Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Üretim faktörleri nelerdir?

Bu soruya açıklama yazılmamış..

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2021-03-22 15:49:26

    Cevap :

    Başlıca Üretim Faktörleri

    1. Emek
    2. Tabiat
    3. Sermaye
    4. Girişimci

    1- Emek Faktörü

    Ekonomik anlamda emek, faydalı bir mal ya da hizmet üretmek amacıyla yapılan bütün fiziksel ve zihinsel faaliyetlerdir. Üretimin en önemli unsuru insan emeğidir.

    Emek beşeri bir faktördür ve üretimin olmazsa olmaz bir unsurudur, emek faktörünün katkısı olmadan üretimin olabileceğini düşünmek zordur. Bu nedenle insanların çalışma gücünün üretimde kullanılması büyük önem taşımaktadır.

    Emek faktörü sadece fiziksel güç ile ifade edilemez. Fikirsel olarak üretime katkı sağlamak da bir emektir. Bu değerlendirme ile emek; mimar, işçi yada öğretmenin yaptığı iş ile sağlanmış olur.

    2- Tabiat (Doğa) Faktörü

    Üretimin bir başka unsuru olan tabiat, üretim için gerekli olan her türlü doğal kaynağı kapsar. Yer üstündeki akarsular, göller, ormanlar, güneş ışığı, yer altındaki madenler, gazlar, petrol, yer altı suları ve toprağın ürün verme gücü tabiat faktörünün kapsamına girer.

    3- Sermaye Faktörü

    İnsan yapısı olan ve üretimde emeğin verimliliğini arttıran her türlü alet, makine, tesis, bina ve malzeme sermaye grubuna girer. Sermayenin doğal kaynaklardan farkı, sonradan yapılmış yani insanlar tarafından üretilmiş olmasıdır.

    4- Girişimci Faktörü

    İşletmeyi kuran, mal ve hizmet üretimi veya pazarlanması için üretim faktörlerini bir araya getiren, kar amacı güden ve risklere katlanan kişiye girişimci (müteşebbis) denir.

    Girişimci bir bakıma insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek hizmet yada ürünlerin ortaya konulması için tüm üretim faktörlerinin tedarik ve üretim sürecinde aktif rol oynayan kişidir.

    Üretim faktörlerinin ve bir grup insanın düzensiz bir araya getirilmesi ile işletme kurulamaz.

    Üretilecek mala, ürünlerin satışına, işçilerin kimler olacağına ve işletme gelir giderlerinin nasıl değerlendirileceğine her işletmede karar veren bir kişi yada grup bulunmalı ve bu kaynakları doğru şekilde kullanmalıdırlar.

    Bu işlevlerin yerine getirilmesi girişimci veya işletme yöneticisinin görevidir.

    Üretim Faktörleri Hakkında Kısa Bilgiler

    1. Üretim faktörlerinin gelirleri

      Belirli gelirler için üretim faktörleri kullanılır. Arazi ve doğal kaynakların geri dönüşüne rant denir. Fiziksel ve zihinsel emeği ifade eden emeğin geri dönüşü ücretlerdir. Ekonomide sermaye, üretimde kullanılan tüm yapay makineleri, ekipmanları ve araçları ifade eder.

    2. Üretim Nedir?

      Üretim; Topraktan, hayvanlardan, bitkilerden vb. ürün sağlama, mal ve hizmet olarak yeni şeyler ortaya koyma ve üretme işine verilen addır.

    3. Üretim faktörleri kaç tane

      Üretim faktörleri, bir ürünün ortaya çıkabilmesi için gerekli olan unsurlardır. Klasik endüstri teoreminde 3 tane olan faktörler, bugün 4 tane olarak kabul ediliyor.

    4. Üretim için neler gereklidir?

      Βu faktörler, üretimi gerçekleştirmek için kullanılan Doğal Kaynaklar (Hammadde ve Toprak), Emek (İşgücü), Sermaye (Milli Servet) ve Girişim (Teşebbüs) üretim faktörleridir. Doğal kaynaklar üretim faktorü, hammadde ve topraktan oluşur.

    5. Üretimin en önemli unsuru nedir?

      Üretimde en önemli unsur emek olarak belirlenebilir. Bunun nedeni ise sermayesi olmayan bir kişi sermaye temini için farklı yöntemler deneyebilir. Doğa faktörü elverişsiz olan girişimci daha verimli bir toprak belirleyerek üretimini yapma imkanı elde edebilir. Ancak eğer emek veremeyen bir kişi ise kesinlikle sermaye ve elverişli topraklar o kişinin üretim yapması için yeterli olmayacaktır.

