Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Yansıtıcı düşünmenin insan yaşamı için önemini örneklerle açıklayınız.

En az 7 satır istiyorum

Bu soruya 5 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2021-01-14 11:09:11

    Cevap :

    Yansıtıcı düşünme, geçmiş deneyimlere dayanarak kararlar alma veya geçmiş olaylardan ilham alma sürecidir.

    Dolayısıyla deneyiminiz yansıtıcı düşüncede önemli bir rol oynar. Ve yansıtıcı düşünmeyi kendi avantajınıza kullanmanın farklı yolları vardır.

    Yansıtıcı düşünme, aynı sorunu veya durumu geçmişte yaşadıysanız, kolay bir şekilde tekrar eden sorunu ya da durumu bastırmak için kullanışlıdır. Deneyimlerinizi, geçmiş sonuçları benzer şekilde uygulayarak, ancak ayrıca kesin durumlarda ondan öğrendiğiniz değerleri de değiştirerek, avantajınız için de kullanabilirsiniz.

    Yansıtıcı düşünme, “Başarıdan değil, başarısızlıktan öğreniriz” deyişinin de gerçek hayattaki uygulamasıdır.

     

    Her geçen saniye, hayatınız için size paha biçilmez bir deneyim armağanı sunar. Yaşamdaki deneyimlerimizin, bugünkü kararlarımızı düşünme ve onları etkileme biçimimiz üzerinde derin etkileri vardır.

    Yansıtıcı düşünme ve eleştirel düşünme genellikle birlikte veya aynı bağlamda kullanılır. Yansıtıcı düşünmenin, eleştirel düşünme tekniklerinin en önemlisi olduğu ve insanların her iki tekniği de eşzamanlı olarak kullanmalarına neden olduğu söylenebilir. Bununla birlikte, eleştirel düşünme, biri yansıtıcı düşünme olmak üzere çeşitli düşünme türlerini kapsayan bir şemsiye terimdir.

    Yansıtıcı düşünmenin bir başka metodu da deneyimi sadece kendi hayatınızdan değil, başkalarının hayatlarından da almaktır. Başkalarından deneyimlerini ve bunun karşılığında nasıl cevap verdiklerini öğrenebilirsin.

    Her cevap belirli bir olay dizisini başlatır. Onları inceleyin ve bu cevabın doğru cevap olup olmadığını görün veya farklı şekilde ele alınıp alınamayacaklarını öğrenin.

    Bu, yansıtıcı düşünmenin de esnek olduğu anlamına gelir. Bu teknik sadece kendi deneyimlerinizden değil, başkalarından da öğrenmenizi sağlar.

    Image for post
    Yansıtıcı düşünme niçin önemlidir?

    Yansıtıcı düşünme önemlidir, çünkü durumu analiz etmek ve incelemek için çok zaman harcamak zorunda kalmadan doğru kararları vermenizi sağlar.

    Hem profesyonel hem de kişisel yaşamımızda, yaptığımız kararların ciddi sonuçları vardır. Dolayısıyla bir kararı neyin iyi ya da kötü kıldığını anlamak, bu tür fikirlerin değerlendirilmesine bağlıdır.

    Yansıtıcı düşünme, herhangi bir problem çözme tekniğinin önemli bir parçası olan geri adım atmayı da başlatır.

    Kendinizi durumun dışına çıkarmalı ve ilgili tüm değişkenlerle değerlendirmelisiniz. Daha sonra geçmiş deneyimlerinizi bu durumdan arzulanan bir sonuç yaratacak plan veya stratejiler geliştirmek için kullanabilirsiniz.

    Bu gibi durumlarda sahip olduğunuz en büyük güç, böyle bir durumda yeni değil, geçmiş deneyime sahip olmanız ve bu nedenle her kararın sonuçlarını daha başarılı bir şekilde tahmin edebilmenizdir.

    İçinizde var olan aşağıdaki özellikleri beslerseniz, yansıtıcı düşünmede ustalaşabilirsiniz:

    1. Kişisel farkındalık: Öncelikle ve en önemlisi, kendiniz hakkında sağlam bir kavrayışa sahip olmalısınız. Yeteneklerinizin, geçmiş tecrübelerinizin ve hedeflerinizin farkında olmalısınız. Kişisel farkındalık, bulunduğunuz pozisyonu ve bu pozisyonda neler yapılabileceğinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olur.
    2. Kişisel Gelişim: Her deneyim, öğrenilmesi gereken bir ders niteliğindedir. Engel veya başarısızlık ile karşılaştığınızda, seçtiğiniz güzergahlar ve onunla birlikte gelen deneyimler hakkında kendiniz geliştirdiğinizden emin olun.
    3. Güçlendirme: Deneyimlerinizden öğrendiğiniz dersleri uygulayın ve onları gerçek hayat senaryolarında kullanın. Kendinizin daha iyi bir versiyonu haline gelmeniz için kendinizi güçlendiriyorsunuz demektir bu.
    Kendini Yansıtmanın Değeri
    Image for post
    Yaşamda kendini yansıtma neden önemlidir?

