Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Ülkemizde uygulanan trafik kuralları nelerdir

ülkemizde uygulanan trafik kuralları nelerdir

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Mehmet Akbaba

    • 2020-06-05 16:05:25

    Cevap : ÜLKEMİZDE TRAFİK KURALLARI ŞÖYLEDİR;

    Aksine bir işaret bulunmadıkça sürücüler:
    a) Araçlarını, gidiş yönüne göre yolun sağından, çok şeritli yollarda ise yol ve trafik durumuna göre hızının gerektirdiği şeritten sürmek,
    b) Şerit değiştirmeden önce gireceği şeritte, sürülen araçların emniyetle geçişini beklemek,
    c) Trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde şerit değiştirmemek,
    d) Gidişe ayrılan en soldaki şeridi sürekli olarak işgal etmemek,
    e) İki yönlü trafiğin kullanıldığı dört veya daha fazla şeritli yollarda aksine bir işaret bulunmadıkça, motosiklet, otomobil, kamyonet ve otobüs dışındaki araçları kullananlar, geçme ve dönme dışında en sağ şeridi izlemek, zorundadırlar. Karayollarının belirli kesimlerinde, bu yollardan faydalanma zorunda olan hayvan sürücüleri, hayvanlarını veya hayvan sürülerini gidiş yönünde yolun en sağından ve en az genişlik işgal ederek ve imkan olduğunda taşıt yolu dışından götürmek zorundadırlar. (Değişik:25.05.1997 - 4262/4 md.) Bu madde hükümlerine uymayan sürücüler para cezası ile cezalandırılırlar.

    Trafik işaretlerine uyma:
    Karayollarından faydalananlar aşağıdaki sıralamaya göre;
    a) Trafiği düzenleme ve denetimle görevli trafik zabıtası veya özel kıyafetli ve işaret taşıyan diğer yetkili kişilerin uyarı ve işaretlerine,
    b) Trafik ışıklarına,
    c) Trafik işaret levhaları, cihazları ve yer işaretlemeleri ile belirtilen veya gösterilen hususlara,
    d) Trafik güvenliği ve düzeni ile ilgili olan ve yönetmelikte gösterilen diğer kural, yasak, zorunluluk veya yükümlülüklere, uymak zorundadırlar. (Değişik:25.05.1997 - 4262/4 md.) Trafik zabıtası veya diğer yetkililerin dur işaretlerine, ışıklı trafik işaretlerinden kırmızı renkli olanına ve sesli işaretlere uymayan sürücüler,Para Cezası, diğer trafik işaretlerine uymayan sürücüler,para cezası ile cezalandırılırlar.

    Alkollü içki , uyuşturucu veya keyif verici maddelerin etkisi altında araç sürme yasağı:
    Uyuşturucu veya keyif verici maddeleri almış olanlar ile alkollü içki almış olması nedeniyle güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin karayolunda araç sürmeleri yasaktır. Uyuşturucu veya keyif verici maddelerin cinsleri ile alkollü içkilerin etki dereceleri ve kandaki miktarları tespit usulleri ve muayene şartları hazırlanacak yönetmelikte Sağlık Bakanlığı’nın görüşüne uygun olarak düzenlenir. Bu madde hükmüne uymayan sürücüler derhal araç kullanmaktan men olunur.

    Değişik:25.05.1997 - 4262/4 md. ) Toplu taşım araçlarında sigara içilemez. Sigara içenler 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun hükümleri uygulanır. (Değişik:25.05.1997 - 4262/4 md.) Yönetmelik ile belirtilen miktarların üzerinde alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülerin, birinci defada üç ay, ikinci defada bir yıl süreyle sürücü belgeleri ellerinden alınır. Her iki seferinde ayrıca, para cezası uygulanır. Üçüncü defasında ise beş yıl süre ile sürücü belgeleri ellerinden alınır ve bir aydan iki aya kadar hafif hapis cezası ile birlikte hafif para cezası uygulanır. Psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonrası uygun görülenlere, geri alma süresi sonunda sürücü belgeleri iade edilir. Psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesinin yapılmasına dair esas ve usuller yönetmelikte gösterilir. (Değişik:25.05.1997 - 4262/4 md.) Uyuşturucu veya keyif verici maddeleri alarak araç kullananlara, eylemi başka bir suç oluştursa bile ayrıca, altı ay hafif hapis cezası ile birlikte hafif para cezası uygulanır ve sürücü belgeleri süresiz olarak geri alınır.

    Taşıt kullanma sürelerine uyma zorunluluğu:
    Ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan motorlu taşıt sürücülerinin, taşıt kullanma sürelerine aykırı olarak taşıt kullanması ve bunlara taşıt kullandırılması yasaktır. Taşıt kullanma süreleri ile ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan motorlu taşıtları kullanacakların denetimi ve süre dışı kullanmaya devamı önleyici tedbirlerle ilgili uygulanacak esas ve usuller yönetmelikte belirtilir. (Değişik:25.05.1997 - 4262/4 md.) Bu madde hükmüne aykırı olarak taşıt kullanan sürücüler para cezası ile cezalandırılırlar. Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse, araç sahibine de Para cezası, ayrıca işleten veya teşebbüs sahibine de Para Cezası için ceza tutanağı düzenlenir.

