Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

üstü kapalı söz söylemek bulmaca

Bulmacada üstü kapalı söz söylemek sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2021-04-16 11:33:01

    Cevap :
    Bulmacada 'üstü kapalı söz söylemek' nedir sorusunun cevabı:
    Kare ve çengel bulmacada sorulan 'üstü kapalı söz söylemek' sorusunun yanıtı birden fazladır. Bu nedenle bulmacanızdaki boşluk sayısına ve harf dizilişine göre aşağıdaki cevaplarımızdan birini seçmelisiniz.


    İşte cevaplar:
    1. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 5 harfli ise cevaba İMALI yazabilirsiniz.
    2. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 6 harfli ise cevaba KİNAYE yazabilirsiniz.
    3. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 5 harfli ise cevaba TARİZ yazabilirsiniz.
    Diğer Cevaplar:
    1. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 11 harfli ise cevaba Dokundurucu yazabilirsiniz.
    2. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 10 harfli ise cevaba Düşünüleni yazabilirsiniz.
    3. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 7 harfli ise cevaba Taşlama yazabilirsiniz.
    İMALI kelimesinin Eş Anlamlıları:
    1. Dokundurucu (11 harfli)
    KİNAYE kelimesinin Eş Anlamlıları:
    1. Düşünüleni (10 harfli)
    TARİZ kelimesinin Eş Anlamlıları:
    1. Taşlama (7 harfli)
    Sözlükte İMALI Nedir:
    üstü kapalı, örtülü (söz veya davranış):
    Sözlükte KİNAYE Nedir:
    Kinaye (Değinmece/Alegori) Tanımları : 1. Bir sözü hem gerçek hem de mecaz anlamda kullanmaktır. 2. Bir sözün, benzetme amacı güdülmeden, hem gerçek hem de mecaz anlamını düşündürecek biçimde kullanılmasına kinaye denir. 3. Sözlükte "bir fikri kapalı, dolaylı olarak anlatan söz, üstü örtülü, dokunaklı söz" şeklinde tarif edilir. 4. Edebiyatta bir maksattan dolayı sözü hem hakiki, hem mecazi anlamlara uygun olarak kullanmaktır. 5. Bir sözcüğü gerçek anlamının dışında benzetme amacı gütmeden ve engelleyici ipucu olmaksızın mecazlı anlamda kullanma. 6. Gerçeği mecaz yoluyla dolaylı olarak anlatmaya kinaye denir.
    Uyarı : Kinayede daha çok mecaz anlam kastedilir.
    Not : Deyimlerin çoğu mecazlı anlamlarıyla kullanıldıkları için kinayeli sözlerdir.
    Örnekler : - Mum dibine ışık vermez. - Hamama giren terler. - Taşıma su ile değirmen dönmez. - Yuvarlanan taş yosun tutmaz. - Ateş düştüğü yeri yakar.

    Detaylı Açıklamalı Örnekler:

