Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Ülkemizde yetişen şifalı bitkiler

Lütfen 2 sayfa çıkacak şekilde açıklar mısınız?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-12-06 16:06:49

    Cevap : HANGİ BİTKİ NEYE İYİ GELİR?
    ADAÇAYI
    Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Kan dolaşımını hızlandırır. Kanamaları keser. Göğsü yumuşatır. Öksürüğü keser. Astım hastaları için yararlıdır. Böbrekleri çalıştırır.
    AHUDUDU
    Taze ve olgun döneminde ahududu yemek çok şifalıdır.Vücuttaki toksinleri dışarı atar, kanı temizler, kuvvet ve canlılık verir. Ayrıca, çiçeği bulup kaynatabilirseniz, bu su, hem göz hem bademcik iltihaplarında tedavi edici rol oynar.
    ALKOL
    Biraz sulandırılan saf alkol her türlü yara, iltihap için ideal ilk yardım malzemesidir. Dolamalarda, apsenin oluşmasına alkol engel olur. Evdeki sinirlenmelerde, bayılmalarda alkolle masaj çarçabuk ve iyi bir sonuç almanıza yarar. Evinizde mutlaka bulundurun.
    ANASON
    Hazmı kolaylaştırır. İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. İdrarı arttırır. Öte yandan kusmayı ve ishali keser.
    ASMA
    Yaprakları ile yapılan ilaçlar kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir. Sarılığı keser. İshali durdurur.
    AYRIKOTU
    İdrar söktürür. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Buralardaki iltihapları da giderir.
    AYVA
    Şeker ve tanen gibi maddeler ihtiva eder. Vitamini boldur, ishal kesmek için en iyi ilaçtır. Bilhassa çocuk ishallerinde kullanılır. Hastaya günde 30 gr'dan 10 gr'a kadar ayva şurubu verilebilir. Çekirdekleri bazı ekzamalarda çok iyi sonuç verir.
    BADEMYAĞI
    Küçük çocukların kabızlığında 1 çay kaşığı verilirse iyi gelir. 1 ölçü bademyağı 9 ölçü acı kuyu suyuna karıştırıldığında yanıklara karşı birebirdir. Derinin su toplamasını önler.
    BAKLA
    Çiçeği ilaç olarak kullanılır. İdrar söktürücüdür. Vücuttaki zehirleri atar. Böbreklerinde taş olanlar bu ilaçtan çok fayda görür.
    BAL
    Besinlerin en güzelidir. Kuvvet, canlılık verir, nekahat döneminde hastanın ayağa kalkmasına yardım eder.Kansızlığa,zayıflığa iyi gelir. Çocuklarda bağırsakları yumuşatır, kabızlığa iyi gelir.
    BROKOLİ
    Kansere karşı bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthiş bir sebze. Çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine birebir. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender olarak bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz. Kadınlarda göğüs kanserini önler.
    BUZ
    Türlü sebeplerden doğan bulantı ve kusmalarda, akciğer ya da mideden kan gelme halinde hastaya ufak buz parçaları yutturmak faydalıdır. Apandisitli hastaların karnına, beynine kan hücum etmiş kimselerin başına buz parçası koymak iyi gelir. Büyük baş ağrılarında da buz torbası ağrı keser. Önemli not: Buz kesesini daima ve muhakkak ki iki yün parçası arasında tutarak uygulayın.
    ÇAY
    Bilinen özelliklerin üstüne, iyi bir idrar söktürücüdür. Hazımsızlıkları da düzeltir.
    ÇÖREKOTU
    İştah açar. Vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söker. Koklanacak olursa baş ağrısını keser.
    DEFNE
    Terletir, ateşi düşürür. Vücuda rahatlık verir. İdrar ve adet söktürür. İştah açar. Sinir ağrılarını dindirir.
    DEREOTU
    Yemeklerimizin, salatalarımızın bu süsü, aynı zamanda iştah açar, kuvvet, çeviklik verir, bağırsak gazlarını giderir. Hazmı kolaylaştırır, hiç bir zararı yoktur.
    DEVEDİKENİ
    Ateş düşürür. Terletir ve vücuda rahatlık verir.
    DOMATES
    Vitamin deposudur. Özellikle A vitamini bakımından çok zengindir. Fakat içinde oksalat denen bir madde olduğundan böbreklerinde taş ve kum olanların fazla yemeleri iyi değildir.
    DUT
    Beyaz dutun yaprakları idrar söktürücüdür. 7 gr. kadar yaprak 250 gr. suda haşlanıp içilirse hemen etkisi görülür. Karadut daha çok doktorlukta kullanılır. Karadut şurubu ağızda, diş etlerinde meydana gelen iltihapları iyileştirir. Bir parça hatmi çiçeğini haşlayıp içine dut şurubu konularak gargara yapılırsa bademcik iltihapları geçebilir .Küçük çocukların ağız ve diş iltihaplarında en çok kullanılan ev ilacı dut şurubudur. Yutulsa bile hiç bir zararlı etkisi yoktur.
    EBEGÜMECİ
    Göğsü yumuşatır. Öksürük keser. Mide bulantısı ve kusmaları önler. Ateşi düşürüp vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Dişeti hastalıklarını tedavi eder.
    ELMA ÇAYI
    Sinirleri ve adaleleri kuvvetlendirir. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. İdrar söktürür. Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesini sağlar. Hazmı kolaylaştırır. Kanı temizler. Kolesterolü düşürür. Kabızlığı giderir. şeker hastalarına faydalıdır. Öksürüğü keser. Ateşi düşürür. Uçukları giderir.
    ELMA SİRKESİ
    Kilo vermede yardımcı olur. Cilt sağlığında önemli rolü vardır. Hazım ve dolaşım sistemlerine faydası vardır. Vücudu temizler.
    ENGİNAR
    Karaciğer ve böbrek yetersizliğinde, bunların sancılarında, sarılık ve gut hastalıklarında, aşırı şişmanlıkta, kurdeşende, romatizmada ve egzamada oldukça faydalıdır. Kan dolaşımını düzeltir. Kolestrolün neden olduğu damar sertleşmelerinde, kalp sancıları, enfarktüs, beyin kanamaları gibi rahatsızlıkların önleyicisidir.
    FESLEĞEN
    Öksürüğü keser. Baş dönmesini durdurur. Arı sokmasında faydalıdır. Ağız yaralarını tedavi eder. Fesleğen kokusu, sivrisinek ve tahtakurusu gibi haşaratları kaçırır.
    FINDIK
    Fındık yapraklarının 25 gramı 1 lt. suda haşlanıp içildiğinde kanı temizler.
    GELİNCİK
    Nefes darlığı, astım ve bronşitte rahatlık verir. Kan tükürme ve kusmayı önler. Yanıkları iyileştirir.
    GLİSERİN
    Ağızdan alındığında , bağırsakları yumuşatır. Safra yollarının tıkanıklığına iyi gelir, safra akımını kolaylaştırır. Dışarıdan kullanımında, deri çatlaklarına çok iyi gelir. 1 ölçü limon suyu, 1 ölçü kolonya ve aynı miktar gliserin karışımı deriyi yumuşatır, çatlakları giderir. Ev işi yüzünden elleri çatlayan kadınlar bu ilacın faydasını görür ve daima kullanırlar.
    GÜL YAPRAĞI
    Özellikle kırmızı gülün yaprakları kullanılır. 20 gr. gül 1 lt. suda haşlanarak bir fincan içildiğinde ishali keser. Aynı su ise yapılan gargara bademciklerde, göz banyosu da gözlerdeki iltihaplara iyi gelir.
    HAVUÇ
    Mutfaklarımıza kadar girmiş olan bu bitki diüretik ve stimülan etkileri ile bilinir. Ayrıca zengin bir Vitamin E ve Karoten kaynağıdır. Havuç çekirdekleri karminatif ve stimülandır. Flatulens, dizanteri ve kronik öksürükte çok faydalıdır.
    IHLAMUR
    Sinirleri kuvvetlendirir. Uyku verir. Kansızlığı giderir. Böbrek ve mesaneyi temizler. Grip ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderir. Göğüs ve bronşları yumuşatır. Kabızlığı ve barsak spazmını giderir. Saç dökülmesini önler. Dıştan lokal veya tam banyo halinde alınırsa cildi yumuşatır.
    ISIRGAN OTU
    Dıştan tatbik edildiği zaman iç organlarda biriken kanı çeker. Burun kanamalarını keser. Balgam söktürür.
    ISPANAK
    Kalp hastalıklarına, felce, yüksek tansiyona, yaşlılığın getirdiği göz hastalıklarına, kansere, hatta psişik rahatsızlıklara karşı da etkili bir sebzedir.
    KABAK
    Pek çok çeşidi içinden ilaç olarak kullanılan helvacı kabağıdır. Bildiğimiz kabak çekirdekleri helvacı kabağındandır. Tenya denilen bağırsak kurtlarını dökmede tuzsuz kabak çekirdeği harika bir ilaçtır. Hem çok etkin, hem de tümüyle zararsızdır. Çocuklara 40 gr. büyüklere 100gr. kabak çekirdeği verildiğinde, tenya ve onun gibi parazitlerden kolayca kurtulmaları sağlanır.
    KARABİBER
    Karabiber, az miktarda yemekle birlikte alındığında hem iştah açar, hem hazmı tanzim eder. Ev ilacı olarak, karabiber ıhlamura karıştırılıp içilirse mide sancılarını kesmekle bire birdir. Yalnız tahriş edici olduğundan az miktarda kullanılması şarttır.
    KARANFİL
    Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar.
    KEKİK
    Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını keser. Bağırsak iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. Kandaki şeker miktarını azaltır. Lezzet arttırıcı yönlerinin yanısıra sağlığa da çok yararlı bir bitkidir.40-50 gr. kadarı 1 lt. suda haşlanıp ara sıra bir çorba kaşığı içilirse mide sularını arttırır, iştah açar. Hazmı hareketlendirir, kolaylaştırır. İçine kekik atılmış, vücudun dayanabileceği sıcaklıklıktaki su ile yapılan banyo romatizma ağrılarına çok iyi gelir. Kekik çay gibi, içildiğinde göğsü yumuşatmak, öksürüğü kesmek, sinirleri yatıştırmak gibi değerli niteliklere sahiptir.
    KEREVİZ
    Vitaminler içerir. Midenin işlevlerine yardımcı olur. İdrar oluşturmaya yardımcı olur. Gut hastalıklarına, romatizmaya karşı etkilidir. Kilo vermeye yardımcı olur.
    KUŞBURNU
    Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur. Vücuda dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitamini vardır. İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir. Güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonuç veriyor. Selüliti engeller.
    LAHANA
    Kansere karşı etkili olduğu bilinen sebzelerin başında gelir. Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum içerir. Özellikle meme ve rahim kanserine karşı etkilidir. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Kandaki şeker miktarını düşürür. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir. Astıma faydalıdır.
    LİMON
    Vitamini bol. Romatizma ağrılarını hafifletir. Gargara yapıldığında boğaz ağrılarını giderir. Ateş düşünür. Kısacası sağlık için beslenmemizin vazgeçilmez bir parçasıdır.
    MARUL
    Uykusuzluğa iyi gelir. Sinirleri yatıştırır. İdrar söktürücü, iç temizleyicidir.
    MAYDANOZ
    Bir demir deposudur. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A vitamini vardır. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar. Böbrekleri çalıştırarak idrar getirir, kan şekerini normal seviyede tutar ve kansere karşı da koruyucudur.
    MELEKOTU
    Kan dolaşımını düzenler. Terletir. Kurutulmuş melekotu dövülüp başa sürülecek olursa bitleri öldürür. Astım nöbetlerine faydalıdır.
    MEYANKÖKÜ
    Grip, nezle, anjin ve nefes darlığına faydalıdır. Öksürük ve balgam söktürür. Yüksek tansiyonu düşürür.
    NANE
    İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazını giderir. İshali önler. Ateşi düşürür. İyileşmeyi çabuklaştırır. Uykusuzluk, sıkıntı ve yorğunluğu giderir. Grip, soğuk algınlığı ve nezleye iyi gelir.
    ÖKSEOTU
    Kalbin atışlarını arttırır. Damar kireçlenmelerinde faydalıdır. Sara ve akciğer kanamalarında kullanılır.
    PAPATYA ÇAYI
    Spazm çözücü, gaz gidericidir. İltihapları iyileştirir. Ülsere karşı koruyucu etkisi vardır. Ağrılı adet şikayetlerini giderir. Bağırsakları çalıştırır. Romatizma ağrılarını hafifletir. Gargara suyu halinde kullanıldığında ağız ve boğaz yaralarını giderir.Papatya suyu ile sabah akşam göz banyosu yapıldığında, çapaklar engellenir. Saça sürülüp güneşe çıkıldığında saçın rengini açar.
    PIRASA
    İdrar söktürür. Mide rahatsızlığına iyi gelir. Kabızlığı giderir. Basur memeleri için faydalıdır.
    PİRİNÇ
    Pirinç mutfaklarımıza kadar girmiş bir gıda maddesidir. Pirinç suyu mükemmel bir demulsent ve serinleticidir.
    SOĞAN VE SARMISAK
    Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı tehlikesini azaltırlar. Soğan, mide kanserine yakalanma riskini; sarımsak da bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Sarımsağın mayasında bulunan maddeler hücrelerin zarar görmesini önleyerek, vücudu erken yaşlanmaya karşı koruyor. Antibiyotik ve nefes darlığını gideren bileşimler içeren sarımsak bağışıklık sistemini de kuvvetlendiriyor. Önemli miktarda germanyum ihtiva eder. Bu element antibiyotik etkilidir, vücudun bağışıklık sistemini destekler, fiziksel dayanıklılığı arttırır. Ayrıca sarımsak kan basıncını düzenler ve kolesterolü düşürür.
    SOYA
    Uzun yaşamak isteyen herkes mutlaka soya tüketmelidir. Soya, içerisinde östrojen hormonuna benzer işlev gören ve bu hormonun etkilerini sulandıran bir madde içerir ve bu da kadın bünyesi için son derece yararlıdır. Çünkü, hücre yenilenmesini hızlandıran östrojen hormonunun aşırı üretimi, göğüs, rahim ve boyun kanserine yakalanma riskini çok arttırır.
    TARÇIN
    Ruhi sıkıntıları giderir. Sürmenajda faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır.
    TERE
    İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Bronşları temizler, öksürük söktürür. İdrar söktürür, böbrekleri ve idrar yollarını temizler.
    TURP
    İştah açar. Uyarıcı, idrar söktürücü, solunum sistemindeki birikintileri atmaya yardımcı olur.
    YULAF
    Çocukların hazım güçlüklerini giderir. Bedeni ve ruhi yorgunlukları giderir. Kandaki şeker miktarını azaltır. Besin değeri yüksek bir diyet ürünüdür. Dengeli bir diyet için kullanılmasında fayda vardır.
    ZENCEFİL
    İştah açar. Kusmayı önler. Bağırsak bozukluklarını giderir.
    ZEYTİNYAĞI
    Kolestrolü düşürür. Cilt aierjilerine iyi gelir. Kanser riskini azaltır. Kalp damar tıkanıklıklarının giderilmesinde yardımcı olur


















