Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Zararlı alışkanlıklar nelerdir dinimiz neden bunları yasaklar

zararlı alışkanlıklar nelerdir dinimiz neden bunları yasaklar sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2022-05-13 04:03:53

    Cevap :

    DİNİMİZİN SAKINMAMIZI İSTEDİĞİ KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR

    Alkollü İçki İçmek

    Alkolün bedende yaptığı yol açtığı çok çeşitli hastalıklardan başka ruhsal bir takım zararları da vardır. Onun ruhi zararları daha çok zihin dikkat bilinç ve irade üzerinde görülür. Ayrıca ümitsizlik ve karamsarlık doğurur. Trafik kazaları cinayetler aile kavgaları ve hukuka aykırı her çeşit eylemde alkolün etkisi görülür. Ayrıca ruh ve akıl hastalıklarında da alkolün etkisi unutulmamalıdır.

    Bireysel ve toplumsal zararlara yol açan alkollü içkiyi dinimiz de açık hükümlerle yasaklamıştır. Kuran’da içkinin yasaklanması aşama aşama gerçekleşmiştir. En sonunda Yüce Allah şöyle buyurmuştur: “Ey inananlar! içki kumar putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi olan pisliklerdir. Bunlardan sakının ki kurtuluşa eresiniz.” 1 İslam içkiyi yasaklamakla akla önem vermiştir. Çünkü alkol aklı baştan alır. Aklın kontrolünü kaybetmesine yol açar .

    Uyuşturucu Kullanmak

    Uyuşturucu alışkanlığı bir hastalıktır. Bu kötü alışkanlık ve hastalığın nedenleri de çeşitlidir. Bunlar arasında insanın zaafları sorumluluktan kaçışı eğitimsizlik sayılabilir. Ayrıca insanların birbirini olumsuz yönde etkilemeleri ve kötü çevre şartları Lükse ve gösterişe dayalı yapay hayatın verdiği tatminsizlikmanevi boşluk ide al yoksunluğu fakirlik ve yalnızlığın verdiği çaresizlik gibi hususlar da bu hastalığın nedenleri arasında gösterilebilir .

    İslam aynen içkiyi yasakladığı gibi uyuşturucu madde kullanımını da kesin bir ifadeyle yasaklamıştır. ZiraKuran’da geçen içki yasağı sarhoşluk veren insanın akli ve ruhi dengesini bozan bütün katı ve SIVI maddeleri kapsar .Nitekim beden ve ruh sağlığını bozduğu sarhoşluk ve uyuşukluk verdiği için uyuşturucular da dinimizce yasaklanmıştır.

    Kumar Oynamak

    Dinimizin bizden sakınmamızı uzak durmamızı istediği alışkanlıklardan birisi de kumardır. Nitekim alkollü içki konusunda metnini verdiğimiz ayette Yüce Allah kumarın ve falcılığın da yasak olduğunu belirtmiştir.

    İslam kumarın herhangi bir şeklini belirtmemiştir. Bunu yaparken onun anlamını ve doğuracağı sonuçları göz önüne alarak yasaklamıştır. Şekli ve metodu ne olursa olsun kumar haramdır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    BİLGİNİN IŞIĞI

    • 2021-05-07 17:40:05

    Cevap : Zararlı alışkanlıklar nelerdir dinimiz neden bunları yasaklar sorusunun cevabı

    Dinimiz İslam; aklı, nesli, malı ve dini korumayı esas almış bunları değerlendirmeyi farz kılmıştır. Bu değerlere zarar verilmesini yasaklamıştır.

    Toplumsal huzursuzluklara yol açan alkol, Uyuşturucu ve kumar vb. zararlı alışkanlıkları yasaklamıştır. Zararlı alışkanlıklar; özenti, taklit, merak ve kişisel zafiyetler sebebiyle oluşmaktadır.

    Uyuşturucu, sigara ve içki gibi maddelerin özelliklerinden biri; az miktarda kullanılsalar bile zamanla bağımlılık yapmasıdır.