     



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2021-03-22 15:50:04

    Cevap :

    Üretim 

    1. İnsan ihtiyaçlarını tatmin etmeyi sağlayarak iktisadî faydayı artıran her türlü faaliyete üretim denir. Diğer bir deyişle üretim fayda yaratmak şeklinde de tanımlanabilir. Fayda kavramının içerisine hizmet ve mal faydası da girmektedir. 
    2. Mal ve hizmetlerin üretilmesi için üretim faktörlerine de ihtiyaç bulunmaktadır. O halde üretim faktörleri, üretimin meydana gelmesi için gerekli unsurlardır.
    3. Dolayısıyla üretim bu faktörlerin mal ve hizmet haline dönüşümünü ifade eder. Klasik ekonomide üretim faktörleri üç başlık altında sınıflandırılmaktadır. Bunlar: Emek, sermaye ve doğal kaynaklar (toprak)dır.
     a) Emek 

    Emek, üretimin temel öğesi olup, insan faaliyetinin üretime katılmasıdır. Çalışanın yaptığı hizmetler karşılığı elde ettiği kazanca "ücret" denir. İnsanın fiziki gücü veya zihinsel yeteneği ile yapılan işlere göre emeğin üretkenliği değişiklik gösterir.

    Buna göre emek ilk olarak ikiye ayrılır:

           1- Fiziki güç,

           2- Zihni güç.

    1. Ayrıca emek öyle bir üretim faktörüdür ki, diğer üretim faktörlerinin bir araya getirilerek (yeterli miktar ve kalitede) üretime sevkedilmesi de doğrudan doğruya kendisine bağlıdır. Bütün ekonomik faaliyetlerin (üretim, dağıtım, tüketim, yatırım vb.) tek amacı emek faktörünün muhatabı olan insanın refah ve mutluluğunun sağlanmasıdır.
    2. İşgücünün uzmanlaşması ise, üretimde işbölümü ve teknolojinin gelişmesi ile meydana gelmiştir. Değişik mal ve hizmetlerin üretilmesi, çeşitli yeteneklerin ve bilginin kazanılmasını gerekli kılmıştır. Otomasyon ile sermaye-yoğun üretim malları daha fazla üretilmiştir. Bunun neticesinde de işgücü uzmanlaşma alanlarına itilmiştir.

    Tartışma  

    1. İktisadi bilgi olarak sunulan  ve yaygın kabul gören bu betimlemelerde ne tür sorunlar bulunmaktadır?
    2. Emek niteliğinin dönüşümü, üretimin amacı, uzmanlaşma konularındaki gelişmeler gelir ve yaşam koşulları bakımından, hangi üretim faktörlerini nasıl etkilemektedir?

    b) Doğal Kaynaklar (Toprak)  

    1. Yeraltı ve yerüstü kaynaklarla, tabiatın sahip olduğu her türlü unsur doğal kaynaklar tanımının içine girer.
    2. Bir üretim faktörü olan toprağın önemli bir özelliği, arzının sabit olmasıdır. Böylece toprak üzerinde yapılan işlemler ile verimliliği değiştirilebilir. Ancak doğal kaynakların arzının sabit olmasına rağmen zaman içinde bazı değişmeler ortaya çıkabilir, örneğin, ormanların azalması, yeraltı zenginliklerinin yok olması gibi. Bunun yanında bu azalmalar karşısında tekniğin ilerlemesi ile doğal kaynakları arttırıcı değişmeler yapılabilmiştir. Örneğin kurak toprakları sulama, gübreleme ve diğer işlemler ile doğal kaynakların verimliliğine katkı yapılmıştır.
    3. Doğal kaynaklara sahip olanların elde ettikleri gelire "rant" adı verilir. Toprağın kullanılması veya hammaddenin elde edilmesi, üretim faktörlerinin ortak faaliyetleri neticesinde ortaya çıkmaktadır. Örneğin petrolü yeryüzüne çıkarma faaliyeti sırasında çok işçi istihdamı ile birlikte deniz taşımacılığı önemli yer tutmaktadır.5

    Tartışma  

    1. Doğal kaynakların kullanım biçiminin istihdam üzerinde nasıl bir etkisi bulunmaktadır? Doğal kaynakları benzer olan ülkeler aynı düzeyde ve nitelikte mi üretim yapabilirler?