    Diğer Cevaplara Gözat

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    TÜRKİYEDE’Kİ ŞİFALI BİTKİLER: Hazırlayan : İbrahim Kızılırmak

    2. Sayfa
    İÇİNDEKİLER Şifalı bitkiler deyince aklınıza neler geliyor?Şifa otları hakkında önemli bilgiler .Bazı bitkilerin açıklamaları.Hangi bitkiler hangi dertlere derman oluyor?Bazı şifalı baharatlarŞifalı bitkilerin isimleri

    3. Sayfa
    Şifalı bitki deyince aklınıza ne geliyor!!!Şifalı bitkiler sözü akla ilk olarak şifalı otları getiriyor. Oysa sadece şifalı otları değil, şifa kaynaklı her türlü besin maddesini ele aldık. Yani insanların günlük yaşamlarında şifa bulmak, beslenme ve çeşitli amaçlarla tükettiği bitkisel besin maddeleri. Faydalı bitkiler kendi içinde Besin Bitkileri, Baharat Bitkileri, Endüstri Bitkileri, Tıbbi Bitkiler ve Süs bitkileri diye gruplandırılır. Şifalı otlar, bir çeşit bitkisel ilaçlardır. Çünkü insanların organizmalarını etkileyen birçok hastalığın çaresi bu bitkilerde gizlidir. Hemen hemen her ülkede o bölgede yetişen bitkilerin hangi derde deva olduğuna dair nesilden nesile aktarılan bilgiler vardır. Ülkemizde bu tip bitkisel kaynaklı tedavi yollarına genel olarak kocakarı ilaçları adı verilir. Fakat kocakarı ilacı diye halk dilinde tabir edilen ilaçlarla şifalı otların kullanımı aynı anlama gelmiyor. Hangi bitkisel besinin, kökün veya otun hangi sağlık probleminin düzelmesine yaradığını bilmek önemli ve gerekli bir bilgidir. Yanlış uygulamaların ve dozların hayati tehlikeler yaratabileceğini unutmamak gerekir. Aslında ilaç sanayisi bitkisel besinlerin etkin maddelerinin bazı kimyasal maddelerle karıştırılarak yeniden üretilmesi işlemlerini içermektedir. Bu etkili maddeyi taşıyan bitkinin uygun ölçülerle çeşitli biçimlerle tüketimi de aynı etkiyi sağlamaktadır. Yine de dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; çareyi öncelikle modern tıpta aramak, bitkilerden modern tıbbı destekleyici elemanlar olarak faydalanmaktır.

