Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Yanardağ nasıl oluşur kısa bilgi

Yanardağ nasıl oluşur kısa bilgi sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2022-04-13 07:50:19

    Cevap :

    Katı yerkabuğunun hemen altındaki sıcak magma hareket halindedir. Zaman zaman yüzeye doğru yükselir ve biryanardağ patlamasıyla yeryüzüne çıkar. Kızgın lavlar yüzeyi kaplar ve zamanla soğuyarak eski tabakanın üzerinde yeni bir kaya tabakası oluşturur. 

    Bir yanardağ, aşağı doğru, yeryüzünün altındaki erimiş kaya havuzuna açılan bir dağdır. Basınç oluştuğunda püskürmeler meydana gelir. Gazlar ve kaya, açıklıktan fırlar ve havayı lav parçalarıyla doldurur. 

    Bir patlamanın oluşmasına, o magma odasındaki kapağa uygulanan basıncın artması sonucu magmanın açığa çıkmasıyla oluşur. Kaya ve çökelti yeni magmanın içinde erir ve magma odasını patlama gerçekleşene kadar doldurur. Sonrasında da sıcaklığı 800 ila 1000 derece arasında değişen yapışkan ve yoğun lav açığa çıkar.

    Magma adı verilen erimiş kayalardan yeterince bulunduğunda ve bunların üzerindeki basınç yeterli olduğunda, volkanik bir patlama meydana gelir. Birçok volkanda magma, merkezi bir tüp veya “boğazdan” yükselir ve dağın tepesinden çıkar. Diğer yerlerde lav, gazlar ve kül deliklerden dışarı akar.

    Patlamalar, yanal patlamalara, lav akışlarına, sıcak kül akışlarına, çamur kaymalarına, çığlara, düşen küllere ve sellere neden olabilir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    fatoş

    • 2022-04-12 03:42:40

    Cevap : YANARDAĞ PATLAMASI NASIL OLUR?
    Yanardağ patlaması oluşumu şu şekildedir; magmanın akışkanlığı yüksekse içindeki çözünmüş gazlar kolayca kaçar ve magma yüzeye ulaştığında lav akıntısı şeklinde hareket etmeye başlar. Fakat magmanın akışkanlığı düşükse içinde bulunan gazlar kaçamaz ve artan basıncın etkisiyle magma patlayarak yüzeye çıkar. Bu duruma da yanardağ ya da volkan patlaması adı verilir.Yanardağ patlamaları iklime göre farklılık göstermez.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.