    1. " Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. " Gerçek Anlam: Ateşin olmadığı yerde duman da yoktur. Mecaz Anlam: Kimi küçük belirtiler, işaretler suç niteliğindeki olayların habercisidir.
    2. " Gül dikensiz olmaz. " Gerçek Anlam: Her gülün dikeni vardır. Mecaz Anlam: Her sevilen şeyin bazı pürüzlü, sevgiye engel olan yanları vardır.
    3. " Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak " Bu dizelerde “ocak” sözcüğü kinayeli kullanılmıştır. Gerçek Anlam: Ateş yakılan yer Mecaz Anlam: Aile
    4. " Bulamadım dünyada gönle mekân Nerde bir gül bitse etrafı diken " Bu dizelerde kinaye vardır. “Gül” ve “diken” sözcükleriyle kinaye yapılmıştır. Gerçekte her gülün etrafında diken de vardır. Bu gerçek anlamdır; ama kastedilen bu değildir. Bundan hareketle me-caz anlam anlatılmak istenmiştir: Nerede bir iyilik, güzellik varsa onun etrafında kötülükler de vardır.
    5. " Dadaloğlu’m der ki belim büküldü Gözümün cevheri yere döküldü " Birinci dizede “beli bükülmek” sözlerinde kinaye vardır. Gerçekte Dadaloğlu’nun ihtiyarlık veya hastalık nedeniyle beli bükülmüş olabilir. Ama şairin anlatmak istediği bu değildir. O, çektiği sıkıntıların büyüklüğünü, çokluğunu anlatmak için “beli bükülmek” sözlerini kullanmıştır.
    6. " Dilber bezme (meclise) gelince yüzü güldü aşıkın. " Bu dizede “yüzü güldü” sözleri ile kinaye yapılmıştır. Burada an-latılmak istenen sevgilinin geldiğini gören aşığın “gülme”si, “bu duruma çok sevinmesi” dir.
    7. " Seydi Fakıllı köyünde kadınlar su çeker gayya kuyusundan Uyan Anadolu’m uyan ölüm uykusundan " Bu dizelerde “uyanmak” sözcüğü ile kinaye yapılmıştır. Şair, Anadolu insanını ölüm uykusundan uyandırmaya çalışırken, asıl anlatmak istediği sözcüğün mecaz anlamıdır. Çünkü burada “uyanmak” sözcüğü ile halkın bilinçlenmesi, ezilmişliğinin far-kına varması anlatılmak istenmiştir.
    8. " Yine parmağım ağzımda kaldı Masumluk akıyordu yüzünden " Bu dizelerde “parmağım ağzımda kaldı” deyimiyle kinaye yapıl-mıştır. Burada deyim gerçek anlamının dışında, mecaz anlamıyla kullanılarak kinaye yapılmıştır. Şair sevdiğine olan hayranlığını “parmağım ağzımda kaldı” sözleri ile ifade etmiştir. Gerçekte de şairin parmağı ağzında olabilir, ama esas anlatmak istediği hayranlığıdır.
    9. Yahya Kemal yokuş tırmanırken terlemiş, şişman ve ağır vücudunu taşıyamaz olmuştu. Tam o sırada ma-halle bakkalının önündeki sandalyeyi görüp oraya oturdu. Yağlı bir müşteri kazandığına memnun olan bakkal kibarca sordu: - Ne alırsınız efendim? - İzin verirseniz biraz nefes alacağım. Bu parçada “yağlı” sözcüğü ve “nefes almak” sözleriyle kinaye yapılmıştır. Gerçekte Yahya Kemal şişman olduğu için yağlı bir vücuda sahiptir. Ama burada esas anlatılmak istenen onun zengin, paralı biri olmasıdır. “nefes almak” soluk almak ve “dinlenmek” anlamına gelir. Şair, bu sözle sözcüğün yakın anlamını (soluk almak) söyleyerek uzak anlamını (dinlenmek) anlatmak istemiştir.
    10. " - Ey benin sarı tamburam, Sen ne için inilersin - İçim oyuk, derdim büyük; Ben onun’çün inilerim. " Tambur, yay ve mızrapla çalınan, uzun saplı, telli bir çalgı çeşidi-dir. Ceviz, maun, pelesenk, kelebek gibi ağaçlardan, oyularak yapılır. Dolayısıyla gerçekte tamburun içi oyuktur. Burada “içim oyuk” sözüyle bu gerçeklik de anlatılır, ama esas anlatılmak iste-nen kişinin “çok üzgün” olmasıdır.
    11. " Gönlüm gibi ey name yarda kaldın Baş üzre yerin var ham-ı destanda kaldın " Önce şiirin anlamını söyleyelim: Ey mektup, gönlüm gibi sen de yarda kaldın, sen ise sarığın kıvrımlarında kaldın. Şiirde “baş üzre yerin var” sözleri ile kinaye yapılmıştır. Gerçekte mektup başın üzerinde olabilir. Mecaz olarak ise önem verme söz konusudur. Zaten esas anlatılmak istenen de budur. Sevgiliye verilen ya da ondan gelen mektubun önemli olduğu vurgulanmaktadır.

    Kinayenin Öğeleri:

    Meknibih: Kinayenin lafzı Meknianh: Kinayenin delâlet ettiği mana

    Mana Yönüyle Kinayeler

    1.Öğücü kinayeler 2. Ayıplayıcı kinayeler. 3. Çirkini güzel gösteren, kabalığı hafifleten kinayeler. 4. Çok vasıtalı kinayeler. 5. Az vasıtalı kinayeler. 6. Vasıtası ve gizliliği az kinayeler.

    Kasd Yönüyle Kinayeler

    1. Müfred Kinayeler: Kasdedilen mana sadece bir tane ise. 2. Mürekkeb Kinayeler:Birden çok mana kasdedilmişse. 3. Gizli Kinayeler:Kasdı zor anlaşılan kinayeler. 4. Açık Kinayeler:Kasdı kolay anlaşılan kinayeler. 5. Nisbet Kasdıyla Yapılan Kinayeler: a) Şu karşıma göğüs geren Taş bağırlı dağlar mısın Yunus b) Ger kara taşı kızıl kan ile rengîn itsen Rengi tağyîr bolur la’l-I Bedahşân olmaz Fuzulî c) Gâfil geçürme fursatı kim bâğ-ı âlemin Gül devri gibi devleti MUHİTTDİN-İ FAZIL Bâkî
    Sözlükte TARİZ Nedir:

    Tariz (Taş Atma) : Bir kişiyi iğneleme, bir konuyla alay etme veya sözün tam tersini kastetmedir.