    Herkesin Bilmesi Gereken 10 Trafik Kuralı
    1. Sağa Dönüşünde Yayaya Yol Verin; Seyir halinde en çok unutulan ya da göz ardı edilen kurallardan biridir bu kural. Sağa dönüş olan yollarda karşıdan karşıya bir yaya geçiyor ise öncelik yayanın hakkıdır. Trafik ışığı hiç olmasa , sağa dönüş ışığı ile aynı anda yeşil ışık yansa da öncelik yayalarındır.

    2. Yaya Geçitlerinde Yavaşlayın; Yaya geçitleri, ışık olmayan yerlerde güvenlik sağlamak amacıyla konulan işaretlerdir. Yavaşlama durumunda başka araçlar korna çalsa da siz yaya geçitlerinde yavaşlayın.

    3. Başka Araçlarla Aranıza Mesafe Koyun; Seyir anında her an her şey yaşanabilir bu yüzden her daim kontrolde olmakta fayda var. Özellikle kış mevsiminde önümüzdeki araçla aramızda mesafe koymakta fayda var. Trafiğin yoğun olduğu yerlerde mesafeyi korursanız ani bir duruma karşı önlem almış olursunuz.

    4. Tek Yönlü Yollarda Tabelalara Bakarak İlerleyin; Yaşanabilecek kazalara engel olmak ve trafiği kilitlememek için yön gösterici tabelaları kontrol etmek de fayda var. Araba gelmediğini düşündüğünüz bir sokağa girmeden önce tetikte olun. Bazen en ideal yol, kurallara uygun ilerlenen yoldur.
    Trafiğe çıkan her sürücünün bilmesi gereken kuralları tablolalara bakarak da öğrenebilirsiniz.

    TRAFİK TABELASI

    5. Sadece Gerekli Durumlarda Korna Çalın; Sadece uyarı amaçlı olan kornalar, bazen gerekli gereksiz çalınabiliyor ve bu durum trafikte yaşanan stresi arttırabiliyor. Öndeki araç arkasına bakmadan ilerliyorsa veya oldukça virajlı bir yolda ilerliyorsanız korna çalmak gereklidir.

    6. Alkollü Halde Araç Kullanmayın; Alkol aldıktan sonra direksiyon başına geçmek yapılabilecek en tehlikeli harekettir. Alkol alan sürücü, hem kendisi hem de araçtaki başka insanlar için riske neden olur. Dikkat ve algı bozukluğuna yol açan alkol, kazaya davetiye çıkarır. Alkol aldığınız dönemlerde bir arkadaşınızın direksiyona geçmesini rica edebilir veya gideceğiniz yere taksiyle dönebilirsiniz.

    7.Hız Kurallarına Dikkat Edin, Aşırı Hızdan Kaçının; Hız sınırları Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiştir. Arabanız elbette bu limitten yüksek bir hızla da gidebilir ama bu sınırlarının çizilmesinin bir sebebi vardır. Belirlenen hız sınırlarına uyun, kaza risklerinin önüne geçin.

    8. Kullandığınız Şeride Dikkat Edin; Birden fazla olan şeridin olduğu yollarda sağ şeritten ilerlemelisiniz. Sol şeritler sollama yapmak ve hızlanmak içindir. Sollamayı yaptıktan sonra tekrar sağa geçmeniz gerekir. Birçok yolda en sağda da emniyet şeridi bulunur ancak bu şerit acil durumlar için gereklidir. İtfaiye ve ambulans geçme ihtimaline karşı bu şerit ihmal edilmemelidir. Kendimizi ve başka sürücüleri tehlikeye atmamak adına özenli davranmalıyız.

    9. Hatalı Sollamalardan Kaçının; Önümüzde olan araç yavaş ilerliyor olabilir ama ortamın güvenli olduğundan emin olmadan sollama yapmamalıyız. Hasara ve ölüme sebep olan kazaların çoğunluğu hatalı sollamalardan kaynaklıdır. Gidilecek yere biraz geç gitmenin sakıncası olmayabilir ama yanlış bir zamanlama ile yapılan solla geri dönülmez sonuçlara neden olabilir.

    10. Trafik Sigortası Yaptırmayı Geciktirmeyin; Trafik sigortası, tüm araç sahiplerinin yaptırmak zorunda olduğu bir araç sigortasıdır. Trafik sigortası kapsamındaki teminatların bir sınırı vardır. Öneri niteliğinde olan bir sigorta primi olsa da primler üzerinde sigorta şirketlerinin kendi politikaları etkilidir. Trafik sigortasının yaptırılmama gibi seçeneğimiz yok. Trafik sigortasına ister peşin ister taksit seçenekleriyle sahip olabilirsiniz.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Zeus1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.