Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Yunt dağları

yunt dağları hakkında kısa bilgi

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    mountaingoat

    • 2020-01-14 08:20:49

    Cevap :

    • Batı Anadolu'da, Eğe Bölgesi'nin kuzeyinde yer alır.
    • Rakımı 1074 metredir.
    • Kıvrım tipi dağ oluşumudur.
    • İzmir (Bergama, Menemen, Kınık ilçeleri) ve Manisa (Soma, Kırkağaç ilçeleri) il sınırları içerisinde yer almaktadır.
    • İzmir'in Bergama ilçesi Yunt Dağları'nın büyük bir kısmını içine almaktadır.
    • Yunt Dağları'nın bilinen en eski adı Aspordenon'dur.
    • Yunt Dağı üzerinde kurulmuş olan en önemli antik merkez Aigai antik kentidir. 



    Diğer Cevaplara Gözat
    Yunt dağları

    Sunum İçeriği

    Hera1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Viento

    • 2020-01-14 08:12:53

    Cevap :

    Manisa merkez' in kuzeyinde yer alan bölgenin adıdır Yunt dağı.

    Dağ kenarlarından vadiler ve sel yatakları ile ayrıldığı için üstünde yükseltileri 1000 metre civarında olan yuvarlak tepeler yer almakta. Dağın üzerinde bir de volkanik bir plato bulunmakta. Dağın en yüksek yeri ise gri renkli andezitlerin yayıldığı hafif dalgalı bir düzlükten meydana gelmekte. 

    Bu bölgedeki köyler Yunt dağı köyleri olarak bilinir.

    Türkmen ve Yörük aşiretleri tarafından kurulmuş köylerde, eski yaşamlarına ilişkin birçok özellik ve bu arada halı dokumacılığı da hala sürdürülmektedir.

    Köylülerin kendi hayvanlarından elde ettikleri yapağı ve bitkisel boyalar kullanılarak yapılan el halılarıünlüdür.

    Atkıları ve çözgülerinde yün kullanılan Yunt dağı halılarının başlangıç ve bitiş kenarları gevşek kilim dokusu ile dokunmuştur.

    Antik Çağ’da Yunt Dağları’nın eski adı Aspordenon olarak bilinirmiş. Helenistik dönemde Pergamon Krallığı egemenliği altındayken dağın üzerine Filetairos tarafından Ana Tanrıça olan Kybele adına büyük bir tapınak yaptırılmış. 

    Bazılarının üzerinde yer alan muska motiflerinin halıyı dokuyanı veya sahibini nazardan koruduğuna inanılmaktadır.

    Genellikle uzunca bırakılan saçaklar saç örgüsü şeklinde örülür. koyu mavi, koyu kırmızı ve bejin hakim renk olarak kullanıldığı halılar desenlerine göre yeşilbaş, deveboynu ve düz biçim gibi adlarla anılmaktadır.

    Sıçandişi ve boncuk motifleri ile süslenmiş ince bantlarla birbirinden ayrılan bordürlerde çınar yaprağı, eli belinde ve rozet motifleri kullanılmıştır.

    Geometrik hatlardan oluşan mihrabın içinde sekiz köşeli yıldız, eli belinde, çoban aynası, badem çiçeği gibi motifler yerel makta, ortada ise çengel, anahtar benzeri motifler göze çarpmaktadır.

     
     yunt dağı 
      
     

    Hera1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    zeamays

    • 2020-01-14 08:15:08

    Cevap : Yunt Dağı ve çevresinde jeolojik yapı Paleozoyik, Mesozoyik, Tersiyer ve Kuvaterner’e ait formasyonlardan oluşmaktadır. Sahanın çeşitli yerlerinde arazi yapısını oluşturan bu formasyonlar farklı litolojik, stratigrafik, metamorfik ve tektonik özellikler içermektedirler.

    Sahada Paleozoyik’e ait formasyonları; şistler ile Karbonifer ve Permiyen kalkerleri oluştururlar. Mikaşistler ile billurlu şistler Azimli ve Gözlet köyleri arasındaki tepelik alanda ve çevresinde görülürler. Çamlıca Dağı’nın kuzeybatı yamacında grovaklı şistler yer alır. Karbonifer kalkerleri, Musacalı Köyü’nün 1km kuzey ve kuzeydoğusundaki sırtlar üzerinde bulunmaktadır. Permiyen kalkerleri ise Zeytindağ’ın doğusundaki tepelik alanda ve küçük yüzeylemeler halinde Kınık güneyinde ve güney batısında arazi yapısını oluştururlar. Permiyen kalkerleri mavi-koyu mavi, koyu gri renkli genellikle kalsit damarlarıyla kesilmiş fusulinli kalkerlerdir. Araştırma sahasında Mesozoyik arazisini Triyas, Jura ve Kretase’e ait çeşitli formasyonlar oluşturmaktadır. Sahada Triyas’a ait birimler Kınık, Kırkağaç ve Kapıkaya formasyonlarıdır. Kınık güneyindeki tepelik alanda Alt Triyas yaşlı Kınık Formasyonu geniş yayılış gösterir.

    Kınık Formasyonu ilksel halini kısmen koruyan çeşitli kırıntılı kayaçların yeşil şist fasiyesinde metamorfizma geçirmiş türlerinden oluşur. Kınık Formasyonu’nun Soma güneyinden alınan örneklerinde meta kumtaşı ve milli kumtaşı saptanmıştır. Kırkağaç Formasyonu, Soma ve Kırkağaç dağlarının hakim litolojik yapısını teşkil eden formasyondur. Beyaz, gri renkli yer yer kristalize, kısmen dolomitleşmiş kireçtaşlarından oluşan Kırkağaç Formasyonu’na Orta-Üst Triyas yaşı verilmiştir. Kapıkaya Formasyonu araştırma sahasında sadece Yayakent, Işıklar ve Poyracık köyleri arasında arazi yapısını oluşturur. Kapıkaya formasyonu çakıltaşı kumtaşı, kumlu kireçtaşı, miltaşı ve kireçtaşından
    oluşturmaktadır.

    yunt dağı
    Hera1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.