    4. Sayfa
    Bazı insanların ecza dolabı mutfaktaki bitkiler, sebzeler, meyveler, otlar, baharatlar onların sağlıklı olmalarını sağlayan doğal ilaçlardır. Bu ürünlerin doğadan elde edilişinden mutfaklarda muhafaza edilmesine kadar en sağlıklı biçimde tüketilmesi de ayrı bir bilgi konusudur. Çünkü bu doğal ürünler günümüzde toprak, hava ve su kirliliğinin etkisiyle ve daha verimli ürün alınması çabalarıyla hormonlanarak doğal olma değerlerinin taşıdığı artışarı kaybetmektedirler. Doğal bitkisel ürünler, sadece hormonsuz, temiz ve taze oldukları zaman yararlı olurlar.

    5. Sayfa
    Şifa otları hakkında önemli bilgilerBitkilerin insan sağlığı için kullanılması insanlık ile beraber başlamıştır. Tedavi özelliği bilinen bitki sayısı 100 binin üzerindedir. Dünyada bitkilerle tedavi yöntemlerinin hızlı bir şekilde artış göstermesinin bir çok sebebi vardır: 1- Daha ucuz ve kolay kullanılır olması,2- Kimyasal ilaçlarda görülen tehlikeli yan etkilerin bitikelerde olmaması: "Her ilaç bir zehirdir, her zehir bir ilaç değildir" 3- Sentetik olarak elde edilen ilkel maddelerden daha kolay ve ucuza mal olması 4- Bitkisel droglar Şifalı bitkiler çok uzun zamandan beri tedavide kullanıldıkları için, yan etkileri iyi bilinmektedir. Mesela ıhlamur, çörekotu yüzlerce seneden beri kullanılır, buna karşılık tedaviye yeni sokulan sentetik maddeler ve bunlarla yapılan ilaçlar kullanıldıkça yan tesirleri ve zararları görülmektedir ve tedavi alanından kaldırılan birçok sentetik ilaç ve ham madde bulunmaktadır. Halen de piyasadan kaldırılmaya devam edilmektedir. Daha sayamayacağımız birçok sebepten ötürü, dünya hızlı bir şekilde doğaya dönmeye başlamıştır. Türkiye’mizde de batıda olduğu gibi Tıp fakültelerinde Phitoterapi Kürsülerinin kurulması, eskiden olduğu gibi Doktorlarımızın bitkisel ilaç ve karışımlara reçetelerinde yer vermelerinin sağlanmasını temin edecektir. Şifalı Bitkilerin Toplanması Şifalı bitkilerin bazan bütünü, kökleri, kabukları, yapraklan, çiçekleri veya tohumları değişik şekilllerde kullanılmaya hazır hale gelir.

    6. Sayfa
    Şifalı bitkiler elle veya makas veya bazı özel aletlerle toplanır. Toplanırken dikkat edilmesi gereken hususların bayında şunlar gelir: 1- İlaçlama yapılan meyvelerin yakınlarından toplanmaz. 2- Çevre kirliliği olan ve arabaların geçtiği yol kenarlarındaki şifalı bitkiler toplanmaz, zira egzoz dumanının bitkiler üzerinde menfi etkileri vardır. 3- Çiçek ve otlar nemli, sisli, yağmurlu günde veya üzerlerine çiğ düştüğü zamanlarda toplanmaz 4- Kabuklar, yağmurlu günden sonra toplanmalıdır. 5- Kök, rızam ve yumrular yağmurdan sonra çıkarılmalıdır. 6- Yapraklı bitkiler çiçek açmaya başladığı zamanda toplanmalı. 7- Çiçekler tamamen açılmadan evvel veya gonca halinde iken toplanmalı 8- Toprak altı kısımları (Kök rızam ve yumrular) bitkinin toprak üstündeki gövdesi kuruduktan sonra, genellikle ilkbahar, sonbahar dönemleri toplanmalı. 9- Kabuklar bitki yapraklarını döktükten sonra, 10- Meyva ve tohumlar olgunlaştıktan sonra toplanmalıdır.

    7. Sayfa
    Bu şartlar göz önünde bulundurularak toplanan şifalı bitkiler, taze iken çok çabuk bozulur, küflenir. Bozulmadan saklıyabilmenin en kolay yolu kurutmaktır. Kurutulurken dikkat edilecek hususlar şunlardır:

    8. Sayfa
    1-Güneşte Kurutma: Bu metod daha ziyade kök gövde ve kabuklar için kullanılır. Zira Güneş çiçek ve yaprakların rengini alır. Kurutulurken kağıt bez veya tahta ızgaralar üzerinde %70-80 kadar kıskımını kaybedecek duruma gelene kadar kurutulmaya devam edilmelidir. 2- Gölgede Kurutma: Bitkiler güneşle muhatap olmadan serin ve hava akımının bulunduğu yerlere sarılmalı, demetler halinde aşılmalı ve küflenmemesi için zaman zaman demetler açılmalı ve alt üst edilmelidirler. Bilhassa yaprak ve çiçeklerin kurutulması, bu metodla iyi netice vermektedir. 3-Sıcak Hava ile Kurutma: Dolap veya oda içinde, ızgara şeklinde raflar bulunan kapalı yerlere bitkiler serilir ve asılır. Sıcak hava veya soba ile içerisi ısıtılır, üstte konan aspiratörlerle, bitkilerden çıkan rutubet dışarı atılır. Kabuk, gövde kök yaprak ve çiçekler bozulmadan kurutulmuş olur. 4-Sera Gibi Camekanlı Sistemlerde Kurutma: Camekan içinde raflara ince tabaka halinde bitkiler serilir ve açılır, içerde meydana gelen su buharı ve doymuş hava üstte konan aspiratörle dışarı atılır. Bu şekilde de her türlü şifalı bitkinin rahatlıkla kurutulması temin edilir. Bu usullerle kurutulan bitkilerin özelliklerini kaybetmeden saklanması için ışık, sıcaklık ve rutubetten korunmaları lazımdır. Bunun için serin, kuru ve karanlık yerlerde bitkileri muhafaza etmeliyiz. Bu da bez torba, karton kutu, cam kavanoz, teneke, kese kâğıtlarında veya havası alınmış ambalajlarda muhafaza edilmelerini gerektirir. Mümkün olduğu kadar plastik kaplarda drogların saklamaması lazımdır, zira çabuk bozulabilir.

    9. Sayfa


    10. Sayfa
    ŞİFALI BİTKİLER HAKKINDA BİLGİLERBAZI BİTKİLERİN AÇIKLAMALARI

    11. Sayfa
    1-adaçayıMide va bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarını giderir. Göğsü yumuşatır. Astımdaki sıkıntıları geçirir. İdrar ve ter söktürür. Banyo suyuna katılıp yıkanılırsa; zindelik verir. Günde, 3 kahve fincanından fazla içilmemelidir. 2-ahududuKullanılan kısmı, meyve, çiçek ve yapraklarıdır. Meyveler tamamen olgunlaştıkları zaman toplanır. Yapraklarında tanen, meyvelerinde ise organik asitler (malik asit, sitrik asit vs.) şeker, pektin, uçucu ve sabit yağlar bulunmaktadır. Yaprakları bogaz hastalıklarında gargara için kullanılır. Çiçeklerinden romatizma ve nikris (gut) hastalıklarında faydalanılır. Taze olarak, şeker ve böbrek hastalıklarında perhiz yiyeceği olarak istifade edilir. Halk arasında ishal ve ateşli hastalıklara karşı tavsiye edilir. 3-armutBöbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. İdrarı bollaştırır. Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. Yüksek tansiyonu düşürür. Kanı temizler bütün salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir, kabızlığı önler. Sinirleri yatıştırır. Zihni yorgunluğu giderir. Susuzluğu keser. Tükürük ifrazatını artırır. Hamilelerin kusmalarını azaltır. Hazımsızlığı giderir. Mafsal kireçlenmesi, nikris ve romatizmada faydalıdır. Şeker hastaları da yiyebilir. Midesi zayıf olanların kompostosunu içmeleri tavsiye edilir. Yemeklerden önce yenecek olursa daha faydalı olur. 4-asmaYaprakları ile yapılan ilaçlar kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir. Sarılığı keser. İshali durdurur.