    Tariz / Dokundurma / Taşlama : Sözcük anlamıyla dokundurma ya da taşlama demektir. Kinayedekinden daha keskin alay ve eleştiri içerir. Sözün ya da kavramın gerçek ve mecazlı anlamı dışında büsbütün tersini kastetmektir. Ayrıca ta’riz ile kinaye karıştırılmamalıdır. Ta’rizde mecaz anlamından ziyade sözün karşıt anlami daha önemlidir. Duz yazida ta’riz bazen parantez icinde ünlem işareti ile belirtilir.

    Tariz Dokundurma Taşlama Örnekleri

    a) Tersinden Öğüt
     Her nere gidersen eyle talanı,
     Öyle yap ki ağlatasın güleni,
     Bir saatta söyle yüzbin yalanı,
     El, bir doğru söz seylerse inanma.

    b) Eline geçeni aşırmaya bak
     Doğru gidenleri şaşırtmaya bak
     Herkese tuzak kur düşürmeye bak
     Şerefsizlik şeref olduktan sonra

    c) "Ne kadar kültürlü olduğu ( ! ) yazılarından belli."
    Her iki sair de ta’riz sanatı yapmış, asıl söylemek istediklerinin tam tersini ifade etmişlerdir.

    d)---müftü efendi bize kafir demiş.
    tutalım ben ona diyem müselman.
    lakin varıldıktan ruz-ı mahşere,
    ikimiz çıkarız orda yalan.
    ---bu ne kudret ki elifbayı okur ezberden.
    ---tahir efendi bize kelp demiş,
    iltifatı bu sözde zehirdir,
    maliki mezhebim benim zira,
    İtikadımca kelp tahirdir.
    ---bir nasihatım var zamana uygun,
    tut sözümü yattıkça yat uyuma,
    meşhur bir kelamdır sen kazan sen ye,
    el için yok yere yanma.
    ---o kadar zeki ki bütün sınıfları çift dikiş gidiyor.


    İlgili bulmaca soruları:
    1. üstü kapalı söz söylemek bulmaca
    2. üstü kapalı iğneleyici söz söylemek
    3. üstü kapalı olarak onur kırıcı söz söylemek

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Kolay Bulmaca Cevabı Bulma Robotu

    Cevap Yaz

    Bilgilendirme: Bulmaca sözlüğümüzde Haberturk, Hürriyet, Sözcü ve Posta gazetesinin günlük kare ve çengel bulmacalarının cevapları ve Bulmacahane, CodyCross, Words Of Wonders Guru, WOW Guru gibi bulmaca oyunlarının cevapları yayınlanmaktadır. Ayrıca diğer gazete bulmaca cevapları, bulmaca kitabı, çapraz, karışık bulmaca cevaplarınıda sözlüğümüzde bulabilirsiniz. Bulmaca sözlüğümüzden arama yaparak bulmaca sorunuzdaki cevabı kolayca bulabilirsiniz. Eğer cevap henüz sitemize eklenmemiş ise soru sor butonuna tıklayarak hemen cevap verilmesini sağlayabilirsiniz.

    Yakın zamanda para ödüllü online bulmaca çözebileceğiniz bulmaca servisimiz yayına alınacaktır. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak en iyi bulmaca çözenler listelerimiz olacak.

    Sözlüğümüzde cevabını bulabileceğiniz bulmaca çeşitleri: CodyCross bulmaca soruları, çengel bulmaca, kare bulmaca, sudoku bulmaca, rakam bulmaca, kelime şifre bulmaca, altıgen çengel bulmaca, halka bulmaca, sözcük avı, yapboz bulmaca, labirent bulmaca, mozaik bulmaca, resimli kelime bulmaca, 7 farkı bulun, lekare bulmaca ve kim milyoner olmak ister soruları ve cevapları.

    Ayrıca bulmaca cevapları sözlüğümüzde aradığınız kelimenin eş anlamı, mecazen ve mecaz anlamları, eski dildeki karşılıkları, osmanlıca karşılıklarıi, zıt anlamlarını bulabilirsiniz.

    Unutmayın bulmaca çözmek zekanızı geliştirdiği gibi çağımızın en kötü hastalıklarından biri olan alzheimer içinde doktorlar tarafından en önerilen çözümlerden biridir. Şimdiden güzel, sağlıklı günler dileriz..



    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.