Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Ulusal devlet nedir

Ulusal devlet nedir

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    birbilen

    • 2020-07-06 07:48:46

    Cevap : Geçmişte bir arada yaşamış gelecektede bir arada yaşama ülküsüne sahip halkların ortak kültür tartışmasız birlik ve beraberlik, ortak bir dil, tarih ve varlıklarını sürdürdürkleri hür toprak parçasında inşaa ettikleri sisteme ulus devlet denir.Ulus devletlerin kuruluşunda ki ortak nokta muhattap toplumun kendi kaderini tayin etme arzusu sonucu kurulmuş olmasıdır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Zeus1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Tugcedogus

    • 2020-07-06 08:20:47

    Cevap :
    Sözlükte Devlet Türleri Nedir:

    DEVLET

    Devlet, belli bir toprak parçası üzerinde yerleşmiş, zorlayıcı yetkiye sahip üstün ve ayrıcalıklı hükmetme gücüyle donatılmış bir siyasi iktidar tarafından yönetilen insan topluluğunun meydana getirdiği yapılanmadır.

    Devletin Zorunlu Unsurları

    Bir devletin varlığından söz edebilmemiz için dört temel unsurun zorunlu olarak bir arada bulunması gerekir:
    1. Toprak Unsuru (Ülke)
    2. İnsan Topluluğu Unsuru (Halk-Ulus)
    3. Siyasi İktidar Unsuru (Hükümet)
    4. Egemenlik Unsuru

    NOT : Egemenlik, bir siyasal iktidarın, ülke içinde güvenliği sağlama, ülke dışında ise bağımsızlığı temsil etme yetkisi ve ayrıcalığıdır. Bu anlamda, egemenlik, devletin manevi unsurudur.

    Devletin Türleri

    1. Egemenliğin Kaynağına Göre Devletler

    Egemenliğin kaynağına göre devletler iki temel türe ayrılır: Teokratik Devlet ve Laik Devlet.

    Teokratik Devlet

    Egemenliğin kaynağı Tanrı'dır. Siyasal – toplumsal düzen din kurallarına göre biçimlenmiştir. Teokratik devlette, hukuk yapısı dinsel nitelik taşımaktadır.

    Örnek: Vatikan, İran, Suudi Arabistan

    Laik Devlet

    Egemenliğin kaynağı ulus veya halktır. Siyasal – toplumsal düzen rasyonel ve evrensel kurallara göre düzenlenmiştir. Laik devlette hukuk düzeni dinden ayrıştırılmakta, din işleri ile devlet işleri birbirinden tamamen soyutlanmaktadır.

    Örnek: Fransa, Türkiye, Japonya, Portekiz, Meksika

    2. Egemenliğin Kullanımına Göre Devletler

    Egemenliğin kullanılış biçimine göre, üç tür devletten söz edilir: Monarşik devlet, Aristokratik devlet, Demokratik devlet.

    Monarşik devlet

    Egemenliğin tek kişinin elinde olduğu yönetim biçimidir. Siyasal iktidarı elinde bulunduran monarşik güç padişah, kral veya imparator olabilir. Bir monarşik devlet ya mutlak monarşidir, ya da meşruti monarşidir. Mutlak monarşide hükümdar sınırsız ve sınırlamasız yetkilere sahiptir. Yani bu türden monarşide hükümdarın yetkileri ve bir anayasayla sınırlandırılmış, ne de hükümdar yetkilerini bir parlamentoyla paylaşmıştır. Buna karşılık, meşruti monarşide hükümdarın yetkileri bir anayasayla sınırlandırılmış; ayrıca, hükümdar (monarşik) yetkilerini bir parlamentoyla karşılıklı olarak paylaşmaktadır.

    Örnek: Hollanda, Danimarka, İngiltere, İsviçre, Belçika.

    Aristokrasi

    Siyasal iktidar, toplumdaki sosyal sınıflar veya tabakalar için de azınlığı oluşturan sosyal tabakanın elinde bulunmaktadır.

    Demokratik devlet

    Egemenliği halkın (ulusun) kullandığı yönetim biçimidir. Halk, egemenliği doğrudan kendisi kullanırsa bu bir doğrudan demokrasi olur; halk, egemenliği kendisinin seçtiği temsilcileri aracılığıyla kullanırsa, bu tür demokrasiye temsilli demokrasi denir.

    3. Yapısına Göre Devlet Türleri

    Federatif Devlet

    Federatif devlet birden çok devletin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Merkezi (federal) devletin yanında, ona bağımlı olarak federe devletler vardır. Federe devletler, kendi yasama ve yürütme organlarına sahiptir; federal anayasal sisteme aykırı olmamak şartıyla, her federe devlet diğerlerinden farklı hukuksal uygulamalara sahip olabilir. Federatif devlette, dışişleri konusunda ve askeri işlerde egemenliğin federal devlet (merkezi devlet) temsil eder.

    Örnek: ABD, Kanada, Almanya, Avustralya, Avusturya, Rusya.

    Üniter Devlet

    Toplumsal – siyasal düzenin tek bir siyasal iktidar çevresinde örgütlendiği devlet yapısıdır. Ülke genelinde tek bir hukuk düzeni geçerlidir. Üniter devlette, devlet merkezden taşraya kadar hiyerarşik bir düzen içinde örgütlenmiştir.

    Örnek: Türkiye

    Konfederasyon

    Konfederatif devlet, birden çok bağımsız devletin belli konularda sürekli işbirliği yapmak üzere bir araya gelmeleri sonucu oluşur. Merkezi bir devlet yoktur. Konfederasyonu oluşturan her devlet bağımsızlığını korur; istediği zaman konfederasyondan ayırabiliriz.

    Örnek: Yugoslavya (2006 da son buldu.)
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.