    Günümüzün hızlı hareket edebilen dünyasında, genellikle günleriniz, saniyeler içinde akıp giden sıkı programlarla doludur. Yıllar veya aylar önce nerede olduğumuzu değerlendirecek vaktimiz olmadığı için yaşadığınız andaki aktivitelere dalarsınız.

    Bir zamanlar Samuel Taylor Coleridge’in de dediği gibi “İnsanların üzerinde ustalaşması gereken bir sanat türü vardır. O da yansıma sanatıdır”.

    Kendine tekrar tekrar baktığında, tüm gerçekleştirdiğin başarılarında veya başarısızlıklarında saklı olan bilgeliğini bulacaksın. Ne kadar küçük olursa olsun, öğrenecek bir şeyler olacaktır. Yansıtıcı düşünme, öğrendiklerinizi uygulamaya geçirir.

    Geçmişiniz, harika bir öğretmendir, sizin oyalanacağınız boş bir şey değil. İçinde bulunduğunuz dünya ve kendiniz hakkında size çok şeyler öğretebilen bir öğretmen.

    Eleştirel düşünme, daha iyi kararlar almanıza yardımcı olacak harika bir beceridir ve yansıtıcı düşünme de bunun büyük bir bölümünü oluşturur. Geçmiş deneyimlerinizi gelecekteki kararlarınızı netleştirmek için kum taneleri misali kullanın.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2021-01-14 11:12:44

    Cevap :

    Yansıtıcı Düşünen Birey Özellikleri

    1. Değişime açık olmak
    2. Kendini yenileme
    3. Empati yapabilme
    4. Özeleştiriyle eleştiriye açık olmalı
    5. İçe dönük gözlem becerisine sahip olmalı
    6. Açık yüreklilik açık fikirlilik
    7. Hoşgörü, bilgi ve becerilerine sahip olma

    Yansıtıcı Öğretmenin Özellikleri

    1. Öğretim sürecini sürekli değerlendirir, kullandıkları yöntem ve araç-gereçleri gözden geçirerek uygun kararları alır.
    2. Açık fikirlidir. Kendi görüşlerine ve sınıf uygulamalarına yapılan eleştirilere karşı açıktır. Yapılan eleştirileri düşünür ve alternatif çözümler üretir.
    3. İçten-samimidir. Öğrencilerin zihinsel, duygusal ve fiziksel kaynaklı sorunlarına kendisini adar ve çözümlemek için çaba harcar.
    4. Entelektüel sorumluluğa sahiptir. Alınan kararların kısa ya da uzun vadede doğura bileceği her türlü sonucu göz önünde bulundurup, planlamalarını ona göre yapar.
    5. Yansıtmayı önemser. Yaptıkları yansıtma kendisini güdüler ve bundan mutluluk duyar.
    6. Geleceği görür. Öğrencilerini de dış dünyaya hazırlar ve onların da geleceği görmeleri için uğraşır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2021-01-14 11:14:13

    Cevap :

    Örnek: 1

    • 2010 Temmuz KPSS: Ömer Öğretmen, teknoloji ve tasarım dersinde öğrencilerinden kendilerine özgü ürünler tasarlamalarını ister. Öğrencilerden Mert yeni doğan kardeşinden esinlenerek, bebekler her ağladığında kendiliğinden sallanan bir beşik tasarlar. Tasarımının reklamını yapmak için bir afiş hazırlar ve ürününü sınıfta arkadaşlarına tanıtır.
    • Bu uygulamayla, Ömer Öğretmen, öğrencilerin öncelikle yaratıcı düşünme bilişsel yeterliliklerini etkili biçimde kullanmalarını amaçlamıştır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2021-01-14 11:14:49

    Cevap :

    Örnek: 2

    2013 KPSS: Bir öğretmen, öğretim programında yer alan “Çocuklara yönelik reklamların işlevini sorgular.” kazanımına yönelik etkinlikler planlamak istemektedir. Öğretmenin, bu kazanımı eleştirel düşünme beceri kapsamında alması en uygundur.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2021-01-14 11:15:47

    Cevap :

    Örnek: 3

    • 2010 Ekim KPSS: Erkan Öğretmen, gün içinde sınıfta yaşadıklarını nasıl algıladığını ve başkalarının düşüncelerinden çıkardığı sevinçleri, düşünceleri,
    üzüntüleri ve kaygıları kaydetmek için düzenli günlük tutmaktadır. Bir süre sonra Erkan Öğretmen, günlükte yazdıklarının kendi gelişimini ve sınıf-içi
    uygulamaların nasıl değiştiğine, geliştiğine ilişkin kendinde bir farkındalık yarattığını hissetmiş ve bunu arkadaşlarıyla paylaşmıştır. Bu örnekte, Erkan
    öğretmen yansıtıcı düşünme becerisini kullanmıştır.
    • 2009 KPSS: Eğitimin amacı, okulda öğrenilenlerin günlük yaşama aktarılmasıdır. Öğrenci aktif olarak katıldığı eğitim ortamından kendi deneyimleriyle bilgiler edinmeli, bu bilgileri paylaşmalı ve yeni etkileşimlerine aktarmalıdır. Bu fikri savunan bir öğretmen yansıtıcı düşünmeye vurgu yapar.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.