Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Yoğuşma nedir

Yoğuşma nedir

Bu soruya 4 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    zeamays

    • 2020-09-02 09:10:14

    Cevap : Yoğuşma yada yoğunlaşma atmosferdeki su buharının gaz halindeyken sıvı ya da katı hale dönüşmesine denmektedir. Yoğuşma olayı sonucunda gaz ısı kaybeder ve çevresine ısı verir. Yoğuşma olayı başladığında yoğuşan gaz halindeki madde çevresine ısı verdiği için ortamın sıcaklığını arttırır. Yoğuşma sonucunda gaz halindeki maddenin yapısındaki potansiyel enerji kinetik enerjiye dönüşür ve sıcaklık artar.
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Tugcedogus

    • 2020-09-02 09:10:14

    Cevap :
    Bulmacada 'Yoğuşma nedir' sorusunun cevabı olan 'YOĞUŞMA - YOĞUNLAŞMA - YOĞUNLAŞMA ÖRNEKLERİ - YOĞUŞMA NOKTASI' kelimesinin sözlükte eş anlamı nedir:
    YOĞUNLAŞMA kelimesinin Eş Anlamlıları:
    1. Yoğuşma (7 harfli)
    2. Konsantrasyon (13 harfli)
    Cevap Yaz Arama Yap

    Tugcedogus

    • 2020-09-02 09:10:14

    Cevap :
    Sözlükte YOĞUNLAŞMA ÖRNEKLERİ Nedir:
    Yoğunlaşma buharlaşma olayının tersidir. Bir maddenin fiziksel halinin, ısı vererek gaz fazından sıvı faza geçmesi olayına denir. Yoğunlaşmayı doğrudan gaz fazından katı faza geçme olayı olan kırağılaşma ile karıştırmamak gerekir.

    Örnekler:

    - Kış aylarında camlarda oluşan buğu 
    - Yağmur, kırç, dolu, bulut, kar gibi doğa olayları
    - Sis 
    - Banyo yaptıktan sonra banyonun aynasında oluşan buhar 
    - Soğuk su ya da soğuk içecek koyduğumuz bardağın dışının damlacık damlacık olması
    - Bir cama üflediğimizde camın buğulanması 
    - Arabayla uzun yol yaptığımızda arabanın camının buğulanması 
    - Sıcak ekmek poşetinin içinin ıslanması

    Kısaca içinde buğu olan her şey yoğunlaşmaya örnektir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Tugcedogus

    • 2020-09-02 09:10:14

    Cevap :
    Sözlükte YOĞUNLAŞMA Nedir:
    Yoğunlaşma Kelime Anlamları; 1. Yoğunlaşmak eylemi. Buharın sıvı ya da katı duruma geçmesi. Birden çok molekülün, genellikle su yitirerek bir tek moleküle dönüşmesi olayı. 2. Coğrafya: Atmosferdeki su buharının gaz halden sıvı ya da katı hale geçmesine yoğunlaşma denir. Yoğunlaşmanın temel nedeni sıcaklığın düşmesidir.

    Yoğunlaşma Nedir


    Hava su buharının yoğuştuktan sonra gerek atmosfer içerisinde gerekse zeminin üzerinde hava kütlesinden ayrılmasıdır. Yoğunlaşma Şu Hallerde Görülür : 1. Hava kütlesi yer değiştirirken sıcak bir yerden soğuk bir yere geçerse 2. Hava kütlesi yukarı doğru sürüklendiğinde belli bir yükseltide içerdiği su buharıyla doğmuş olursa 3. Sıcaklıkları farklı hava kütlelerinin karşılaşması, karışması sonucu. Uyarı : Yoğunlaşmanın gerçekleşebilmesi için öncelikle havanın yeterince soğuması gerekir. Yanısıra yoğunlaşmayı sağlayacak yeterince mikroskopik tozun bulunması da gereklidir.

