Nedir.Org*
Soru Sor

Fotosentez Sunumları

  • 2
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Fotosentez

    Dosya Adı: FOTOSENTEZ VE KEMOSENTEZ Slaytı PPTX

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    FOTOSENTEZ VE KEMOSENTEZ

    2. Sayfa
    FOTOSENTEZYeşil bitkilerin, sahip oldukları klorofil pigmenti yardımı ile havadan aldıkları karbondioksiti kullanarak kendileri için gerekli olan organik maddeleri üretmelerine fotosentez denir. Genel fotosentez formülüşeklindedir.

    3. Sayfa
    Denklemden görüldüğü gibi kullanılan karbondioksit oranında oksijen açığa çıkmaktadır. Bu durum doğada bu iki maddenin dengesinin sağlanmasında etkilidir.Fakat fotosentez hiç şüphesiz bu kadar basit bir olay değildir.Fotosentez hadisesi 2 ana safhada incelenebilir.

    4. Sayfa
    1. Işık Reaksiyonları Safhası 1.1. Hill Reaksiyonu 1.2. Fotofosforilizasyon 1.2.1. Devirli Fotofosforilizasyon 1.2.2. Devirsiz Fotofosforilizasyon2. CO2’nin Kullanılma Reaksiyonları

    5. Sayfa
    1. Işık Reaksiyonları SafhasıGüneş ışığının klorofil tarafından emilmesi, emilen bu ışık enerjisi sayesinde suyun parçalanması ve ışığın kimyasal enerji halinde depo edilmesi olaylarının gerçekleştiği birinci kademedir.

    6. Sayfa
    Işık reaksiyonları kloroplastların granum kısımlarında meydana gelir.

    7. Sayfa
    Bu aşamada ışık mutlaka gereklidir ve bu safha hararete karşı hassas değildir.Işık Reaksiyonları Safhası’nda 1.1. Hill Reaksiyonu 1.2. Fotofosforilizasyon 1.2.1. Devirli Fotofosforilizasyon 1.2.2. Devirsiz Fotofosforilizasyonreaksiyonları görülür.

    8. Sayfa
    1.1. Hill Reaksiyonu Kloroplastlardan izole edilen süspansiyona ışık verildiği zaman Fe+++ (Ferri) iyonları Fe++ (Ferro) iyonlarına indirgenmekte ve 1 molekül O2 açığa çıkmaktadır.

    9. Sayfa
    Bu deney ilk defa B. Hill (1939) tarafından gerçekleştirildiği için bu reaksiyona Hill Reaksiyonu denir. Hill Reaksiyonu

    10. Sayfa
    1.2. Fotofosforilizasyon Fotofosforilizasyon, ışık enerjisinin yakala-narak ATP üretilmesi anlamına gelir. Fotosentezin Işık Reaksiyonları Safhası’nda devirli ve devirsiz olmak üzere 2 tip fotofosforilizasyon vardır

    11. Sayfa
    1.2.1. Devirli Fotofosforilizasyon 1.2.2. Devirsiz Fotofosforilizasyon

    12. Sayfa
    Sonuç olarak fotosentezin ışık reaksiyonları safhasında ATP ve NADPH2 hasıl olur.

    13. Sayfa
    2. CO2’nin Kullanılma ReaksiyonlarıBu safhada CO2 gereklidir. Ayrıca bu safha hararete karşı hassastır. Bu devre reaksiyonları kloroplastların stroma kısımlarında cereyan eder.

    14. Sayfa
    Fotosentezin bu safhası Calvin-Benson Çemberi ile özetlenmeye çalışılmıştır. Bu reaksiyon 4 aşamada tamamlanır.

    15. Sayfa
    a) CO2 ribulozdifosfat’a bağlanır. Bundan 3 karbonlu 2 molekül PGAsit hasıl olur.

    16. Sayfa
    b) Işık safhasında sentezlenen NADPH2’lerin H’leri ile ATP’lerin Fosfat gruplarının katılımı ile 2 molekül 3 karbonlu PGAldehit oluşur.

    17. Sayfa
    c) 3karbonlu PGAldehitin bir kısmı sakkaroz, nişasta, pektin vs. oluşur. Diğer kısmı sedoheptuloz-7 fosfat ile birleşerek ribozfosfat ve ksilozfosfat’ı oluşturur. Bu ikisinden de ribulozfosfat(5C) meydana gelir.

    18. Sayfa
    d) Ribulozfosfat(5C)’ın yapısına ATP katılmasıyla Ribulozdifosfat hasıl olur.

    19. Sayfa
    Fotosentez Hızına Etki Eden FaktörlerCO2 Yoğunluğu: Belli bir orana kadar fotosentezi hızlandırır. Sonra fotosentez hızı sabitlenir.Işık Şiddeti: Belli bir orana kadar fotosentezi hızlandırır. Işığın etkisi gölge ve güneş bitkilerinde farklı etki yapabilir.Sıcaklık: Fotosentez için gerekli optimum sıcaklık 20-300C’dir.Mineraller: Özellikle Fe, Mn ve Mg azlığı klorofil eksikliğine sebep olacağından fotosentez hızını düşürür.Stoma ve kloroplast sayısı: Fotosentez hızı bu ikisi ile doğru orantılıdır.

    20. Sayfa
    KemosentezGüneş enerjisi yerine kimyasal enerjiden yararlanarak organik bileşikler yapılması olayına kemosentez denir.Kemosentez yapan canlılar birçok maddenin formunu değiştirerek yüksek yapılı canlıların kullanabileceği hale dönüştürürler.

    21. Sayfa
    Azot BakterileriToprakta bulunan azotun bitkilerin daha iyi yararlanabileceği hale dönüşmesi için nitrifikasyon olayının gerçekleşmesi gerekir.Nitrifikasyon Amonyak (NH3)’ın Nitrit (HNO2) ve Nitrat (HNO3) ’a dönüşmesidir.Nitrifikasyonu Nitrosomonas bakterileri ve Nitrat bakterileri sağlar.

    22. Sayfa
    Nitrosomonas bakterisi Amonyak’ı Nitrit’e çevirir.2NH3 + O2 2HNO2 + 2H2O + EnerjiBuradan kazandığı kimyasal enerjiyi güneş ışığı yerine kullanarak ihtiyaç duyduğu organik maddeleri sentezler.

    23. Sayfa
    Nitrat bakterisi ise Nitrit’i Nitrat’a çevirir. 2HNO2 + O2 2HNO3 + 43 Cal.Buradan kazandığı 43 caloriyi güneş ışığı yerine kullanarak ihtiyaç duyduğu organik maddeleri sentezler

    24. Sayfa
    Kükürt BakterileriBu bakteriler proteinlerin kokuşmasından meydana gelen H2S bileşiğini oksitleyerek enerji elde ederler.2H2S + O2 2H2O + 2S + Enerji

    Yorumlar

    Sil