Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Vücut sıcaklığının kontrolünde hangi sistemler rol oynar?

Vücut sıcaklığının kontrolünde hangi sistemler rol oynar?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-11-21 07:53:17

    Cevap : Kısaca : Dolaşım sistemi, boşaltım sistemi, derinin uyum içinde çalışmasıyla dengelenir. Bu sistemler hipotalamus, tiroksin salgısı ile kontrol edilir.

    Yani vücut sıcaklığı beynin hipotalamus bölgesinde bulunan sıcaklık düzenleme merkezi tarafından kontrol edilir ve dolaşım sistemi tarafından uyumu sağlanır.

    Vücut sıcaklığı arttığında sinirsel etkiyle derideki damarlar genişler, terleme artar. Tiroksin salgısı düşürülerek metabolizma yavaşlatılıp ısı üretimi azaltılır. Bu sinirsel ve hormonal düzenlemeler sonucu vücut sıcaklığı düşürülür. Vücut sıcakığı düştüğünde ise sinirsel etkiyle derideki damarlar daralır. Tiroksinin fazla salgılanmasıyla metabolizma hızlandırılarak ve titremeyle ısı üretimi arttırılır. Böylece vücut sıcaklığı artar ve denge sağlanır.
    Diğer Cevaplara Gözat
    Vücut sıcaklığının kontrolünde hangi sistemler rol oynar?

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Şüpheci

    • 2015-11-21 08:00:49

    Cevap : Canlılarda Vücut Sıcaklığının Düzenlenmesi
    Canlının vücudu daima ısı üretir ve kaybeder. Böylece dış ortam sıcaklığındaki dalgalanmalara rağmen iç sıcaklığını belirli sınırlar arasında sabit tutar. Bu düzenleme homeostasiyi sağlar. Homeostasinin sağlanmasında derinin, boşaltım ve dolaşım sistemlerinin uyum içinde çalışması gerekir. Sağlıklı bir insanın sıcaklığı her ortamda 36,5-37 °C derecede sabit tutulur. Sıcaklığın sabit tutulması beynin hipotalamus bölgesinde bulunan sıcaklık düzenleme merkezi tarafından sağlanır. Vücut sıcaklığı çeşitli nedenler ile değişebilir. Örneğin egzersiz yapıldığında ya da çevre sıcaklı- ğındaki aşırı artışta ise vücut sıcaklığı geçici olarak yükselebilir ve 40 °C ’ye kadar ulaşabilir. Ayrıca hastalık hâlinde ısı meydana getiren ve ısı kaybettiren sistemler etkilendiği için sıcaklık yükselebilir. Vücut ısısı yükseldiğinde hipotalamus uyarılır, ısı üretimine neden olan titreme ve kimyasal ısı üretimi baskılanır. Isı, kan ile dokulardan deriye taşınır, derideki kan damarları genişler ve terleme olayı başlar. Böylece ısı kaybı sağlanmış olur. Ayrıca solunumun artışı da ısı kaybına neden olur. Kanda ısı artışı olduğunda hipotalamus vücut sıcaklığını azaltmak için solunumu hızlandıran sinirsel uyarı- lar başlatır. Böylece solunum yüzeyinden buharlaşma ile sıcaklık düzenlemesi yapılır. Ortamın çok soğuk olması hâlinde sıcaklık düzenleyici merkezler gerektiği gibi çalışamaz, vücut sıcaklığı 35°C’ye ya da daha aşağılara düşer. Deride bulunan soğuk reseptörleri sıcaklık düşmesini algılar. Böylece sıcaklığı yükseltecek refleksler başlatılır. Titreme başlar, tüyler dikleşir, ısı oluşma hızı artar, terleme baskılanır, derideki damarlar büzülür ve vücut sıcaklığının azalması önlenir. Bu mekanizmalar ile kaybedilen ve kazanılan ısı dengelenir. Böylece vücut sıcaklığı sabit tutularak homeostasi sağlanır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.