Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Ütopik sosyalistler

1-Ütopik sosyalistlerin kapitalist sisteme yönelik eleştirilerini bugünün ekonomik ve sosyal koşulları bakımından değerlendiriniz?
2-Ütopik sosyalistlerin temel amacı nedir?
3-ütopik sosyalistlerin yeni toplum düzeninin ortak unsurları nelerdir?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-11-16 07:30:07

    Cevap : Ütopik sosyalistlerin temel amacı : Genel olarak özel mülkiyetin yerine kamu mülkiyetini koyarak sömürüyü ortadan kaldırma amacı güder.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-11-16 07:23:54

    Cevap : Ütopik sosyalizm, kuramlarda burjuvaziyi eleştiren, fakat proletaryaya dair bir temsiliyette bulunmayansosyalizm akımı. 

    Marx ve Engels, sosyalizmi ütopik tasarılar olmaktan çıkarıp, kurduğu tarih biliminin gösterdiği öncüllerle, sınıfsız bir topluma ulaşmanın "köprüsü" olarak açıklamıştır. Marx ve Engels'in bu yöntemi Bilimsel Sosyalizmanılmaktadır. Ütopik sosyalizm tanımı günümüzde bilim-dışı olarak nitelendirilmekte ve küçümsenmektedir. 

    Ütopik sosyalizm, Marks ve Engels'ten önce kapitalizmi eleştirmiş humanist entellektüeller için kullanılmış bir kavramdır. En önemli ütopik sosyalistler Saint-Simon, Charles Fourier ve Robert Owen'dır. Kapitalizme karşı alternatif yaşam alanları ortaya atmalarının yanında o dönem için oldukça önemli tespitlerde bulunmuşlardır.

    Ütopik Sosyalistler Kimlerdir
    Saint-Simon
    Saint-Simon toplumu "Çalışkanlar ve Aylaklar" diye iki sınıfa ayırmıştır. Sanayicileri, işçileri, sanatçıları ve eğitimli kesimleri çalışanlar sınıfına koyarken; aylaklar olarak daha çok feodalleri kastediyordu. Yine bunun yanında Fransız Devrimi'ni soylular ve burjuvazinin yanında, soylular, burjuvazi ve mülksüzler arasında bir savaş olarak değerlendiriyordu.

    Charles Fourier
    Charles Fourier tarihi 4 kategoriye ayırıyordu. Bu görüş, Marx'ın "köleci", "feodal", "kapitalist" kategorisine benzemektedir. Bunun yanında "falanster" adını taşıyan alternatif yaşam alanları düşüncesine sahipti. Bu falansterler herkesin zevk ve heveslerine uygun hareket edip, istediği işi yapma, bırakma, yaptığı işten mutluluk duyma anlayışına dayanmaktaydı. Yine bunun dışında "Uygarlıkta yoksulluk aşırı bolluğun kendisinden doğar."diyerek o dönemde krizlere yol açan plansız ve aşırı meta üretimini eleştiriyordu.

    Robert Owen
    Robert Owen ilk işçi reformcusu diyebileceğimiz bir kişidir. Lanark iplik fabrikasını satın aldığında tamamen ekonomik ve sosyal açıdan çökmüş bir işçi topluluğuyla karşılaşmıştır. Bunu vicdanına sindiremeyerek işçilerin yaşam standartlarını yükseltmeye çalıştı. İşçiler için güzel ve bakımlı konutlar inşa ettirdi. Çocukların eğitimine önem verdi, ilk kreşleri kurdu, çalışma saatlerini düşürdü. Elde ettiği önemli bir başarıydı. Bunun sonucunda takdir edildi. Ancak özel mülkiyet ve dini eleştirince toplumsal saygınlığını yitirdi.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.