    Yoğunlaşma Çeşitleri


    1) Havanın Alttan Soğumasına Bağlı Yoğunlaşma: Bu tip yoğunlaşma ile sis oluşur. Yatay ya da yataya yakın hareket eden ılık ve nemli bir hava kütlesinin kendisinden daha soğuk bir zemin üzerinden geçişi sırasında içindeki su buharının su zerrecikleri şeklinde yoğunlaşmasına sis denir. a) Hava Kütlesi Sisi: Genellikle hava hareketlerinin yatay yönde ve yavaş olduğu yerlerdeki ısı kaybı sonucu oluşan sislerdir. b) Kara Sisi (Radyasyon Sisi): Kara sisleri sıcaklık terselmesinin görüldüğü yerlerde ve dönemlerde kara içlerinde oluşur. Sıcaklık Terselmesi: Bazı dönemlerde yerin aşırı enerji kaybetmesi, dağlardan çukur alanlara soğuk havanın inmesi, sıcak havanın üstüne soğuk havanın gelmesi ya da alçalan havanın alt bölümlerinin soğuması gibi nedenlerle hava tabakasının sıcaklığı yerden yükseldikçe düzenli olarak azalmaz. Belirli bir yükseltiye kadar artan sıcaklık sonra yeniden düzenli olarak azalmaya başlar. Bu olaya sıcaklık terselmesi denir. c) Kıyı ve Deniz Sisi (Adveksiyon Sisi): Yatay hava hareketleri sonucunda ılık ve nemli hava kütlesinin kendinden daha soğuk zemin üzerinden geçtiği kıyılarda ve deniz üzerinde oluşan sislerdir. Örneğin İngiltere’de batı rüzgarlarının ve Gulfstream sıcak su akıntısının etkisi ile bu tip sisler yıl boyunca görülür. d) Yer şekli Sisi (Orografik Sis): Yamaç eğimi az olan yerlerde ılık ve nemli hava kütlesinin yamaç boyunca yükselmesi ve bunun sonucunda içindeki su buharının soğuyarak yoğunlaşması ile oluşan sislerdir. e) Cephe Sisi: Sıcaklık ve nem bakımından farklı hava kütlelerinin karşılaşma bölgelerinde, sıcak hava soğuk hava üzerinde yükselir. Yükselen sıcak havada olan yoğunlaşmalar sonucunda soğuk hava içine su buharı katılır. Nem miktarı artan soğuk havanın yoğunlaşmasıyla sis ya da bulut oluşur. UYARI: Sis yoğunluğu havanın nem taşıma kapasitesine bağlı olduğundan, gece daha fazladır. 2) Yükselen Havanın Soğumasına Bağlı Yoğunlaşma: Bu tip yoğunlaşma ile bulut oluşur. Bir hava kütlesinin dikey yönlü hareketi sırasında, yerden yükseldikçe içindeki su buharının su zerrecikleri şeklinde yoğunlaşmasına bulut denir. Bulutların güneş ışınlarını engelleyici etkisi ile yeryüzünün aşırı ısınıp soğuması önlenir.
    Farklı Kaynaktan Yoğunlaşma
    Bir gaz ya da buharın soğutulduğu ya da sıkıştırıldığı zaman sıvı ya da katı hale dönüşmesidir. Yoğunlaşma buharlaşmanın tersidir. Bir gaz yoğunlaştığı zaman iki önemli değişiklik olur. Birincisi, bu yoğunlaşma sonucunda ortaya çıkan sıvının hacmi gazın hacminden çok daha küçüktür. İkincisi, gene bu yoğunlaşma sırasında ısı açığa çıkar. Buharla ısıtmada, buhar yoğunlaşıp suya dönüşürken serbest kalan bu büyük miktardaki ısıdan yararlanılır. Başlangıçta suya buharlaşmasını sağlamak için aynı miktarda ısı verilmiştir. Birçok fiziksel süreçte yoğunlaşma önemlidir. Bulutlar havadaki su buharının yoğunlaşmasıyla oluşur. Çiy, yerin sıcaklığı çiy noktasının (havanın su buharıyla doymuş hale geldiği sıcaklık) altına düştüğü zaman görülür. Çiy noktasının altında havadaki buhar yoğunlaşarak sıvı hale dönüşür. Bu dönüşümü, nemli havalarda içi buzlu suyla dolu bir bardağın dış yüzeyinde sık sık görebilirsiniz. Eğer çiy noktası donma noktasının altındaysa, buhar yoğunlaşarak, kırağıda olduğu ya da bazı buzdolaplarının soğutma borulan üzerinde görülebileceği gibi, doğrudan katı hale geçer. Yoğunlaşma, damıtma yoluyla arıtılmış bazı sıvıların üretiminde de önemli rol oynar (bak. Damitma). Elektrik enerjisinin önemli bölümü buhar türbinleriyle üretilir. Yüksek basınçlı buhar önce bir türbinden, sonra da hızla soğuyup su halinde yoğunlaşacağı bir yoğunlaştırıcıdan geçirilir. Buharın bu yoğunlaştırıcıda yoğunlaşırken açığa çıkardığı ısı, kazanlara gidecek suyun ön ısıtması için kullanılır. Soğutucuların ya da buzdolaplarının pek çoğunda soğutma, yoğunlaşma ve buharlaşmaya dayalı olarak sağlanır. Yoğunlaşma evlerde birçok soruna yol açar. Pencerelerin iç yüzeyinde yoğunlaşma sonucunda açığa çıkıp biriken su ahşap çerçevelerin çürümesine, sıvaların bozulmasına ve sağlığa zararlı bir ortamın doğmasına neden olur. Bütün maddeler yeterince sıkıştırılır ya da soğutulursa, yoğunlaşarak sıvı ya da katı hale dönüşür. Yani, yeterli bir sıkıştırma ya da soğutmayla moleküllerin birbirine tutunabile-cek kadar yaklaşmaları ve hızlarının azalması sağlanabilir. (Ayrıca bak. Buharlaşma.)

    Yoğunlaşma İzleri


    Yoğunlaşma izleri, jet motorların egzosundan çıkan nemin üstteki soğuk havada yoğunlaşmasıyla oluşan bulutlardır. Soğuk yeterliyse buz kristallerinden meydana gelir ve cirrus bulutları görünümündedirler.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.