Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Yönümüzü bilmek neden gereklidir? Bu bilgiyi nasıl kullanırız?

Yönümüzü bilmek neden gereklidir? Bu bilgiyi nasıl kullanırız?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2020-11-26 18:47:03

    Cevap : Yön, ‘belli bir noktaya göre yerimiz’ olarak tanımlanmıştır. Tüm yönler güneşin bulunmakta olduğu konuma göre belirlenmektedir.Yönler: doğu, batı, kuzey ve güney olarak isimlendirilmiştir. Eğer kollarımızı açıp sağa elimizi güneşin doğduğu noktaya doğru çevirirsek sağ tarafımız doğu, sol tarafımız batı, önümüz kuzey ve arkamız güney olacaktır. Bu sayede yönümüzü rahatlıkla bulabilmemiz mümkündür.

    YÖNÜMÜZÜ BİLMEK NEDEN GEREKLİDİR?

    1. Yönümüz, bize konumumuz hakkında bilgi verir.
    2. Yönünü bilen bir birey nereye gideceğini bilir.
    3. Yönünü bilen biri dünya üzerinde daha güvenli şekilde hareket edebilir.
    4. Çocuklarda kaybolma tehlikesi yaşamamaları ve güvenlikleri  için yön kavramının öğretilmesi gereklidir.

    Doğada Yönümüzü Nasıl Bulabiliriz?

    Doğada en net yön tarifini bize pusulalar göstermektedir. Pusulalar üzerindeki işaretlere bakarak yönümüzü kolaylıkla bulabiliriz. Pusulanın doğru yolu göstermesi için pusulayı düz bir zemine koymamız gerekmektedir. Pusulanın kırmızı çubuğu bizlere kuzey yönünü göstermektedir. Buradan yola çıkarak diğer yönleri de rahatlıkla bulabiliriz.

    Güneşin doğduğu noktayı biliyorsak yönlerimizi rahatlıkla bulabiliriz. Ancak bu durum her zaman mümkün olmamaktadır. Eğer güneşin doğduğu noktayı bilmiyorsak taş ve ağaçların yosun tutan kısımlarına bakabiliriz. Yosun tutan kısımlar bize kuzeyi göstermektedir.

    Karınca yuvalarından da yönümüzü bulabilmemiz mümkündür.Karınca yuvalarının toprak yığılmış olan bölümleri bize kuzeyi gösterir. Eğer güneşli bir günde öğle vaktini yaşıyorsak ve güneşin hareketinden yönlerimizi bulamıyorsak yere bir çubuk dikerek yönümüzü bulabiliriz.

    Yere dikeceğimiz bu çubuğun en kısa gölgesi kuzeyi göstermektedir. Eğer güneş yoksa yani gece ise yönümüzü Kutup Yıldızı ile bulabiliriz. Kutup Yıldızı bize her zaman kuzey yönünü göstermektedir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Hera

    • 2020-11-26 18:27:47

    Cevap : Yönümüzü kaybetmemiz kaybolmamıza sebebiyet verebilmektedir. Bundan dolayı yönümüzü bilmek bizim için büyük anlam ifade etmektedir.

    Yön Bulma Yöntemleri
    1. Pusula ile yön bulma
    2. Kutup yıldızı ile yön bulma
    3. Güneş ile yön bulma
    4. Çubuğun gölgesi ile yön bulma
    5. Kol saati ile yön bulma
    6. Ağaç ve Taş Yosunları ile Yön Bulma
    7. Karınca yuvaları ile yön bulma
    8. Camiler ve Minarelerine Bakarak Yön Bulma
    9. Mezar Taşlarına Bakarak Yön Bulma
    Pusula ile yön bulma : En güvenilir yön bulma aracıdır. Renkli ucu Kuzey’i gösterir. Pusula 12. yüzyılda muhtemelen Çinli ve Avrupalı denizciler tarafından ayrı ayrı keşfedilmiştir. Bir başka teoriye göre ise önce Çinliler tarafından keşfedilip, Araplar vasıtasıyla Avrupa medeniyetine ulaşmıştır. Fransa'da pusuladan ilk olarak 1200'de söz edilmeye başlandı.

    Kutup Yıldızı ile yön bulma: Gökyüzünün bulutsuz ve açık olduğu bir gecede Kuzey’i gösterir. Kutup yıldızı, sıradan bir yıldız değil, aynı zamanda bir belirteçtir de. Adını da aldığı gibi, daima kuzey kutbunun bulunduğu yönü belirtir. Aslında bu durum, kuzey yarıkürede yaşayan bizler için geçerlidir. Eğer güney yarıküreye gidecek olursanız, oranın kutup yıldızı farklıdır ve bu sefer güneyi işaret eder.

    Güneş ile Yön Bulma: Sabah Güneş doğduğunda, Güneş’e doğru dönüp kollarımızı açalım. Önümüz doğu, arkamız batı, sağımız güney, solumuz da kuzey olur.

    Çubuk Gölgesi ile yön bulma: Güneş öğle vakti tam tepedeyken çubuğun gölgesinin en kısa olduğu zamandır ve çubuğun yönü her zaman Kuzey’i gösterir.

    Kol Saati ile Yön Bulma: Güneşli bir günde, kol saatimizin akrebini Güneş’i gösterecek şekilde tutarsak akrep ile 12 arasındaki açının tam ortası Güney’i gösterir.

    Ağaç ve Taş Yosunları ile Yön Bulma: Ağaçların ve taşların yosunlu kısımları Kuzey yönünü gösterir.

    Karınca Yuvaları ile Yön Bulma: Karıncalar, yuvalarının ağzını hep Güney’e doğru yaparlar. Karıncalar, yuvalarından çıkardıkları toprakları da Kuzey’e yığarlar.

    Camiler ve Minarelerine Bakarak Yön Bulma: Camilerde mihrabın karşısındaki giriş kapısı Kuzey’i gösterir. Minarelerde şerefeye açılan kapılar Güney’e bakar.

    Mezar Taşlarına Bakarak Yön Bulma : Müslüman mezarlarında baş taraf Batı’yı, ayaklar Doğu’yu gösterir. Hıristiyan mezarlarının baş tarafı Güney’i gösterir.

     
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.