Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Y kromozomuna bağlı kalıtım örneği

Y kromozomuna bağlı kalıtım örneği

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2020-11-26 04:33:04

    Cevap :
    İnsanda Cinsiyete Bağlı Kalıtım: X ve Y kromozomları üzerinde taşınan karakterler, cinsiyete bağlı kalıtımı oluşturur. Cinsiyet kromozomları, aynı zamanda; cinsiyetin haricindeki bazı karakterlerin kalıtımını sağlar. Bu karakterlerin bazıları, mutasyonla bozularak kalıtsal hastalıkları oluşturur.
    X ve Y kromozomları aynı şekil ve büyüklükte değildir. Bu nedenle bu kromozomlarda, homolog (eş) ve homolog olmayan kısımlar bulunur.
     
    X ve Y kromozomunun homolog kısımda taşınan karakterler, allel çiftler halinde bulunurlar. Bu kısımda krossing-over gerçekleştiğinden; bu karakterler, dişi ve erkeklerde aynı oranlarda ortaya çıkar.
    Örnek: Tam renk körlüğü, Retinitis pigmentosa, Xeroderma pigmentosum

    X ve Y kromozomunun homolog olmayan kısımda taşınan karakterlerin, X ile Y kromozomu arasında  alleli bulunmaz. Bu nedenle bu genler, X ile Y kromozomu arasında; krossing-over ile değiştirilmezler. Bu karakterler, dişi ve erkeklerde farklı oranlarda ortaya çıkar.

    Y Kromozomuna Bağlı Kalıtım

    Y kromozomunun homolog olmayan parçasından taşınan özellikler babadan gelen tek bir gen ile belirlenir. Bu özellikler sadece erkeklerde görülür. Babada varsa erkek çocukta mutlaka görülür. Örneğin kulaklarında kıl bulunan bir babanın tüm erkek çocuklarının kulaklarında da kıl bulunur. 
    Halk arasında balık pulu hastalığı olarak bilinen iktiyozis vulgaris, nadir görülen genetik geçişli bir deri hastalığıdır. İlk olarak 1771 yılında Edward Lambert isimli hastada tanımlanmıştır. İleri düzeyde cilt lezyonları saptanan bu hasta kirpi adam olarak tanımlanmış ve hastalık 3 kuşak ailesinde de görülmüştür.
    Yapışık parmaklıkta da aynı durum söz konusudur.

    X kromozomunun, Y kromozomu ile homolog olmayan kısımda taşınan karakterler dişi ve erkeklerde ortaya çıkar. Bu karakterler, baskın olarak taşınıyorsa; dişilerde görülme ihtimali erkeklerden daha fazladır. Bu karakterler, çekinik olarak taşınıyorsa;  erkeklerde görülme ihtimali dişilerden daha fazladır.

    Örnek: Kas distrofisi, renk körlülüğü, hemofili
     


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.