Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Vücudumuzdaki hormonların normal değerin altında veya üstünde salgılanması durumunda ne gibi hastalıklar görüldüğünü araştırınız. Sonuçları paylaşınız.

Bu soruya açıklama yazılmamış..

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Deniz mavi

    • 2022-04-01 14:02:27

    Cevap :

    Vücudumuzdaki Hormonların Normal Değerin Altında veya Üstünde Salgılanması Durumunda Görülen Hastalıklar 
     

    Hipopitüiatarizm (Hipofiz bezi yetersizliği): Hipofiz bezi yetersizliği tablosu; bezden salgılanan bir ya da birden fazla hormonun yetersiz salgılanması veya hiç salgılanmaması sonucu ortaya çıkmaktadır.  

    Hiperprolaktinemi (Prolaktin hormonu fazlalığı): Prolaktin hormonu süt hormonu olarak da bilinmektedir. Prolaktin hormonunun yüksekliği kadınlarda gebelik ve emzirme dönemlerinde normal kabul edilirken, bu dönemler dışındaki kadınlarda ve erkeklerde yüksek seyretmesi çeşitli şikayetlere neden olmaktadır.  

    Büyüme hormonu fazlalığı: Fazla salgılanan büyüme hormonunun neden olduğu tablolar ortaya çıkış dönemine göre değişmektedir. Büyüme ve gelişme dönemindeki kişilerde fazla salgılanan büyüme hormonu devliğe neden olurken, büyüme dönemi sonrasında fazla salgılanan hormon ise el, ayak, burun gibi organlarda anormal büyüme ile kendini gösteren akromegali tablosunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır.  

    Cücelik (Büyüme hormonu eksikliği): Cücelik ise büyüme ve gelişme dönemindeki kişilerde az salgılanan büyüme hormonu sonucu ortaya çıkan tablodur.  

    Diabetes insipidus (Şekersiz şeker hastalığı): Halk arasında bilinen klasik şeker hastalığının aksine idrarda şeker görülmeyen diabetes insipidus hastalığı hipofiz bezinden hormonun yetersiz sentezlenmesi ve dolayısı ile böbrek üstü bezinin uyarılamaması sonucu ortaya çıkmaktadır. Klasik şeker hastalığında olduğu gibi sık idrara çıkma ve çok susama gibi şikayetlerin görülmesi sebebi ile yalancı şeker hastalığı adı da verilmektedir. 

    Tiroid bezi hastalıkları: Nefes borusunun önünde kelebeğe benzeyen bir bez olan tiroid bezi halk arasında adem elması olarak da bilinmektedir. Tiroid bezinden metabolizmayı etkileyen birden çok hormon salgılanmakta ve bu hormonların az ya da çok salgılanması çeşitli hastalık tablolarına neden olmaktadır. 

    Hipotiroidi (Tiroid hormonlarının az salgılanması): Saç tellerinin uzama hızından bağırsakların çalışmasına kadar tüm vücudun yavaşlamasına sebep olan tiroid hormonlarının azaldığı tablolara hipotiroidi adı verilmektedir. 

    Hipertiroidi (Tiroid hormonlarının fazla salgılanması): Tiroid bezi hormonlarının az salgılanması kadar çok salgılanması da sorunlara neden olmaktadır. Aşırı terleme, hızlı kilo verme ve saç dökülmesi gibi birçok şikayetin altında hipertiroidi yatabilmektedir. 

    Guatr (Tiroid bezinin büyümesi): Tiroid bezinin normalden fazla büyüyerek ele gelmesi hatta bazı durumlarda dışardan gözle bile görülebilir hale gelmesi durumuna guatr adı verilmektedir. Genellikle tiroid bezi içerisinde bir ya da birden fazla nodül oluşması sonucu ortaya çıkmaktadır. 

    Tiroidit (Tiroid bezinin iltihaplanması): Tiroid bezinin bakteriler ya da virüslerle iltihaplanması sonucu tiroid hormonlarının dengesinin bozulması durumudur.

    Paratiroid bezi hastalıkları: Esas görevi vücuttaki kalsiyum dengesinin ayarlanması olan paratiroid bezleri çoğunlukla tiroid bezinin sağı ve solunda ikişer adetten 4 tane bez şeklindedir. 

    Hiperparatiroidizm: Paratiroid bezlerinden biri ya da birden fazlasının normalin üstünde parathormon salgılanması sonucu kandaki kalsiyum düzeyi artarken kemiklerde azalır ve bu durumda kemik kitlesi azalır. 

    Hipoparatiroidizm: Sıklıkla tiroid bezinin cerrahisi esnasında paratiroid bezinin de çıkarılması sebebi ile gelişen hipoparatiroidizm tablosunda kandaki kalsiyum miktarı azalmaktadır. 

    Adrenal bez hastalıkları (Böbrek üstü bezi hastalıkları): Böbrek üstü bezlerinden çok sayıda hormon salgılanmaktadır. Bu hormonlardaki düzensizlik farklı şikayetlere neden olmaktadır. 

    Cushing sendromu (Kortizol hormonu fazlalığı): Hastalık, travma gibi durumlarda üretimi ve salgılanması artan kortizol hormonu stres hormonu olarak da adlandırılmaktadır. Kortizol hormonunun fazla salgılanması vücuttaki yağ dokusu, kemik, deri başta olmak üzere çok sayıda organ ve sistemi etkilemektedir. 

    Addison hastalığı (Adrenal yetmezlik): Böbrek üstü bezinden salgılanan kortizol ve aldosteronun az salgılanması halsizlik, kilo kaybı, nöbet geçirme gibi birçok şikayete neden olmaktadır. 

    Hiperaldosteronizm (Aldosteron hormonu fazlalığı): Aldosteron hormonunun fazla salgılanması başta vücutta aşırı tuz ve su birikimi olmak üzere çok sayıda şikayete neden olmaktadır. 

     


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.