Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Yükselici ve alçalıcı hava hareketlerinin özellikleri, nasıl olduğu ve özellikleri nedir?

Bu soruya açıklama yazılmamış..

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-05-21 13:02:51

    Cevap :

    Dikey Yönlü Hava Hareketleri

    Yüksek basınç alanlarında hava alçalıcı hareket gösterir. Bu yüzden yere uygunanan basınç artar. Alçalan hava kütlesinde soğuma ve yoğunlaşma olmayacağı için yağış ta oluşmaz. Bu yüzden yüksek basınç alanlarında hava açık ve güneşlidir. 30 derece enlemlerinde yüksek basınç alanı olduğu için yağış yoktur. Bu enlemlerde çöllerin yer almasının sebebi de budur.

    Alçak basınç alanlarında hava yükselici hareket gösterir. Bu yüzden yere uygunanan basınç azalır. Yükselen hava soğur ve yoğunlaşarak yağış oluşturur. Bu yüzden alçak basınç alanlarında hava genellikle bulutlu ve yağışlı olur.

    Alçak Basınç nedir?

    Alçak basınç merkezi, etrafına göre düşük basınca sahip olan bölgeler için kullanılan bir terimdir.Alçak basınç alanlarının etkisindeki bölgelerde, rüzgar, atmosferin üst taraflarına doğru yükselici şekilde davranır. Yani hava yer seviyesinden yukarıya doğru yükselir. Bu bölgelerdeki, söz konusu yükselici hava hareketlerine siklon bölgesi adı da verilir.

    Alçak basınç merkezlerinde yükselici hava olduğu için, hava hareketleri çevreden, alçak basınç merkezine doğru olur. Merkezde de hava yükselmeye başlar. Hava basınç ve ağırlık farkından dolayı daima yüksek basınç merkezinden alçak basınç merkezine doğru eseceği için, alçak basınca sahip olan bölgelerde rüzgarlar sert esecektir.

    Ayrıca dünyanın dönüş yönü yüzünden, mevcut hava hareketlerinde sapmalar olur. Kuzey yarım kürede saat yönünün tersine doğru, güney yarım kürede ise saat yönünde rüzgarlarda bir sapma hareketi gözlenir.

    Alçak Basınç Alanı Kavramı

    Alçak basıncı 1013 mbar’ın altı olarak tanımlamak doğrudur ama alçak basınç merkezini bu şekilde tanımlamak kesinlikle yanlıştır. Çevre 1040 mb, fakat söz konusu bölge 1015 mb olsa yani yüksek basınç görünse bile, çevresinden dolayı alçak basınç merkezi olarak tanımlanacaktır. O yüzden ezberlemek doğru değildir.

    Alçak Basınç Merkezi Genel Özellikleri

    1. – Hava hareketleri çevreden merkeze doğrudur. Kuzeyde saat yönünün tersine, güneyde saat yönüne doğru bir hareket vardır.
    2. – Yükseltici hava hareketleri görünür.
    3. – Nemlilik ve yağış oranı fazladır.
    4. – Alçak basınç merkezlerine hava genellikle kapalı ve bulutlu olur.
    5. – Güneşin görülme sıklığı azdır.
    6. – Alçak basınç merkezleri bulutlu olduğu için sıcaklık kaybolmaz, sıcaklık farkı azdır.
    7. – Sürekli alçak basınç alanlarında bitki örtüsü, yağışlardan dolayı gürdür.
    8. – Genellikle 0 derece Ekvator kuşağında ve 60 derece enlemlerinde görülür.

    Yüksek Basınç Nedir?

    Yüksek basınç alanı, çevresine göre basıncın yüksek olduğu bölgeler için isimlendirilen bölgedir. Yüksek basınç alanlarında hava alçalır hareketlidir yani aşağı yönlü hareket yapar. Hava yoğunluğu ve ağırlığı fazladır. Hava ve rüzgarlar merkezden dışarıya doğru yönlenirler. Yer çekimi, yüzeye yakın olan yoğun havaya daha çok etki eder.

    Havanın merkezden dışarıya doğru dönüş hareketi, dünyanın hareketi ile orantılıdır. Kuzey yarımkürede yüksek basınç merkezinde, rüzgarlar saatin dönüş yönünde sapmaya uğrarlar.

    Genellikle kutup bölgeleri, soğuk havaya sahip oldukları için, soğuyan hava alçalır, küçülür, hacmi sıkışır ve yoğunluğu artar bu sebeple termik yüksek basınç merkezlerini oluştururlar. Kutuplardaki bu basınç merkezleri, sürekli termik yüksek basınç merkezidir ve yıl boyunca değişmez.

    Yüksek basınç bölgelerine antisiklon adı verilir. Bunun başka bir anlamı da siklonik bir havanın olmayacağı demektir. Yani gök gürültüsü, fırtına, dolu gibi olumsuz hava koşulları antisiklon bölgelerinde oluşmazlar. Genellikle hava açık ve bulutsuz olur. Rüzgarın hızı 10 km/saat’i geçemez.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.