    12. Sayfa
    5-balıkotuTerletir, idrar söktürür. Vücudu rahatlatır. Had bronşit ve nezlede, bütün bulaşıcı hastalıklarda kullanılır. 6-bamyaKabızlığı giderir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. 7-böğürtlen:İdrar söktürür. Ayaklardaki şişlikleri indirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Gözlerdeki zafiyeti giderir. Mesane taşlarının düşmesine yardımcı olur. Ağız, dil, diş eti ve bademcik iltihaplarını giderir.8-çayAşırı miktarda olmamak şartıyla içilecek olursa bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Sinirleri uyarır. Mide tembelliğini giderir. İdrar söktürür. İshal ve dizanteriyi keser. Damar kireçlenmesini önler. Damar sertliği, kalp yetersizliği, kan kanseri, guatr, nefrit, kolera ve bağırsak hastalıkarında koruyucu ve tedavi edicidir. Haddinden fazla içilecek olursa çarpıntı, göğüs anjini, sinir bozukluğu, baş ağrısı, sıkıntı, mide bulantısı, el titremesi ve uykusuzluğa sebep verir. Şişmanlar, kalp, sinir, mide ve karaciğer hastaları, romatizma ve nikristen şikayet edenler, böbreklerinde kum veya taş olanlar, kabızlık ve yüksek tansiyondan yakınanlar, üremi veya albüminüri olanlar, mümkün olduğu kadar az çay içmelidirler. 9-çiğdemİdrar söktürür. Kabızlığı giderir. Tavsiye edilen dozdan fazla kullanılmamalıdır. 10-çörekotuİştah açar. Vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söker. Koklanacak olursa; baş ağrısını keser. Nezle ve sara hastalığında tütsü yapılır. Suyu ile sivilcelere pansuman yapılır.

    13. Sayfa


    14. Sayfa
    11-eğreltiotuBağırsak solucanları ve tenyaları düşürür. Memeli basur ve variste de faydalıdır12-elmaSinirleri ve adaleleri kuvvetlendirir. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Hamilelerin bulantı ve kusmalarını azaltır. Hastalıkların çabuk geçmesini sağlar. İdrar söktürür, vücutta biriken zararlı maddelerin atılmasında yardımcı olur. Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardım eder. Kanı temizler. Kolestrolü düşürür. Damar sertliği ve kalp krizlerini önler. Kandaki şeker miktarını düşürür. Kabızlığı giderir. Şeker hastaları için faydalıdır. Dizanteri ve paratifoda iyileşmeye yardımcı olur. Öksürüğü keser. Kompostosu ateşi düşürür. Susuzluğu keser. Uçukları geçirir. Cildin taze ve güzel kalmasını sağlar. Göz ve kulak ağrılarında da kullanılır. 13-erikSinirleri kuvvetlendirir. Zihin yorgunluğunu giderir. Kabızlığı giderir. İdrar söktürür ve vücudun rahatlamasını sağlar. Karaciğer şişliğini giderir. Böbrekleri dinlendirir. Kansızlığı giderir. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Romatizma, mafsal kireçlenmesi ve nikriste faydalıdır. Çekirdekleri de, bağırsak solucanlarını düşürmekte kullanılır. 14-esek kulağıMüzmin ishali keser. Nefes darlığını giderir. Göğsü yumuşatır. Bronşitte faydalıdır. Öksürüğü keser. Ağız, dil ve boğaz iltihaplarını giderir. 15-fare kulağıİştahı açar, vücuda dinçlik verir. Nezleyi keser. Göğsü yumuşatır, öksürüğü giderir, balgam söktürür. Diş ağrılarını keser. Sinir bozukluklarını giderir. Görme zafiyetinde de faydalıdır. Midevi, yatıştırıcı ve spazm gidericidir. Yaralar için hazırlanan ilaçların bileşiminde vardır.

    15. Sayfa
    16-fındıkBedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Vücuda kuvvet verir. Nekahat devresinin çabuk geçmesini sağlar. Hamilelere de faydalıdır. Dövülmüş yenirse öksürüğü keser. Varise faydalıdır. Fındıkyağı, böbrek ağrılarını giderir. Kum ve taşların düşürülmesinde yardımcı olur. Bağırsak solucanlarını düşürür. Sarada da faydalıdır. Mideleri hasta olanlar, damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenler, çok az yemelidirler. 17-hanımeliİdrar söktürür. Karaciğer hastalıklarında faydalıdır. Müzmin bronşitte rahatlık sağlar. Nefes darlığını giderir. Öksürüğü keser. Nikriste de kullanılır. 18-hindistanceviziİdrar söktürür. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur. Mide ağrılarını giderir19-hurmaBedeni ve zihni gelişmeyi sağlar. Besleyicidir. Kansere karşı koruyucudur. Zihni yorgunluğu giderir. Anne sütünün, bol ve besleyici olmasını sağlar. Boğaz ağrılarını keser. Bronşit, öksürük ve soğuk algınlığının şikayetlerini giderir. Kemik hastalıklarında faydalıdır. 20-hıyarİdrar söktürür. Vücut yorgunluğunu giderir. Romatizma ve mafsal ağrılarında faydalıdır. Susuzluğu keser. Kandaki şeker miktarını düşürür. İnsülin ihtiyacını karşılar. Ter bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar. El, yüz, boyun kırışıklıklarını ve lekeleri giderir. Cilde güzellik verir.

    16. Sayfa
    21-ıhlamurSinirleri kuvvetlendirir, sinir bozukluğunu giderir. Uyku verir. Kan dolaşımının normal olmasını sağlar. Kansızlığı giderir. Kalp kifayetsizliğinde faydalıdır. Damar kireçlenmesini önler. Böbrekleri ve mesaneyi temizler. İdrar söktürür. Kum döker, taş oluşmasını önler. Ter söktürür. Grip ve soğuk algınlığının şikayetlerini giderir. Göğsü ve bronşları yumuşatır. Mide ifrazatını artırır. Balla karıştırılıp içilirse, mide ülserine faydalıdır. Kabızlığı ve bağırsak spazmını giderir. Boyun ve yüze güzellik verir. Burkulma ve ezilmelerde ağrıyı keser. Saç dökülmesini önler. 22-ıspanakVücudun dayanıklılığını artırır. Kansızlığı ve gelişme bozukluğunu giderir. Soğuk algınlığına karşı korur. Kalp ve gelişme bozukluğunu giderir. Kalp adalelerini kuvvetlendirir. Ruhi çöküntünün sıkıntılarını giderir. Kan miktarını artırır. Ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarında faydalıdır. Kanser ve veremden korur. Hamilelerde faydalıdır. Doğacak bebeğin güçlü olmasını sağlar. Yara, yanık ve dolamada da faydalıdır. Dişlerin çürümesini önler. Şişmanlık ve şeker hastalığına da faydalıdır.23-ısırgan otuDıştan tatbik edildiği zaman, iç organlarda biriken kanı çeker. Romatizma ve mafsal ağrılarını dindirir. Burun kanamasını keser. Egzamanın şikayetlerini giderir. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Böbrek kumlarını döker. Balgam söktürür. Haricen tatbik edildiği zaman, dalak hastalıklarına ve çıbanlara da faydalıdır. 24-ıtırCildi güzelleştirir. İshali keser. Boğaz ağrılarını giderir. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. Nikriste de faydalıdır. 25-kabakİdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir. Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler. Prostattan doğan şikayetleri giderir. Mide ve bağırsaklara yumuşaklık verir, kabızlığı giderir. Basuru olanlar için faydalıdır. Yüksek tansiyonu düşürür. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Helvacıkabağının çekirdekleri bağırsak kurtlarının düşmesine yardımcı olur. Lapası dıştan tatbik edilecek olursa boğaz ağrılarını ve kadınlarda görülen akıntıyı keser.

