Nedir.Org*
Soru Sor

İç Kuvvetler Sunumları

  • 9
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: İç Kuvvetler

    Dosya Adı: İç Kuvvetler Sunusu Slayt PPTX

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    İÇ KUVVETLER

    2. Sayfa
    İç KuvvetlerEnerjisini yerin içinden (magma) alan güçlerdir. İç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır. İç güçlerin oluşturduğu hareketlerin bütününe tektonik hareket denir. Bunlar; Orojenez Epirojenez VolkanizmaDepremler’dir.

    3. Sayfa
    Orojenez (Dağ Oluşumu)Jeosenklinallerde biriken tortul tabakaların kıvrılma ve kırılma olayına dağ oluşumu ya da orojenez denir.

    4. Sayfa
    A)KıvrılmaDış kuvvetler tarafından sürüklenen maddeler , okyanus , göl ,deniz gibi çukur alanlarda birikirler ve zamanla bunlar kalın tortullar meydana getirirler. Bu birikim alanlarına “Jeosenklinal”denir.

    5. Sayfa
    Jeosenklinalin dibinde birikmiş olan tortullar yan basınçlara uğrarlar. O zamana kadar deniz dibinde yatay bir şekilde bulunan bu tabakaların durumu bozulur. Eğer bu tabakalar fazla sert değil ise bir takım kıvrılmalar meydana getirerek yükselirler ve sıkışıp sertleşirler. Bu kıvrımların kubbemsi yerlerine yeni yüksekte kalan kısımlarına Antiklinal, alçakta kalan kısmına ise senklinal denir. Kıvrılmalara örnek olarak Kuzey Anadolu Dağları ve Toroslar dağları verilebilir.

    6. Sayfa
    Yerkabuğu hareketleri sırasında şiddetli yan basınç ve gerilme kuvvetleriyle blokların birbirine göre yer değiştirmesine fay denir.B) Kırılma

    7. Sayfa
    Faylar boyunca yüksekte kalan parçalara horst denir. Çöken kısımlara ise graben denir. Horstlar kırık dağlarını, grabenler ise çöküntü hendeklerini oluşturur.

    8. Sayfa
    Ege Bölgesi’ndeki Aydın ve Bozdağlar birer horst iken, bunların arasındaki Küçük Menderes, Büyük Menderes ve Gediz ovaları birer grabendır.

    9. Sayfa
    ÜLKEMİZDE ÜÇ TANE KIRIK FAY HATTI VARDIR.K.AND FAY HATTI :Ege’de Saros körfezinden başlar. Bolu , Erzurum Erzincan üzerinden İran’a kadar uzanır.G.AND FAY HATTI :K.Afrika’dan başlar , Hatay ve Erzincan‘a kadar uzanır.B.AND FAY HATTI :Ege’de kuzeyden güneye doğru olan horst ve graben hattını içine almaktadır.                                                                                                                                                                                            

    10. Sayfa
    Epirojenez (Kıta Oluşum Hareketleri) Yerkabuğunun geniş alanlarda toptan alçalması ya da yükselmesi olayına epirojenez denir. Bu olaylar sırasında yeryüzünde geniş kubbeleşmeler ile yayvan büyük çukurlaşmalar olur. Orojenik hareketlerin tersine epirojenik hareketlerde bozulma olmaz. Dikey yönlü hareketler sırasındaki yükselmelerle jeoantiklinaller, çukurlaşmalar sırasındaysa okyanus çanakları yani jeosenklinaller oluşur. EPİROJENİK HAREKETLERE ÖRNEKLER:Venedik şehri yılda 4mm batmaktadır.Tokyo yılda 1.8 cm’lik batmaktadır.Ülkemizde Karadeniz ve Akdeniz havzaları çökmektedir.İskandinavya üzerindeki buzulların erimesiyle her yıl yükselmektedir.

    11. Sayfa
    REGRASYON: Epirojenez olayı sonunda karaların yükselmesiyle deniz seviyesi geriler . Buna deniz gerilemesi denir.                                                                                       

    12. Sayfa
    TRANSGRESYON: Karaların yavaş yavaş magmaya batmasıyla da deniz seviyesi yükselir ve deniz karaya doğru ilerler. Bu olaya deniz ilerlemesi denir.                                                                                               

    13. Sayfa
    VolkanizmaYerin derin kısımlardaki magmanın yerkabuğunun zayıf kısımlardan sıvı, gaz, ya da katı halde yeryüzüne çıkması olayına denir. Magma yeryüzüne çıktığında lav adını alır. Yeryüzünde veya yerin içinde soğuyup katılaştığında magmatik kayaları ve maden yataklarını oluşturur. VOLKAN KONİSİ: Lavların yeryüzüne çıktığı koni biçimindeki tepeye denir.

    14. Sayfa


    15. Sayfa
    KRATER: Volkan konisinin tam tepesinde lavların yeryüzüne çıktığı huni biçimindeki çukurluğa denir. Eğer kraterler çeşitli patlamaların etkisiyle kalderalar ve mazılar oluşur.

