Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Yanlışlama yöntemi

Yanlışlama yöntemi nedir?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-04-23 19:04:56

    Cevap : Yanlışlama: Popper'in bilimsel sonuca ulaşma yöntemi. Bilimde doğruluğun ölçütü, herhangi bir önermenin yanlışlanamaz olmasıdır. Bir hipotez yanlışlanamadığı sürece doğrudur. Sınama ve deney doğrulama üzerine değil yanlışlama üzerine kurulur.

    Bu çalışmanın amacı, Karl Popper’ın yanlışlanabilirlik ölçütü etrafında oluşturduğu bilim felsefesi yaklaşımının tanıtılması ve eleştirilmesidir. Çalışmada özel olarak, Karl Popper’ın yanlışlanabilirlik ölçütüne dayanarak Marksizm'e yönelttiği eleştirilerin geçersizliğinin gösterilmesi hedeflenmiştir. Bu çerçevede, Popper’ın yönteminin bilim tarihinin gerçek gelişimiyle uyumsuz olduğu, kendi içerisinde önemli tutarsızlıklar barındırdığı, özel olarak Marksizm'e yönelik eleştirilerinin hatalı ve kendi içinde çelişik olduğu gösterilmeye çalışılacaktır. Popper’ın yanlışlamalara merkezi bir önem vermesi eleştirilecek ve açıklamalarında temel aldığı sahte bilim kategorisinin anlamlı olmadığı savunulacaktır. Karl Popper’ın yaklaşımı, bilim alanında çalışma yürüten insanlara yol gösterip bilimsel çalışmaların daha hızlı ve verimli hale gelmesi gibi bir amaca hizmet edemez. Aksine bu yaklaşımın temel alınması halinde bilimsel çalışma yürütmek imkânsız hale gelecek ve bütün bilim tarihinin akıl dışı temeller üzerine kurulduğu gibi bir sonuca varılmak zorunda kalınacaktır. Poppercı yaklaşımın asıl önemi, Marksizm'in bilimsel bir düşünce sistemi olmadığı iddiasına temel oluşturarak ideolojik ve siyasal mücadelede oynadığı rolden gelir. Karl Popper’ın düşüncelerindeki önemli bir tutarsızlık, kendisinin de kesin bir yanlışlanmanın olanaklı olmadığını teslim etmesine rağmen yanlışlanabilirliği kesin bir ayırıcı ölçüt olarak kullanmakta ısrar etmesidir. Diğer bir tutarsızlık ise Popper’ın, yanlışlanabilirliği tüm kuramlar için olmazsa olmaz bir koşul olarak koymasına karşın kendi kuramsal yaklaşımının yanlışlanabilir olmamasıdır. Popper’ın Marksizm'e yönelik eleştirilerinde ise Marksizm'in hem yanlışlanabilir bir sistem olmadığını, hem de birçok örnekte yanlışlanmış olduğu için geçersiz olduğunu bir arada savunmak gibi ciddi bir tutarsızlık bulunmaktadır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-04-23 19:43:55

    Cevap :
    “Yanlışlanabilirlik ilkesi ” Karl Raimund Popper’in kurduğu bilim felsefesi kuramının, mevcut bilimsel verilerin yanlışlama yolu izlenerek bir yöntem görüşüne oturtulmasıdır. Bir hipotezi doğrulamanın mutlak bir sonuç olmayacağı, farklı şartlar altında onun yanlışlanabilmesi durumunun bizleri kesinlik ölçeğinde yanıltabileceğini savunur. Yani Popper’a göre bilimde asıl olan doğrulanabilirlik değil, yanlışlanabilirliktir. Bu düşünce şu demek oluyor ; doğrulayabildiğimiz bilimsel verileri bir noktada yanlışlamayı başarırsak, bir daha asla doğrulayabildiğimiz ölçekte/algıda ele alamayız.

    1. Bilimsel bir kuramı bulmak için özel bir yöntem bulunmamaktadır…
    2. Bilimsel bir hipotezin doğruluğunu kesin olarak anlayabileceğimiz bir ispatlama yöntemi de yoktur..
    3. Bir problemle karşılaşırız.
    4. Onun güzelliğine aşık oluruz.
    5. Onunla evleniriz…
    Daha büyüleyici başka bir problemle karşılaşmadıkça veya ilk problemimizi çözebilecek bir sonuca ulaşmadıkça onunla mutlu mesut ölenedek yaşarız…(Popper, Karl Raimund, Realism and aim of science (Gerçekçilik ve Bilimin Amacı) önsöz 1956, s. 6,8)
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.