    17. Sayfa
    26-kantoronVücudu kuvvetlendirir. Ateşi düşürür. İştah açar, hazmı kolaylaştırır. İshali keser. Nekahat devresini kısaltır. Nezle ve bronşite faydalıdır. Öksürüğü keser. Mide ağrılarını dindirir. Yaraların iyileşmesinde yardımıcı olur. Astım, mide ülseri, midede asit fazlalığı, akciğer hastalıkları, damar sertliği ve sinir iltihaplarında da faydalıdır27-kaşuİshali keser. Vücuda kuvvet verir.28-keçiboynuzuMide ve bağırsak hastalıklarına faydalıdır. Göğsü yumuşatır, balgam söker ve bronşları boşaltır. İshali keser. Sigara tiryakileri için faydalıdır. 29-kenevirYapraklarının suda haşlanması müzmin romatizma ağrılarını keser. 30-kırlangıçotuSütü siğil ve nasırların tedavisinde kullanılır. 31-kızılcıkMeyveleri ishali keser. Kabızlık yapar. Kabukları ateş düşürür. Ağız paslanmasını giderir. Ağız yaralarını geçirir. Şurubu, vücuda kuvvet verir. 32-mandalinaKanı temizler. Sinirleri yatıştırır. Damar sertliği, felç ve gripte faydalıdır.

    18. Sayfa
    33-mantarEtin yerini tutar. Protein değeri etten fazladır. Yorgunluğu giderir. Düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirir. Kansızlığı giderir. Bedenin gelişmesinde yardımcı olur. Romatizma ve üremi olanlar yememelidir. 34-mercimekBeden ve zihin gücünü artırır. Sinirleri kuvvetlendirir. Bağırsaklara yumuşaklık verir. Sinir zafiyetlerinde faydalıdır. Kan yapar. Anne sütünü artırır. Baharatlı çorba şeklinde yenmesi tavsiye edilir.35-meryemotuYaprakları ve kökü kuvvet verici olarak kullanılır. İshali keser.36-muzVücudun ihtiyacı olan bütün maddeleri karşılar. Kemiklerin gelişmesini sağlar. Nekahat devresini kısaltır. Sinir zafiyeti ve yorgunluğu giderir. Böbrek ve mafsal iltihabında, bağırsak hastalıklarında faydalıdır. Müzmin kabızlık çekenler fazla yememelidir. 37-rokaİdrar söktürür. Karında biriken suyu boşaltır. Kanın temizlenmesine yardımcı olur. Sıtma ateşini düşürür. Mafsal iltihaplarını giderir. Karaciğer ve dalak hastalıklarında faydalıdır. Safrayı boşaltır. Sarılığı keser. Karaciğer ağrısını giderir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır.38-sarmaşıkHaricen yaraların tedavisinde kullanılır.

    19. Sayfa
    39-sarmısakYüksek tansiyonu düşürür. İştah açar. Solunum ve hazım sistemindeki mikropları öldürür. Grip, tifo ve difteri gibi salgın hastalıklar sırasında faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır. Kabızlığı giderir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Kanı temizler. Kalp adalelerini kuvvetlendirir. Böbreklerin normal çalışmasını sağlar. Karında ve bacaklarda toplanan suyun boşalmasında yardımcı olur. Romatizma ve mafsal iltihaplarında faydalıdır. Damar sertliğini önler. Ateşi düşürür. Arpacık ve basur memelerinde faydalıdır. Zehirlenmelerde kullanılır. İdrar tutukluğunu giderir. Zehirli hayvan sokmasında da faydalıdır. Saçların uzamasına da yardımcı olur.40-semizotuMide ve bağırsak kanamalarında ve kanlı idrarda faydalıdır. Kanı temizler. Vücuda serinlik verir. Şeker hastalarının susuzluğunu giderir. İdrar söktürür. Kabızlığı giderir. Zayıflamaya faydalıdır. Dalak hastalıklarında şikayetleri geçirir. Uykusuzluk, sinirlilik ve zihin yorgunluğunda faydalıdır. Lapası, yanık ve apsede rahatlık verir.41-söğütAteşi düşürür. İshali keser. Kanamayı dindirir. Mikropları öldürür. İştah açar. Vücuda kuvvet verir. Romatizma ağrılarını dindirir. Mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Uykusuzluğu giderir. Sinirleri yatıştırır.42-yabanmersiniYaprakları şeker hastalığında faydalıdır. Meyvesi dizanteride etkilidir. İshali keser. 43-yenibaharDamar sertliğini önler. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Unutkanlığı giderir. Vücudun direncini artırır.

    20. Sayfa
    44-yulafÇocukların hazım güçlüklerini giderir. Bedeni ve ruhi yorgunlukları giderir. İdrar söktürür. Vücuda rahatlık verir. Kandaki şeker miktarını düşürür. İktidarsızlığı giderir. Guatrı önler. Mide ve bağırsak bozukluklarını giderir. 45-zeytinZeytinyağı, safrayı artırır. Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Eczacılıkta, bazı ilaçları hazırlamakta kullanılır. Yaprakları ve kabukları, yüksek tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını düşürür. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Taneleri de besleyicidir.

    21. Sayfa
    Hangi Bitkiler Hangi Dertlere Derman Oluyor?AKCİĞER HASTALIKLARI- Andız otu kökü ezilip balla karıştırılarak yenirse akciğer kanamasına çok iyi gelir. Üzüm şırasının içinde bir ay bekletilen andız otu akciğer rahatsızlıkları ve vereme iyi gelir.- Salatalık suyu akciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.- Melek otu akciğeri kuvvetlendirir.- Şalgam akciğer bronşların temizlenmesine yardımcı olur.- Tarçın ağacı akciğerleri kuvvetlendirir.

    22. Sayfa
    KABIZLIK- Pırasa, zeytinyağı ve şalgam kabızlığa iyi gelir.- Elma yemeklerden önce yenilince kabızlığı giderir.- Eriğin kurutulmuşu kabızlığa karşı iyi bir ilaçtır. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yemek, üzerine de suyunu içmek yararlı olur.- Fesleğen tohumları kaynatılarak içilirse kabızlığa iyi gelir. Frenk üzümü yapraklarından yapılan çay kabızlığa iyi gelir.- Gül yapraklarının dip kısmı kesilmeden reçel yapılırsa kabızlığa iyi gelir.- Ispanak hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler.- Keten, bağırsak cidarına etki ederek sindirimi hızlandırır. Bu nedenle son derece etkili ve sağlıklı bir müshil ilacıdır. Vücutta herhangi bir tahribat yapmadan kabızlığı önler.- Taze incir kabızlığı giderir. Kuru incirler akşamdan suya konup yumuşatılarak sabahleyin aç karnına yenirse bağırsakların faaliyetini arttırır.

    23. Sayfa
    BÖBREK HASTALIKLARI- Adaçayı bir miktar kurutulup 1 litre suda kaynatılarak içildiğinde böbrek ve mesane rahatsızlıklarına iyi gelir.- Anason tohumları toz haline getirilip, üzüm şırasına karıştırılarak içildiğinde böbrek taşlarını düşürür.- Armut, böbrekleri çalıştırır.- Arpanın suda kaynatılarak elde edilen sıvısı böbrek ve safrakesesi taşlarının sebebiyet verdiği ağrılara, karaciğer ve dalak hastalıklarına iyi gelir.- Andız otu üzüm şırasının içinde bir ay bekletilip içilirse böbrek, mesane ve safra kesesi taşlarının oluşumunu önler.- Domates, pırasa, armut ve üzüm safra ve böbrek taşlarına iyi gelir. Domates, sıcak aylarda bol miktarda yenilirse, böbrek ve kan dolaşımını rahatlatır. Domatesten tam olarak yararlana bilmek için daima çiğ yemelidir.- Hint safranı kökü ve çalısı kaynatılarak içildiğinde karaciğer ve safrakesesi rahatsızlıklarını giderir.

    24. Sayfa
    BÖCEK ISIRMALARI- Adaçayı yapraklarından yapılan merhem, sivrisinek, arı sokmasında acıyı dindirir, kaşıntıyı önler.- Andız otu yaprakları veya kökünün hayvan ısırma ve sokmalarında enfeksiyon oluşumunu önleyici etkileri vardır. Çok miktarda andız otu mide bulantısına neden olur.- Çalı kavağı (ezilmiş) arı sokmalarında sokulan yere sarılırsa etkili olur. Zeytinyağı ile karıştırılarak elde edilen merhem yanıklara sürülürse şifa verir.- Deve tabanı yaprakları ezilip merhem haline getirilerek yaraların, çıbanları, şişen ayakların ve böcek sokan yerlerin üzerine sarılırsa çabuk iyileşmelerini sağlar.- Maydanoz tohumlarının ve yapraklarının kaynatılması ile elde edilen saf maydanoz suyu, arı ve haşarat sokmasında, sokulan yere sürüldüğünde ağrısını geçirir.- Sarımsak rendelenmiş olarak yara, çıban ve zehirli hayvanların soktuğu bölgelere sarıldığında iyileştirici olur.