    16. Sayfa
    Volkan Tüflerinde PeribacalarıVOLKAN TÜFÜ: Volkanizma sonucu kül ve tüflerin yanardağ çevresinde birikmesiyle oluşan tabakaya denir.

    17. Sayfa
    YERYÜZÜNDEKİ VOLKANLARIN DAĞILIŞI : Dünyada aktif halde 450 volkan vardır. Bunların bulunduğu yerler jeolojik zamanlarda tektonik olaylara uğramış yerkabuğunun kırık, çatlak, geniş alanlardır.1)Büyük okyanus çevresi: Bugünkü etkin volkanların 350’si burada bulunur.2)Akdeniz Doğrultusu Ve Çevresi: Geri kalanlar burada yer alır. Bu şerit üzerinde birçok etkin yanardağ bulunur. Etna, Santorin gibi…TÜRKİYEDEKİ VOLKANLAR :DOĞU ANADOLU : B.ve K. Ağrı , Tendürek , Nemrut , Süphan , Cilo İÇ ANADOLU : Erciyes , Melendiz , Hasandağı , Karadağ , KaracadağKARADENİZ : Köroğlu DağıG.D.ANADOLU : KaracadağEGE : Kula ve çevresindeki 56 adet koni

    18. Sayfa
    Depremler (seizma)Yerkabuğunda meydana gelen çeşitli salnım ve titreşim hareketlerine denir. Depremin süresi saniyelerle ifade edilirken etki dereceleri çok yüksektir. Depremler yeryüzünü en kısa sürede şekillendiren kuvvetlerdir.

    19. Sayfa
    HİPOSANTR : Depremin yerin iç kısmında ilk oluştuğu yere denir. Yeni iç merkezdir. EPİSANTR : Deprem dalgasının yeryüzüne ilk çıktığı yere denir. En şiddetli tahribat bundadır. SİSMOGRAF : Depremlerin şiddetini ölçen alete denir . İZOSEİST : Deprem dalgalarının aynı şiddetle olduğu noktaların birleşmesiyle elde edilen eğrilerdir.

    20. Sayfa
    DEPREM ÇEŞİTLERİ :1)VOLKANİK DEPREMLER : Volkanizma alanlarında magmanın geçtiği yerlerde sürtünmeden kaynaklanan ve şiddeti çok az olan depremlerdir. 2)ÇÖKÜNTÜ DEPREMLERİ : Kayatuzu kekler gibi kütlelerin yeraltı suları tarafından eritilmesiyle yeraltında oluşan mağaraların üzerindeki toprak katmanlarının çökmesi sonucunda oluşurlar.Etkileri ve şiddetleri azdır.Türkiye’de Karaman, Çankırı, Kırşehir ve Sivas çevrelerinde zaman zaman görülür.3)TEKTONİK DEPREMLER : Yeryüzünde en çok görülen ve en fazla hasara neden olan depremlerdir. Yerkabuğunun derinliklerinde basınçlar ve gerilimler sonucu oluşan yer değiştirmeler, oynamalar, kırılmalar bu gruptandır. Bugünkü depremlerin %80 i Tektonik depremlerdir.

    21. Sayfa
    TSUNAMİ: Okyanuslarda depremle, volkanik olaylar sonucu oluşan dev dalgalara denir.  

    22. Sayfa
    DEPREMİN ŞİDDETİ: a)Depremin şiddetine, b)Kütlenin eski ya da yeni oluşuna, c)Depremin süresine, d)depremin odak merkezine, e)Binaların yapı cinsine ve malzemesine NOT: Deprem bölgeleri ile volkan kuşakları arasında paralellik vardır. Bu olanlar genç kıvrım kuşağına uyarlar. Bu olanlar yerkabuğunun hareketli olduğu yerlerdir.

    23. Sayfa
    YERYÜZÜNDEKİ DEPREM BÖLGELERİ:Büyük okyanus ve çevresiAntilerden başlayarak Akdeniz’den geçerek Türkiye’yi de içine alan ve Orta Asya’ya kadar uzanan şerit.Dünyada depremden etkilenmeyen yerlerKanada kalkanı, Finlandiya, Rusya, Sibirya ve Büyük SahraTÜRKİYEDEKİ DEPREMLER:Ülkemiz Akdeniz deprem kuşağında yer alır. Ülkemizin %60’ı faal deprem kuşağı üzerindedir. Depremler genelde kırık hatlarında yaygındır. Depremden en az etkilenecek yerler: Taşeli platosu, Konya Ovası, Mardin Eşiği, Karaman, Mersin, Ergene havzası ve Antalya çevresi.

    24. Sayfa


    25. Sayfa
    KAYNAKÇA cografyam.net www.e-cografya.com

    İndir / Download : 43_ic-kuvvetler.pptx


    Yorumlar

    Sil