    Zira uyuşturucu kullanmak, insanın akli dengesini, beden sağlığını bozup sinir sistemini alt-üst ettiğini, iradelerimizi kullanmayı engelleyerek bizi kar ve zararlarımızı ayırt edemez duruma getirdiğini uzmanlar beyan etmektedirler.

    Bu duruma düşenler, günahkâr ve isyankâr olmanın yanında ruhen ve aklen sağlıksız kimselerdir
    Allah (c.c) Kur’an-ı Kerim’de mealen şöyle buyurmaktadır. “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz” Yine “Şeytan, içki ve kumarla aranıza kin ve düşmanlık sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alı koymak ister. Artık vazgeçtiniz, değil mi?” 

    Peygamberimiz (s.a.v.) ise “Sarhoşluk veren şeylerden sakının. Çünkü sarhoşluk veren şeyler bütün kötülüklerin anasıdır.” ve yine “Her sarhoş edici madde haramdır, çoğu sarhoş eden şeyin azıda haramdır.” Şeklinde buyurarak içki ve uyuşturucu mad- delerinin ne kadar tehlikeli ve zararlı olduğunu çarpıcı bir ifade ile vurgulamıştır.

    Evlatlarımızın yetişmesinde anne-babaya ve eğitimcilere çok büyük görevler düşmektedir. Çocuklarımızın nerelere girip çıktılarına, kimlerle gezdiklerine dikkat etmeli, onlarla irtibatımızı kesmemeli, onları manevi değerlerle donatmalı, iyi insanlarla tanıştırmalıyız. Nesillerimizi İslam ahlakıyla ahlaklandırmalıyız.
    Cevap Yaz Arama Yap

    unicorn0505

    • 2023-05-07 02:27:58

    Cevap :

    Zararlı alışkanlıklar, birçok farklı şekilde tanımlanabilen davranışlardır ve sağlığımıza, aile hayatımıza ve sosyal hayatımıza zarar verirler.

    Bazı yaygın zararlı alışkanlıklar şunlardır:

    1. Sigara içmek: Sigara içmek akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve diğer birçok sağlık sorununa neden olabilir. Ayrıca, pasif içiciler için de ciddi bir tehdit oluşturur.

    2. Alkol almak: Alkol almak, karaciğer hastalıkları, beyin hasarı ve sosyal sorunlar gibi birçok sağlık sorununa neden olabilir. Ayrıca, alkol almak kontrolsüz bir şekilde yapıldığında, şiddetli davranışlara ve aile hayatı sorunlarına yol açabilir.

    3. Uyuşturucu kullanımı: Uyuşturucu kullanımı, bağımlılık, zihinsel bozukluklar, ölüm ve sosyal sorunlara neden olabilir.

    4. Kumar oynamak: Kumar oynamak, finansal sorunlar, bağımlılık, suç işleme ve aile ilişkileri gibi birçok sosyal soruna yol açabilir.

    Dinimiz, insanların sağlıklı bir yaşam sürmelerini ve toplumda dürüst, saygılı ve ahlaki davranışlar sergilemelerini teşvik eder. Bu nedenle, zararlı alışkanlıklar gibi davranışlar dinimizde yasaklanmıştır. Örneğin, sigara içmek ve uyuşturucu kullanmak gibi alışkanlıklar, insanların sağlığına zarar verdiği için dinimizce yasaklanmıştır. Ayrıca, kumar oynamak gibi alışkanlıklar, insanların başkalarına haksızlık yapmasına veya finansal sorunlara neden olmasına neden olabilir, bu nedenle dinimizce yasaklanmıştır.

    Dinin yasakları, insanların kendilerine ve başkalarına zarar vermesini önlemek, sağlıklı ve mutlu bir toplum yaratmak ve insanların ahlaki davranışlar sergilemesini teşvik etmek amacıyla konulmuştur.

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.