Nedir.Org*
Soru Sor

Ailenin İşlevleri Sunumları

  • 5
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Ailenin İşlevleri

    Dosya Adı: Ailenin İşlevleri Sunusu SLayt / PPTX

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    AİLEBir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda yaşayan en küçük toplumsal kurum olarak tanımlanan aile, çocuğun okulöncesi eğitimi açısından önemli bir sosyal kurumdur.

    2. Sayfa
    Ailenin İşlevleriAilenin; biyolojik, ekonomik, sevgi, koruyuculuk, toplumsallaştırma, eğitim ve boş zamanları değerlendirme gibi işlevleri vardır.

    3. Sayfa
    Aile Ortamından Okul Ortamına GeçişHangi düzeyde olursa olsun okul, çocuğun aileden bağımsız hareket edebildiği çok önemli bir sosyal kurumdur. Okulöncesi eğitime başlayan çocuk ve ailesi yeni bir sosyal ve psikolojik ortama girmiştir.

    4. Sayfa
    Okulla birlikte hem ailenin hem de çocuğun sosyal çevresi de genişleyecektir. Örneğin; ailenin, önceleri annebaba, kardeşlar, aile büyükleri, akrabalar ve aile dostları ile olan ilişkileri, artık okul yönetimi, öğretmenler, okuldaki yardımcı personel, çocuğun okul, sınıf arkadaşları ve onların aileleri ile daha da genişleyecektir.

    5. Sayfa
    Aile EğitimiAile eğitimi genel anlamıyla; aile kurumunun devamını, bireylerin sağlıklı gelişimini, toplumun uyumlu, sorumlu üyesi olmalarını sağlamak amacıyla yapılan her tür ve düzeydeki eğitim sürecidir. Aile eğitimi ailenin çeşitli gereksinimlerini karşılamaya yönelik eğitim sürecidir.

    6. Sayfa
    Aile DestekleriTürk ailesinde çocuk bakımı, aile yapılarına göre farklılık göstermekle birlikte, genellikle anneler tarafından üstlenilmektedir. Ancak, hem anne hem de babanın gün boyu çalışması, çocuk bakımında değişik seçenekleri de beraberinde getirmektedir. Bu bağlamda çocuk bakımı, informal ve formal yollarla gerçekleştirebilmektedir.

    7. Sayfa
    Toplumsal DeğişimÖzellikle gün boyu çalışan anne babaların çocuklarına yeterli bakımı sağlayamayacakları durumlarda, çocukların okula hazırlanmaları için örgün eğitim programlarına başvurulmaktadır. Örneğin; Belçika, Danimarka, Fransa ve İtalya gibi sanayileşmiş ülkelerde anne babaların gün boyu çalışmak durumunda olmaları nedeniyle 3 yaşın altındaki çocuklar % 80'i okulöncesi programlara katılmaktadırlar.

    8. Sayfa
    İnformal Bilgilenme Süreciİnformal bilgilenme süreci, yakın aile çevresi tarafından, genellikle aile büyükleri, akrabalar, bakıcılar, evdeki yardımcılar veya aile dostları tarafından yürütülmektedir.

    9. Sayfa
    Formal Bilgilenme SüreciFormal bilgilenme süreci, özel ve resmi olarak hizmet veren aile hizmet kuruluşları tarafından yürütülmektedir. Ancak ülkemizde bu konudaki yapılanmanın yetersiz olması nedeniyle bu süreç okul öncesi eğitim kurumları tarafından tamamlanmaya çalışılmaktadır

    10. Sayfa
     Ailenin işlevleri ekonomik ihtiyaçları karşılamak, statü sağlamak, çocukların eğitimini planlamak, din eğitimi vermek, boş zaman faaliyetlerini gerçekleştirmek, aile üyelerinin birbirini koruması ve karşılıklı sevgi ortamı yaratmak gibi işlevlerdir.

    11. Sayfa
    Bilinen Geleneksel Aile BiçimleriÇekirdek aile – bir tek anne ya da baba, aynı evde yaşıyorlar A)     ilk evlilik aileleri B)      Karışık ya da üvey anne veya baba aileleriÇekirdek aile, koca,karısı ve çocuklar birlikte yaşıyorlar A)     ilk evlilik aileleri B)      karışık ya da üvey anne baba aileleriÇekirdek aile – koca ve karısı yalnız yaşıyor; çocukları yok ya da onlarla yaşamıyor. A)     tek meslek B)      çift meslekBir kişilik aile- erkek ya da kadın boşanma,terk,ayrılık ya da ölüm nedeniyle yalnız kalmış.Geniş aile- anne-baba,büyük anne baba ve çocuklar birlikte yaşıyor“Boş yuva” ailesi- yaşlı çiftler yalnız yaşıyor A)     Çocuklar kolejde B)     Çocukların kendi ailesi var

    12. Sayfa
    Bilinen Geleneksel-olmayan aile biçimleriEvlenmemiş anne ya da baba ve çocuk birlikte yalnız yaşıyorlar; genellikle anne ve çocukAynı evi paylaşan çift – birlikte yaşayan evlenmemiş çiftAynı cinsiyetten kişiler eş olarak birlikte yaşıyor.

    13. Sayfa
    Aile yapısı ve İşlevlerini Etkileyen Mevcut Eğilimler Nüfusun yaşlanmasıDoğum oranlarında ve aile boyutlarında azalmaZengin ve Yoksul arasında derinleşen uçurumKadınların eğitimden daha fazla yararlanmasıGeç evliliklerArtan boşanma ve yeniden evlenme oranlarıTek yaşayan aile büyüğü ve üvey anne-baba ailelerinin sayısında artışCinsiyet rollerinin değişmesi ve bulanıklaşmasıEv dışında kadınların çalışmasının artmasıÇalışma zamanını azaltan ve daha çok boş zaman yaratan teknolojik gelişmeler

    İndir / Download : 27_aile.pptx


    Yorumlar

    Sil