    25. Sayfa
    BOĞAZ HASTALIKLARI- Adaçayı iyi bir baharat ve antibiyotiktir. Bal ve sirke ilave edilerek içilirse, boğaz ağrılarına karşı etkili olur.- Ahududu çiçeğini kaynatarak yapılan ılık su banyosu, bademcik iltihaplarına iyi gelir.- Ayvanın suda bekletilmesi ile elde edilen şurupla gargara yapılırsa boğaz iltihaplarına iyi gelir.- Kara duttan yapılan şurup ağız ve boğaz iltihaplarını geçirir.- Gül yaprakları ile yapılan çayla gargara yapmak boğaz iltihaplarında çok etkili olur.- Hintyağı boğaz ağrısı hallerinde 20 gram içilip bir gün de oruç tutulursa şikayet konusu olan durumlar geçer.- Ihlamur, sarımsak, frenk üzümü boğaz ağrılarına iyi gelir.- İncir sütle birlikte pişirilerek yenilirse nezleyi ve boğaz ağrılarını giderir. Göğsü yumuşatır.- Kızıl yaprak kaynatılarak gargara yapıldığında boğaz iltihaplarını yok eder. Buruna çekildiğinde nezleyi geçirir.

    26. Sayfa
    CİLT HASTALIKLARI- Anason tohumlarının kaynatılmasıyla elde edilen sudan cilt bakımı için yararlanılır.- Ardıç meyveleri dallarından yapılan merhem deri üzerine sürülerek ovulursa cilt hastalıklarına iyi gelir.- Arpa unu hamur haline getirilerek yüze maske halinde sürülür. 2 saat bekletilir. Bu işlem sonucunda yüzdeki lekeleri yok olur.- Biberiye, merhem haline getirilerek vücuda sürülerse cildi güzelleştirir, kırışıklıkları giderir. 2 gram kurutulmuş biberiye yaprağı ve çiçeği bir tas içinde 20 dakika kaynatılarak, vücut yıkandığında güzelleştirir, pürüzsüz hale getirir.- Havuç cilt kırışıklığına iyi gelir.- Kuşkonmaz cilde canlılık verir. Bu bitki hava akımı olan havayı temizleyici etki yapar.- Üzüm cildi güzelleştirir.

    27. Sayfa
    GÖZ RAHATSIZLIKLARI- Ceviz yapraklarının kaynatılması ile elde edilen sıvının içine batırılan temiz bir bez parçası göz üzerine konursa, göz iltihaplanmalarını önler.- Deve tabanı suda kaynatılarak pansuman yapılırsa deri ve göz kapağı iltihaplarını önler.- Gül yapraklarından yapılan çayla göz nezlesi ve kanlanmasında bu çayla göz banyosu yapmak çok etkili olur.- Havuç gözleri kuvvetlendirir.- Kavun göz nezlesine iyi gelir.

    28. Sayfa
    İSHAL- Havuç, limon, nar ishale iyi gelir.- Bir miktar kurutulmuş adaçayı 1 litre suda kaynatılarak içildiğinde ishale iyi gelir. Ahududu yaprakları ishal kesicidir.- Arpanın suda kaynatılarak elde edilen sıvısı ishali önler.- Böğürtlen ishale iyi gelir.- Bademyağı başlı başına bir ilaçtır. Yumuşatıcı etkisi olduğundan küçük çocukların kabızlığını gidermek için bir kahve kaşığı kullanılırsa iyi sonuç alınır. Hem iç organlar için hem de cilt için çok yararlıdır. Yaralara sürüldüğünde acıyı dindirir.

    29. Sayfa
    BAŞ AĞRILARI- Ardıç’ın rendelenmiş meyveleri sirke içine koyup bekletildikten sonra bir bezle alınıp üzerine sarılırsa baş ağrılarını giderir.- Ayçiçeği yağı içilmez ama gargara olarak kullanıldığında uykusuzluk, kronik baş ağrısı ve asabiyete iyi gelir.- Ihlamur çayı çiçeklerinden elde edilen ıhlamur ruhu baş ağrısını keser.- Karabiber, tarçınla karıştırılarak kullanılırsa baş ağrısını giderici etki yapar. Ihlamurla kaynatılınca da sancı kesici etkisi vardır.- Limon suyu bir su bardağı kahve içine sıkılıp içilirse baş ağrısına etkili olur.- Muzun içindeki magnezyum baş ağrısı ve kramplara karşı etkili olur.- Nane çayı ve üzerlik otu baş ağrılarına iyi gelir.

    30. Sayfa
    KALP HASTALIKLARI- Soğan, sarımsak kandaki kolesterolü dengelediği için kalp krizi riskini azaltır.- Asma vücut yağlanmasına, kalp ve böbrek rahatsızlıklarına karşı çok etkilidir.- Acı marul çiçekleri toplanır, bol şekerle iyice karıştırılır, güneşte kurutulur. Elde edilen bu lezzetli ilaç kalp hastalıklarına iyi gelir ve kalbi kuvvetlendirir. Bu ilaçtan günde 1-2 kahve kaşığı alınabilir.

    31. Sayfa
    AĞIZ VE DİŞ BAKIMI- Turp diş etlerini kuvvetlendirir.- Adaçayı toz haline getirilerek diş temizliğinde kullanılır. Dişleri sağlamlaştırır, bembeyaz yapar.- Ahududu çiçeğini kaynatarak yapılan ılık su banyosu, diş eti iltihaplarına iyi gelir.- Ayçiçeği yağı içilmez ama gargara olarak kullanıldığında ağızdaki zararlı bakteri ve molekülleri yok eder. Vücudun zehirlerden temizlenmesine yardımcı olur.- Böğürtlen suda kaynatılıp bu su ile ağız çalkalanırsa ağız yaraları ve diş etleri iltihaplanmasına iyi gelir. Böğürtlen yaprakları çiğnenirse dişeti kanamaları durur.- Ceviz kökünden diş ağrısını önleyici bir sıvı elde edilir. Çayın içinde bulunan flüorür maddesi diş çürümelerini önler.- Frenk üzümü (kaynatılmış) kaynar suya bırakılarak elde edilen sıvı ile gargara yapılırsa ağız yaraları, diş etleri kanamaları yok olur.

    32. Sayfa
    ÖKSÜRÜK- Ihlamur çayı kronik öksürüğü keser. Ter ve balgam söktürücüdür.- Andız otu kökü ezilip balla karıştırılarak yenirse öksürüğü dindirir, balgamı söker.- Böğürtlen yaprakları içeriği oluşmadan toplanıp gölgelikte demetler halinde kurutulur ve bundan yapılan şurup kanı temizler, öksürüğe, iyi gelir.- Ebegümeci göğsü yumuşatır. Öksürük kesici olduğundan bronşite ve nezleye iyi gelir. Bulantı ve kusmalara karşı da yararlıdır.- Gelincik çiçeklerinden yapılan şurup, ağrıları dindirici ilaç olarak kullanıldığı gibi öksürüğe ve öksürük gıcığına etkilidir.

