplı olan Erciyes’in kuzeyinde bir kilometre uzunluğunda dağ buzulu vardır. Ayrıca dağın doruğunda bulunan, Bizans rahiplerinin inzivaya çekildiği mağaralar, kötü hava şartlarında dağcılar için sığınak olmaktadır.

    Türkiye’nin en yüksek dağlarından olan Erciyes, Kayseri İli ’nin güneybatısında tek kütle olarak yükselir. Erciyes’in doruğu genel görünümü ile bir kubbeyi andırır. Sel yatakları ile derin biçimde yarılmış, yer yer üst üste kubbelerden ve sırtlardan oluşmuş doruklarında, kabaca doğu-batı doğrultulu bir sağrı uzanmakta ve bu sağrı üzerinde iki tepe bulunmaktadır. Bunlardan biri olan 3917 m. yükseklikteki Büyük Erciyes, aynı zamanda dağın doruğunu oluşturur. İkinci tepeyse bunun batısında yer alan Safra kaya tepesi ya da Küçük Erciyes ’tir (2700 m.).
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.