    c) Sermaye 

    1. Ekonomide her türlü  üretilmiş üretim aracı, sermaye olup, üretimi gerçekleştiren bir faktördür. Sermaye faktörü üretim faaliyetinde insana yardımcı olur ve verimliliği arttırır. Örneğin kumaş üreten fabrika, tarlada kullanılan traktör ve enerji sağlayan barajlar sermaye niteliğindeki üretim faktörleridir. Üretim faktörü olarak sermaye, fiziki sermaye mallarını kapsar. Bunun yanında var olan parasal sermaye fiziki üretime katılmaz, ancak fizikî sermayenin elde edilmesi için kullanılır. Fizikî sermayenin en önemli özelliği, doğada bulunmayıp insan güç ve zekâsından meydana gelen bir üretim faktörü oluşudur.
    2. Bir işletmenin gereçlerini yenilemeye veya arttırmaya yönelik faaliyetlerine "yatırım" denir. Bu faaliyetlerinin gerçekleşmesi için sağlanan finansman karşılığında kuruluşlara veya kişilere yapılan ödemelere "faiz" denir. Bu da faizin sermayenin fiyatı olduğunu göstermektedir.
     Buna göre ekonomideki yatırımlar veya yatırım malları iki gruba ayrılır
    1. Sosyal sermaye veya enfrastrüktür.
    2. Doğrudan verimli olan sermaye. Birinci grupta yer alan yatırımlar baraj, yol, konut, liman vs.dir. İkinci gruba ise fabrikalar gibi yatırımlar girer. Ancak ekonomide verimliliğin oluşması için -bu iki grup arasında denge olması gerekir.

    Tartışma  

    1. Sermaye’nin fiyatı/bedeli olan faiz kimin geliridir? Nasıl bir süreç ile gelir gerçekleşir? Faiz gelirinin toplumsal gelirdeki payının artışı ya da azalışı nasıl bir süreç ve sonuç yaratır?
    2. Faiz uygulaması olmayan siyasal sistemlerde bu durum nasıl sürdürülebilir? Faizsiz bir sermaye faktörü kullanımının gerçekleştirilebilmesi olası mıdır?

    Teşebbüs 

    1. Modern ekonomilerde, klasik üç üretim faktörlerine bir faktör daha eklenir. Eklenen bu üretim faktörü teşebbüs faktörüdür.
    2. Bu faktörün görevleri yukarıda açıklanan üretim faktörlerinin organize edilmesi ve yönetilmesidir.
    3. Üretim faktörlerinin sayı olarak dörde çıkması ekonomide meydana gelen genel gelişmenin neticesidir. Önceleri teşebbüs sahibi olanların (müteşebbis veya girişimcinin) üretim faaliyetlerine katılmak için yeterli sermayeye sahip olmaları gerekli idi. Ancak bugünkü modern ekonomilerde sermaye ve teşebbüs faktörleri arasındaki farklar açıklık kazanmıştır.
    4. Müteşebbis (girişimci) kavramından firmanın sahibi ve sahipleri anlaşılır. Firmanın müdürü müteşebbis değildir, sadece istihdam edilmiş bir yöneticidir. Müteşebbis, kâr amacı için sermaye koyarak, faaliyetin riskini (kâr ve zararı) yüklenen kimsedir. Müteşebbis doğrudan kendi sermayesini koyabildiği gibi, bankalardan ödünç alınan krediyi de sermaye olarak kullanabilir.
    5. Teşebbüs (girişim) kavramı, geniş anlamda, özel kâr amacına yönelik firmaları kapsadığı gibi, kamu yararına yönelik kamu iktisadi kuruluşlarını da içerirler. Kamu ve özel sektörün bir arada bulunduğu "karma ekonomiler"de kamu iktisadi kuruluşları üretici konumunda olup devlet müteşebbis durumundadır. Burada meydana gelen kâr ve zararı devlet üstlenir.
    6. Üretimin meydana gelmesi için kullanılan üretim faktörlerleri içinde temel faktörler görevini  emek ve doğal kaynaklar almaktadır. Çünkü üretim bu gibi faktörlerle gerçekleştirilebilmektedir.

    (SBA) 

    Tartışma 

    1. Müteşebbüşü diğer emek sahiplerinden ayıran nitelikler nelerdir? Neden daha çok gelir elde edebilirler?

    Fayda Yaratarak Üretim 

    1. Şekil faydası
    2. Zaman faydası
    3. Mekan Faydası
    4. Mülkiyet faydası
    5. Danışma, öğretim, sağlık hizmetleri.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.