    33. Sayfa


    34. Sayfa
    Şifalı BaharatlarAcı Kırmızı Toz Biber : Acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilmiştir.Sıcak yöre yemeklerinin çoğunda kullanılır. (şifalı bitkiler)Adaçayı : Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir. Ege bölgesinde, çay yapılan bir aromalı ot. Avrupa ülkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara koyulan yağların kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde kullanılır. (şifalı bitkiler)Anason : Anayurdu Mısır olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin küçük, yeşilimsi, taylı ve baharlı bir tohumudur. Hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde kullanılır. (şifalı bitkiler)Ardıç : Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahımsı, yuvarlak yemişleri bulunan bir ağaççıktır. Kümes hayvanlarının etlerinin pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde kullanılmaktadır. (şifalı bitkiler)

    35. Sayfa
    Beyaz Toz Biber : Karabiberin dış kabuğu alınmış ve öğütülmüş olanıdır. Karabiberden daha keskin kokuludur ama tadı karabibere göre daha hafiftir. (şifalı bitkiler)Biberiye : Küçük, kalınca, ensiz ve kokulu olan yaprakları av ve kümes hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, et yemeklerinde ve soslarda kullanılır. Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır. (şifalı bitkiler)Çemenotu : Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur. Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır. (şifalı bitkiler)Cevz-i Bevva : Sıcak bölgelerde yetişen bir ağacın bir yemişidir. Rendelenerek toz haline getirilir ve tavalarda, beşamel soslarda, et, dolma ve sarmalarda kullanılır.(şifalı bitkiler)Çörekotu : Çöreklerde ve ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir. Salatalarda da çörekotu kullanılabilir.(şifalı bitkiler)Defne : Çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca bazı turşu ve konservelerde kullanılır. (şifalı bitkiler)Dereotu : Maydonozdan sonra en çok kullanılan taze ot. Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir. Birçok salata ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılır.(şifalı bitkiler)Dolmalık Fıstık : Özellikle dolma içlerinde kullanılır. (şifalı bitkiler)

    36. Sayfa
    Fasulye otu : Özellikle kurufasulye ya da diğer baklagiller pişirilirken katılırsa lezzet veren şifalı bir ottur.(şifalı bitkiler)Frenk fesleğeni : Nanegillerden tropik kökenli bir ot. Domatesle mükemmel bir uyumu vardır. Patlcan ve biberli yemeklerle de önerilir. Sarmısakla birleştiğinde biberli bir tat kazanır.(şifalı bitkiler)Frenk maydanozu : Yerli maydanozun kıvırcık yapraklısı. Kokusu daha hafiftir. Süslemeye çok uygundur. (şifalı bitkiler)Hardal : Bu bitkinin tohumu un durumuna getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır. Izgara etlerin yanında ve bazı soslarda kullanılır. (şifalı bitkiler)Haşhaş Tohumu : Haşhaş bitkisinin tohumudur. Mavi-siyah veya beyaz renkte olur. Ekmek, çörek, börek gibi fırın ürünlerinde kullanılır.Ayrıca kavrularak salata, kanape, meze ve sebze yemeklerine de katılır. (şifalı bitkiler)Hintcevizi : Bir diğer adı müskat’tır. Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır. En ince rendeden çekilir. Acımsı tadından ötürü çok küçük miktarlarda kullanılmalıdır. (şifalı bitkiler)

    37. Sayfa
    Karabiber : Kuru ve siyah tanelerinin baharlı ve acı bir tadı vardır. Hemen hemen her türlü yemekte bütün veya toz durumda kullanmak mümkündür. (şifalı bitkiler)Kakule : Sıcak iklimlerde yetişen kakulenin tohumları küçük ve beyazımsı renktedir. İştah açıcı ve mide bozukluklarını giderici özelliği vardır. Bu nedenle hem baharat, hem de ilaç olarak kullanılır. (şifalı bitkiler)Karanfil : Bu bitkinin koyu renkli, küçük çivi biçimindeki tomurcukları kurutulur ve öğütülerek toz haline getirildikten sonra veya dövülmeden tane olarak kullanılır. Kompostolarda, bazı tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soğanla birlikte bazı yahnilerde kullanılır. Elma ile ilginç bir uyumu vardır. (şifalı bitkiler)Kerbel : Bir maydanoz türüdür. Salatalarda kullanılır. (şifalı bitkiler)Kereviz : Kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan bir bitkidir. Genel olarak pişirilerek yenir. Bazı yerlerde yaprakları çiğ olarak da kullanılmaktadır. (şifalı bitkiler)Kekik : Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda kullanılır. Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bol kullanılır. (şifalı bitkiler)Kimyon : Genel olarak toz halinde kullanılmaktadır. Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır. (şifalı bitkiler)Kişniş : Kişniş genellikle şuruplarda ve likörlerde kullanılmaktadır. Kişniş şekeri pastacılıkta ve bazı et yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bitkinin yaprak ve filizleri de çorba ve salatalara doğranarak yenir. (şifalı bitkiler)Köftebaharı : Köftelerde kullanılır.(şifalı bitkiler)

    38. Sayfa
    Körü : Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşan bir baharat karışımıdır. (şifalı bitkiler)Kuru Tarhun : Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır. (şifalı bitkiler)Kuşüzümü : Pilav, dolma içleri ve bazı tatlılarda kullanılır. (şifalı bitkiler)Maydanoz : Her türlü salata ve yemekte kullanılır. Kök maydanozda ıtırlı bir yağ bulunduğundan bazı soslarda ve yemek sularında bu köklerden yararlanılmaktadır. (şifalı bitkiler)Melis otu : Salata veya taze meyveler ile kullanılır. (şifalı bitkiler)Mercanköşk : Kekiğe çok yakın bir ottur. Salatalardan başka et yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır. Genellikle yemeğe pişmesine yakın konur. Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi zor yemeklerde mutlaka kullanılır. (şifalı bitkiler)Mis kotu : Kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır. Vermut tipi bazı şarapların yapımında vazgeçilmez bir ottur. (şifalı bitkiler)Muskat : (küçük hindistan cevizi) Kullanılan kısmı tohumudur. Itırlı bir tada ve kokuya sahip olan muskat çok sert olduğundan rendelenmiş olarak da satılır. Antiseptik, iştah açıcı, mide ve kalbi kuvvetlendirici ve safra taşlarının erimesine yardımcı özellikleri vardır.(şifalı bitkiler)

    39. Sayfa
    Nane : Çorbalardan sebzelere kadar birçok yemekte kullanılır. Etlerden koyun ve kuzuya konulur.Ayrıca genellikle salatalarda da kullanılır. (şifalı bitkiler)Pembe biber : Özellikle soslarda, et ve balık yemeklerinde kullanılır. (şifalı bitkiler)Pim pinel : Bir anason türüdür. Genellikle çorba, sebze ve balık yemeklerinde kullanılır.(şifalı bitkiler)Pul Kırmızı Biber : Acı taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesi ile yapılır. (şifalı bitkiler)Rezene : Anason kokulu bir ot. Yaprakları dereotuna benzeyen, kökü de sümbül soğanını andıran bu bitkinin yemeği ve salatası yapılır. (şifalı bitkiler)Roka : Yaprakları turp yaprağına benzeyen bir bitkidir. Salata olarak veya tava ve ızgarada pişirilmiş balık yemekleriyle birlikte yenir. Ayrıca, servis tabaklarının süslemesinde de kullanılır. (şifalı bitkiler)Safran : Safran, kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir. Keskin ve hafif acımsı bir tadı vardır. Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü, pirinçli tatlılarda kullanılır. Zeytinyağında ise hiç erimez. Ayrıca safrandan zerde adı verilen bir tatlı da yapılır.(şifalı bitkiler)Sumak : Toz haline getirilerek kullanılmaktadır. Ekşimsi bir tadı vardır. Kebaplara ve bazı salatalara ekşilik vermek için kullanılır. (şifalı bitkiler)Susam : Simit ve benzer çeşitli hamurlu yiyeceklerde ya da tahin yapmında kullanılır. (şifalı bitkiler)

    40. Sayfa
    Tarçın (çubuk) : Bazı pasta, kek, bisküviler ve sütlü tatlılarda ayrıca boza, salep gibi içeceklerde kullanılmaktadır. (şifalı bitkiler)Tarhun : Bazı soslarda, salçalı et yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanılır. (şifalı bitkiler)Tatlı Kırmızı Toz Biber : Tatlı kırmızı biberlerin kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir. Pek çok yemekte kullanılır.Tere : Bu bitkinin yaprakları genellikle salata olarak yenir. Servis tabakların süslenmelerinde de kullanılır. (şifalı bitkiler)Toz Tarçın : Çubuk tarçının kullanıldığı her yerde kullanılır.(şifalı bitkiler)Vanilya : Meksika kökenli bir baharat. Pastacılık ve şekercilikte krema, kek, dondurma, komposto, poşe meyveler ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek için kullanılır. (şifalı bitkiler)Yenibahar : Kullanılan kısmı meyvesidir. İştah açıcı, gaz söktürücü ve kabıza karşı etkilidir. Mutfakta ise etli yemeklerde, köfte, sosis, çeşitli tatlı ve dolmalarda kullanılır.(şifalı bitkiler)Zencefil : Bir bitkinin toprak altında kalan gövdesinin kurutulmasıyla elde edilir. Genellikle şerbet, meşrubat ve likör yapımında kullanılmaktadır. (şifalı bitkiler)Zerdeçal : Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri sarı renkte bir bitkidir. Et, balık, yumurtalı yemeklere katılır. Ayrıca kimi zaman safranın yerine de kullanılmaktadır. (şifalı bitkiler)

