Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Ülkemizde görülen iklim tipleri hangileridir

Ülkemizde görülen iklim tipleri hangileridir

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hypatia

    • 2016-01-06 09:20:55

    Cevap : Türkiye'de belli başlı üç ana iklim tipine rastlanır. Bunlar:

    1. Karasal iklim
    Bu iklim tipi, İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu'nun büyük bir kısmı veTrakya'nın iç kısımlarında görülür. Bitki örtüsü bozkırdır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır.

    a. İç Anadolu Karasal İklimi
    Kışlar, bölgenin doğusunda daha fazla olmak kaydıyla soğuk, yazlar biraz sıcaktır. En soğuk ay -0.7°C ile Ocak, en sıcak ay 22°C ile Temmuzdur. Yılık ortalama yağış miktarı 413.8 mm, yıllık ortalama sıcaklık 10.8°C'dir. Yaz mevsimin yağış oranı %14.7, en yağışlı mevsim ilkbahardır. Ortalama yıllık bağıl nem %63.7'dir. Bölgede doğal bitki örtüsü alçaklarda bozkır, yükseklerde yağışın artmasına bağlı olarak kurakçıl meşe ormanlarıdır.

    b. Doğu Anadolu Karasal İklimi
    Yazlar kısa ve serin, kışlar soğuk ve uzundur. Kışın yağışlar kar şeklindedir ve çokça don olayı görülür. Alçak alanlarda yazlar biraz sıcaktır. Ocak ayı ortalama sıcaklığı -4.2°C, Temmuz ortalaması 24.2°C'dir. Yıllık yağış ortalaması 579 mm, yıllık ortalama sıcaklık 10.2°C'dir. Yağışın çoğu kış ve ilkbaharda düşer, yaz yağış oranı %9.5'tir. Ortalama yıllık bağıl nem %60.2'dir.
    Doğal bitki toplulukları alçaklarda bozkır, daha yüksek alanlarda kuru orman, en yüksek yerlerde alpin çayırlar görülür.

    c. Güneydoğu Anadolu Karasal İklimi
    Yaz mevsimi çok sıcak, kışlar nadir soğuk geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 16.4°C, Ocak ayı ortalaması 3.7°c, Temmuz ayı ortalaması 29.8°C'dir. 565 mm'lik yıllık ortalama yağışın çoğu kış ve ilkbaharda düşer. Yaz yağışlarının oranı %2.6'dır. Yılık bağıl nem ortalaması düşüktür: %53.6. Düşük bağıl nem ve sıcak yaz mevsimi kuraklığın şiddetini artırmaktadır. Bitki örtüsünü zayıf bozkırlar ve kurakçıl çalılar oluşturur.

    d. Trakya Karasal İklimi
    Yaz mevsimi sıcak, kışlar soğuk geçer. Yıllık sıcaklık ortalaması 13.2°C, Ocak ayı ortalaması 2.8°C, Temmuz ayı ortalaması 23.9°C'dir. Yağışın çoğunluğu ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde düşer. Yıllık ortalama yağış 559 mm'dir. Yaz yağışlarının oranı %17.6, yılık ortalama bağıl nem %69'dur. Bitki örtüsü kurakçıl orman ve antropojen bozkırdır.

    2. Akdeniz iklimi
    a. Asıl Akdeniz İklimi
    Bu iklim tipi, Akdeniz, Ege ve güney Marmara`da görülür. Ancak Marmara'da görülen Akdeniz ikliminin özellikleri daha serttir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Turunçgillerintarımı için elverişlidir. Güney enlemlerde görüldüğünden don olayı ve kar yağışı kıyı kuşağında ender görülür. Torosların yükseklerinde kışlar kar yağışlı ve soğuktur. En soğuk ay 6.4°C ortalama ile Ocak ayı, en sıcak ay 26.8°C ortalama ile Temmuz ayıdır. Yıllık ortalama sıcaklık 16.3°C'dir. En yağışlı mevsim kış, yıllık yağış ortalaması 725.9 mm'dir. Sıcak olan yaz mevsimi aynı zamanda kuraktır, yağışın %5.7'si bu mevsimde düşer. Yıllık bağıl nemortalaması %63.2'dir.
    Bitki örtüsü doğal alanlarda kızılçam, ormanın tahrip edildiği alanlarda makidir. Genellikle 0-800 metreler arası maki hakimdir. Yüksek alanlarda karaçam, köknar ve sedir ağaçları hakimdir.

    b. Bozulmuş Akdeniz Tipi (Marmara Tipi Geçiş İklimi)
    Gelibolu Yarımadası ile Güney Marmara kıyılarında daha yaygın olan bu iklim tipi, Trakya’nın büyük bir bölümünde de görülür. Akdeniz iklimi ile Karadeniz iklimi arasında geçiş özelliği gösterir. Enlem farkı nedeniyle sıcaklık ortalamaları Asıl Akdeniz tipine göre düşüktür. Kar yağışı ve don olayı Asıl Akdeniz tipine göre daha sık görülür.
    Yıllık sıcaklık ortalaması : 12°C - 15°C
    Ocak ayı sıcaklık ortalaması : 5°C - 6°C
    Temmuz ayı sıcaklık ortalaması : 24°C
    Yıllık yağış miktarı : 600 – 800 mm

    3. Karadeniz iklimi
    Bu iklim tipi, Karadeniz kıyıları ve kuzey Marmara'da görülür. Her mevsim yağışlıdır. Yazlar serin, kışları kıyılarda ılık, yükseklerde soğuk ve kar yağışlıdır. Yağış yıla dağılmıştır, kurak mevsim görülmez. En soğuk ay Ocak (4.2°C), en sıcak ay Temmuz (22.2°C) ayıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 13.0°C'dir. Yıllık yağış ortalaması 842.6 mm'dir. Yıllık bağıl nem ortalaması %71, yaz yağışlarının oranı %19.4'dür.

    Bitki örtüsü kıyılarda geniş yapraklı, kışın yaprak döken, nemcil türlerden (kayın, gürgen, kestane, kızılağaç vb.) oluşan orman, yükseklerde, nemli soğuk şartlara uymuş iğne yapraklılar hakimdir.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Ülkemizde görülen iklim tipleri hangileridir

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    coolkızz

    • 2016-01-06 09:21:46

    Cevap : Bu arada ben karasal iklimde yaşıyorum peki siz
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.