    41. Sayfa
    Şifalı bitkilerin isimleri

    42. Sayfa
    Abdüsselamotu (Adamotu), Acızambak (Tatula), Acıağaç, Acıbakla, Acıdiilek (Eşekhıyan), Acıkavun (Eşekhıyan), Acıpelin (Peünotu), Acıtahta (Acıağaç), Acıodun (Acıağaç), Acıot (Dövülmüşavratotu), Acıyonca (Suyoncası), Acıyonga (Acıağaç), Adaçayı, Adamotu,

    43. Sayfa
    Adasoğanı, Ademotu (Adamotu), Ağaççileği (Ahududu), Ağaçkavunu (Eşekhıyan), Ağuotu (Baldıran), Ahududu, Akasya, AkbaşIı (Pelinotu), Akdiken, Akgünlük, Akyıldız Soğanı, Alıç, Altmasa (Yahudiotu), Altınbaşak (Yahudiotu),

    44. Sayfa
    Altınçiçeği (Ölmezçiçek), Altınkökü (İpeka), Alyanak (Denizüzümü), Amber, Amberparis (Kadıntuzluğu), Amerikan fıstığı (Yerfıstığı), Anadolu Adaçayı, Anason, Arapsaçı (Rezene), Arctostaphylos Uva Ursi, Ardıç, Arıçiçeği (Ölmezçiçek), Aslanayağı (Kırkbaş), Aslankulağı (Kırkbaş),

    45. Sayfa
    Asma (Üzüm), Aspir, Aşotu (Gelincik), Ateşotu (Sinirliot), Atkestanesi, Atkuyruğu, Avokado,Avsa rotu, Ayakotu, Ayçiçeği, Ayıgülü (Şakayık), Ayıkulağı (Miskadaçayı+Çuha)Ayısoğanı (Adasoğanı), Ayıt (Hayıt),

    46. Sayfa
    Ayıüzümü, Aylandızağacı (Kokarağaç), Ayrı kotu, Ayva, Azakeğeri (Avşarotu), Azıotu (Yermürverij, Badem, Badıyane (Yıldız anasonu), Baharçiçeği (Çuhaçiçeği), Baldıran, Baldırıkara (Venüssaçı), Ballıbaba, Ballıdarı (İncir), Banotu,

    47. Sayfa
    Bardacık (incir), Barsamaotu (Ctvanperçemi), Barutağacı, Basurotu (Düğünçiçeği), Batbatan (Banotu), Bereotu (Duvartesleğeni), Beşparmakotu, Beyaz Çöpleme, Beyazsoğan (Adasoğanı), Beygirkuyruğu (Atkuyruğu), Biberiye, Bindirdelikotu (Kantaron), Binbir yaprakotu (Cıvanperçemi), Bingözotu (Mahmude),

    48. Sayfa
    Biraçiçeği (Şerbetçiotu),Bitotu, Bocurotu (Şakayık), Bodurmürver (Yermürveri), Bohçaotu (Danabağırtan), Boğanotu (Kurtboğan), Boğumlucaotu (Mührüsüleyman), Boldo, Boruçiçeği (Tatula), Boynuzotu (Danabağırtan), Boyotu (Çemenotu), Böğürtlen, Buhur (Karagünlük), Burç (Gökçe),

    49. Sayfa
    Burçak (Müdürmük), Büyüotu (Tatula). Calapar Baklası, Calapa Yumrusu, Centiyane, Ceviz, Cezayir Menekşesi, Cıngıidaklıot (Çobançantası), Cırdatan (Eşekhıyan), Cıvan Perçemi, Ciğerotu, Corynanthe Yohimbe, Cücemürver (yermürveri),

    50. Sayfa
    Çakaferiği, Çakşırotu, Çaiıdikeni (Karaçalı), Çam, Çamçiçeği (Salep), Çavdar Mahmuzu, Çavdarotu (Çavdarmahmuzu). Çay, ÇayırotuÇekem (Gökçe)Çemenotu, Çeşmezen (Karaçalı), Çevgen (Çövenotu), Cıngıldaklıot (Çobançantası),

    51. Sayfa
    Çıyancık (Kurtpençesi), Çıyanotu (Kurtpençesi), Çiçekli dişbudak ağacı, Çiçeksiz dişbudak ağacı, Çiğdem, Çiğotu (Güneşgülü), Çilek, Çinanasonu, Çobançantası, Çobanüzümü, Çöğenotu (Çövenotu), Çörekotu, Çövenotu, Çuhaçiçeği,

    52. Sayfa
    Dağdığan ağacı (Kartopu ağacı), Dağdağan (Banotu), Dağelması (Anadolu adaçayı), Dalakotu (Kısamahmut), Danabağırtan, Danakıran (Danabağırtan), Darıfülfül, Davudçobanı (Sütleğen), Dedemene (Hiniyağı), Defne, Defneyezit (Centiyane), Delicebakla (Acıbakla), Deliyonca (Hintkeneviri), Denizkadayıfı,

    53. Sayfa
    Denizüzümü, Dereotu, Develiotu (Loğusaotu), Devetabanı (Öksürükotu), Dikenüzümü (Kadıntuzluğu), Dtşotu, (+Adaçayı), Dolamaotu (Mührüsüieyman), Domuzekmeği (Yersomunu), Dövenotu (Kurşunotu), Dövülmüşavratotu, Dulauratotu, Durakotu (Dereotu), Dut, Duvar Fesleğeni,

    54. Sayfa
    Düğün Çiçeği, Ebegümeci, Eğiroiu (Avşarotu), Eğreltiotu, Ekşiyonca, Enir (Tavşanmemesi), Enison (Anason), Enginar, Erkek akdiken (Barutağacı), Erkurtaran (Kısamahmut), Eşekhıyarı, Farfaraotu (Öksürükotu), Fesleğen, Fıtıkotu (Koyunotu), Filiskin (Yarpuz),

    55. Sayfa
    Filkulağı (Yılanyastığı). Frenkkimyonu, Frenksalatası (Hindiba), Funda (Süpürgeotu), Gavurbaklası (Acıbakla), Gavurhaşhaşı (Banotu), Gayakağacı (Peygamber ağacı)Gelincik, Gelinfeneri (Güveyi'eneri), Gerdeme (Suteresi), Geyikdikeni (Akdiken), Gevele (Gökçe), Gıvışganotu, Gilaburuağacı (Kartopuağacı),

    56. Sayfa
    Filkulağı (Yılanyastığı). Frenkkimyonu, Frenksalatası (Hindiba), Funda (Süpürgeotu), Gavurbaklası (Acıbakla), Gavurhaşhaşı (Banotu), Gayakağacı (Peygamber ağacı). Gelincik, Gelinfeneri (Güveyi'eneri), Gerdeme (Suteresi), Geyikdikeni (Akdiken), Gevele (Gökçe), Gıvışganotu, Gilaburuağacı (Kartopuağacı),

    57. Sayfa
    Hamamalis Virginia'naHar bak (Dana bağırtan), Hardal, Harnup (Keçiboynuzu), Haşhaş, Hatmi, Havacivaotu, Hayıt, Herdemtaze (Ölmezçiçek)Hevhulma, Hezaran (Bitotu)Hitan (Dişotu)Hiltit (Şeylanotu)Hindiba

    58. Sayfa
    Hindistan cevizi (büyük), Hindistan cevizi (küçük), Hintbademi (Kakao), Hintbaklası (Hintyağı), Hintçiçeği (Hintyağı). Hintkeneviri, Hinlsafranı (Zerdeçal), Hintyağı, Horasanı, Huşağacı, Hünnap, Hüsnüyusuf, Hydrastis Canadensis, Jamaika acıağaç (Yalancı acıağaç).

    59. Sayfa
    Ihlamur, 131Irziyan (Rezene), 239Isırganotu, 133Işgın (Ravent), 238İncir, 134İnciçıçeği (Müge), 212İnsanotu (Adamotu), 26İpeka, 135itüzümü (Köpeküzümü), 181İzlanda Likeni, 136itboğan (Çiğdem), 77Kabak, 137Kabakulakotu (Loğusaotu), 196Kadimağacı (Porsukağacı), 235

    60. Sayfa
    SONHazırlayan :Ad :İBRAHİMSoy ad :KIZILIRMAK ŞUBE : 9/ E NO :2971 KONU : ŞİFALI BİTKİLERDERS :BİYOLOJİÖĞRETMEN :AD : TülaySOY AD : Yeşilli

    61. Sayfa


    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.